Acasă Artă modernă contemporană abstractă (conferințe-simpozioane-tabere) Noutăți de la „Soleil de l’Est”, din Franța (Corespondență de la eruditul...

Noutăți de la „Soleil de l’Est”, din Franța (Corespondență de la eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană, promotorul înfrățirii orașelor Brașov – ZMBv și Tours-Métropole Val de Loire)

Bonjour, cher Monsieur Le Professeur Thomas Csinta,

A trecut multă vreme, de când, nu pot știi din ce cauză, nu mai avem noutăți de la dumneavoastră. Între timp la Soleil de l’Est, după efortul deosebit de realizare a cărții de arta „Soleil de l’Est în promovarea picturii brasovene, ieri, azi si mâine” proiect sustinut financiar parțial de Primăria Brasov, dus la bun sfârșit cu brio de echipa Soleil de l’Est si UAP Brasov, au apărut grave divergențe cu serviciul de contabilitate de la numita primărie. Mai precis noi am avut un proiect si deviz aprobate de numita primărie, semnat de persoanele legale, primar, viceprimar, serviciul cultural, si alții, am respectat cu strictețe cheltuielile prevăzute, după ce am adus de la Editura Monitorul Oficial din București cele 500 cărți, pe banii mei, ne trezim la sfârșitul lui decembrie 2022 cu imputarea sumei de 13.342 Ron, ce ni s-a impus sa restituim Primăriei, pe diferite cheltuieli, cât și bani alocați și necheltuiti. Am fost de acord sa restituim fondurile neconsumate pe proiect. Pe data de 24 februarie 2024, am fost chemat la Primăria Brasov, în fața unei comisii alcătuite din Nicoleta Cîrjan, președinta Comisiei de cultură și evenimente, Teodora Bōlōni, Alexandru Andriesei și înca o doamnă care a uitat să se prezinte, ca să dau socoteală de sumele cheltuite pe proiect. A fost imputată asociației suma de 13.342 Ron, din care noi am restituit suma de 4.600 Ron, fonduri care în realitate nu au fost cheltuite.

Aceasta luptă inutilă și stupidă  cu persoane din contabilitatea Primăriei Brașov, mi-a lăsat un gust amar și ecartarea (îndepărtarea) asociatiei Soleil de l’Est din viața culturală brașoveană. Cu sarcasm mi s-a spus că am făcut o treabă foarte bună, dar trebuie sa vă luăm înapoi niște bani. Asta este, am inghițit gălușca. Pierzători în această tevatură sunt pictorii brașoveni, care ar fi trebuit să vină la Tours-Métropole Val de Loire (Franta), orasul înfrățit în 1989 cu Brașov (ZMBv), la propunerea subsemnatului,  pentru o a doua lansare de carte.  Astfel a fost eliminată asociația Soleil de l’Est din circuitul cultural brasovean, si închise porțile ca pictorii brașoveni să mai vină în Franța. Am încheiat acest capitol.

În continuare, descurajați de cele petrecute cu Primăria Brasov, am decis să nu ne mai ocupăm de România. Dar nu am rezistat. Vara a trecut fără evenimente deosebite, doar că Departamentul pentru Românii de Pretutindeni nu a mai binevoit să finanțeze realizarea cărții „Pictori români pe Valea Loarei” si două expoziții, una pentru românii din Corsica, și a doua cu lansarea cărții la București. Am organizat totuși o expoziție pentru micii elevi ai Școlii Românești din Haga, școala de sâmbătă. Părinții acestor copii, în majoritate intelectuali, au dorit ca odraslele lor să vorbească și să scrie corect în românește. Dar nu numai atât, copiii au lecții (cursuri) de muzică, de desen, cântece, și fac și bucatarie cu sarmale de Craciun, ouă roșii și cozonac de Paște. Începând din anul 2019, în fiecare lună de septembrie la începutul anului școlar, asociația Soleil de l’Est prezintă în atenția copiilor o expoziție de pictură, cu lucrări si explicații  pe înțelesul celor mici. Vă trimit afișul de anul acesta în atașament.

În continuare, reluăm o tematică mai veche, mult apreciată de un anumit public francez și român din Franța. Prezentăm arta populară si anume icoane pictate pe lemn și pe sticlă, și olarie din renumitele centre Marginea, Korond, Horezu, Oboga, Vlădești și Biniș (Caraș Severin) din Banat. Veti gasi în atașament afișul expozitiei, Flyerul, și depliante (broșura, pliant) pe icoane și olăria. Mai departe, ca în fiecare an în noiembrie-decembrie, organizam la București Salonul pictorilor din asociația artistică Soleil de l’Est, anul acesta în spațiile Bibliotecii Naționale a României. Vă voi ține la curent cu acest eveniment cultural. Închei dorindu-vă multă sănătate și succese deosebite în activitatile dumneavoastră.

Articole asociate

În exclusivitate pentru Jurnalul Bucureștiului. Dialog cu eruditul promotor (franco – român) al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană „Soleil de l’Est” (Partea 4 și integral – părțile 1, 2 & 3). „Fenomenul Hărman” implementat prin tabere de vară de către colecționarul brașovean Nicolae – Ioan Vrâncean

Asociația culturală franco – română „Soleil de l’Est”, deschide Salonul pictorilor români aderenți, la Palatul Parlamentului din București (Corespondență de la Michel Gavaza – prședintele asociației „Soleil de l’Est” din Franța)

Expoziția Asociației franceze „Soleil de l’Est” (aflată sub președinția lui Michel Gavaza) la Palatul Parlamentului (de la corespondentul nostru permanent Mihai Vasile – Sângealb, membru al AJTR – Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România, trimis special la eveniment)

Mobilitatea urbană în ZMBv (Zona Metropolitană Brașov) – probleme și identificarea de soluții (Conf. dr. ing. Stelian Țârulescu – Universitatea „Transilvania” Brașov). Lista zonelor metropolitane românești (peste 100.000 de locuitori) și franceze (peste 500.000 de locuitori)

Nota redacției

„Urmuz şi Eminescu”. Editorial – Revista de Cultură „Curtea de la Argeș” (Corespondență de la Acad. Gheorghe Păun – Redactor șef)

Lucrările „Receptologia. Tratat de receptologie extinsă. Principii, modele, repere hermeneutice pentru o revoluție conceptuală în secolul 21” („A treatise of extended receptology: principles, models, hemeneutical landmarks for 21-st century concepyual revolution”) și „Introducere în Doctrinologie. Tratat despre știința prognozelor minimale: Principii, strategii, ipoteze” – Recenziile eruditului Dr. Mihai Neagu Basarab (medic, istoric, scriitor, publicist, directorul Institutului Român și al Bibliotecii Române din Freiburg-im-Breisgau, președintele Academiei Germano-Române din Baden-Baden). Lucrările profesorilor Thomas Csinta și Narcis Zărnescu la Sesiunea Științifică anuală a Academiei germano – române din Baden – Baden (landul Baden-Württemberg)

Țebea – Comemorarea a 151 de ani de la moartea marelui revoluționar român pașoptist Avram Iancu în prezența G-ralului de Bg (r). Constantin – Bartolomeu F. Săvoiu (înalt demnitar al masoneriei naționale și internaționale, Suveran Mare Comandor, Mare Maestru al MLNR 1880, directorul jurnalului independent „Patria Română”) însoțit de prof. dr. Thomas Csinta (jurnalist de investigații criminale, director și redactor șef al publicației cultural – educaționale și științifice cu caracter socio – judiciar „Jurnalului Bucureștiului” – atașat de presă din partea OADO al Națiunilor Unite la Cuțile cu Jurați ale tribunalelor judiciare franceze)

Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 1)

Drama de pe Bulevardul La Défense de la Nanterre (Métropole du Grand Paris). Moartea adolescentului franco – algerian Nahel (Naël) Merzouk – o crimă (asasinat) cu caracter rasial (conform organizațiilor musulmane și ale drepturilor omului) sau legitimă apărare din parte polițistului – motociclist Florian Menesplier (conform sindicatelor de poliție și organizațiilor de extremă dreaptă)? Consecințele evenimentului dramatic. În căutarea adevărului istoric.

Accesul în sistemul (ultra)elitist francez, napoleonian, de Înalte Studii „Grandes Ecoles” (științifico – inginerești, economico – comerciale, medico – farmaceutice, social – politice, literar – artistice, judiciare, militare, etc.) – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învățământul superior francez de sute de ani! (Corespondență de la prof. univ. dr. Thomas CSINTA – Paris)

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra