Acasă Editorial Jurnalul Bucureștiului Jurnal Politic (7) – O nouă filială OADO, la Istanbul (Corespondenţă de...

Jurnal Politic (7) – O nouă filială OADO, la Istanbul (Corespondenţă de la H.E. HRH Lord Sir Prof. dr. avocat Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului – Naţiunile Unite – Ecosoc)

Sunt deja două săptămâni de când timpul nu mi-a mai permis să mă așez la masa de lucru ca să pot să depăn și să aștern pe hârtie nenumăratele activități făcute în timpul acesta de Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO-Națiunile Unite-Ecosoc), printr-o reprezentare la înalt nivel. Aș începe cu deplasarea la Istanbul, în perioada 12-16 septembrie, unde OADO a deschis cea de-a 8-a filială a organizației, pe același scenariu derulat la Londra la sfârșitul anului trecut.

Un nou birou (filială) al OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului), a fost creat La Londra, „Centrul democrației lumii” (Corespondenţă de la H.E. HRH Lord Sir Prof. dr. Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului – Naţiunile Unite)

Împreună cu Inspectorul șef al OADO Adrian Buda, un colaborator din tânăra generație, și Olcar Mehmet Sadik, Consilierul-inspector la OADO, cetățean de altfel al țării gazdă,  cu două săptămâni în urmă am descins la viitorul sediu al instituției de pe malul asiatic al Bosforului, unde am avut plăcerea să ne întâlnim cu cei 27 de membri fondatori, cu care am făcut un schimb de impresii și am stabilit ziua deschiderii filialei acesteia pe teritoriul Turciei, la Istanbul.

Astfel, în ziua de joi, 15 septembrie, la ora 1200 , în sala de conferințe a unui hotel de 5 stele „Cevahir Hotel Istanbul Asia”, într-o atmosferă festivă, au început dezbaterile privind deschiderea oficială a filialei OADO (Națiunile Unite-Ecosoc). După intonarea imnului de stat al României și apoi al Turciei și în final al  instituției s-a ținut un moment de reculegere pentru toți cei care s-au jertfit în lupta pentru cunoașterea, promovarea și respectarea drepturilor fundamentale în lume, conform Declarației Universale a Drepturlor Omului, adoptată la 10 decembrie 1948 la New York (SUA). Într-o atmosferă cât se poate de cordială și colegială, personal am luat cuvântul, în calitate de Președinte Fondator încă din mai 1990, și am prezentat, rând pe rând, activitatea și realizările fără seamăn ale OADO pe parcursul celor 32 de ani de existență.

Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO-Națiunile Unite-Ecosoc), este organizaţie neguvernamentală de interes naţional şi utilitate publică, prin Hotărârea Guvernului României Nr. 1183 din 28 Nov. 2000 la cererea Ministerului Justiţiei, având specializarea în problematica complexă a ceea ce înseamnă cunoaşterea, promovarea şi apărarea drepturilor fundamentale ale omului, aşa cum sunt ele stipulate în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului de la 10 decembrie 1948. OADO a fost înfiinţată imediat după Revoluţia din 1989, în aprilie 1990, şi are ca scop promovarea principiilor Cartei ONU şi Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului în procesul de restaurare democratică şi de reforme economice şi sociale post-totalitare din România.

Organizaţia, în conformitate cu Legea nr. 554/2004 a Contenciosului Administrativ, funcţionează în regim de putere publică, se manifestă activ atât în cadrul societăţii civile interne, cât şi internaţionale, având o permanentă legătură cu instituţiile Europene şi cu principalele organisme ONU implicate în promovarea drepturilor şi libertăţilor fiinţelor umane, fiind instituţie juridică de interes naţional şi utilitate publică, membru cu Statut Special Consultativ  al ONU–ECOSOC, cu reprezentant permanent la New York, Geneva şi Viena, membru Participativ al Consiliului Europei, cu reprezentant permanent la Strasbourg şi Bruxelles şi membru colectiv al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, beneficiară a nenumăratelor Protocoale de parteneriat cu instituţiile statului român-ministere şi agenţii- şi cu o multitudine de organizaţii aparţinând societăţii civile, dar şi cu instituţii internaţionale de răsunet mondial, precum Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor, funcţionează în România după aceeaşi schemă de organizare a Instituţiei Avocatul Poporului, cu care lucrăm împreună în baza Legii nr 181/2014 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr 48/2014 pentru modificarea şi completarea Legii nr 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, şi a Protocolului de Parteneriat semnat pe termen nelimitat între OADO şi Instituţia Avocatul Poporului.

Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO), ca organizație civilă constituită la București pe data de 20 aprilie 1990, ca filială a organizatiei „International Society for Human Rights”,  este foarte activă, cu zeci de mii de observatori, la toate alegerile prezidenţiale, parlamentare, locale şi la referendumuri, atât în ţară, cât şi în străinătate, la solicitarea OSCE, Consiliului Europei şi ONU și participă direct sau indirect la restabilirea adevărului istoric într-o serie de dosare criminale de mare anvergură, „nesoluționate” sau „viciate” de erori judiciare (dar nercunoscute oficial) prin intermediul profesorului de matematici aplicate în științe sociale (MASS) Thomas Csinta, jurnalist de investigații criminale și redactor șef al Jurnalului Bucureștiului, atașat de presă (permanent) al OADO la TJP (Tribunalul Judiciar Paris),  dintre care majoritatea constituie și subiectul unor teze de doctorat, cum sunt „Explozia turnurilor uzinei AZF Toulouse-cea mai mare catastrofă industrială postbelică, „Nevinovăția lui Christian Ranucci, condamnat la moarte și executat în 1976”, „Războiul Cazinourilor de pe Coasta de Azur-Dosarul Agnelet-Le Roux”, „Nevinovăția lui Guillaume Seznec”„Răpirea și asasinarea lui Estelle Mouzin”, „Cvadruplul asisnat al lui Dany Leprince”, Răpirea, sechestrarea și asasinarea lui Grégory Villemin”, „Asasinatele din Brabant (între 1982-1985) comise de către Banda din Nivelles”, Asasinarea prfectului Claude Erignac și a lui Yvan Colonna”, „Jaful secolului de la ABN Amro din Anvers”, etc., sau cele în conexiune cu organizația internațională ECMP (Împreună Contra Pedepsei cu Moartea), avându-l ca „simbol al abolirii pedepsei capitale” pe profesorul Philippe Maurice (condamnat la moarte în 1980 pentru asasinarea a 2 polițiști) și ca „părinte al abolirii pedepsei capitale” pe profesorul de drept aboliționist Robert Badinter (fost consultant, printre altele și cu ocazia elaborării Constituției României în 1991), cu care vom participa între 15-18 noiembrie 2022 la cel de-al 8-lea Congres Internațional contra Pedepsei cu Moartea de la Berlin (Germania).

10 October – World Day Against the Death Penalty. Remember: 6th World Congress Against the Death Penalty (21 – 23 june 2016, Oslo). Împreună contra Pedepsei cu Moartea (ECPM). Bătălia noastră pentru salvarea vieților compatrioților noștri, francezul Serge-Areski Atlaoui și românul Ionuț-Alexandru Gologan (Corespondență de la Oslo – Norvegia, prof. univ. dr. Thomas CSINTA)

În sfârșit, apoi am prezentat CV-ul meu, încheind cu termenii în care va acționa Filiala OADO-Națiunile Unite-Ecosoc în Turcia, la Istanbul, ce-a de a 8-a în lume, după cele din Kiev (Ucraina), Chișinău (Republica Moldova), Erevan (Armenia), Chicago (Illionis, SUA), Barbados (Antilele Mici din Caraibe), St. Penn (Insulele virgine britanice) și Londra (Marea Britanie). Alte filiale urmează a fi deschise în Polonia, Canada, Jamaica, Belize, Guyana, Trinidad, Bahamas și Brzilia.

