Loïc Thétio („Românul de pe Coasta Atlanticului”), fost funcționar de poliție francez, membru IPA (Franța) și președinte-fondator al asociației umanitare Solidarité PloemeuRoumanie (SPRE), va sosi în România (în Maramureș) cu cel de-al 88-lea transport (în cei 33 de ani de când se implică profund în viața comunității din regiune) de la Ploemeur (regiunea administrativă Bretania) destinat, cu precădere, copiilor polihandicapați (cu vârsta între 7-16 ani) cu mobilitate redusă paraplegici și tetraplegici, cu materiale ortopedice vitale, cfotolii rulante etc., tocmai în perioada în care, la Paris, se defășoară cea de-a 27-a Jocuri paralimpice de vară (28 august-8 septembrie) la care participă 4.400 de atleți (2.417bărbați și 1.983 femei) din 169 de țări la 22 de discipline și 549 de probe sportive.
Iată mesajul lui Loïc Thétio, care merită toată atenția, și în special a celor care au posibilitatea și vor să se implice, direct sau indirect în viața celor care au nevoie de ajutor pentru ameliorarea condițiilor lor de viață, tineri cu dizabilități (psiho-fizice), vârstnici sau cei fără resurse materiale.
Mon cher Thomas,
- Le fourgon après 3 jours de chargement laborieux est enfin rempli. Dans un mois nous partons effectuer notre 88ème action. Des matériels orthopédiques vitaux seront offerts pour donner aux enfants tétraplégiques un espoir. Je les ai vus et mon Devoir d’Honneur a été renforcé. Je devais faire quelque chose. Mon énorme regret est que les politiques ne m’ont jamais regardé et a fortiori…vu! Voilà le programme, intense, qui nous attend. Je relis un message que je vous ai écrit le 2 août 2024, courant et je l’aperçu d’une erreur dans les dates. Voici le rectificatif: arrivée le 15 septembre et départ le 27 septembre 2024. J’attends désormais vos instructions.
- Pour que vous ayez une idée sur mon déplacement en Maramures je vous donne mon programme. A partir du lundi 16 septembre 2024 et ce pour 4 jours environ nous procédons aux distributions de matériels, vêtements et autres dans les municipalités ou directement au domicile des bénéficiaires. Ainsi le fourgon se désempli. Puis les jours suivants et malgré des rendez-vous surprises nous sommes plus libres et disponibles. Voilà mon emploi du temps qui vous permettra d’établir un planning en ce qui nous concerne.
- Le mois de septembre sera celui de notre rapprochement et c’est avec beaucoup d’enthousiasme que j’attends l’instant de faire votre connaissance. J’ai reçu un mail de la RRI (Radio de Roumanie International), section française et la journaliste souhaiterait m’interviewer. J’ai donné mon accord…A suivre. J’ai découvert les écrits diplomatiques entre l’ambassadeur Luca Niculescu et le chargé de la sécurité intérieure concernant une distinction concernant mon engagement humanitaire. L’ambassadeur écrit et d’une façon claire qu’il souhaite me faire cet honneur…Je tiens ces messages à votre disposition si vous le souhaitez. Ainsi vous comprendrez tout à fait ma grand désillusion.
