Acasă Artă modernă contemporană - Manifestări artistice ICR Stockholm – Marea retrospectivă a picturii românești contemporane din colecțiile asociației...

ICR Stockholm – Marea retrospectivă a picturii românești contemporane din colecțiile asociației franceze de artă contemporană „Soleil de l’Est” (aflată sub președinția eruditului promotor de artă vizuală Michel Gavaza)

Parmi les visiteurs Ms Bogdan Popescu, Michel Gavaza, Bogdan Gavaza, l'ambassadeur Daniel Ionita, et oeuvres de Vasilescu et Tolan

Jurnalul Bucureștiului. On line Newspaper publishing almost everything to be well informed.
That’s our main and only purpose!
Jurnalul Bucureștiului aims to be an online newspaper for information and debate of citizens’ problems and events.
The principles that will be at the basis of this publication are: 
–  Democracy cannot exist without opposition
– Elected representatives are our representatives and not our masters
– Criticism fosters progress
– Free speech-an important factor in correcting the deviations of power.

Bună ziua domnule profesor Thomas Csinta

Am lipsit mult timp de acasă, am stat iarna la Brașov (circa 5 luni), si apoi am pregătit expozitia menționată în referință, cu care am fost în Suedia. Institutul Cultural Român a invitat asociația franceză de artă contempoprană „Soleil de l’Est” să organizeze în spațiile  filialei sale din Stockholm, o retrospectiva „măreață” cu 100 de lucrări semnate de 30 pictori români din țară si diaspora. Este cea mai importantă expoziție pe care „Soleil de l’Est” a organizat în colaborare cu ICR.

Negocierile și selecția celor 100 lucrări, din circa 300 imagini comunicate, au durat peste 6 luni de zile. Au început cu mult timp înainte de a pleca la Brasov, și vorba zicalei, toate-s bune când se termina cu bine. Deci împreuna cu fiul meu  Bogdan Gavaza si cu soția mea Mariana Mândrescu, membri fondatori ai asociației „Soleil de l’Est”, membri în Consiliul de administrație al  asociației, am încărcat acele lucrări în mașina mea personală, un Citroën C8 monospace,am pus si deasupra pe grilă 10 lucrări mai mari, si am luat-o la drum spre Stockholm. Pentru grila am confecționat un mare pachet din carton solid ce l’am învelit cu 2 straturi de folie de plastic, l-am lipit cu scotch, si bine am făcut căci pe parcurs, 2.500 km, am avut parte de ploaie si vânt puternic.

Les Gavaza avec deux visiteuses et SEM Daniel Ionita l’Ambassadeur

Pe parcus am avut și zăpadă în zona Stockholm, și gheață pe străzi în oraș. Ajunși la destinație, împreună cu personalul amabil de la  ICR, în frunte cu dl. Bogdan Popescu director,  am descărcat rapid mașina, iar în cursul zilei  următoare ne-am apucat de panotat (așezare a unor opere de artă după valoare, în cadrul unui salon expoziţional). Spațiile pentru expoziție sunt excelente la ICR Stockholm-două săli mari și un culoar larg. Au bune instalații de acroșat lucrările, și iluminate cu spoturi pentru fiecare tablou. Pâna la urmă au încaput bine cele 100 lucrări. Am mai expus si doi pictori locali, de origine română, dna Ligia Podorean Ekström (în vârstă de 87 de ani, în fotoliu rulant, stabilită în Suedia în 1977,  prin căsătorie cu cu celebrul scriitor suedez Per Olof Ekström, autor al cunoscutului roman ecranizat „Nu a dansat decât o vară”), acuarelistă, si maestrul Constantiu Mara (arădean de origine, stabilit în Suedia de peste 40 de ani, tot în vârstă de 87 de ani)  cu care noi am colaborat pe proiectul Tabăra de creație pentru pictori români din țara și vecinătate condus la de asociația „Soleil de l’Est” la Bran și Brasov, în 2007. 

