Poezia, muzica cultă și cântecul tradițional s-au împletit armonios, la sediul misiunii noastre diplomatice, într-o simbioză culturală specifică Serilor Acasă la Amabasadă, inițiativă menită să sprijine și să promoveze talentele literare, artistice și muzicale ale românilor din Spania și din țară, întărind sentimentul de comunitate al românilor din întreaga lume. Ne-am bucurat de lansarea volumelor „Rouă de Stele”, cel de-al 10-lea volum semnat de lector univ. dr. Doina Guriță (membră a Staff al Jurnalului Bucureștiului) și „Şoapte de Mătase și Inscripții pe un Bob de Orez”, ale Violetei Andrei Stoicescu. Evenimentul a fost moderat de scriitoarea spaniolă Senuviel Cardenas Munoz și de scriitorii români Gabriel Nan, Laura Dragomir și Felix Nicolau Artberger. Seara culturală a fost înnobilată de vocea inegalabilă a lui Daniel Prunaru, bas-bariton la Opera din Arizona, Statele Unite ale Americii și de ritmurile interpretei de muzică tradițională Maria Sîntean.
Prezentare de carte (filmul, integral)
Doina Guriță este Doctor în Economie, specializarea Marketing, cu teza: „Turismul religios în zona de nord-est a României”. Poetă, scriitoare, traducătoare și jurnalistă, este membră a Uniunii Scriitorilor din România (USR), a Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) și a Asociației Poeților și Artiștilor din Franța (SPAF). După 9 cărți de poezii publicate și după ce a participat la mai multe antologii de poezie, Doina Guriță ne aduce un nou dar-prima sa carte de poezii, ediție bilingvă, tradusă în limba spaniolă, intitulată: „Rouă de stele/Rocío de Estrellas”. În această nouă operă poetică, Doina Guriță aduce în prim plan valoarea vieții, așa cum a făcut-o în fiecare dintre lucrările sale anterioare așezate sub demnul păcii, al bunătății, al umanității și al fraternității.
Autoarea se prezintă lumii întotdeauna cu un zâmbet cald și cuvinte pline de siguranță divină care ne invită să conștientizăm faptul că totul este posibil de realizat dacă ne permitem să creăm un nou pământ cu smerenie, solidaritate și generozitate individuală, lăsându-ne călăuziți, luminați, ajutați de mâna lui Dumnezeu, devenind astfel adevărate făclii de lumină curată care să ne deschidă calea și să ne schimbe destinul, lăsând să iasă din interiorul nostru o „rouă de stele”, o lumină curată care să se reverse în fiecare inimă cu generozitate, compasiune, umilință, simplitate, respect, sinceritate, bunătate, calm, solidaritate, integritate, armonie și echilibru individual, aducând astfel plenitudine, unitate, bucurie, pace, bunăstare, prosperitate, o bună capacitate de adaptare în fața schimbărilor și o adevărată libertate plină de demnitate, fraternitate și umanitate.
„Rocío de Estrellas” este o minunată colecție de poezii în care autoarea își folosește minunatul său talent pentru a ne purta într-o călătorie pe urmele iubirii, ale suferinței, ale trecerii timpului, ale morții și ale curajului de a continua să trăiască, așa cum arată într-unul dintre poemele sale intitulat: „Y dejo una eternidad” (O veșnicie las). „Pribeagă las sa ningă peste mine/Las nopților sa-mi dea tot ce n-am avut/O inima, din care sa se adape vene/Și-o veșnicie las, din ea să îți faci tu scut.” În fiecare dintre poeziile sale, Doina Guriță ne dezvăluie bunătatea, compasiunea și umanitatea care o caracterizează, ne amintește că fiecare dintre noi alege cum să își trăiască și să își materializeze visurile. În versurile sale, poeta ne ajută să înțelegem că în trecerea noastră prin viață există numeroase provocări legate de învățare care ne arată că trebuie să fim mai puternici pentru a ne înveșmânta cu înțelepciunea de a-i aprecia pe ceilalți, de a prețui planeta, de a mulțumi și binecuvânta farmecul întregii creații, invitându-ne să ne împletim visurile din iubire pură și adevărată. Despre toate acestea ne vorbește în poemul intitulat „În vis”: M-am răsucit în vis/și-am sărutat mana taranului/brăzdată./Apoi am îngenuncheat/să îmbrățișez pământul,/mirosind a Mioriță…/roiuri de fluturi în sute de culori /mi-au descifrat iluzia/legănând-o cu mirosul florilor de liliac/ce reverie!…să credem în vise, vrei?
Autoarea ne reamintește că este foarte important să credem în propriile visuri și să ne deschidem ființa către dragostea pură și bunătatea față de ceilalți și față de noi înșine și să alegem în mod liber, individual și conștient să ne privim pe noi înșine, fără să ne judecăm și fără să ne victimizăm sau să dăm vina pe exterior pentru ceea ce se întâmplă în trăirile noastre interioare, alegând să ne iertăm rapid trecutul, pentru a ne oferi posibilitatea de a o lua de la început. Toate aceste aspecte pot fi identificate în mod clar în fiecare dintre titlurile poeziilor sale: Lumina/Lacrimile dimineții/Lumina de damasc /Mă bucur/Calca-vom pe păcate/De dragul tău, iubite/Dor de tine/Trei nerăspunsuri…/Cu lacrimi se țes…Închisă în cuvinte/Lacrimi de sticlă /Mă doare albastrul/Te voi iubi mereu/Îngerul nopții/Mama/Mă nasc/Amintiri se nasc/Undeva/Un vis/Zâmbește/Am decis.
Autoarea ne invită să ne manifestăm sentimentele, iertând trecutul și deschizându-ne în fața magiei Căii Lactee și a întregii creații a lui Dumnezeu, care este încărcată de nenumărate posibilități pentru a ne reconstrui viața la care visăm, prin intermediul alegerilor noastre, prin credința în siguranța Divină și prin dorința de a atinge adevărata lumină. Doina Guriță ne arată clar că atunci când alegem să avem grijă de noi înșine și să fim iubitori, plini de afecțiune, de tandrețe și respectuoși față de tot ceea ce ne înconjoară, o “rouă de stele” coboară peste noi, conștientizându-ne de responsabilitatea noastră individuală de a ne umple de curaj, bunătate și corectitudine în fiecare moment, astfel încât să aducem un beneficiu întregului univers, dar și nouă înșine.
Mulțumesc, Doina Guriță, pentru această minunată oportunitate de a împărtăși marele dar pe care îl oferi astăzi lumii, noua ta carte. Îți mulțumesc pentru că ești o făclie de lumină curată pentru umanitate și pentru că îți folosești poemele pentru a aduce națiunile împreună, plăsmuind prin condeiul tău compasiunea, umanitatea și spiritul de echitate, din dorința de a umple lumea și universul de plinătate, fericire și unitate. În poemele tale este cuprinsă simplitatea, îngăduința, pacea și bunătatea, germinând simțăminte plăcute, de împlinire, seninătate și bucurie, care ne invită să ne iubim pe noi înșine și să iubim viața. Îți mulțumim că ești o rouă de stele pentru umanitate, luminând lumea cu lumina ta pură, cu iubirea ta curată și cu bunătatea ta.
