Acasă Dezvoltare Personală „Lecții de viață”. Viața și fericirea noastră! Eseu filozofic (partea IX). „Legile...

„Lecții de viață”. Viața și fericirea noastră! Eseu filozofic (partea IX). „Legile Lordului Scaletchi” și „consecințele lor” – „Experiența umană” prin exemple. Corespondenţă de la H. E. HRH Lord Sir Prof. dr. avocat Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului (Naţiunile Unite – Ecosoc)

A trecut și vara asta. Practic, odată cu sărbătoarea creștin-ortodoxă Adormirea Maicii Domnului, din 15 august, se intră din vară în toamnă. Ce repede a trecut timpul, tati. Parcă mai ieri am susținut examenul de bacalaureat, urmat apoi de înscrierea la facultate și nici nu am apucat să mă bucur de binemeritata vacanță că deja se apropie sfârșitul ei, odată cu plecarea verii și instalarea toamnei!

Dacă ultima dată mi-ai vorbit despre cât de importantă este răbdarea în viața unui om, de data asta te rog să îmi prezinți, mie și cititorilor noștri, cele 10 legi fundamentale ale universului nostru.

Desigur, Rebecca dragă, iaă-le!

  • Prima lege este „Legea Destinului”, probabil cea mai importantă. Să știi, draga mea, că singura dată când se închide ușa singură și nu mai poți intra, este atunci când ți-ai uitat cheile înăuntru și ai sistem de închidere automată.
  • A doua lege este „Legea mecanicii lui Lorentz”. Ce zici de situația în care ai mâinile pline de unsoare și funingine și începe să te manânce rău de tot nasul, ori ți se pune pe față o muscă sau un țânțar?
  • A treia lege este „Legea asigurărilor no-pay”. De regulă asigurarea ar trebui să acopere în mod real toate situațiile posibile și imposibile care ți se ivesc în viață. Numai că atunci când ți s-a întâmplat ceva și vrei să recuperezi o parte din pagubă, ai să vezi cum vei fi „plimbată” de colo până acolo, de la Ana la Caiafa.
  • A patra lege este „Legea persistenței” a lui Einstein. Să știi, iubita tatii, că problemele din viața noastră nici nu se creează, nici nu se rezolvă, doar se transformă dintr-o formă în alta.
  • A cincea lege este „Legea lui Jonas”. Draga mea, dacă la televizor există doar două emisiuni ce merită vizionate, ele sigur vor fi difuzate, fără nici un dubiu, în același timp. Motiv pentru care îți recomand să-ți cumperi, dacă nu mai multe, cel puțin două televizoare. Rămâne doar să îți dezvolți atenția distributivă.
  • A șasea lege este „Legea lui Pi Ilao”. Ai să constați, de-a lungul timpului, că prețul total de plătit pentru orice fel de servicii este mai mare exact de 3,14 ori decât propriul buget, diferență dată de constanta ariei cercului – π=3,14.
  • A șaptea lege este „Legea lui Ley de Soup”. Există, fata mea, întotdeauna probabilitatea să te pătezi în timp ce mănânci, care este direct proporțională cu dorința ta de a rămâne curat.
  • A opta lege este „Legea lui Omay God”. Să știi că orice corp scufundat în cada plină cu apă, cu certitudine va face telefonul să sune. Probabil că deja ți-ai exasperat vecinii pe care i-ai inundat!
  • A noua lege este „Legea lui Ooh Shit”. Asta chiar este tare! Să știi că orice corp așezat pe budă, va face să sune soneria de la ușă. Desigur, ai realizat că este vorba de marele Buddha, liderul spiritual indian, fondator al Budismului.
  • A zecea lege este „Legea meteorologică” a lui Reynold, cunoscută și ca începutul comediei, care spune că viteza vântului crește proporțional prețul pieptănului.

Mulțumesc, tăticul meu iubit, ești fantastic! Mai știi și alte legi oare?

Da, de ce nu. Cum ți se parte că sună asta? Dacă ani de zile ai păstrat ceva, un lucru oarecare, fără să te folosești de el, și te decizi să-l arunci, vei constata că nu va trece nici măcar o săptămână și vei avea nevoie exact de acel lucru. Este Legea fatalității ireversibile. Sau, ai auzit Rebecca de principiul lui Delay?

De unde să aud, tati? La școală nu ne-a spus nimeni.

Uite ceva ce am trăit eu de mai multe ori pe propria-mi piele și sigur o vei simți și tu. Ori de câte ori vei fi punctual la o întâlnire, nu va fi nimeni acolo să confirme acest lucru. În schimb, dacă se va întâmpla o dată să întârzii, parcă e un făcut, toată lumea, dar absolut toată, va fi ajuns acolo înaintea ta. Nu-i așa că ți s-a întâmplat și ție?

Da, tati!

Și aș încheia discuția noastră de azi cu „Teorema siguranței absolute” a filozofului din Guemez. Draga mea, să nu iei viața prea în serios, doar ne-a învățat Eistein că totul este relativ pe lume și că nimeni nu va ieși viu din ea. Tu trebuie să ai încredere în tine, în Bunul Dumnezeu care este omniprezent, de la firul de iarbă, la dansul frunzelor la orice adiere de vânt, în jocul unui copil, în lacrima unei mamei, în zâmbetul unui bătrân, și chiar și în tăcere. Tot El îți poate da un zâmbet în fiecare zi, o binecuvântare la fiecare pas, o rezolvare la grijile pe care le ai și un răspuns la orice întrebare! Te sărut, scumpa mea!

În sârșit tati, spune-mi și mie, după atâtea legi, reguli și sfaturi de care mi-ai vorbit, ce suntem de fapt noi, oamenii, în viața asta?

Ce suntem? Păi simple frunze în vânt. Azi înmugurim, mâine ne trezim că suntem frunze verzi, apoi mai toată viața ne bucurăm de soare, ne răcorim sub stropi de ploaie, legănăm în bătaia vântului, pentru ca într-un târziu să ne așternem pe pământ. Altfel spus, astăzi suntem tineri, plini de energie debordantă pe care de multe ori o irosim pentru alții, uitând de noi, mâine parcă simțim că ne pierdem puterile, iar poimâine s-ar putea să nu mai fim. Și oare la ce bun? Știi cum se spune în popor: Strânge omul ca furnica, moare și nu ia nimica?!? Să știi că viața în esența ei nu-ți spune nimic, dar încet-încet, sigur te învață totul.

Păi ce-ți rămâne din viață după ce ai trăit emoția, fericirea, sentimentele toate?

Simplu, draga mea. Să știi că absolut totul este trecător în viață, pleacă unele, dar mereu vin altele. Cu ce rămânem? Doar cu ceea ce am reușit să adunăm cu mari eforturi în sufletul nostru: emoții, bucurii și amintiri. Am zis simplu și așa este. Trăiește, fata mea, înainte de a muri! Să știi că viața este pe zile, timp în care în fiecare din aceste zile se întâmplă o poveste. Dacă tu, Rebecca, într-adevăr iubești viața pe care ți-a dat-o Bunul Dumnezeu, încearcă să nu o irosești. Eu, la vârsta mea, constat cum caut în fiecare zi un rest de tinerețe.

Da, încep să înțeleg ce este omul, tati. Cred că este o bucățică de pământ în care Dumnezeu a pus în același timp păcatul și iubirea.

Așa este, Rebecca, ai înțeles perfect, nimic fără Dumnezeu, copila mea dragă. Domnul să fie înaintea ta tot timpul și să-ți arate calea cea bună pe care trebuie să mergi, să fie în urma ta ca să te ocrotească de vicleniile celor care ți-ar dori răul, să te ia din fața dușmanilor și a pericolelor. Domnul să fie mereu lângă tine ca să te prindă când ești gata să te prăbușești. Domnul să fie fie în permanență în sufletul tău, ca să te mângâie când ești tristă. Șa îmi doresc să te binecuvânteze Bunul Dumnezeu, iubita tatii, azi, mâine și întotdeauna. Pentru mine, eu, tatăl tău, Dumnezeu a fost totul. Să știi că atunci când mi-a fost greu, El mi-a dat speranța, iar dacă am căzut, tot El mi-a dat puterea să mă pot ridica.

