Acasă Biodiversitate - Ecosistem Dr. biolog Peter Lengyel (expert în conservarea biodiversității): „Ecosistemul tehnic –...

Dr. biolog Peter Lengyel (expert în conservarea biodiversității): „Ecosistemul tehnic – al echipamentelor”

Lengyel

Când auzi de ecosisteme digitale financiare, sau ecosisteme culturale care să susțină inovația și cercetarea, sau de ecosisteme de învățare, sau ecosisteme de multifuncționale inteligente șamd, devine clar că termenul ecosistem a primit sensuri mult mai largi decât cele pe care le avea în domeniul științelor biologice/ecologice. Prin extrapolare de la complexul de elemente biotice și abiotice și interacțiunile acestora, ecosistemul în limbajul actual a primit sensuri noi, păstrând o parte dintre caracteristicile celor naturale. Este vorba de interacțiunile complexe, interdependența, procesele evolutive prin care aceste ecosisteme apar și se dezvoltă, indiferent că e vorba de cele naturale sau cele create de om.

Dacă luăm ca exemplu ecosistemul tehnic care ne înconjoară la nivel individual, putem să înțelegem cât de cât cam la ce se referă conceptul. Când este vorba de orice fel de echipamente, utilitatea lor (sau inutilitatea) este dependentă în primul rând de nevoile, pretențiile, stilul, dorințele și visele utilizatorului. Nu e vorba doar de aspecte teoretice ci și de echipamentele deja aflate la dispoziție, printre care noile obiecte trebuie să se integreze, încât funcționalitatea ansamblului să fie mai performantă. Să aibă nișa lor. Să fie complementare cu celelalte. Odată pornit pe o cale, ești cumva captiv acelui brand: spre exemplu dacă ai obiective Nikon de multe zeci de mii de euro, a trece pe o altă marcă lăsând în paragină tot ce ai, nu e prea realist. Eventual, ca o completare, se poate, spre exemplu de la full frame la format mediu, dar ca abandon și trecere pe altă marcă Canon (sau altceva), e mai aberant din punct de vedere al deprinderilor deja existente, a stilului, a banilor investiți șamd. La fel, dacă ai și o admirație față de mașinile de teren, nu prea îți dorești o mașină electrică de nici un fel, că nu prea are loc în schema din care faci parte, înconjurat de toate fiarele astea. Interesant de constatat că în jurul fiecărei persoane, în jurul fiecărei afaceri se dezvoltă așadar un fel de ecosistem tehnic, cu elemente complementare interdependente, cu performanțe individuale sau de ansamblu, cu verigi slabe și cu outputuri diferite; situația le constrânge ca ele să evolueze, să se perfecționeze, să fie la zi, dacă nu vor să dispară precum dinosaurii.

Pentru oamenii care au ceva contact cu fotografierea profesională, Hasselblad a reprezentat de multe decenii un brand la care poți doar visa. Sau nici măcar de visat nu puteai–să ai la îndemână așa-ceva. Cu aparate de acest gen au fost făcute fotografiile pe Lună, în puținele călătorii când ființa umană a vizitat singurul bolovan extraterestru pe care a putut ajunge până acum. Nu degeaba au dus cu ei aparatele acestea. Erau de pe atunci simbolul excelenței în fotografie, format mediu și mare mult dincolo de formatele pe filme ale aparatelor uzuale. Bine, calitatea asta exacerbat de bună are costurile ei. Nu mă refer doar la cele financiare, ci și în privința versatilității…nu e chiar simplă povestea. Când eram student, în clădirea Facultății de Biologie unde avea sediul și Institutul de Speologie, sus la ultimul etaj era un laborator foto al Universității Babeș-Bolyai; era acolo un domn, Felecan, cu aparate profesionale printre care câteva Hasselblad. Nu erau de ultimă generație, dar oricum aveai senzația că ele sunt din categoria rezervată pentru cei câțiva care au mult noroc în viață. Domnul Felecan era în ceva fel de prietenie cu profesorul Viehmann, și am ajuns să avem destule discuții pe subiecte foto–mai interesante decât multe dintre mizeriile de cursuri predate la acea vreme dulce-amară.

