ICR Stockholm – Marea retrospectivă a picturii românești contemporane din colecțiile asociației franceze de artă contemporană „Soleil de l’Est” (aflată sub președinția eruditului promotor de artă vizuală Michel Gavaza)
Jurnalul Bucureștiului aims to be an online newspaper for information and debate of citizens’ problems and events.
The principles that will be at the basis of this publication are:
– Democracy cannot exist without opposition
– Elected representatives are our representatives and not our masters
– Criticism fosters progress
– Free speech-an important factor in correcting the deviations of power.
Bună ziua domnule profesor Thomas Csinta
Am lipsit mult timp de acasă, am stat iarna la Brașov (circa 5 luni), si apoi am pregătit expozitia menționată în referință, cu care am fost în Suedia. Institutul Cultural Român a invitat asociația franceză de artă contempoprană „Soleil de l’Est” să organizeze în spațiile filialei sale din Stockholm, o retrospectiva „măreață” cu 100 de lucrări semnate de 30 pictori români din țară si diaspora. Este cea mai importantă expoziție pe care „Soleil de l’Est” a organizat în colaborare cu ICR.
Negocierile și selecția celor 100 lucrări, din circa 300 imagini comunicate, au durat peste 6 luni de zile. Au început cu mult timp înainte de a pleca la Brasov, și vorba zicalei, toate-s bune când se termina cu bine. Deci împreuna cu fiul meu Bogdan Gavaza si cu soția mea Mariana Mândrescu, membri fondatori ai asociației „Soleil de l’Est”, membri în Consiliul de administrație al asociației, am încărcat acele lucrări în mașina mea personală, un Citroën C8 monospace,am pus si deasupra pe grilă 10 lucrări mai mari, si am luat-o la drum spre Stockholm. Pentru grila am confecționat un mare pachet din carton solid ce l’am învelit cu 2 straturi de folie de plastic, l-am lipit cu scotch, si bine am făcut căci pe parcurs, 2.500 km, am avut parte de ploaie si vânt puternic.
Pe parcus am avut și zăpadă în zona Stockholm, și gheață pe străzi în oraș. Ajunși la destinație, împreună cu personalul amabil de la ICR, în frunte cu dl. Bogdan Popescu director, am descărcat rapid mașina, iar în cursul zilei următoare ne-am apucat de panotat (așezare a unor opere de artă după valoare, în cadrul unui salon expoziţional). Spațiile pentru expoziție sunt excelente la ICR Stockholm-două săli mari și un culoar larg. Au bune instalații de acroșat lucrările, și iluminate cu spoturi pentru fiecare tablou. Pâna la urmă au încaput bine cele 100 lucrări. Am mai expus si doi pictori locali, de origine română, dna Ligia Podorean Ekström (în vârstă de 87 de ani, în fotoliu rulant, stabilită în Suedia în 1977, prin căsătorie cu cu celebrul scriitor suedez Per Olof Ekström, autor al cunoscutului roman ecranizat „Nu a dansat decât o vară”), acuarelistă, si maestrul Constantiu Mara (arădean de origine, stabilit în Suedia de peste 40 de ani, tot în vârstă de 87 de ani) cu care noi am colaborat pe proiectul Tabăra de creație pentru pictori români din țara și vecinătate condus la de asociația „Soleil de l’Est” la Bran și Brasov, în 2007.
Vernisajul a fost reținut pentru data de 5 aprilie, au fost peste 80 persoane, atât băștinași (localnici) cât si români stabiliti în Suedia. Un public select, avizat si cunoscător de pictură. Deschiderea manifestației culturale a avut loc în prezența d-lui Bogdan Popescu director al ICR Stockholm (poate l-ati cunoscut la Bucuresti a fost directorul Editurii ICR), si a ambasadorului României în Suedia, SEM Daniel Ionita.
Am prezentat câteva filmulețe cu pictorii și o diaporama cu poze realizate pe parcursul rezidenților (taberelor) de artiști în Franța. Lucrările expuse au fost create în Franța, pe parcursul rezidenților. Ca sa dăm o notă franceză, în aducerea aminte a rezidințelor (taberelor) de artiști, am adus câteva cutii (sticle) de șampanie de acasă. A fost de față mass media locală dar si românească. De fapt cam toți au preluat comunicatul de presă al ICR. Precizăm că titlul expoziției și concepția afișului ei au fost de resortul ICR. Expoziția va fi deschisă până pe 10 mai. Asa că dacă întamplător vă veți afla în aceasta perioadă în Suedia, aveți ce vedea.