Chiar dacă am pășit prin întuneric, El mi-a dat înțelepciunea să știu că o să vină și lumina. Chiar dacă am plâns de multe ori când deznădejdea mi-a cuprins sufletul și am trăit emoții copleșitoare, El mi-a dat puterea să trec peste ele și să-mi arate calea care să-mi readucă zâmbetul pe chip. Chiar dacă am înfruntat mari greutăți și mari suferințe, El m-a dat tăria să pot să le înfrunt tocmai pentru a mă bucura apoi de perioade de-a dreptul miraculoase, de vis. El este cel care mi-a dat curajul și credința să spun că, prin orice încercări voi mai trece, totul va fi bine.  Sunt mai mult ca sigur, de atunci de când mi-a salvat viața și mi-a dat șansa de a avea o a doua viață, că cineva, acolo sus, mă iubește și e mereu alături de mine, nimeni altul decât Bunul Dumnezeu. Mulțumesc Ție, Doamne, pentru tot ce ai făcut și faci pentru mine și copiii mei în viața asta a noastră! Te iubesc, Doamne!

Alo, tati, ce faci, unde ești acum?
Sunt plecat din țară la un Congres.
A, da, bine. Stai mult?
Nu.
Sper că nu ai uitat de dialogul nostru săptămânal despre viața și fericirea noastră, bazat pe „legile tale” și „consecințele lor” ?
Nu, cum să uit. Dar, în condițiile date, hai să încercăm să îl facem telefonic, ce zici?
E Ok. Stai să pun telefonul pe înregistrare, bine?
Da, sigur, dă-i drumul!

Știi tati, de multe ori mă gândesc, în viața noastră grăbită și uneori palpitantă, în trecerea prin lume fiecare cu destinul lui, ce trebuie să facem  ca să ne întregim propria fericire?

Draga mea, în primul și în primul rând e foarte bine să îți faci timp să vezi pe unde te poartă pașii, să nu te lași în bătaia vântului niciodată, că nu știi ce te poate aștepta. Apoi este normal să-ți faci periodic timp să fii cu mama și tatăl tău, cu bunicii pe care îi mai ai, pentru că ei sunt adevărata ta familie, căci dacă  nu ar fi existat ei, nu ai fi existat nici tu în lumea asta. Fă-ți timp, Rebecca, să vezi și să înțelegi nu doar bucuriile, ci și durerea sufletului și a inimii care bate neîncetat. Înțelege ce înseamnă o lacrimă pe obrazul uscat și fă-ți timp să înveți ce este mila și ce poți face cu ea, prințesa tatii. Iubita mea, este obligatoriu să înveți să discerni adevărul de minciună, căci adevărul e unul singur, în timp ce minciuna are picioare scurte, adică mai devreme sau mai târziu e dată în vileag!  În același timp, învață să citești și să interpretezi în adâncimi de vis. Fă-ți timp pentru prieteni adevărați, căci de oameni fără caracter, răi și frustrați e plină lumea, draga mea. Trăiește armonios fiecare moment al vieții cu convingerea că niciodată nu e prea târziu să descoperi ceva nou în existența ta, că fiecare nouă zi îți oferă șansa de a face ceea ce îți place și să fii cu adevărat fericită. Pentru tine chiar am scris o poezie, cu titlul Niciodată nu e prea târziu. Vrei să o asculți?

Bineînțeles că vreau, tati.

Niciodată nu e prea târziu
Să treci pragul unei vieți disperate
Și să spui: vreau alături de tine să fiu
Ca semen, ca prieten, ca frate.

Niciodată nu e timpul trecut
Pentru a-i vindeca pe copii de tristețe.
O mână întinsă sau un simplu sărut
Ar putea de necaz să-i dezvețe.

Acelora care au greșit, să le fim
Aproape cu inima și-o vorbă senină.
Pe cei neputincioși să-i iubim
Și să-i răsfățăm cu lumină.

Să dăm celor flămânzi o bucată de pâine,
Celor aflați în suferință, o floare.
Acum, cât e timpul, nu mâine!
Niciodată speranța nu moare.

Cât mai sunt stele și cât
Ți se întinde o mână,
Nu ești niciodată pierdut,
Treci încrezător prin furtună.

Cât mai sunt oameni și pământul e viu
Și cât mai este în cer o instanță,
Nu e niciodată târziu,
Există mereu o speranță.

E întotdeauna aproape de tine
Un suflet, o inimă care bate.
Vino, omule trist, lângă mine
Ca semen, ca prieten, ca frate.

Ți-aș mai spune, fata mea, să-ți faci timp să asculți ce spun florile, copacii, pădurea și păsările, să asculți susurul izvoarelor și râurilor, clipocitul ploii și foșnetul frunzelor. Să-ți faci timp, Rebecca, să ajungi pe un vârf de munte, să contempli infinitul cerului, să stai singură, să te rogi la Bunul Dumnezeu și să-I mulțumești pentru tot ce ți-a dat în viață! Eu am ajuns cu vaporul în mijlocul oceanului, unde, în liniștea serii, am avut ocazia să contemplu imensitatea cerului, dar și a mării și să mă rog la Dumnezeu! Dar am avut și bucuria să admir răsăritul soarelui care, indubitabil, este o poezie cu versuri de lumină, căldură și dragoste, o adevărată feerie!

Să nu uiți niciodată să-ți faci timp să răsfoiești amintirile frumoase din viața ta. Ele îți vor readuce în suflet clipele de bucurie și fericire pe care le-ai trăit. Să-ți mai faci timp, copilă dragă, de o vorbă bună pe care să o spui celor dragi, să nu uiți de cățeii tăi Fifi și Pandy, pe care știu sigur că îi iubești din toată inima, dar oprește-te și să arunci o coajă de pâine câinilor fără stăpân, abandonați pe străzi, căci și ei sunt creația a lui Dumnezeu. În trecerea grăbită prin lume, indiferent pe unde te duce viața și pașii, fă-ți timp ca în fiecare zi, măcar pentru o clipă, să te gândești la Dumnezeu!

Tati, cu tot programul tău deosebit de încărcat, e drept cu folos și pentru OADO și pentru cititorii tăi prin capitolele cu genericul deja consacrat–„Jurnal politic”, cred că a venit momentul să mai adăugăm un capitol dialogului nostru despre viață și fericire.

Da, Rebeccuța, cu drag. Hai să-i dăm drumul. Chiar sunt curios ce întrebări ai pregătit pentru mine azi. începe prin a te întreba de ce unii oameni se izoleaxă de societate și refuză să mai socializeze, tati? Fata mea, pot să-ți spun următorul lucru. Fac acest gest de izolare față de  societate doar nebunii și ar mai fi o categorie, cea a singuraticilor, care își permit să fie ei înșiși. Aceste ființe umane, astfel de indivizi, ajung la starea asta pentru că au impresia că nimeni nu mai este compatibil cu ei, iar cei care își doresc starea de singurătate, sunt convinși că nu ar trebui să le placă de nimeni. Halucinant, nu? Se spune că oamenii se sting încet, cu fiecare zi care trece, ajungând în final să moară. Să știi, draga mea, că dacă nu vom ține cont de învățămintele lăsate „moștenire” de generații întregi ale omenirii, viața  ar fi deșartă, drumul nostru prin viață ar fi ireversibil spre același loc–cimitirul–dacă:

  • 1. Vei deveni sclavul obișnuinței, făcând același lucru zilnic, ca un robot care în timp se uzează
  • 2. Vei face ca toți aceia care aleg să meargă pe același drum toată viața, fără să vrea să înteprindă ceva pentru ei
  • 3. Se vor stinge toți aceia care în viață nu vor încerca să-și schimbe în bine existența
  • 4. La fel de vulnerabili sunt cei care nu-și mobilizează forțele ca să facă ceva, să contruiască ceva nou în viața lor.
  • 5. Cum tot la fel sunt toți cei care nici măcar nu încearcă să stea de vorbă cu persoane pe care nu le-au mai întâlnit niciodată. Introvertiți, se tem de tot ce este nou, devinind din ce în ce mai slabi și vulnerabili.
  • 6. Se spune că se vor stinge ușor dar sigur toți cei care devin sclavii televiziunilor, uitând de alte preocupări umane, atât de utile propriilor existențe
  • 7. Cred, fata mea, că vor dispărea toți cei fără pasiuni, care duc un trai anost, lipsit de activitate materială și spirituală
  • 8. La fel se întâplă cu toți acei oameni care nu au emoții la vibrațiile sufletului și la cerințele inimii, nu devin pasionali la impulsurile pe care le trimite providența, complăcându-se în pasivitate și ignoranță
  • 9. Să știi că vor dispărea toți cei care nu vor avea curajul să plece din locul care îi face nefericiți spre o nouă cale, să aleagă un nou viitor
  • 10. Draga mea–aici poate mă iei exemplu pe mine–să știi că la fel vor termina toți aceia care în viața lor nu vor risca să schimbe paradoxal certul cu incertul, din dorimța de a realizeze un vis al lor. Așa am făcut eu când am ales să plec în lumea liberă cu vaporul, neștiind ce va urma. Și chiar dacă existența mea a trebuit să treacă printr-o mare suferință, totuși, visul meu s-a înfăptuit într-un fel sau altul, în sensul că eu nu am mai ajuns în capitalism, dar după cinci ani de chin și jale a apărut minunea, a venit capitalismul în țara mea, pentru că numai Bunul Dumnezeu a vrut să scape acest popor de iadul comunist. Și știi de ce s-au întâmplat toate astea, pentru că nu am mai vrut să ascult toate „sfaturile” așa zise „responsabile” ale comuniștilor, alegând să fac ce îmi cerea destinul și care a fost acceptat și de mama mea, bunica ta de altfel.

Mai ai, tati, replici?

Și încă câte, fetiță dragă,  Te pup și îți mulțumesc, tati, nu înainte de a transmite gândul nostru bun tuturor cititorilor noștri! 

Iată-le.

  • 11. Se vor stinge toți aceia care, în viața lor, nu își vor găsi timp să citească, să asculte o muzică, să vadă un spectacol de teatru sau circ, să vadă un film, sau nu vor călători pe alte meleaguri decât cele în care a „făcut ochi”, adică locurile natale, ceea ce nu e valabil în cazul tău, pentru că de mică te-am plimbat pe multe din meridianele lumii.
  • 12. Să știi, fata mea, că vor avea aceeași soartă toți care nu își vor căuta harul din ei înșiși și nu își vor cultiva pasiunile.
  • 13. Vor dispărea inevitabil toți aceia care refuză dragostea care li se oferă, sau atunci când o au, caută să o distrugă singuri. Toți ăștia vor dispărea și pentru faptul că nu se lasă ajutați. Ce frumos este să iubești, mai ales dacă ai găsit persoana care rezonează cu tine.
  • 14. Tot la fel se vor stinge toți aceia care își plâng de milă, în loc să lupte cu viața, despre care nu a spus nimeni că e ușor de purtat.
  • 15. Sunt o grămandă de oameni cărora nu le place ploaia sau zăpada, și vor numai soare, spre deosebire cu alții care le acceptă. Și unii și alții, încet dar sigur se vor stinge, căci nimic nu poate fi un infinit, și cum vara nu e ca iarna, tot așa și omul, trebuie să accepte schimările climaterice, ale florei și faunei, pădurilor. Toate au farmecul lor, fiind exceptional de benefice pentru spiritul fiecăruia dintre noi.
  • 16. Se ofilesc și se vor stinge toți aceia care se gândesc la diverse proiecte, care sunt diferite de la o atapă la alta de viață-copil, adolescent, tânăr, adult, bătrân-și care, în loc să le pună în prectică, le abandonează, fără argumente.
  • 17. Tot la fel vor trece prin viață toți acei oameni care, dintr-un orgoliu protesc, se simt atât de rușinați când nu știu câte ceva, încât nu pun întrebări care să-i elucideze și lumineze, neștiind se pare că omul cât trăiește învață.
  • 18. Vor dispare toți acei oameni care, la o întrebare adresată de o persoană, nu vor să dea lămuririle necesare, deși cunosc răspunsul, și asta pur și simplu din egoism.
  • 19. Noi, cu toții, putem evita să ducem o existență inutilă pe această planetă, dacă zilnic ne vom aminti că a fi în viață este un efort mult mai mare decât simplul fapt de a exista pur și simplu, ca o legumă. Cheia succesului nu este alta decât răbdarea, de care ți-am mai vorbit în capitolele trecute, fata mea, ajungând la concluzia că numai prin ea putem să obținem fericirea.

