Acasă Evenimente (internaționale) cu caracter politico - militar Exponatul lunii decembrie la Muzeul Național de Istorie a României – „Casulă...

Exponatul lunii decembrie la Muzeul Național de Istorie a României – „Casulă transilvăneană din secolele XVI-XVII”

406
0

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) anunţă deschiderea micro-expoziţiei „Casulă transilvăneană din secolele XVI-XVII”. Proiectul expoziţional se încadrează în seria „Exponatul lunii” şi este accesibil publicului începând de miercuri, 8 decembrie 2021, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, Bucureşti.

Exponatul, un prețios obiect textil din colecția MNIR, este o casulă, principalul veșmânt liturgic al clerului romano-catolic, care se poartă deasupra celorlalte veșminte ecleziastice folosite în timpul celebrării euharistice. Această piesă, provenind din Transilvania și datând din secolele XVI-XVII, este un exemplu remarcabil de artă textilă din zorii modernității, o casulă de tip roman, după cum o dovedesc atât dimensiunile sale, cu o lungime de 105 cm și o lățime de 66 cm, cât mai ales buna calitate a materialelor din care este confecționată, unele de origine italienească,precum și frumusețea decorațiunilor, care atestă realizarea sa de către meșteri talentați și pricepuți.

Această casulă provine din colecțiile celebrei biblioteci Batthyaneum din Alba Iulia, înființată în 31 iulie 1789 din inițiativa episcopului romano-catolic al Transilvaniei Ignațiu Batthyány (1741-1798), cădirea ei fiind un monument istoric (cod LMI AB-II-m-A-00098). Ea a intrat în patrimoniul bibliotecii în 1912, odată cu marile transformări efectuate de directorul de atunci, Robert Szentivanyi (1880-1961): construirea spațiului numit „Tezaur”, mutarea manuscriselor și incunabulelor din Aula Magna în Tezaur și crearea unui spațiu expozițional. A trecut apoi în custodia Muzeul Național de Istorie a României, în anii premergători deschiderii oficiale a acestuia din mai 1972, când au fost organizate colecțiile muzeului.

Micro-expoziţia va fi deschisă timp de o lună şi va putea fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 09h00 – 17h00.

Curatorul micro-expoziției este Andrei-Marius Trifu, muzeograf
Secția Relații Publice și Marketing Cultural 
Calea Victoriei nr. 12, cod 030026, sector 3, Bucureşti, România
Website: www.mnir.ro

Notă. A se vedea și celelate articolele asociate despre Muzeul Național de Istorie a României (MNIR),  în Jurnalul Bucureștiului

Nota redacției