Vă trimit afișul expoziției, cu o lucrare superbă de Horea Cucerzan, Balerina, foarte profesionista realizare a afisului, începând de la selecția imaginii, vă mai trimit lista pictorilor expozanti, și câteva articole de presă cu poze. Buna recepție, toate cele bune, iar noi ne pregătim pentru Salonul anual „Soleil de l’Est” la Palatul Parlamentului, avem rezervarea spatiilor pe toată luna noiembrie 2024.
Vremuri noi, oameni noi. Am citit cu mare interes mesajul dvs și acolo unde a fost cazul mi-am permis să „bricolez” textul în „românește”, în așa fel încât acesta să fie mai (ușor) accesibil celor care nu sunt foarte familiarizați cu limba lui Voltaire, dar fără să-și farmecul. Exprimarea dvs (nu rareori hazlie!) m-a bine dispus și mă bucură faptul că la vârsta dvs mai există și oameni energici și poate chiar „suferinzi” (în sensul pozitiv al termenului) de sindromul ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), de care sufăr și eu (conform unor „specialiști”, încă din copilărie) și care au proiecte de viitor pe termen lung. În ceea ce privește vizita mea la Stocholm, chiar dacă vă dezamăgesc, nu mai este necesară din două motive. În primul rând, pentru că am vizitat orașul cu 3 decenii și jumătate în urmă când asociația dvs „Soleil de l’Est” nici nu exista și n-aș putea să vă spun că m-a impresionat, sub nicio formă. Ca urmare revenirea mea pe meleagurile sale nu face parte din prioritățile mele.
Iar în al doilea rând, pentru că Tomasz Kaczan (engineer- method development officer la TestLab Consumentverket- Swedish Consummer Agency) un fost student al meu (în anii 1980, Universitatea Politehnică din București) de origine poloneză care prin căsătorie cu Tania (și ea studentă în cadrul aceleași instituții) de origine chiliană (cu statut de refugiat politic în Suedia), după terminarea studiilor s-au stabilit în Sollentuna (Zona metropolitană Stocholm) iar după vernisaj, în calitate de „trimisul meu special” mi-a tranmis imagini video, inclusiv live. Era de datoria lui să-și ia revanșa, după ce, cu 5 ani în urmă i-am fost ghid la Castelul lui Dracula. Deci să știți că ceea ce îmi propuneți: „c’est déjà fait”, „déjà vu”.
Ca urmare mon cher Monsieur Gavaza, sunt convins (după cele văzute) că vernisajul dvs (al Asociației „Soleil de l’Est”) ar fi fost, într-adevăr, un (mare) succes și în concluzie, ca un prestigios promotor al artei vizuale care sunteți (incontestabil), puteți fi măndru de realizările dvs, care așa cum am lămurit, deja, în interviul nostru, sunt fundamental diferite și mult mai nobile decât cele ale presupusului dvs „rival” și „consătean”, avocatul Nicolae-Ioan Vrâncean-creatorul (fondatorul) „fenomenului Hărman”.Vă doresc succes, în continuare în activitatea dvs (în desfășurare), cu convingerea că cel mai bun articol despre evenimentul de la Stocholm îl veți găsi, totuși, nu în acele ziare de știri pe care mi le-ați menționat (și pe care le-am anexat în articolul meu aici, dar în Jurnalul Bucureștiului, de care știu că sunteți foarte (cel mai) atașat (sic)!
Imagini de la „interiorul” evenimentului din partea D-lui Michel Gavaza
Imagini de la „exteriorul” evenimentului, de la corespondentul nostru de la Stockholm (Suedia), Tomasz Kaczan, care dovedesc faptul că ICR din oraș ar fi în „vacanță” la orele la care ar trebui să fie deschis (sic!)
Jurnaliști români: Mihai Eminescu, Ion Oprea, Grid Modorcea, Adrian Păunescu, Neculai Constantin Munteanu, Adrian Cioroianu, Octav Pancu-Iași, George Călinescu, Vasile Sava, Cicerone Poghirc, Aurelian Titu Dumitrescu, Mircea Florin Șandru, Lucian Blaga, Constantin Pădureanu, Dumitru Tinu, Cezar Ivănescu, Fabian Anton, George Topîrceanu, Petru Codrea, Radu Gyr, Dan Culcer, Ion Anton, Dumitru Stăniloae, Mihai Cosma, Claudiu Săftoiu, Iosif Constantin Drăgan, George Băjenaru, Cleopatra Lorințiu, Ion Heliade-Rădulescu, Andrei Partoș, Ion Cristoiu, Mircea Badea, Grațian Cormoș, Aristide Buhoiu, Ioana Sava, Brândușa Prelipceanu, Nicole Valéry-Grossu, Gabriel Liiceanu, Ion Agârbiceanu, Eliza Macadan, Florian Bichir, Emil Șimăndan, Bogdan Suceavă, Adriana Săftoiu, Ioan Chirilă, Gabriela Vrânceanu-Firea, Paul Lampert, Octavian Paler, Alexandru Vianu, Dumitru Toma, Eugen Barbu, Eric Winterhalder, Cristian Mungiu, Vintilă Horia, Dan Pavel, Mircea Dinescu, Cristian Tudor Popescu, George Pruteanu, Emil Hurezeanu, Ivo Muncian, Radu Jörgensen, Lazăr Lădariu, Eugen Ovidiu Chirovici, Adrian Hoajă, Doina Drăguț, George Muntean, Barbu Catargiu, Adrian Mîrșanu, Victor Frunză, Lorena Lupu, Alexandru Candiano-Popescu, Marius Mircu, Dănuț Ungureanu, Vasile Copilu-Cheatră, Rodica Culcer, Andrei Gorzo, Zaharia Stancu, Eugen Cojocaru, Răsvan Popescu, Ion Anghel Mânăstire, Pamfil Șeicaru, Tudorel Oancea, Dorin Ștef, Paula Seling, Sabin Gherman, Marian Coman, Brîndușa Armanca, Valeriu Turcan, Teșu Solomovici, Sorin Roșca Stănescu, Tudor Octavian, Vasilica Ghiță Ene, Gabriela Adameșteanu, Radu Negrescu-Suțu, Cornel Nistorescu, Petre Got, Dumitru D. Șoitu, Geo Bogza, Dan Diaconescu, Stelian Popescu, Nicolae Carandino, Valer Chioreanu, Ioan Massoff, Corneliu Stoica, Adelin Petrișor, Ion Călugăru, Andrei Alexandru, Ludovic Roman, Radu Paraschivescu, Vasile Urechea-Alexandrescu, Elis Râpeanu, Cezar Petrescu, Ion Monoran, Thomas Csinta, Marian Odangiu, Paul Barbăneagră, Ne…
[…] ICR Stockholm – Marea retrospectivă a picturii românești contemporane din colecțiile asoci… […]
[…] ICR Stockholm – Marea retrospectivă a picturii românești contemporane din colecțiile asoci… […]
[…] ICR Stockholm – Marea retrospectivă a picturii românești contemporane din colecțiile asoci… […]
[…] ICR Stockholm – Marea retrospectivă a picturii românești contemporane din colecțiile asoci… […]
[…] ICR Stockholm – Marea retrospectivă a picturii românești contemporane din colecțiile asoci… […]
[…] ICR Stockholm – Marea retrospectivă a picturii românești contemporane din colecțiile asoci… […]
[…] ICR Stockholm – Marea retrospectivă a picturii românești contemporane din colecțiile asoci… […]
[…] ICR Stockholm – Marea retrospectivă a picturii românești contemporane din colecțiile asoci… […]
[…] ICR Stockholm – Marea retrospectivă a picturii românești contemporane din colecțiile asoci… […]
[…] ICR Stockholm – Marea retrospectivă a picturii românești contemporane din colecțiile asoci… […]
[…] ICR Stockholm – Marea retrospectivă a picturii românești contemporane din colecțiile asoci… […]
[…] ICR Stockholm – Marea retrospectivă a picturii românești contemporane din colecțiile asoci… […]
[…] ICR Stockholm – Marea retrospectivă a picturii românești contemporane din colecțiile asoci… […]
[…] ICR Stockholm – Marea retrospectivă a picturii românești contemporane din colecțiile asoci… […]
[…] ICR Stockholm – Marea retrospectivă a picturii românești contemporane din colecțiile asoci… […]