El nu a murit fiindcă luptătorii nu mor. Ei ard mereu în flacăra eternă a memoriei colective a națiunii noastre și ne veghează drumul de-acolo. Născut la 27 septembrie 1945, în satul Sinăuții de Jos, raionul Adâncata, regiunea Cernăuți, Vasile Tărâțeanu a căzut dintre noi la 8 august 2022, la Cernăuți. „Fost-au acest domn om nu mare de stat”, dar ce inimă, ce suflet avea… Doar cronicarii l-ar mai putea evoca așa cum a fost și cum se cuvine. Poet și jurnalist „de frontieră”, academicianul Vasile Tărâțeanu și-a trăit întreaga viață ca un zbucium, cu o singură mare speranță: reîntregirea națională a tuturor românilor. Sufletul lui mare l-a sfidat și pe Dumnezeu pentru că a îngăduit tragediile românilor, provocate de imperiile vecine: „Și-apoi nu doresc, Stăpâne,/ Să mă-mpart în două părți./Răstignit pot fi chiar mâine,/Numai nu pe două hărți!”
A fost fondatorul Societății Culturale „Mihai Eminescu”, alături de Dumitru Covalciuc, de Ilie Zegrea, Alexandrina Cernov și de Mircea Druc. Nu a existat manifestare a românilor din teritoriile invadate de Armata Roșie, inclusiv la Congresul Național al Reîntregirii, la care să nu vină și poetul Vasile Tărâțeanu, cu vibrația lui inconfundabilă. L-am văzut alături de Eugen Pătraș și de Elena Nandriș la inaugurarea Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți. Era același argint viu al conștiinței naționale. Așa a ajuns în cătarea serviciilor secrete ucrainene. Cu ani în urmă, am primit un telefon de la el târziu în noapte.
Era la trecerea de la Vadu Siret. „Mi-au desfăcut mașina bucată cu bucată, piesă cu piesă în vamă. Mi-au zis că au informații că aduc droguri.” Ne-am rugat atunci pentru viața lui fiindcă ucrainenii „știu să găsească” droguri și arme acolo unde nu există, dar s-a întâmplat ceva… nu mai spunem. În această luptă inegală cu autoritățile ucrainene, și-a pierdut un fecior…Trecând ca un prâsnel dintr-o parte în alta a hărții, ca un nou Octavian Goga, cu desaga lui de ziare, cărți și speranțe, Vasile Tărâțeanu părea mereu vesel. Dincolo de starea lui aparentă, luptătorul a plecat trist pentru că puțini mai continuă astăzi lupta lui, prin scris și faptă. Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Mircea Druc (profesor universitar, filolog și om politic din Republica Moldova) și Viorel Patrichi (ziarist, scriitor și fotograf)
Articol asociat
Nota redacției
Parteneriat Jurnalul Bucureştiului
[…] In memoriam Academicianul Vasile Tărâțeanu. „Răstignit pot fi chiar mâine, numai nu pe două … […]
[…] In memoriam Academicianul Vasile Tărâțeanu. „Răstignit pot fi chiar mâine, numai nu pe două … […]