Mesdames Ligia Podorean et Mariana Gavaza

Vernisajul a fost reținut pentru data de 5 aprilie, au fost peste 80 persoane, atât băștinași (localnici) cât si români stabiliti în Suedia. Un public select, avizat si cunoscător de pictură. Deschiderea manifestației culturale a avut loc în prezența d-lui Bogdan Popescu director al ICR Stockholm (poate l-ati cunoscut la Bucuresti a fost directorul Editurii ICR), si a ambasadorului României în Suedia, SEM Daniel Ionita.

SEM Daniel Ionita l’ambassadeur et M. Bogdan Popescu, directeur de l’ICR Stockholm

Am prezentat câteva filmulețe cu pictorii și o diaporama cu poze realizate pe parcursul rezidenților (taberelor) de artiști în Franța. Lucrările expuse au fost create în Franța, pe parcursul rezidenților. Ca sa dăm o notă franceză, în aducerea aminte a rezidințelor (taberelor) de artiști, am adus câteva cutii (sticle) de șampanie de acasă. A fost de față mass media locală dar si românească. De fapt cam toți au preluat comunicatul de presă al ICR. Precizăm că titlul expoziției și concepția afișului ei au fost de resortul ICR. Expoziția va fi deschisă până pe 10 mai. Asa că dacă întamplător vă veți afla în aceasta perioadă în Suedia, aveți ce vedea.

Vă trimit afișul expoziției, cu o lucrare superbă de Horea Cucerzan, Balerina, foarte profesionista realizare a afisului, începând de la selecția imaginii, vă mai trimit lista pictorilor expozanti, și câteva articole de presă cu poze. Buna recepție, toate cele bune, iar noi ne pregătim pentru Salonul anual „Soleil de l’Est” la Palatul Parlamentului, avem rezervarea spatiilor pe toată luna noiembrie 2024.

Expoziția Asociației franceze „Soleil de l’Est” (aflată sub președinția lui Michel Gavaza) la Palatul Parlamentului

Bună ziua domnule Michel Gavaza

Vremuri noi, oameni noi. Am citit cu mare interes mesajul dvs și acolo unde a fost cazul mi-am permis să „bricolez” textul în „românește”, în așa fel încât acesta să fie mai (ușor) accesibil celor care nu sunt foarte familiarizați cu limba lui Voltaire, dar fără să-și farmecul. Exprimarea dvs (nu rareori hazlie!) m-a bine dispus și mă bucură faptul că la vârsta dvs mai există și oameni energici și poate chiar „suferinzi” (în sensul pozitiv al termenului) de sindromul ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), de care sufăr și eu (conform unor „specialiști”, încă din copilărie) și care au proiecte de viitor pe termen lung. În ceea ce privește vizita mea la Stocholm, chiar dacă vă dezamăgesc, nu mai este necesară din două motive. În primul rând, pentru că am vizitat orașul cu 3 decenii și jumătate în urmă când asociația dvs „Soleil de l’Est” nici nu exista și n-aș putea să vă spun că m-a impresionat, sub nicio formă.  Ca urmare revenirea mea pe meleagurile sale nu face parte din prioritățile mele.

Iar în al doilea rând, pentru că Tomasz Kaczan (engineer- method development officer la TestLab Consumentverket- Swedish Consummer Agency) un fost student al meu (în anii 1980, Universitatea Politehnică din București) de origine poloneză care prin căsătorie cu Tania (și ea studentă în cadrul aceleași instituții) de origine chiliană (cu statut de refugiat politic în Suedia), după terminarea studiilor s-au stabilit în Sollentuna (Zona metropolitană Stocholm) iar după vernisaj, în calitate de „trimisul meu special” mi-a tranmis imagini video, inclusiv live. Era de datoria lui să-și ia revanșa, după ce, cu 5 ani în urmă i-am fost ghid la Castelul lui Dracula. Deci să știți că ceea ce îmi propuneți: „c’est déjà fait”, „déjà vu”.

Ca urmare mon cher Monsieur Gavaza, sunt convins (după cele văzute) că vernisajul dvs (al Asociației  „Soleil de l’Est”) ar fi fost, într-adevăr, un (mare) succes și în concluzie, ca un prestigios promotor al artei vizuale care sunteți (incontestabil), puteți fi măndru de realizările dvs, care așa cum am lămurit, deja, în interviul nostru, sunt fundamental diferite și mult mai nobile decât cele ale presupusului dvs „rival” și „consătean”, avocatul Nicolae-Ioan Vrâncean-creatorul (fondatorul) „fenomenului Hărman”.  Vă doresc succes, în continuare în activitatea dvs (în desfășurare), cu convingerea că cel mai bun articol despre evenimentul de la Stocholm îl veți găsi, totuși, nu în acele ziare de știri pe care mi le-ați menționat (și pe care le-am anexat în articolul meu aici, dar în Jurnalul Bucureștiului, de care știu că sunteți foarte (cel mai) atașat (sic)!

În exclusivitate pentru Jurnalul Bucureștiului. Dialog cu eruditul promotor (franco – român) al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană „Soleil de l’Est” (Partea 4 și integral – părțile 1, 2 & 3). „Fenomenul Hărman” implementat prin tabere de vară de către colecționarul brașovean Nicolae – Ioan Vrâncean

Imagini de la „interiorul” evenimentului din partea D-lui Michel Gavaza

Admiration des créations de Dan Hatmanu, Emil Ciocoiu, Petre Velicu et Dan Cioca
Des visiteurs autour de Constantiu Mara et son épouse, oeuvres de Ion Salisteanu et Dan Hatmanu
ICR Stockholm, les organisateurs de l’exposition avec M. Bogdan Popescu
ICR Stockholm, oeuvres de Corneliu Vasilescu, Vasile Tolan
ICR Stockholm, oeuvres de Petre Achitenie, Horea CXucerzan etCorneliu Vasilescu
ICR Stockholm, oeuvres de Petre Achitenie, Horea CXucerzan etCorneliu Vasilescu
Les Gavaza avec deux visiteuses et SEM Daniel Ionita l’Ambassadeur

Imagini de la „exteriorul” evenimentului, de la corespondentul nostru de la Stockholm (Suedia), Tomasz Kaczan, care dovedesc faptul că ICR din oraș ar fi în „vacanță”  la orele la care ar trebui să fie deschis (sic!)

Articole asociate

„Marea retrospectivă a picturii românești contemporane din colecțiile asociației de artă contemporană franceză Soleil de l’Est‟ (aflată sub președinția operatorului cultural franco – român Michel Gavaza, promotor al artei vizuale din Europa de Est)

100 de tablouri, semnate de pictori români, din colecțiile Soleil de l’Est, la ICR Stockholm

Știri: 100 de tablouri, semnate de pictori români, din colecțiile Soleil de l’Est, la ICR Stockholm (5 aprilie–20 mai 2024)

100 de tablouri, semnate de pictori români, din colecţiile Soleil de l’Est – de vineri, la ICR Stockholm

100 de tablouri, semnate de pictori români, din colecțiile Soleil de l’Est, la ICR Stockholm

Treizeci de artiști români contemporani, la Stockholm

Tablouri semnate de pictori români, expuse la Stockholm

O colecție de picturi românești va fi prezentată de ICR Stockholm

100 de tablouri, semnate de pictori români, din colecțiile Soleil de l’Est, la ICR Stockholm

„Arta, pentru a fi cunoscută trebuie să circule”. Eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, din nou în România

Pictori români în Franța – Salonul artiștilor asociației franceze „Soleil de l’Est”/Peintres roumains en France – Le salon des artistes de l’association française „Soleil de l’Est” (Corespondență de la eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, promotorul înfrățirii orașelor Brașov – ZMBv și Tours-Métropole Val de Loire)

Le vernissage de l’exposition „Icônes et poteries de Roumanie” (Corespondență de la eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, promotorul înfrățirii orașelor Brașov – ZMBv și Tours-Métropole Val de Loire)

Articole asociate

Jurnaliști români: Mihai Eminescu, Ion Oprea, Grid Modorcea, Adrian Păunescu, Neculai Constantin Munteanu, Adrian Cioroianu, Octav Pancu-Iași, George Călinescu, Vasile Sava, Cicerone Poghirc, Aurelian Titu Dumitrescu, Mircea Florin Șandru, Lucian Blaga, Constantin Pădureanu, Dumitru Tinu, Cezar Ivănescu, Fabian Anton, George Topîrceanu, Petru Codrea, Radu Gyr, Dan Culcer, Ion Anton, Dumitru Stăniloae, Mihai Cosma, Claudiu Săftoiu, Iosif Constantin Drăgan, George Băjenaru, Cleopatra Lorințiu, Ion Heliade-Rădulescu, Andrei Partoș, Ion Cristoiu, Mircea Badea, Grațian Cormoș, Aristide Buhoiu, Ioana Sava, Brândușa Prelipceanu, Nicole Valéry-Grossu, Gabriel Liiceanu, Ion Agârbiceanu, Eliza Macadan, Florian Bichir, Emil Șimăndan, Bogdan Suceavă, Adriana Săftoiu, Ioan Chirilă, Gabriela Vrânceanu-Firea, Paul Lampert, Octavian Paler, Alexandru Vianu, Dumitru Toma, Eugen Barbu, Eric Winterhalder, Cristian Mungiu, Vintilă Horia, Dan Pavel, Mircea Dinescu, Cristian Tudor Popescu, George Pruteanu, Emil Hurezeanu, Ivo Muncian, Radu Jörgensen, Lazăr Lădariu, Eugen Ovidiu Chirovici, Adrian Hoajă, Doina Drăguț, George Muntean, Barbu Catargiu, Adrian Mîrșanu, Victor Frunză, Lorena Lupu, Alexandru Candiano-Popescu, Marius Mircu, Dănuț Ungureanu, Vasile Copilu-Cheatră, Rodica Culcer, Andrei Gorzo, Zaharia Stancu, Eugen Cojocaru, Răsvan Popescu, Ion Anghel Mânăstire, Pamfil Șeicaru, Tudorel Oancea, Dorin Ștef, Paula Seling, Sabin Gherman, Marian Coman, Brîndușa Armanca, Valeriu Turcan, Teșu Solomovici, Sorin Roșca Stănescu, Tudor Octavian, Vasilica Ghiță Ene, Gabriela Adameșteanu, Radu Negrescu-Suțu, Cornel Nistorescu, Petre Got, Dumitru D. Șoitu, Geo Bogza, Dan Diaconescu, Stelian Popescu, Nicolae Carandino, Valer Chioreanu, Ioan Massoff, Corneliu Stoica, Adelin Petrișor, Ion Călugăru, Andrei Alexandru, Ludovic Roman, Radu Paraschivescu, Vasile Urechea-Alexandrescu, Elis Râpeanu, Cezar Petrescu, Ion Monoran, Thomas Csinta, Marian Odangiu, Paul Barbăneagră, Ne…

„Viitorul cărții și al suporturilor de carte” la CRIFST (Comitetul Român de Istoria şi Filosofia Ştiinţei şi Tehnicii) – DIS (Divizia de Istoria Științei) de Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de autori

„Aurul, picamerul și maramureșeanul Nicolae Bud” de Dr. Teodor Brateș, jurnalist – lansare de carte la sediul AGIR (Asociația Generală a Inginerilor din România). Cuvântarea Prof. dr. Narcis Zărnescu, scriitor, critic și istoric literar (membru în Staff al Jurnalului Bucureștiului) distins cu „l’Ordre des Palmes académiques” al Republicii Franceze, membru titular al CRIFST (Comitetul Român pentru Istoria si Filosofia Stiintei si Tehnicii) și redactor șef Adjunct al revistei de sudii și comunicări Noesis al al CRIFST

„Le principe” d’Anne-Marie Thiesse. „Atac” justificat la adresa eminescologilor! Eminescu – Genomul divin al poporului român (Corespondență de la prof. dr. Narcis Zărnescu, scriitor, critic și istoric literar, redactor șef al Revistei „Academica” al Academiei Române, secretar știinfic al Academiei Oamenilor de Știință din România, secția Secția X–Filosofie, Teologie și Psihologie, membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului, Cavaler al Ordinului „Palmes Académiques” din Franța)

Henri Poincaré, printre contemporanii săi și dincolo de ei. Incursiuni în geo-receptologia și geofilosofia științei (Corespondență de la prof. dr. Narcis Zărnescu, scriitor, critic și istoric literar, redactor șef al Revistei „Academica” al Academiei Române, secretar știinfic al Academiei Oamenilor de Știință din România, secția  Secția X–Filosofie, Teologie și Psihologie, membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului, Cavaler al Ordinului „Palmes Académiques” din Franța)

Lucrările „Receptologia. Tratat de receptologie extinsă. Principii, modele, repere hermeneutice pentru o revoluție conceptuală în secolul 21” („A treatise of extended receptology: principles, models, hemeneutical landmarks for 21-st century concepyual revolution”) și „Introducere în Doctrinologie. Tratat despre știința prognozelor minimale: Principii, strategii, ipoteze” – Recenziile eruditului Dr. Mihai Neagu Basarab (medic, istoric, scriitor, publicist, directorul Institutului Român și al Bibliotecii Române din Freiburg-im-Breisgau, președintele Academiei Germano-Române din Baden-Baden). Lucrările profesorilor Thomas Csinta și Narcis Zărnescu la Sesiunea Științifică anuală a Academiei germano – române din Baden – Baden (landul Baden-Württemberg)

Ziua de 23 Aprilie – „Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor” și „Ziua Bibliotecarului din România”, la Academia Română (cu participarea prof. dr. Narcis Zărnescu, critic și istoric literar, redactor șef adjunt al trustului de presă cultural – educațional și de cercetare științifică în științele socio – judiciare Jurnalului Bucureștiului și Cavaler al Ordinului „Palmes Académiques” din Franța)

Nota redacției

Cronologie Biblică, în sinteză, pe înțelesul tuturor. Partea 1 (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economist, filosof și scriitor)

Istoria o scriu temerarii, nu epigonii – Corespondența mea privată cu compatriotul meu (francez), fostul funcționar de Poliție și membru IPA (International Police Association – France), Loïc Thétio („Românul de pe Coasta Atlanticului”, „Omul pe care ni l-a trimis Dumnezeul”) – angajați profund în ajutoarele umanitare și în slujba adevărului istoric (de 33 de ani)

Supradotarea – o condiție psihologică specială. Evaluare la Leonardo School – Centrul Gifted Education din București (partener cultural – educațional al Jurnalului Bucureștiului și al CUFR – Centre of French Graduate and Postgraduate advice – education – research & developement, Paris–Bucharest)

Scurtă incursiune în Istoria detectivismului (Partea 1). Corespondență de la Maria Bumbaru președinta ANDR (Asociația Națională a Detectivilor din România)

Subiect de teză de doctorat (Sujet de thèse). „Le Casse du siècle – En quête de vérité”. „Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre OAS (Organizație Armată Secretă), SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” în „războiul cazinourilor” a „anilor de plumb” de pe Coasta de Azur, într-un „triunghi al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și (re)stabilirea adevărului istoric

Le dossier criminel Matthieu Moulinas. Étude de la criminalité sexuelle juvénile (par le biais des MASS – Mathématiques Appliques). Dosarul criminal Matthieu Moulinas (criminal sexual minor recidivist, condamnat la închisoare pe viață). Subiect de teză de doctorat – Studiul criminalității sexuale juvenile cu ajutorul MASS (Matematici Aplicate în Științe Sociale – Sistemele complexe, Fornale și Fractali – prof. univ. dr. Thomas CSINTA, jurnalist de investigații criminale, atașat de presă al OADO – Națiunile Unite, detașat permanent la Curțile cu Jurați ale Tribunalelor Judiciare franceze)

Mesajul politic al G-ralului de armată, profesor universitar Mircea Chelaru (deputat AUR al județului Argeș) câtre națiunea Română

Prietenul nostru de suflet, Mihai Căldăraru (Director Executiv Adjunct Protecție Socială a DGAS România – AEDOPS România) – „omul mic cu suflet mare”, premiat de Ministrul Familiei Natalia Intotero, la Gala Națională a Binelui – 2024, iar prof. dr. Adrian Streinu – Cercel, susținător al Galei, distins cu titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universității Apollonia din Iași și implicit, cu cel de „Cetățean de Onoare” al Târgu’ Ieșilor

Colocviile TeleMoldova Plus (+) cu o dublă lansare de carte și o piesă de teatru

„Art Basel Miami” – Săptămâna Artei în Miami (Corespondență de la artista vizuală Paula Craioveanu – „regina amazoanelor plasticii românești” din Miami – Florida, SUA)

Profesorul Doru Pop de la UBBC (Universitatea Babeș – Bolyai) din Cluj – Napoca: Blaga și „gândirea evreiască”

„Arta, pentru a fi cunoscută trebuie să circule”. Eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, din nou în România

Incursiune prin labirintul psihicului uman – „De la viață la moarte și înapoi” (Partea 2) de la corespondentul nostru permanent Dr. Anna–Nora Rotaru–Papadimitriou (Grecia–Atena), membră a Staff al Jurnalului Bucureștiului

„Din viața investigatorilor privați (Privat investigator – Pi/∏/π) – mituri și realități”. Interviu cu D-na Maria Bumbaru președinta ADNR (Asociația Naționlă a Detectivilor din România). Partea 1 (Generalități)

„Din viața investigatorilor privați (Privat investigator – Pi/∏/π)– mituri și realități”. Interviu cu D-na Maria Bumbaru președinta ADNR (Asociația Naționlă a Detectivilor din România). Partea 2 (Activitatea și „costul” real al unui ∏)

In memoriam profesoara de canto Adela – Ioana Burlui. Elogiu profesorului de medicină dentară și „omului de litere” Vasile Burlui, președintele Fundației „Sfânta Apollonia” din Iași și „patronul” congreselor internaționale ale Universității Apollonia „Pregătim viitorul–promovăm excelența”

Henri Poincaré, printre contemporanii săi și dincolo de ei. Incursiuni în geo-receptologia și geofilosofia științei (Corespondență de la prof. dr. Narcis Zărnescu, scriitor, critic și istoric literar, redactor șef al Revistei „Academica” al Academiei Române, secretar știinfic al Academiei Oamenilor de Știință din România, secția  Secția X–Filosofie, Teologie și Psihologie, membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului, Cavaler al Ordinului „Palmes Académiques” din Franța)

Profesorul Doru Pop de la UBBC (Universitatea Babeș – Bolyai) din Cluj – Napoca: „Fascismul, un herpes care mereu se reîntoarce”

Cum „traducem” cultura. Marea antologie a liricii românești (Die Geschichte der rumänischen Lyrik) de la începuturi și până astăzi, a poetului și traducătorului trilingv brașovean Dr. Christian W. Schenk (membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities), corespondent permanent al Jurnalului Bucureștiului (din Boppard – Renania-Palatinat, Germania)

Uniți în onoare și recunoștință în amintirea eroilor de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, la sediul OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Ecosoc – Națiunile Unite)

„Ortopedia Pediatrică este Știință, Artă și Predicție” (Corespondență de la Dr. Gheorghe Burnei, Professor of pediatric orthopedics, Macta Clinic – Constanța)

„Grandes écoles scientifiques – un modèle à réinventer” (Pierre Veltz, professeur émérite à l’Ecole des Ponts ParisTech – École nationale des ponts et chaussées)

„Scriitorul” multirecidivst Rédoine Faïd („Le Roi de Belle”) specializat în jafuri armate și evadări – Spectaculoasa sa evadare din CPSF (Centrul Penitenciar de la Réau) cu un elicopter Alouette. Procesul și Verdictul. Corespondență de la Curtea cu Jurați a TJP (Tribunalul Judiciar Paris)

Traducerea (Corespondență de la Dr. Dr. Christian W. Schenk – poet și traducător trilingv brașovean, membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities, corespondent permanent și membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului din Boppard – Renania-Palatinat, Germania). Traducerea textelor cu caracter juridic (Thomas Csinta, criminal investigation journalist, research professor in MM – mathematical modeling & in MASS – Applied Mathematics in Social Sciences)

Le vernissage de l’exposition „Icônes et poteries de Roumanie” (Corespondență de la eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, promotorul înfrățirii orașelor Brașov – ZMBv și Tours-Métropole Val de Loire)

Le 10 octobre – „Journée européenne & mondiale contre la peine de mort” avec Amnesty International, ECPM (Ensemble Contre la Peine de Mort) et le Journal de Bucarest („Le petit Parisien”)

Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra

15 COMENTARII