Acasă Evenimente culturale „Memorialul Ocnele Mari 2023” – un spațiu al cinstirii memoriei martirilor (Corespondență...

„Memorialul Ocnele Mari 2023” – un spațiu al cinstirii memoriei martirilor (Corespondență de la Sebastian Crăciun, Expert PR al UAP – Uniunea Artiștilor Plastici din România, Preşedintele Asociatiei „Pro Valores”)

607
3

Sâmbătă 8 iulie 2023, Primăria Ocnele Mari, prin Casa de Cultură „Mircea Demetriade” și Salrom, organizează o nouă ediție a impresionantului eveniment evocator Memorialul Ocnele Mari–Vasile Militaru”. Proiectul, devenit tradițional, se constituie într-un omagiu adus martirilor care și-au găsit sfârșitul într-unul dintre cele mai dure centre de detenţie, unde condiţiile insuportabile contribuiau decisiv la distrugerea psihică şi fizică a omului. La Ocnele Mari au fost exterminate figuri însemnate ale intelectualităţii româneşti şi oameni simpli, legaţi de idealul luptei anticomuniste.

Seria de evenimente va debuta la ora 10h30 cu depunere de coroane la Monumentul Ocnița. La ora 11h15, la Cimitirul Bozeasca, locul în care, în gropi comune își dorm somnul de veci martirii uciși la Ocnele Mari, va avea loc o slujbă de pomenire. În Salina de la Ocnele Mari, la ora 12h30, prof.dr. Florin Epure–Directorul Direcției Județene pentru Cultură Vâlcea va vorbi despre „Dragostea mărturisitoare de Hristos în închisorile comuniste”. Conferința va fi urmată de prezentarea unei expoziții cu lucrări semnate de Ervant Nicogosian, un mare pictor născut la Odesa, care a trecut timp de șapte ani prin Gulagul rusesc, pentru ca apoi să se stabilească în România, unde a devenit unul dintre creatorii foarte importanți ai țării nostre. Despre personalitatea lui Ervant Nicogosian, arta sa și dramele prin care a trecut, vor vorbi Gilda Mologhianu–fiica artistului și Gheorghe Dican– vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Ediția din acest an a „Memorialului Ocnele Mari 2023″ se va încheia tot în Salina de la Ocnele Mari, cu un emoționant recital de poezie și muzică, în care protagoniști vor fi actrița Lamia Beligan și chitaristul Tudor Niculescu-Mizil.

Actrița Lamia Beliganartistă de primă valoare a Teatrului National „Ion Luca Caragiale” din București, care în ultimii ani a  obținut  mari succese în spectacolele:  „Vivien Leigh: Ultima Conferință de presă”, „Două pe față, două pe dos”, „Sinucigașul”, „Bolta cerească” sau „Casa curată”–cea mai recentă premieră a primei scene teatrale a țării. Lamia Beligan a fost distinsă cu: Premiul Fundaţiei „Silvia Popovici” pentru cea mai bună actriţă a anului 1998; Leul de Argint pentru filmul „Hotel de lux” în regia lui Dan Piţa, rolul Marta, 1992; Premiul de interpretare pentru rolul GwenDolline din comedia muzicală după piesa „Bună seara, domnule Wild”, la Festivalul Internaţional de la Liverpool, 1990; Medalia Meritul Cultural conferită de preşedintele României. Îndrăgostită de poezie, Lamia Beligan a fost protagonista unor recitaluri de neuitat desfășurate pe scena Festivalului „Mogoșoaia ClasicFest”, în cadrul turneului „România MultiCulturală”–prilejuit de sărbătorirea Zilei Culturii Naționale (2020) sau în spectacolul „Eternul Eminescu”, la Piatra Neamț, cu prilejul Zilei Culturii Naționale (2023).

„Mogosoaia ClasicFest – 12” sub genericul „Culturile lumii” (Corespondență de la Sebastian Crăciun, Expert PR al UAP – Uniunea Artiștilor Plastici din România, Preşedintele Asociatiei „Pro Valores”)

Chitaristul Tudor Niculescu-Mizil este absolvent al Universității Naționale de Muzică din București și a cursurilor de master ale Academiei de Muzică din Maastricht (Olanda). Este solist și profesor. A fost invitat în cadrul unor proiecte artistice de lungă durată derulate de prestigioase instituții culturale românești. Este directorul artistic al concursului international de chitară clasică „Talente în afirmare”, ajuns în anul 2022 la cea de-a X-a ediție. În perioada 2017-2020 a publicat trei  cărți de specialitate la Editura Muzicală, iar în anul 2015, cd-ul său – „Romantic guitar” s-a bucurat de apreciare unanimă. Printre succesele anului 2022 se numără și recitalul său din cadrul Festivalului „Gheorghe Petrașcu–150″, un eveniment desfășurat la Tecuci–orașul natal al primului mare pictor devenit devenit membru al Academiei Române.

Organizatori. Primăria Ocnele Mari, Casa de Cultură „Mircea Demetriade”, Salrom –  Societatea Națională a Sării – Filiala Vâlcea și Asociația Pro Valores Parteneri. Asociația Culturală „Ervant Nicogosian”, Filiala Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din România, Direcția Județeană de Cultură Vâlcea. Memorialul de la Ocnele Mari, va fi urmat la ora 17h00, la Râmnicu Vâlcea, de un alt eveniment emotionant: dezvelirea plăcii de ideintificare a Mozaicului„”Bătălia de la Posada”, operă de artă plasată pe fațada Serviciului Județean Vâlcea al Arhivelor Naționale și semnată de artistul Ervant Nicogosian.

Corespondență de la Sebastian Crăciun, Expert PR (Public Realtions) al UAP (Uniunea Artiștilor Plastici) din România, Preşedintele Asociatiei „Pro Valores”

Nota redacției

În exclusivitate pentru Jurnalul Bucureștiului. Dialog cu eruditul promotor (franco – român) al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană „Soleil de l’Est” (Partea 4 și integral)

Rinocerul: „Batalionul de elită din Istoria literaturii neînregimentate a celui mai prolific scriitor român ‒ Grid Modorcea” (corespondent permanent și membru al Staff-ului Jurnalului Bucureștiului)

„Excesele românismului” și „Seriozitatea lui Eminescu” (fragnente din cartea „Istoria literaturii neînregimente” a lui Dr. Grid Modorcea, scriitor și cineast, cel mai prolific autor în viață) dedicat Simonei Lazăr – Țigău (poet, prozator, eseist, jurnalist și eminescolog, bibliotecarul casei de cultură „Carmen Sylva” din Sinaia, corespondentul Jurnalului Bucureștiului)

Interviul realizat pe tema asasinării profesorului Ioan Petru Culianu, în cadrul emisiunii „Dezbaterea de luni” (RadioPunctLondra), de către Geo Scripcariu (realizator – corespondent permanent al Jurnalului Bucureștiului), cu jurnalistul Petre M. Iancu

„AI sau A nu I?” Editorial – Revista de Cultură „Curtea de la Argeș” (Corespondență de la Acad. Gheorghe Păun – Redactor șef)

Muzeul muntelui de la poalele masivului Parâng – un muzeu la înălţime (Corespondență de la Mihai Vasile – Sângealb, publicist, senior editor al Jurnalului Bucureștiului, membru al AJTR – Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România)

Sociologia matematică și rolul ei în structurile de date ale noii ordini mondiale. „Mecanica socială” a Acad. prof. Spiru Haret – precursor al (psiho)sociologiei matematice (dedicat Generalului Bartolomeu – Constantin Săvoiu, Mare Maestru al Marii Loji Naționale Române 1880)

Cu nostalgie, Sri Lanka – fosta insulă Ceylon, „Insula surâsului și a pietrei lunii”

„Ma thèse en 180 secondes” (Teza mea de doctorat în 180 de secunde) cu profesorul Mohamed Ketata, directorul Biroului pentru Europa Centrală și Orientală al AUF (Agenția Universitară a Francofoniei) și Conferința Alianței Franceze de la Pitești

Accesul în sistemul (ultra)elitist francez napoleonian de Înalte Studii „Grandes Ecoles” (științifico – inginerești, economico – comerciale, medico – farmaceutice, social – politice, literar – artistice, judiciare, militare, etc.) – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învățământul superior francez de sute de ani! (Corespondență de la prof. univ. dr. Thomas CSINTA – Paris)

Concours „Pérpa HEC” (Economique et Commerciale). Fusion des épreuves mathématiques HEC (École des hautes études commerciales de Paris – HEC European business school) et ESSEC (École Supérieure des Sciences Economiques et Commerciales – ESSEC Business School). Enoncés. Les Sujets „Zéro” 2023 (Maths Approfondies & Maths Appliquées)

Concours „Prépa Ecricome” (Les Grandes Ecoles de Commerce et Management – EM Sstasbourg,  KEDGE Business School, Montpellier Business School, NEOMA Business School, Rennes School of Business). Les Sujets „Zéro” 2023 (Maths Approfondies)

„Les grands concours de maths – Grandes Ecoles 2023” (Mines – Ponts – Les Sujets)