A urmat ceremonialul înmânării legitimațiilor celor 27 de cetățeni turci membri activi cotizanți ai OADO și decorarea cu Medalia Apărătorul Drepturilor Omului de argint și de aur, moment în care fiecare participant a putut să-și exprime satisfacția, mulțumirea și dorința de a face parte din această organizație și să lupte pentru apărarea drepturilor fundamentale ale omului în țara lor și în lume. S-au făcut poze de grup și personale cu fiecare membru în parte, s-a filmat și chiar s-a creat un clip de câteva minut în cinstea evenimentului, în care s-au imortalizat cele mai inedite evenimente. Am numit o echipă ce conducere a Filialei, în frunte cu Directorul general Esetoglu Muzaffer, iar apoi, în foaierul sălii de conferință, la cocktail-ul organizat de gazde, am avut mai mult timp să socializăm într-o atmosferă destinsă, amicală. În acest fel am mai obținut o victorie în lupta pentru drepturile fundamentale ale omului, a demnității umane și a democrațiilor de tip occidental.

În altă ordine de idei, printre picături, în drumul de la hotel spre Aeroportul Internațional nou construit în Istanbul, al treilea din lume ca mărime, am avut ocazia să admir un oraș cât o țară, cu o populație a municipală  de cca 15,5 de milioane de locuitori (și peste 18,5 milioane în zona metropolitană) care s-a dezvoltat vertiginos și a prosperat mai ceva ca un oraș occidental. S-au construit încă două poduri peste Bosfor și un canal subteran, rutier și feroviar. Construcțiile din perioada Imperiului Otoman se îmbină grațios cu arhitecturi și clădiri moderne, futuriste, tip zgârie nori, cu fațade de sticlă.

Provincia Istanbul, cu o suprafață de 5.170 km2, din anul 2012 coincide cu Municipalitatea Istanbul, aflată de o parte și de alta a Strâmtorii Bosfor, pe două continente–Europa și Asia, mărginită de provincia Tekirday în vest și provincia Kokaeli la est. Aici iei cunoștință cu istoria a mii de ani de civilizație și nu poți să nu admiri Cornul de Aur între Karaköy și Sarayburnu între două zone istorice, Turnul Fecioarei și Tramvaiul nostalgic pe Bulevardul Istiklal, districtul de afaceri Levent, Palatul Dolmabahçe, Moscheea Ortaköy în fața Podului Bosfor și Hagia Sofia, sunt numai câteva din monumentele care dăinuie și dă patina trecutului istoric a ceea ce a fost cândva Constantinopolul, Istanbulul de azi fiind una din cele mai mari metropole ale lumii, ceva mai mare (ca  mărime) ca Moscova (cu o populație municipală de cca 11,5 milioane de locutori, respectiv, 14,5 milioane în zona metropolitană) și comparabilă cu EUP (Espace Urbain de Pariscca 20 milioane de locuitori), LMA (London Metropolitan Area-cca 16,5 milioane de locuitori) sau NYMA (New York Metropolitan Area-cca 20 milioane de locuitori). De o parte și de alta a Strâmtorii Bosfor, și nu numai, s-au construit, furând spațiu din mare, mii de km. de autostrăzi și spații verzi, locuri de joacă, terase și piste de biciclete și jogging. Este un oraș cosmopolit, cu nații din toată lumea, deschis comerțului național și internațional, curat și bine gospodărit. Merită măcar o dată în viață să fie vizitat de oricare om de pe planeta Pământ. Este un loc de neuitat, în care revii de fiecare dată cu mare plăcere

Jurnal Politic (2) – Urgia continuă: 12 zile de calvar (Corespondenţă de la H.E. HRH Lord Sir Prof. dr. Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului – Naţiunile Unite – Ecosoc)

Jurnal politic (3) – Criza umanitară se adâncește (Corespondenţă de la H.E. HRH Lord Sir Prof. dr. Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului – Naţiunile Unite – Ecosoc)

Jurnal politic (4) – Bântuie teama peste tot în lume (Corespondenţă de la H.E. HRH Lord Sir Prof. dr. Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului – Naţiunile Unite – Ecosoc)

Jurnal politic (5) – Drama umană se adâncește (Corespondenţă de la H.E. HRH Lord Sir Prof. dr. Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului – Naţiunile Unite – Ecosoc)

Jurnal politic (6) – Ziua de 9 mai – Nicio șansă să fie pace! (Corespondenţă de la H.E. HRH Lord Sir Prof. dr. Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului – Naţiunile Unite – Ecosoc)

Nota redacției

Cele șapte „păcate capitale” ale Turciei și imposibila ei aderare la o Europă „unită” aflată într-o profundă criză de identitate!

 

 

4 COMENTARII