- La RRI (Radio de Roumaines International) vient de fixer un rendez-vous pour un interview. Ce devrait être le 4 septembre 2024, mercredi 17h00. Pour vous informer que je serai interviewé par Radio Roumanie internationale Bucarest, mercredi prochain, le 4 septembre 2024 à 17h00 (heure roumaine) soit 17h00 heure roumaine. Bien à vous. Très amicalement, Loïc
Articole asociate
Loïc Thétio este supranumit de maramureşeni „prietenul nostru român de la Oceanul Atlantic”. L-am întâlnit de Paşti la Şurdeşti–satul cu cea mai înaltă biserică veche de lemn din lume–, unde venise împreună cu formaţia bretonă de muzică celtă „Bagade de Ploemeur” să cânte pe scenă, la festivităţile de sărbătorire a 600 de ani de atestare documentară a localităţii. Însă, încet-încet, aveam să aflăm că şi el, şi asociaţia pe care a fondat-o în Franţa aveau propria aniversare, pentru că în aceste zile s-au împlinit 20 de ani de când Association Solidarité PlomeuRoumaniE (SPRE) a început şi continuă să facă, an după an, anotimp după anotimp, donaţii importante pentru zona Maramureşului. 20 de ani pe care i-au sărbătorit–cum altfel? – cu o…faptă bună. În urmă cu zece zile, din localitatea situată pe malul Atlanticului, în nord-vestul Franţei, a pornit spre România cea de-a şaptea maşină de intervenţii pentru pompieri pe care, cu sprijinul unităţii de pompieri din oraşul Morbihan, asociaţia a dotat-o şi a donat-o unei localităţi din Maramureş. E deja o tradiţie ca aceste autospeciale să fie conduse către România de un român, de obicei primarul localităţii care urmează să primească donaţia. Iar de această dată a fostValentin Pop, primarul comunei Câmpulung la Tisa, din apropiere de Sighetu Marmaţiei. La ceremonia de predare-primire au participat Gheorghe Mihai Bârlea, senator de Baia Mare, col. Ion Pop, inspectorul-şef al ISU Maramureş, lt. col. Ovidiu Moldovan, comandantul Detaşamentului de Pompieri Sighetu Marmaţiei, precum şi primarii celorlalte localităţi cu care SPRE colaborează în mod constant, respectiv Baia Sprie, Copalnic Mănăştur, Groşii Ţibeşului, Săpânţa. (…).
Promovarea online a instituțiilor, jurnalelor și articolelor academice
Lucrări intelligence
„Puterea de la Puterea informațiilor la Puterea în Intelligence”(Tiberiu Tănase-coordonator, autori Ovidiu Boureanu și Petru Ștețcu, Editura Concordia, Arad, 2024)
Recenzie. Noua carte apărută la editura Concordia reprezintă un amplu proiect documentar și documentat asupa unui subiect prezent în viață, în societate și istoria umanității și anume „Puterea” privită din mai multe puncte de vedere. Aceasta se bazează pe o amplă documentare și bibliografie privind puterea–pornind de la termenul, concept semnificații și domenii în care este prezentă dar și modalitați de raportate privind importanța acesteia în diverse domenii și situații. Pe parcursul celor XV capitole autorii de prezintă multe și intresante noutăți privind termenul și conceptul de putere pornind de la Introducere (p. 13), la definiții–care încep cu clasica întrebare „Ce este puterea?” cu raspuns pornind de la Dex la conceptul puterii, fețele puterii, dar și la puterea ca decizie sau puterea ca preluare a controlului.
Sunt prezentate și fețele puterii, care sunt sunt autoritatea și legitimitatea. Foarte interesanta lucrare debutează cu un prim capitol unde în Secțiunea a 3-a avem informații documentate despre „Putere” versus „Autoritate”, „Ce este puterea?”„Care este autoritatea?” Dar și diferența dintre putere și autoritate. De menționat tot aici în Secțiunea a 4-a se fac referirila la Dominație versus Autoritate iar în Secțiunea a 5-a unde sunt prezentate Puterea, politica și statul. Sunt importante raspunsurile la întrebarile cum ar fi Ce este puterea politica?.De mare interes este și Secțiunea a 9-a, al aceluiaș prim capitol care tratează Analiza Puterii și se referă la Analiza SWOT (slăbiciuni, oportunități și amenințări). Urmează un important capitol și anume cel referitor la Puterea Mondială ce conține referiri puterea mondială și scopul acesteia, Guvernul Mondial,Organizarea Piramidei Puterii la p.81.
Întalnim și alte capitole foarte importante cum este cel referitoar la „Puterea informației” (p. 129), și în mod deosebit la conceptul de informație, dar și considerații despre puterea informației, precum și despre puterea informației într-o societate liberă. Importante sunt referințele la „Puterea militară” (p. 255) în ceea ce privește evoluţia marilor puteri. Astfel, Secțiunea a 2-a tratează un aspect absolut de interes pentru puerea statelor și anume despre țările cu cele mai mari armate din lume și despre cele mai mari puteri militare din lume. Important este și capitolul ce prezintă „Puterea Economică” (p. 279) cu referiri la „Puterea pieței” legate de noțiunile „Ce este puterea de piață?” Înțelegerea puterii pieței cu exemplu de putere de piață și structurile de putere ale piețelor până la prezentarea conceptele de putere și emergență.
De subiniat capitolele ce urmează despre „Puterea politică” (p. 307) pornind de la definiția puterii politice. Ce este politica și cum funcționează? Conceptul de putere politică puterea alienată și conținut și trăsături ale puterii politice și Autoritatea și Legimitatea politică. Cel de–al X–lea Capitol se referă la „Puterea Mass-Media” pornind de la definirea presei, evoluția presei în decursul timpului., funcțiile presei. Presa, a patra putere în stat, „Comunicarea politică”, și când puterea ascultă de presă, dar și despre libertatea presei. Acest capitolul este urmat de alte capitole de mare interes și anume „Puterea organizației” și foarte important „Puterea intelligence”-ului. Aici se fac referiri la „Ce este Intelligence?” Dar și la Puterea în intuiție și decizie în activitatea de intelligence.
Trebuie menționat că importanţa activităţii intelligence pentru orice stat-naţiune este în mod direct legată de ameninţările şi vulnerabilităţile la nivel local, regional şi global, de rolul aspectelor politico-militare şi economice pe scena internaţională, precum şi de atitudinile liderilor faţă de structurile de intelligence şi securitate naţională. Unele din cele mai importante aspecte şi tendinţe care vor caracteriza şi influenţa mediul şi organismele de intelligence ale statelor-naţiune în secolul XXI ar putea fi „Forța cunoaşterii”, prioritară, dar și esentială și se va baza pe informații. În prezent cunoaşterea are valoare, iar intelligence adică informația strategică este putere. Cunoaştere fără intelligence nu poate exista, la fel cum un intelligence calitativ nu poate să se manifeste fără cunoaştere. Deoarece cunoaşterea este astăzi cel mai important şi util element al competitivităţii la nivel global şi devine cea mai importantă resursă a unei naţiuni, am putea afirma că se naşte o nouă componentă, anume „intelligence-ul cunoaşterii”, care devine astfel elementul complementar al domeniului intelligence-ului și esențial puterii. Deci, putem afirma că „Puterea” se mută acum dinspre state-naţiune, spre state-piaţă şi mai nou spre state-reţea. Adică dinspre state spre grupuri unite în reţele, dinspre legile fizicii şi puterea fizică spre legile cibernetice şi puterea creierului („brain power”), iar paradigma „cine are informaţia deţine puterea”
- Mihai Eminescu, Ion Oprea, Grid Modorcea, Adrian Păunescu, Neculai Constantin Munteanu, Adrian Cioroianu, Octav Pancu-Iași, George Călinescu, Vasile Sava, Cicerone Poghirc, Aurelian Titu Dumitrescu, Mircea Florin Șandru, Lucian Blaga, Constantin Pădureanu, Dumitru Tinu, Cezar Ivănescu, Fabian Anton, George Topîrceanu, Petru Codrea, Radu Gyr, Dan Culcer, Ion Anton, Dumitru Stăniloae, Mihai Cosma, Claudiu Săftoiu, Iosif Constantin Drăgan, George Băjenaru, Cleopatra Lorințiu, Ion Heliade-Rădulescu, Andrei Partoș, Ion Cristoiu, Mircea Badea, Grațian Cormoș, Aristide Buhoiu, Ioana Sava, Brândușa Prelipceanu, Nicole Valéry-Grossu, Gabriel Liiceanu, Ion Agârbiceanu, Eliza Macadan, Florian Bichir, Emil Șimăndan, Bogdan Suceavă, Adriana Săftoiu, Ioan Chirilă, Gabriela Vrânceanu-Firea, Paul Lampert, Octavian Paler, Alexandru Vianu, Dumitru Toma, Eugen Barbu, Eric Winterhalder, Cristian Mungiu, Vintilă Horia, Dan Pavel, Mircea Dinescu, Cristian Tudor Popescu, George Pruteanu, Emil Hurezeanu, Ivo Muncian, Radu Jörgensen, Lazăr Lădariu, Eugen Ovidiu Chirovici, Adrian Hoajă, Doina Drăguț, George Muntean, Barbu Catargiu, Adrian Mîrșanu, Victor Frunză, Lorena Lupu, Alexandru Candiano-Popescu, Marius Mircu, Dănuț Ungureanu, Vasile Copilu-Cheatră, Rodica Culcer, Andrei Gorzo, Zaharia Stancu, Eugen Cojocaru, Răsvan Popescu, Ion Anghel Mânăstire, Pamfil Șeicaru, Tudorel Oancea, Dorin Ștef, Paula Seling, Sabin Gherman, Marian Coman, Brîndușa Armanca, Valeriu Turcan, Teșu Solomovici, Sorin Roșca Stănescu, Tudor Octavian, Vasilica Ghiță Ene, Gabriela Adameșteanu, Radu Negrescu-Suțu, Cornel Nistorescu, Petre Got, Dumitru D. Șoitu, Geo Bogza, Dan Diaconescu, Stelian Popescu, Nicolae Carandino, Valer Chioreanu, Ioan Massoff, Corneliu Stoica, Adelin Petrișor, Ion Călugăru, Andrei Alexandru, Ludovic Roman, Radu Paraschivescu, Vasile Urechea-Alexandrescu, Elis Râpeanu, Cezar Petrescu, Ion Monoran, Thomas Csinta, Marian Odangiu, Paul Barbăneagră,…
- Români francezi: Vladimir Cosma, Emil Cioran, Matei Vișniec, Tristan Tzara, Victor Brauner, Elvira Popescu, Gherasim Luca, Dinu Flămând, Vasile Șirli, Elena Văcărescu, Constantin Virgil Gheorghiu, Ion Vlad, Thomas Csinta, Paul Barbăneagră, Bogdan Stanoevici, Ariel Moscovici, Luminița Cochinescu, Alice Cocea, Roxana Eminescu, Irina Ionesco, Eli Lotar, Alexandre Revcolevschi, Radu Mihăileanu, Horia Surianu, Haim Brézis. Extras: Vladimir Cosma (n. 13 aprilie 1940, București) este un violonist, compozitor și dirijor francez, născut la București, România, într-o familie de muzicieni. Tatăl său, Teodor Cosma, este pianist și dirijor, mama sa, Carola, autor- compozitor, unchiul său, Edgar Cosma, compozitor și dirijor, iar una dintre bunici a fost pianistă, elevă a celebrului Ferrucio Busoni. După câștigarea primelor sale premii la Conservatorul Național de la București, Vladimir Cosma ajunge la Paris (unde emigrase unchiul Edgar), în 1963, unde își va continua studiile cu Nadia Boulanger și la Conservatorul Național din Paris. Pe lângă formația clasică, s-a simțit atras, de foarte tânăr, de muzica de jazz, muzica de film și toate formele muzicilor populare. Începând din 1964, a efectuat numeroase turnee în lume concertând ca violonist, dar, curând, se va consacra din ce în ce mai mult compoziției. Scrie diferite lucrări printre care: „Trois mouvements d’été” pentru orchestră simfonică, “Oblique” pentru violoncel și orchestră, muzică pentru scenă și balet (“Volpone” pentru Comedia Franceză, opera „Fantômas”, etc.). În 1968, Yves Robert îi încredințează prima muzică de film: „Alexandre le Bienheureux”. De atunci, Vladimir Cosma a compus mai mult de trei sute de partituri pentru filme de lung metraj sau serii TV. Cinematografia îi datorează numeroase succese în colaborare în special cu: Yves Robert, Gérard Oury, Francis Veber, Claude Pinoteau, Jean-Jacques Beineix, Claude Zidi, Ettore Scola, Pascal Thomas, Pierre Richard, Yves Boisset, André Cayat…