Senuviel Cárdenas Muñoz (Instructora y Consultora Terapias de Estilo de vida saludable, Autora „Dosis de vida para el mundo: El poder de la enfermería” – membră a Uniunii Scriitorilor din Spania)-14 decembrie 2023, Ambasada Română din Regatul Spaniei
Cartea Roccico Esterallas Finasal-2023 (integral, în format pdf)
Nota redacției. În urma lansării acesti cărți, corespondenta nostră permanentă și membră a Staff al Jurnalului Bucureștiului, poeta Doina Guriță a fost aleasă membră a Uniunii Scriitorilor din Spania. Iată CV Literario-Doina Guriță
Títulos y estudios
- Miembro de la Unión de Escritores de Rumania (USR), filial de Iasi
- Miembro de la Asociación de Poetas y Artistas de Francia (SPAF)
- Miembro de la Unión de Periodistas Profesionales de Rumania. UZPR e AJTR
- Miembro de la Asociación Poetas Del Mundo, Chile y de numerosas asociaciones culturales nacionales e internacionales
- Doctorada en economía, en la especialidad de marketing, con la tesis „Turismul religios în zona de Nord-Est a României” – Le tourisme religieux dans la zone Nord-Est de la Roumanie, en la Universidad „Al. I. Cuza” Facultad de Economía y Administración de Empresas (FEAA), Iași, Prácticas de Investigación (Doctorado), Lyon- Francia.
- Máster en Economía, especialidad en Gestión Comercial, Universidad „Alexandru Ioan Cuza”-Iasi, Facultad de Economía y Administración de Empresas (FEAA), jefa de promoción
- Máster en Derecho Administrativo, especialidad en Administración Pública, Universidad „Petre Andrei de Iasi, Facultad de Derecho (UPA),
- Economista licenciada en la especialidad de Management, Facultad de Economía y Administración de Empresas (FEAA), Universidad Pública de Craiova, jefa de promoción
- Curso de Postgrado de Profesionalización Didáctica impartido por el Departamento de Preparación del Profesorado de la Facultad de Psicología y Ciencias de la Educación en la Universidad „Alexandru Ioan Cuza” de Iasi
- Diploma de graduación del curso „Los mercados financieros en la economía mundial” (Robert M. Solow), ISEO Instituto Di Studi Economici E Per l’Ocupazione, Brescia, Italia
- Diploma de Formador, Certificado; Habilidades digitales 2021
- Ha realizado cursos de perfeccionamiento en Francia, Italia y Suiza
- Ha publicado numerosos libros y un impresionante número de artículos de especialidad en revistas (acreditadas por CNCS/CNCSIS, ISI)
- Actualmente ejerce como lector universitario doctor en la Universidad „Petre Andrei” de Iasi y es miembro colaborador de otras universidades europeas.
- Debutó en el Cenáculo literario iniciado y coordinado por el poeta Cezar Ivănescu
- Lanzó un volumen de poemas en el evento „Otoño rumano-italiano”, en Roma, el 4 de octubre de 2018.
Libros de especialidad
Tesis de doctorado sobre „El Turismo religiuoso en la zona noreste de Roumania”, „Le tourisme religieux dans la zone Nord-Est de la Roumanie”, Universidad „Jean Moulin”, Lyon 3, Francia, Centro de Investigación „Magallanes”, coordinador: prof. univ. Dr. Yves Negro, 2010, 12 libros de especialidad, dos de ellos en diciembre de 2019 y el último en 2022.
Libros de poemas publicados
- Gânduri din abis–con un prólogo escrito por Livia Ciupercă–critico literario, Mihai Batog-Bujeniţă, Mihai Pastraguş (Editorial Studis, Iași, 2018)
- Lacrimi de sticlă (Editorial „El tiempo”, Iasi, 2019)-prólogo escrito por el crítico literario Ioan Holban y Horia Zilieru
- Poem Alb (Editorial 24 ORE, Iasi, 2019) – prólogo firmado por el crítico literario Ioan Holban
- Farmecul iubirii (Editorial „Amanda Edit Verlag”, 2020, volumen bilingüe rumano-albanés con prólogo escrito por el poeta Baki Ymeri
- Închisă în cuvinte, (Editorial „24 Horas”, Iasi, 2020)–Prólogo escrito por el poeta y publicista Adi Cristi
- Livada de măslini, (Editorial „El tiempo”, Iasi 2021) prólogo firmado por el escritor Emilian Marcu
- Glastarnen, (Editorial Dionysos, Alemania, 2022), traducido por el poeta Christian Schenk
- Larmes de verre, (Editorial Stellamaris, Francia), 2022, traducido por la escritora Amalia Aichard
- Poem Blanc (Editorial Thierry Sajat, París, Francia), 2023
- Rocio de estrellas (Editorial George Cosbuc, Nasaud, 2022) prólogo firmado por el escritor Javier Gil, Diaz
- Lágrimas de cristal, poemario en español, traducido por Laura Cătălina Dragomir (pendiente de publicar)
Participaciones en antologías en Rumania y en el extranjero
- Antología „Spania Literara”, Feria del Libro, Getafe, Madrid, España, diciembre, ediciones 2022 y 2023
- „Le Journal de Sajat”, Nñm. 122-diciembre 2022, Lien aves les amis de la Poesie a Montmartr, París, Francia
- „Le Journal de Sajat”, Nñm. 121 de enero de 2022, Lien aves les amis de la Poesie a Montmartre, París, Francia
- Antología „Sufletul cuvântului/Anima dela parola” Antología de poesía/Antologia di poesia, editorial Tipomoldova Iași. Colegio de redacción/ redazione: Rodi Vinau (coordinador/coordinazione), Rodica Rodean, Max Ponte, Barbara Pavetto, Petronela Angheluță. Portada /la copertina: Florin Dochia
- Antología „Under The Azure Sky”, poemas en inglés, coordinador, el poeta Thangjam Misna Chanu, 2020
- Antología en aleman „Wort Vergessen”, Editorial Lyric-Kreis Schenk, coordinada por el poeta y traductor, Christian W. Schenk, ISBN – 9798662610828, 2020
- La revista „Albanezul“, ISSN 1221-6925, Bucarest nº 4, 2020
- Antología Festival Internacional Odyessy, coordinador–el poeta Munir Mezyet, 2020
- Atología Portul popular, 2021, coordinadora Mihaela Popescu, ed. La redacción de Luc y Val
- Antología „Doruri Divine“, Amanda Edit Verlag, 2020 ISSN: 1221-6925, página 49-60, 2020
- Antología „Universul poeziei“, antología literaria de poesía, IIIª edición, editorial Ştef, Iaşi, 2020, páginas 49-56, ISBN 978-606-028-408-6, coordinadora Mara Enache
- Antología Metafore-Ana Podaru, Inspirescu Publishing House, 2020, ISBN 978-606-8809-15-8, coordinador, George Terziu
- Antologia de artă si cultură contemporană–Iasi, 2019
- Antología – Starpress „Scriitorii mileniuui III“, 2019
- Antología „Desprimăvararea Cuvintelor“, „Intomnarea Cuvintelor”, 2020, ISBN 978-606-9021-63-7, revista y editorial Ecreator, 152
- Antología, Vis cu Nichita, 2020, Academia Internacional de Literatura y Arte – Sociedad Cultural „Apollon”, Rumania, George Călin
- Antología StarPress, revista rumano-canadiense-estadounidense; Scriitori în sărbători, 2018, Iasi
- Antología, Continuitate, Iași, 2018, Cenaculo Octav Băncilă
- Revista Antología „Anotimpurile Expresia ideii-Superlative Relative“, 2018, ISBN 978-606-13-4491-8, Vasile Ruseşti; „ia’şi scrie”
Premios y distinciones a la actividad literaria
- Gran Premio del Jurado, Mention d’Honneur au Grand Prix du Jury, otorgado por la Sociedad de Poetas y Artistas Franceses, por la participación con el poema „Lui Nichita” del volumen „Lacrimi de sticla”, 2023
- El Gran Premio del Festival de la Feria del Libro de Getafe, Madrid, España, mayo 2023, con el volumen de poemas Rocio de estrellas, 2023, Editorial George Cosbuc, Nasaud
- El Gran Premio del Festival Mihai Eminescu, Getafe, Madrid, España, 14 de enero de 2023, con el volumen de poemas Inchisă în cuvinte, Editorial 24 Ore, Iasi
- El Gran Premio en la sección – volumen de poesía – para el poemario „Livada de măslini” publicado por „Timpul”, Iasi, 2021, ofrecido por la Casa de Cultura Getate, Madrid, España, en el Festival Internacional de Poesía dedicado al Día de Rumanía, 2-3 de diciembre, 2022, presidente Juan Josse. Garcia
- Premio Grand Prix du Jury, 2e Prix, celui du „Jenny Alpha et Noël-Henri Villard” au Grand Prix International de Poésie, otorgado por la Sociedad de Poetas y Artistas de Francia (SPAF), 2022, por el volumen de poemas „Larnes de verre”, editorial Stellamaris, redactor jefe-Michel Chevallier, traducido por Amalia Aichard
- Mention d’Honneur au Grand Prix du Jury Award, por el poema „Qu’en dis-tu?”, otorgada por la Sociedad de Poetas y Artistas de Francia (SPAF), Grand Prix International de Poésie 2022
- Nominada a los premios de la Unión de Escritores Rumanos, sucursal, Iasi, 2021
- Mention d’Honneur au Grand Prix du Jury, otorgada por la Sociedad de Poetas y Artistas Franceses, por la participación con el poema „Tu repetass la meme symphonie” del volumen Lágrimas de cristal, 2021, Francia
- Premio en el evento „Cartea Zilelor Recoltei Editoriale”, por el volumen „Poem Alb”, Editorial 24 Ore, 10-12 de septiembre de 2020, octava edición, concedido por el Ayuntamiento de Iasi y la Casa de Cultura „Mihai Ursachi” de Iasi
- Premio Especial del Jurado en el „Certamen Internacional de Poesía -Campeonato Europeo de Poesía”, 2021, con el poema „În gura șarpelui”
- Premio Especial del Jurado en el „Certamen Internacional de Poesía -Campeonato Europeo de Poesía”, 2020, con el poema „Dorul”
- 1er Premio en el Concurso Literario Internacional „Grigore Vieru- Grigore Vieru-Sunt iarbă, Mai simplu nu pot fi!”, Academia Internacional de Literatura y Arte-Sociedad Cultural Apollon-Rumanía”
- 2º Premio en el Festival – Concurso Internacional de creación literaria „Metafore Ana Podaru”, Cervantes, sección de poesía moderna, 5 de abril de 2020
- Premio del Concurso Universo Poético, 3ª edición, Editorial Ștef, Iasi, Junio, 2020
- Premio de la semana de la revista literaria „Mugur și Floare”, poema ganador de la 2ª edición (10.04.2020 – 16.04.2020) con el título „Colțul de cub”
Diplomas
- Diploma del premio Mention d’Honneur au Grand Prix du Jury, otorgada por la Sociedad de Poetas y Artistas de Francia, por la participación con el poema „Lui Nichita” del volumen „Lacrimi de sticla”, 2023
- Diploma del Gran Premio del Festival Mihai Eminescu, 14 de enero de 2023, 2ª Edición, por el volumen „Închisă în cuvinte”, Editorial 24 Ore, Iasi, otorgado por la Casa de la Cultura Getafe, Madrid, España, presidente Juan Jose G García
- Diploma del Gran Premio en la seccion -volumen de poesía-por el libro „Livada de maslini”, otorgado por la Casa de Cultura Getafe, Madrid, España, 2-3 de diciembre de 2022, presidente Juan Jose G Garcia
- Diploma de candidatura a los Premios de la Unión de Escritores Rumanos, filial de Iasi, 2021
- Diploma del premio Mention d’Honneur au Grand Prix du Jury, otorgada por la Sociedad de Poetas y Artistas Franceses, por la participación con el poema „Tu repets la meme simphonie” del volumen Tears of Glass, 2021
- Diploma del premio del evento literario „Cartea Zilelor Recoltei Editoriale”, por el volumen „Poem Alb”, Editorial 24 ORE, 10-12 de septiembre de 2020, octava edición 2020, otorgado por el Ayuntamiento de Iasi y la Casa de Cultura „Mihai Ursachi” del municipio de Iasi
- Diploma del premio especial del jurado en el „Certamen Internacional de Poesía – Campeonato Europeo de Poesía” 2021, con el poema con el poema „În gura șarpelui”
- Diploma de honor con motivo de la conmemoración de los 170 años del nacimiento del gran poeta Mihai Eminescu; y la celebracion de de los 20 años de la constitución del Centro Académico Internacional Eminescu; „Podul de înfrăţire spirituală”, Centro Académico Internacional Eminescu, Chișinău, 2020
- Diploma de Excelencia de la „Unión Cultural Albanesa” de Rumanía, por méritos literarios excepcionales, 2 de abril de 2020, Bucarest
- Certificado Academia Mundial de Literatura -Asociación Mundial de Poetas por promover la cultura en el mundo „To promote Literature in the World”, Grai Românesc, 1 Martie, 2020
- Diploma de mérito al poema ganador de la 2ª edición (10.04.2020 – 16.04.2020) de la revista „Mugur şi Floare”
- Diploma en reconocimiento a la promoción de la cultura USR – Iași: „Simpozionul național „Ioan Petru Culianu”, Edición XVII-a, 28 marzo 2019, homenaje al poeta Mihai Ursachi (1941-2004)
- Diploma de Honor-Sección de Arte y Cyltura, Gala de Premios „Blessing Hearts”, en reconocimiento a la implicación y contribución a la comunidad local mediante la actividad realizada, Iasi, 20 de abril de 2019.
- Diploma de Excelencia, en reconocimiento a la participación e implicación en las actividades realizadas durante 2019, otorgado en la Gala de Laureados en el Círculo Militar, Iasi, diciembre, 2019
- Diploma de Excelencia en la 3ª edición del evento cultural „Sfântul Grai Românesc”, dedicado al aniversario del Día de la Lengua Rumana y el Centenario de la Gran Unión, organizado por la Asociación „Clubul Expresia Ideii”, Onești, Rumanía y sus socios el 1 de septiembre de 2018 en el Club Old Friends de Onești, Bacău
- Diploma de Excelencia de la asociacion Universul Prieteniei, como muestra de agradecimiento por la participación e implicación en las actividades realizadas dentro del proyecto „Toamnă româno-italiană”- 3ª Edición, 2018
- Diploma en reconocimiento a la promoción de la cultura USR-Iași: „Simpozionul național Ioan-Petru Culianu”, XVI-a Edición, 14 de noviembre de 2018 – Centenario 1918-2018
- Diploma de participación en el Festival Internacional del Libro „Axis Libri”, XIª edición, 7 Junio 2019, Galati, por el lanzamiento del libro „Lacrimi de sticlă”
- Diploma de Honor por la contribución sustancial a la promoción de la lengua rumana, de la Revista Internacional Rumano-Canadiense-Americana „Starpress”, Olănești-31 de agosto de 2019
- Diploma de Honor por la crítica de 6 volúmenes de poemas el 17 de febrero de 2019, de „Casa Armatei” contribuyendo así a la promoción de la cultura de Iasi (Unión de Creadores de Arte)
- Diploma de participación en el Festival Internacional del Libro „Axis Libri”, XIª edición, 7 Junio 2019, Galati, por el lanzamiento del libro „Lacrimi de sticlă”
- Diploma de Honor por la contribución sustancial a la promoción de la lengua rumana, de la Revista Internacional Rumano-Canadiense-Americana „Starpress”, Olănești-31 de agosto de 2019
- Diploma de Honor por la recensión de 6 volúmenes de poemas el 17 de febrero de 2019, de „Casa Armatei,” por contribuir a la promoción de la cultura de Iasi (Unión de Creadores de Arte)
- Diploma de Excelencia por la promoción de la cultura del Pueblo Rumano y por actividades literarias destacadas, por parte del Cenáculo Literario” IA ȘI SCRIE”, Iași Rumanía.
- Diploma del Jubileo, por la participación activa en los eventos culturales-artísticos „Continuitate” dedicados al Centenario de la Unión 1918-2018, organizados por el Cenáculo de Pintura y Literatura „Octav Băncilă” del Círculo Militar Iași, por contribuir a la promoción de la cultura rumana, Iași, 9 de diciembre de 2018
- Diploma de Honor por la implicación y el apoyo a la actividad „Întâlnirea literară cu prezentarea cărţilor autumnale”, otorgado por el Círculo Militar, Iasi y la Asociación „Păstorel” (ALPI), 7 de diciembre de 2017
- Diploma de Excelencia de la Sociedad Cultural Apollon-Rumanía, cultura-arte-civilización, presidente, Embajador George Călin, Urziceni-Lección de poesía, 8 de febrero de 2018
Publicaciones en revistas
Convorbiri literare, Poesía, Albatross-París, 2022, Le journal de Saja-París, e-Creator, Expresia ideii, Melidonium, Boema, Moldova literară,,junio, 2018, nr.2(35), pag 21-23, Surâsul Bucovinei, Alternanțe, Moldova literară, junio, 2018, nr.1 (38), pp. 18-19, Citadela, Appolon, Cenaculo „Schenk” (Dr. Christian Schenk-online), Diario deportivo–„Sport Fan Club”, Revista literară, Hyperion, Destine literare, Expres cultural, Pumb, Claviaturi-Brasov, Mugur și floare, Revista International Writers’ Journal No. 2/2020 (abril-junio) , Fila de máscaras, editorial Editgraph, Buzău, 2020, un experimento online, materializado en un tomo bajo la coordinación de Adrian Mondea. Parnas XXI, 2020, Parnas XXI, 2021, Insemnari Iesene, marzo, 2021, Convobiri literare 2021, junio 2021, Poezia vară, 2021, Însemnări Ieșene, junio, 2021 etc.
Referencias críticas
Erick Gauthier, Ioan Holban, Adi Cristi, Constantin Dram, Horia Zilieru, Cassian Maria Spiridon, Marius Chelaru, Pascal Lecordier, Thierry Sajat, Jean Chiron, Amirul Arham, Amalia Aichard, Andrei Petruș, Livia Ciupercă, Emilian Marcu, Fatima Chbibane, Baki Ymeri, Constantin Mănuţă, Elisabeth Freud, Mihai Batog Bujeniță, Corina Matei Gherman, Mihai Păstrăguș, Petronela Angheluță, Vitalie Răileanu, Ioan Holban, Livia Gonţu Grosu, Maria Trandafir, Vasile Larco, Cassian Maria Spiridon, Florentin Palaghia, Dan Teodorescu, Adrian Mondea, Mugurel Sasu, Usurelu, George Călin, Viorica Şerban, Robert Solow, M. Sharp, Munir Meyzet, Nurul Horque, prof. univ. dr. Thomas Csinta, Amirul Arham, prof. univ. dr. Al. Husar, prof. univ. dr. Petru Ioan, Constantin Ciopraga, Valeriu Cotea, Constantin Toma, etc. Se han incluido referencias críticas en el tomo „Școala literară de la Huși” (álbum prosopográfico coordinado por Petru Ioan, Editorial Stefan Lupașcu”, páginas, 154-155, 2019, vol. 1 y 2), en la revista deportiva „SportFun-Club” y en la revista cultural „Alternances”, Rossalmweg, Alemania, Baki Ymeri, en Albanezul Magazine, abril, 2020, Editorial, Amanda Edit Verlag, etc.
Articole asociate
Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024
[…] Lect. dr. Doina Guriță (membră a Staff al Jurnalului Bucureștiului, distinsă cu numeroase premi… […]
[…] Lect. dr. Doina Guriță (corespondenă permanentă a Jurnalului Bucureștiului, distinsă cu numero… […]