Au trecut vremurile cu aparate pe filme, de format mediu sau mare. Acum aparatele respective par deja un fel de brontosauri, care nu își mai găsesc loc în lumea actuală digitală. Hasselblad încearcă să își contureze/definească/păstreze nișa în „ecosistemul” aparatelor foto digitale, ceea ce nu este ușor. Există o evoluție explozivă, unele firme care nu demult erau zero, pot avea progres fantastic, altele care erau pe vârf, pot să decadă… în derizoriu și uitare. Așa că nici măcar celor de la Hasselblad, cât de hasselblad or fi ei, nu le este deloc ușor. Prin ceva șansă dată de Univers, acum pot să mă obișnuiesc și să lucrez cu un aparat Hasselblad X1D II 50C; are atașat acum un obiectiv Hasselblad de 35-75 mm. Format mediu, 50 megapixeli. O să fie un fel de eră nouă, o etapă altfel, în care fotografierea digitală de format mediu o să își arate atuurile și tarele, lentoarea zen și profunzimea. Nu e un aparat cu care să tragi rafale, nici să faci multe fotografii, ci are ceva din stilul acela vechi în care înainte de a apăsa pe declanșator, te uitai mai înțelept dacă are sens sau nu are sens, imaginea.

Nota redacției. În cadrul unui ecosistem, fiecare element colaborează armonios pentru a asigura o funcţionare eficientă a proceselor. În mediul de afaceri, persoanele, tehnologia şi informaţiile alcătuiesc, de asemenea, un sistem, în care informaţiile există atât în forme structurate, cât şi nestructurate. Iar în centrul acestui ecosistem se află multifuncţionalele inteligente–punctul de legătură dintre informaţiile digitale şi cele imprimate. Ecosistemul multifuncţional inteligent Lexmark care combină echipamentele hardware, programele software, instrumentele şi serviciile pentru a stimula dezvoltarea afacerii dvs, nu este un produs, ci o serie de tehnologii şi funcţionalităţi înglobate în fiecare multifuncţional—chiar şi în cel pe care îl deţineţi deja. Împreună cu infrastructura IT şi cu aplicaţiile disponibile, ecosistemul îmbunătăţeşte activităţile şi procesele de zi cu zi prin funcţionalităţi inteligente. De asemenea, simplifică provocarea pe care o constituie gestionarea unei afaceri şi a unui mediu tehnic în continuă schimbare. Acesteaa combină informaţiile imprimate pe hârtie şi cele în format digital

smart-mfp-tree

Dr. biolog Peter Lengyel   (expert în conservarea biodiversității, fotograf al naturii), este membru al Asociației „Valea Verde”, dar și secretar științific la„ONG Unesco Pro Natură”, cu sediul în București și membru al Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii. A participat la proiecte organizate de instituții precum Parlamentul European, Comisia Europeană, Consiliul Europei sau Banca Mondială și la peste 200 de simpozioane, conferințe și congrese internaționale legate de protecția mediului, conservarea biodiversității și educație ecologică. În ultimul timp a devenit foarte cunoscut datorită celor două volume „Beep 2010″ și „Maramureș–Țara Biodiversității” și expoziției „India-locul uimitoarei diversități”. Notă. Alte articole ale autorului  Dr. Biolog Lengyel Péter în Jurnalul Bucureștiului

Notă. Articolele lui Peter Lenyel în Jurnalul Bucureștiului

Nota redacției

Profesorul Doru Pop de la UBBC (Universitatea Babeș – Bolyai) din Cluj – Napoca: „Fascismul, un herpes care mereu se reîntoarce”

Din Pomerania de Vest la Lună – O rememorare printre ruine (Corespondenţă de la Axel Riwe din Anklam – Germania)

Cum „traducem” cultura. Marea antologie a liricii românești (de la începuturi și până astăzi) a poetului și traducătorului trilingv brașovean Dr. Christian W. Schenk (membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities), corespondent permanent al Jurnalului Bucureștiului (din Boppard – Renania-Palatinat, Germania)

Conferința națională a detectivilor din România. Forum de consultări și dezbateri privind necesitatea modificării Legii 329/2003 privind activitatea detectivilor privați (particulari). Gala „Sfântul Nicolae” 2023 (Ediția a 17-a)

