- Sănătatea este în vizorul fiecăruia dintre noi, este firesc să ne preocupe subiectul! Numeroase articole dau sfaturi mai mult sau mai puțin profesionale, de obicei, toată lumea „știe” ce anume trebuie făcut în cazurile critice când ai tensiunea joasă sau dimpotrivă, ridicată, dacă te doare spatele sau ai migrene. Există însă o altă categorie de potențiali pacienți, ei sunt aceia care fac abstracție de sfaturile binevoitoare ale celor care te bombardează cu părerile lor fie că îi întrebi, fie că nu. Desigur, toată lumea este liberă să procedeze precum crede de cuviință, precum consideră că este cel mai înțelept! Am citit însă nu demult, o frază care m-a pus pe gânduri și sper că aserțiunea nu este adevărată. Ea sună astfel: „fiecare om sănătos este un bolnav ignorant…” –
- Profităm de ocaziile ivite spre a ne informa, încercăm să canalizăm tot ce se întâmplă în jur, către propria noastră persoană… Într-o seară, la o petrecere cu câțiva buni prieteni ai familiei, petrecere la care fusese prezent – printre alții – și un medic, aproape toți invitații au apelat la cunoștințele sale în domeniu, asaltându-l cu o serie de întrebări referitoare la diversele simptome proprii fiecăruia. La început medicul a răspuns cu solicitudine și răbdare la întrebările puse dar, la un moment dat a început să dea semne de impaciență; ar fi vrut să se destindă puțin în loc să-și exercite profesia și în circumstanțele unei petreceri. S-a adresat unui avocat, aflat și el printre invitați, cerându-i sfatul în a se eschiva de interlocutorii nedoriți. „Informați-i că veți cere achitarea onorariului cuvenit”. Medicul i-a mulțumit, iar a doua zi a scos din cutia poștală… nota de plată trimisă de avocat.
- Am o întrebare retorică cu care presupun veți fi de acord : cine merge la medic dacă nu este obligat !? Totuși, deși la asemenea întrebări nu se răspunde, voi menționa părerea – cred unanim valabilă – potrivit căreia: nimeni… Se pare însă că policlinica, dincolo de atributele sanitare este un loc de întâlnire ideal pentru pensionarele care vin zilnic pentru câte un medicament cu scopul de a sta la taifas cu prietenele de circumstanță cu care făcuseră cunoștință în sala de așteptare. Anecdota susține, că, la un moment dat, după o perioadă îndelungată în care trei prietene se obișnuiseră cu întâlnirile de fiecare zi în sala de așteptare a medicului internist, una dintre ele n-a venit. A lipsit o zi, două, când în sfârșit și-a făcut apariția în a treia zi. „Ce s-a întâmplat ? Unde ai fost două zile ?” – au luat-o cu asalt prietenele. „Am fost … bolnavă !” – veni răspunsul.
- Dieteticienii susțin că alimentația naturală este cea care ne întreține sănătatea pe timp îndelungat; adevărul este că tot timpul suntem martori la descoperirea „celor mai sănătoase” alimente, ele sunt de obicei anumite fructe sau legume cărora li se atribuie „unice” caracteristici pentru o perioadă… În ultimii ani s-au înmulțit locurile în care se vând sucuri de banane, portocale, mere, roșii, morcovi, toate „ideale” pentru sănătate. Totdeauna sunt consumatori, de obicei trebuie să te înarmezi cu răbdare pentru a ajunge la savurarea nectarului dorit. L-am întrebat odată pe unul din proprietarii unui chioșc, ce părere are despre proprietățile mirifice ale sucului natural : „nu știu dacă pentru voi are vreun efect – mi-a răspuns prompt – dar nouă ne face mult bine !!”
Sofia Gelman–Kiss (Dr. în Muzicologie, membru fondator al „Fundației SAGA pentru Cultură, însărcinată cu acțiuni în domeniul muzicii”, Israel–Netania)
Alte articole ale autoarei Sofia Gelman–Kiss în Jurnalul Bucureştiului
Parteneriat Jurnalul Bucureştiului