Această fericire depinde totdeauna de noi, dacă știm să ne-o însușim și să o trăim la cote maxime. Și aici aș vrea să continui, spunându-ți, fetița mea, că trebuie să-ți însușești niște lucruri simple, deosebit de utile vieții tale, după cum urmează:

  • 20. Dacă în viață vei fi în poziția să te înfierbinți, fă-o mai bine de 100 de ori expunându-te la soare, decât chinuindu-ți creierul și sufletul.
  • 21. Rebecca, tu când va trebui să plângi, să o faci doar de bucurie, nicidecum din tristețe. În altă ordine de idei, vor fi și situații când vei plânge, așa cum plâng toți oamenii de pe pământ, dar vor fi tristeți pe care doar timpul și Dumnezeu le vor alina.
  • 22. Dacă vreodată va fi să minți-dar eu te-am învățat să nu minți niciodată, că minciuna are picioare scurte, dar totuși, dacă o faci, minte în privința vârstei tale, pentru nimic altceva.
  • 23. Dacă vreodată va fi să ți se ivesc situații de a fura, îndemnată de vreun anturaj toxic, periculos, infracțional, renunță, sau poți să o faci totuși, însă furând doar un zâmbet, o îmbrățișare sau un sărut.
  • 24. Dacă va fi să pierzi ceva în viața asta, să-ți pierzi teama și frica de orice.
  • 25. Dacă în existența ta vei fi nevoită să simți foamea, rezistă, că va trece, știi cum este, după ploaie și furtună, iar se-arată vreme bună, și totuși poți simți foamea de iubire, chiar dacă uneori îți rănește inima.
  • 26. Și în final, dar nu în ultimul rând, dacă tu, Rebecca, îți vei dori să fii fericită, această frumoasă dorință din viața fiecărui om, vei avea obligația să o exersezi în fiecare zi, continuu, fără oprire, căutând să depășești orice obstacol, mai mare sau mai mic, care îți apare vremelnic în cale..

Ei, ce zici draga mea, ți-a plăcut?

Da, tata, adevărate sfaturi și învățăminte.

Înainte de a încheia dialogul nostru, de data asta mi-a venit și mie rândul să te întreb ceva: în noua calitate pe care o ai ca studentă, îți place cum se derulează studiul în mediul universitar?

Da tati, sunt fascinată și chiar îmi place ce învăț. Ei, atunci success la examenele pe care urmează să le susții. La revedere cititorilor noștri, tati. Toată stima pentru ei, Rebeccuța tatii!

Thomas CSINTA, research professor of Mathematical modeling and Applied mathematics in Social Sciences and criminal investigative journalist (Press Attached of Organization for the Defense Human Rights – United Nations)

Corespondenţă de la Lordul, Prof. dr. avocat Florentin Scaleţchi, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului–Naţiunile Unite

Notă. A se vedea și celelate articolele ale autorului din ciclul „Lecții de viață”. 
 

4 COMENTARII

  1. […] chestiunile de stat nu e câtuși de puțin balcanic, ci european. Căldurosul omagiu adus de Alexandre Millerand, preșe­dintele Republicii franceze, care acum câteva zile i-a acordat ministrului de externe român cordonul Legiunii de onoare, cea […]