In memoriam Profesorul – sociolog Ion Iordăchel. „Civitas Innocentiae” în „Lumea 2” a marelui intelectual Grid Modorcea, (neo)Comunismul, Libertatea „sub sechestru electronic” cu ajutorul sistemelor de navigație prin sateliți în cadrul structurilor inter-, pluri și transdidciplinare ale Noii Ordini mondiale. „Societatea ordonată” și cuantificarea stărilor psihice și psihologice ale „omului – matrice („atom – social”, „robot – uman”)

In memoriam Acad. Prof. Paul Popescu – Neveanu. Psiho(socilogia) matematică – aplicații la studiul comportamentului infracțional criminal (Mathematical psycho(sociology) – applications to the study of criminal behavior/Psycho(sociologie) mathématique – applications à l’étude du comportement criminel)

Uniți în onoare și recunoștință în amintirea eroilor de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, la sediul OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Ecosoc – Națiunile Unite)

„Ortopedia Pediatrică este Știință, Artă și Predicție” (Corespondență de la Dr. Gheorghe Burnei, Professor of pediatric orthopedics, Macta Clinic – Constanța)

Francezul „supradotat” (gifted, tânăr cu abilități intelectuale înalte, tânăr intelectualmente precoce, tânăr capabil de performanță). Învățământul alternativ elitist (de excelență) în Franța

Enseignant dans les CPGE (Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles) & les Grandes Ecoles. Les concours externe et interne de l’agrégation. Les professeur agrégés de l’enseignement supérieur. Enseignant – Chercheur. Concours de l’agrégation de Mathématiques externe – 2023 (Les sujets)

„Grandes écoles scientifiques – un modèle à réinventer” (Pierre Veltz, professeur émérite à l’Ecole des Ponts ParisTech – École nationale des ponts et chaussées)

„Scriitorul” multirecidivst Rédoine Faïd („Le Roi de Belle”) specializat în jafuri armate și evadări – Spectaculoasa sa evadare din CPSF (Centrul Penitenciar de la Réau) cu un elicopter Alouette. Procesul și Verdictul. Corespondență de la Curtea cu Jurați a TJP (Tribunalul Judiciar Paris)

Zilele academice ieșene. Sesiunea știinţifică anuală a institutului de cercetări „Acad. Ioan Hăulică” al Universității „Apollonia” din Iaşi [(Lucrarea „Rolul parametrilor comunicării prin social – media în promovarea sistemului (ultra)elitist francez napoleonian de înalte studii PGE – Prépa–Grandes Ecoles) – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învăţământul universitar francez LMD – Licență, Masterat, Doctorat – de sute de ani”)]

Centrul Gifted Education: Conferința „Alternative în Educație” sau „Învățământ neînregimentat”. Mai sunt copiii fericiți să învețe?

Traducerea (Corespondență de la Dr. Dr. Christian W. Schenk – poet și traducător trilingv brașovean, membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities, corespondent permanent și membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului din Boppard – Renania-Palatinat, Germania). Traducerea textelor cu caracter juridic (Thomas Csinta, criminal investigation journalist, research professor in MM – mathematical modeling & in MASS – Applied Mathematics in Social Sciences)

Sesiunea științifică a Academiei Germano – Române din Baden – Baden (Deutsch – Rumänische Akademie Baden-Baden e.V. – Rumänisches Institut – Rumänische Bibliothek Freiburg e.V., Landul Baden – Würtenberg, Germania) la Casa de Cultură „Friedrich Schiller” din București (Lucrarea „Sistemului (ultra)elitist francez napoleonian de înalte studii PGE – Prépa–Grandes Ecoles – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învăţământul universitar francez LMD – Licență, Masterat, Doctorat – de sute de ani”)

Le vernissage de l’exposition „Icônes et poteries de Roumanie” (Corespondență de la eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, promotorul înfrățirii orașelor Brașov – ZMBv și Tours-Métropole Val de Loire)

Le 10 octobre – „Journée européenne & mondiale contre la peine de mort” avec Amnesty International, ECPM (Ensemble Contre la Peine de Mort) et le Journal de Bucarest („Le petit Parisien”)

Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 2)

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 1)

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra