Astăzi 28 iulie 2022 va avea loc la Muzeul Țăranului Român din București lansarea albumului „Mediasch und das siebenburgische Weinland” („Mediaș și țara transilvană a vinului”). Noua carte ilustrată „Mediasch und das Siebenbürgisches Weinland” ne invită într-o călătorie de descoperire de un gen cu totul special: într-un tur prin țara vinului, care ne poartă în adâncul timpului într-un peisaj vechi de secole al sașilor transilvăneni. În imagini și texte impresionante, Georg Gerster și Martin Rill încearcă să aducă în minte lucruri familiare pentru cititor și privitor și să le readucă la viață.
„Prin prezenta carte ilustrată ne propunem să evocăm creațiile locuitorilor cîn contextul mediului lor construit. Este un peisaj cultural vechi de milenii în care oamenii au trăit și au creat orașe, sate, biserici și castele care au supraviețuit furtunilor timpului și au supraviețuit. Peisajul cultural al țării vinului face parte dintr-o moștenire europeană vie pe care o întâlnim și astăzi la fiecare pas”, explică Martin Rill. Având în vedere abundența istorică, cartea ilustrată nu se pretinde completă, ci se concentrează mai degrabă pe „mediul construit cu exemple semnificative”.
Cartea ilustrată de format mare trece prin istoria culturală a sașilor transilvăneni pe peste 300 de pagini și ilustrează bogăția pe care viticultura le-a creat-o. Sunt evidențiate 25 de locuri cu bisericile lor fortificate, trăsături arhitecturale, mobilier și prețioase comori bisericești, de la:
- Abtsdorf/Țapu prin Almen/Alma Vii
- Arbegen/Agârbiciu
- Biertan
- Bußd/Buzd
- Donnersmarkt/Mănărade
- Eibesdorf/Ighișu Nou, Sever
- Großkopisch/Copșa Mare
- Haschagen/Hașag
- Hetzeldorf/Ațel
- Kleinkopisch/Copșa Micăâ
- Kleinschelken/Șeica Mică
- Marktschelken/Șeica Mare
- Mediasch/Mediaș
- Meschen/Moșna
- Mortesdorf/Moardaș
- Nimeschiu
- Preșaiș/Nîmesch Reichesdorf/Richiș
- Schaal/Șoala
- Scholten/Cenade
- Schorsten/Șoroștin
- Tobsdorf/Dupuș până la Wurmloch/Valea Viilor
Fiecare loc este prezentat cu o schiță istorică, un plan al satului și fotografiile aeriene ale bisericii fortificate ale lui Georg Gerster, urmate de imagini și scurte explicații despre biserică, mobilier și comori ale bisericii, completate de clădirile de astăzi. Rezultă o monografie caleidoscopică a peisajului cultural săsesc de-a lungul râului Marele Kokel/Târnava Mare.
Aproximativ 30 de așezări au fost construite inițial pe acest râu, 21 dintre ele pe Königsboden, patru erau proprietatea bisericii, cinci au fost abandonate din nou. La doar un secol de la înființare, unii înfloriseră în centre economice importante datorită viticulturii. Mediaș a devenit centrul administrativ al scaunului în 1552.
Meșteșugurile și breslele s-au dezvoltat puțin mai târziu în Biertan, Kleinschelken și Marktschelken. Dezvoltarea a atins apogeul la începutul secolului 16. În acest timp, bisericile au fost puternic fortificate pentru a le proteja de raidurile turcești.
Albumul foto „Mediasch și țara vinurilor din Transilvania” face parte din seria in care au mai apărut volumele „Transilvania în zbor de pasăre”, „Țara Bârsei”, „Hermannstadt și țara veche”, „Repser și ținutul Fagarascher”, „Insights into the Zwischenkokelgebiet” și „Schäßburg și Marele Kokel”.
Georg Gerster și Martin Rill: „Mediasch și țara vinurilor din Transilvania”. Editată de Martin Rill, copertă cartonată, 336 pagini, 836 ilustrații color, 1 hartă generală, 25 planuri de oraș. Comenzile primite până pe 31 mai vor fi livrate la prețul de abonament de 48,00€ per exemplar. Livrarea a început în iunie 2022. Albumul foto costa 59,00 € (preț întreg).
Comenzi prin poștă, telefon, fax sau e-mail la adresele: Buchversand Southeast, Seebergsteige 4, 74235 Erlenbach, telefon: (07132) 9489048, fax: (07132) 3488197, e-mail: info@siebenbuergen-buch.de, Internet: Bildband über Mediasch und das Weinland
Nota redacției
Celebrul penitenciar parizian „de la Santé” inaugurat cu 155 de ani în urmă (document istoric inedit, cu imagini inedite, în exclusivitate, pentru Jurnalul Bucureștiului). Ultimele două execuții în această închisoare cu o jumătate de secol în urmă în dosarul tentativei de evadare din centrul de detenție de maximă siguranță de la Clairvaux (cu uciderea ostaticilor Guy Girardot – gardian al închisorii și Nicole Comte – infirmieră în aceași închisoare). Claude Buffet și Roger Bontems, „precursori” ai abolirii pedepsei capitale în Franța
Parteneriat Jurnalul Bucureştiului