În răstimpul redactării acestor rânduri țara se confruntă cu ostilitățile organizațiilor teroriste din Fâșia Gaza, rachete împânzesc cerul și Kipat Barzel–acest sistem miraculos–neutralizează în mare măsură atacurile. Forțe obscure încearcă să pună stăpânire pe viața noastră cotidiană, să schimbe ordinea zilei, imixtiunea în mersul firesc al lucrurilor frizează absurdul. Violența este prezentă peste tot, dincolo de daunele cauzate de rachetele ale căror explozie lasă urme grave, numărăm răniții și uneori morții noștri. Altminteri, victimele acestor războaie sunt numeroase și în partea opusă a graniței cu Fâșia Gaza (situată în vestul coastei maritime mediteraneene care cuprinde o parte a Palestinei istorice având granițe cu Egiptul pe o lungime de 11 kilometri în sud-vest și cu Israelul în nord și est, pe o lungime de 51 de kilometri).
Conflictul–unul din cele multe în ultimii ani–se va termina (probabil se va fi terminat până la apariția acestei tablete) cu un armistițiu destinat ab ovo eșecului, în sensul în care părțile beligerante știu că liniștea–dacă se va instala–este vremelnică…Sunt conștientă că este o naivitate, totuși îngăduiți-mi să întreb: nu ar fi mai înțelept să încercăm conturarea unui contract de pace care să rezolve problemele multiple ale vecinilor noștri spre binele nostru al tuturor ?
Recentul război ne-a demonstrat încă odată–știu că nu voi beneficia de asentimentul concetățenilor mei decât în parte, deci ne-a demonstrat că nici una din părțile beligerante nu poate ieși învingătoare în sensul absolut al cuvântului. Rachetele vecinilor noștri, într-un număr incredibil, lansate către populația civilă cu scopul de a ucide, au ținut în adăpost cetățenii țării.
Miracolul Kipat Barzel (sistem de apărare aeriană mobilă isrleian dezvoltat de către Rafael Advanced Defense Systems conceput pentru interceptarea rachetelor și obuzelor cu scurtă rază de acțiune – Counter Rocket, Artillery, and Mortar/C-RAM) a avut darul de a neutraliza majoritatea atacurilor deși în unele cazuri s-au înregistrat și victime. Pe de altă parte, distrugerea clădirilor și a așa zisului metrou unde se adăpostiseră capii inamicului, a condus la ruinarea unei părți considerabile a Fâșiei Gaza. Trebuie menționat, că, armata noastră a făcut eforturi mari spre a nu răni pe cât posibil locuitorii inocenți. Totuși, rezultatul conflictului armat este dezastruos pentru părțile beligerante, cu victime de ambele părți.
Singura soluție ar fi să se treacă la niște tratative serioase sub oblăduire internațională spre a asigura eficiența convorbirilor. Sunt multe exemple pe filele cărților de istorie, în care dușmani înverșunați au reușit să se înțeleagă… să nu uităm că „nu există drum către pace. Pacea este drumul !”, așa cum afirma Martin Luther King Jr. (1929 – 1969, fost pastor baptist nord-american, activist politic, cunoscut mai ales ca luptător pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare din SUA, cunoscut și sub abrevierea MLK, care a organizat și a condus marșuri în favoarea dreptului la vot, pentru desegregare rasială și alte drepturi civice elementare pentru cetățenii de culoare nord-americani).
Sofia Gelman–Kiss (Dr. în Muzicologie, membru fondator al „Fundației SAGA pentru Cultură, însărcinată cu acțiuni în domeniul muzicii”, Israel–Netania)
Alte articole ale autoarei Sofia Gelman–Kiss în Jurnalul Bucureştiului
Nota redacției
- Mică regiune din Orientul Mijlociu, Fâșia Gaza (împărțită în 5 guvernorate) reprezintă o parte a Palestinei istorice în sudul coastei de est a Mării Mediterane, care conform înțelegerilor care au urmat Acordurilor de la Oslo, este alături de o mare parte a Cisiordaniei, una din cele două componente teritoriale ale entității statale aflate sub administrația de jure a Autorității Palestiniene). Cuprinzând un număr mare de localități urbane și de tabere locuite de refugiați palestinieni din 1948 și de urmașii lor, ea reprezintă unul dintre teritoriile cu cea mai mare densitate de populație din lume, cu cca 1 milion de locuitori pe o suprafață de 360 km² (41 km lungime, 6–12 km lățime). Fâșia Gaza este controlată în prezent de mișcarea politică islamistă palestiniană Hamas, care a obținut majoritatea la ultimele alegeri parlamentare de pe teritoriul Autorității Palestiniene. Teritoriul acesteia a fost sub dominația Imperiului Otoman din 1517 până la Bătăliile de la Gaza din 1917, când armatele britanice au alungat armata turcească. În urma Primului război mondial întregul teritoriu al Palestinei s-a aflat timp de 3 decenii (între anii 1918 – 1948) sub mandat britanic. În Războiul arabo-israelian din 1948, care a urmat încetării mandatului britanic de ocupație în Palestina și deciziei ONU (Organizația Națiunilor Unite) de împărțire a Palestinei între evrei și arabi, armata egipteană a ocupat Fâșia Gaza, a cărei hotare au fost definite pentru prima oară în documentele armistițiului dintre Egipt și Israel din 1948. Fâșia Gaza s-a aflat sub ocupație egipteană până la Războiul de Șase Zile (în iunie 1967), când a fost ocupată de către Israel. După cucerirea Fâșiei Gaza, Israelul a favorizat colonizări agricole israeliene în această zonă aridă folosind tehnici speciale de agricultură de deșert.
- Mișcarea politică islamistă palestiniană Hamas ocupă un loc central în cadrul conflictului israelo-palestinian (din 14 mai 1948), generat de către mișăcările naționaliste israeliene (naționalismul evreu, sionismul) și palestiniene (naționalismul arab, isla(mis)mul radical) cu o puternică dimensiune religioasă având ca efect numeroase atacuri (atentate) teroriste în care mii de oameni nevinovați au decedat și zeci de mii au fost râniți. Semne evidente ale conflictului arabo-israelian au apărut la sfârșitul Primului Război Mondial, la început cu o evoluție mai lentă, ca să se acutizeze, după 1947, pentru că ONU (Organizația Națiunilor Unite) a adoptat Rezoluția cu privire la înființarea a două state pe teritoriul Palestinei istorice, Statul Israel și Palestina.
[A se vedea pentru detalii articolele autorului].
Adio „Léviathan″. Declarația unui ofițer sirian sub acoperire!
- Kipat Barzel reprezintă unsistem de apărare aeriană mobilă isrleian dezvoltat de către Rafael Advanced Defense Systems conceput pentru interceptarea rachetelor și obuzelor cu scurtă rază de acțiune – Counter Rocket, Artillery, and Mortar/C-RAM) creat special în 2010 pentru a face față atacurilor cu rachete (de rază mică de acțiune lansate din Fâșia Gazași Liban) și distrugerea lor într-o rază cuprinsă între 4-70km (conform fabricantului). În timpul Conflictului israelo – libanez în 2006, cca 4.000 de rachete (majoritatea de tip Katiușa) au fost lansate de către organizația (clasată teroristă) Hezbollah în direcția orașelor din nordul Israelului, printre care și Haifa (cel de-al 3-le oraș important al țării). În sudul țării, în afară de alte 4.000 de rachete, tot cca 4.000 de obuze mortier ar fi fost trase din Gaza între 2000 – 2008, în principiu, tot de către Hamas, majoritatea de Qassam rocket, dar și rachete de tip BM-21 Grad cu o rază mai lungă de acțiune. Kipat Barzel este compus din 3 elemente principale: un un radar tridimensional (3D Radar), în principiu de tip ELM-2084 conceput de către societatea Elta capabil să să localizeze o muniție trasă de la o distanță de peste 100km și să urmărească peste 200 de ținte/minut; un calculator care gestionează armamentul și loviturile de tip BMC (Battle Management & Weapon Control) dezvoltat de către societatea mPrest Systems; un aruncător de proiectileTamir echipat cu captatoare electro – optice.
Parteneriat Jurnalul Bucureştiului
[…] Oameni suntem…chiar și în vreme de război (Corespondență de la SGK (Dr. Sofia Gelman–Ki… […]