Acasă Oameni suntem Oameni suntem. Reflecții personale sub fomă de „tablete”. Corespondență de la SGK...

Oameni suntem. Reflecții personale sub fomă de „tablete”. Corespondență de la SGK (Dr. Sofia Gelman–Kiss, muzicolog, membru fondator al „Fundației SAGA pentru Cultură, însărcinată cu acțiuni în domeniul muzicii”, Israel–Netania)

sofia
SGK

  • Sănătatea este în vizorul fiecăruia dintre noi, este firesc să ne preocupe subiectul! Numeroase articole dau sfaturi mai mult sau mai puțin profesionale, de obicei, toată lumea „știe” ce anume trebuie făcut în cazurile critice când ai tensiunea joasă sau dimpotrivă, ridicată, dacă te doare spatele sau ai migrene. Există însă o altă categorie de potențiali pacienți, ei sunt   aceia care fac abstracție de sfaturile binevoitoare ale celor care te bombardează cu părerile lor fie că îi întrebi, fie că nu. Desigur, toată lumea este liberă să procedeze precum crede de cuviință, precum consideră că este cel mai înțelept! Am citit însă nu demult, o frază care m-a pus pe gânduri și sper că aserțiunea nu este adevărată. Ea sună astfel: „fiecare om sănătos este un bolnav ignorant…” – 
  • Profităm de ocaziile ivite spre a ne informa,  încercăm să canalizăm tot ce se întâmplă în jur, către propria noastră persoană Într-o seară, la o petrecere cu câțiva buni prieteni ai familiei, petrecere la care fusese prezent – printre alții – și un medic, aproape toți invitații au apelat la cunoștințele sale în domeniu, asaltându-l cu o serie de întrebări referitoare la diversele simptome proprii fiecăruia. La început medicul a răspuns cu solicitudine și răbdare la întrebările puse dar, la un moment dat a început să dea semne de impaciență; ar fi vrut să se destindă puțin în loc să-și exercite profesia și în circumstanțele unei petreceri. S-a adresat unui avocat, aflat și el printre invitați, cerându-i sfatul în a se eschiva de interlocutorii nedoriți. „Informați-i că veți cere achitarea onorariului cuvenit”.  Medicul i-a mulțumit, iar a doua zi a scos din cutia poștală… nota de plată trimisă de avocat.
  • Am o întrebare retorică cu care presupun veți fi de acord : cine merge la medic dacă nu este obligat !? Totuși, deși la asemenea întrebări  nu se răspunde, voi menționa părerea – cred unanim valabilă – potrivit căreia: nimeni… Se pare însă că policlinica, dincolo de atributele sanitare este un loc de întâlnire ideal pentru pensionarele care vin zilnic pentru câte un medicament cu scopul de a sta la taifas cu prietenele de circumstanță cu care făcuseră cunoștință în sala de așteptare. Anecdota susține, că, la un moment dat, după o perioadă îndelungată în care trei prietene se obișnuiseră cu întâlnirile  de fiecare zi în sala de așteptare a medicului internist, una dintre ele n-a venit.  A lipsit o zi, două, când în sfârșit și-a făcut apariția în a treia zi. „Ce s-a întâmplat ? Unde ai fost două zile ?” – au luat-o cu asalt prietenele. „Am fost … bolnavă !” – veni răspunsul.
  • Dieteticienii susțin că alimentația naturală este cea care ne  întreține sănătatea pe timp îndelungat; adevărul este că tot timpul suntem martori la descoperirea „celor mai sănătoase” alimente, ele sunt de obicei anumite fructe sau legume cărora li se atribuie „unice” caracteristici pentru o perioadă… În ultimii ani s-au înmulțit locurile în care se vând sucuri de  banane, portocale, mere, roșii, morcovi, toate „ideale” pentru sănătate. Totdeauna sunt consumatori, de obicei trebuie să te înarmezi cu răbdare pentru a ajunge la savurarea nectarului dorit. L-am întrebat odată pe unul din proprietarii unui chioșc, ce părere are despre proprietățile mirifice ale sucului natural : „nu știu dacă pentru voi are vreun efect – mi-a răspuns prompt – dar nouă ne face mult bine !!”
Articolul precedentSubiecte de matematică (cu soluții) propuse pentru Examenul de bacalaureat 2021. (Partea II). Corespondență de la prof. mat. Daniel Văcaru (Pitești)
Articolul următorFlorin Bucuțea, tânărul care reînvie cultura în satele din zona Ardealului.
Fizician teoretician și matematician de formaţie pluri-inter și transdisciplinară, adept şi promotor al educaţiei de excelenţă (gifted education) şi jurnalist de investigaţii criminale francez, de origine română, specializat în MASS (Matematici Aplicate în Științe Sociale), în studiul fenomenelor socio - judiciare cu ajutorul unor structuri matematice complexe (teoria haosului - sisteme complexe, teoria ergodică, teoria teoria categoriilor și rețelelor, cercetarea operațională și teoria sistemelor formale de tip Gödel). Cofondator al IRSCA Gifted Education (Institutul Român pentru Studii şi Cercetări Avansate în Educaţia de Excelenţă), de peste un deceniu și jumătate, este Director de studii în cadrul CUFR România (Conseil Universitaire-Formation-Rechereche auprès des Grandes Ecoles Françaises-Consultanţă Universitară, Studii şi Cercetări de pe lângă Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii), organism educaţional franco-român agreat de stat, având ca obiectiv, consilierea, orientarea şi pregătirea candidaţilor români cu Diplomă de bacalaureat, respectiv a studenţilor din primul ciclu universitar (Licenţă), la concursurile de admitere în sistemul elitist de învatamânt superior „La conférence des grandes écoles françaises” (Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii - CPGE-Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles, Grandes Ecoles) şi Universităţile elitiste franceze (Licenţă, Master). Este autor a peste 600 de lucrări cu caracter științifico–didactic (articole și cărți de matematică și fizică, respectiv, de investigație jurnalistică – atât în limba română cât și în limba franceză, repertoriate și în BNF – Bilibioteca Națională a Franței, „François, Mitterrand”), care au contribuit la promovarea culturii și civilizației franceze în lume, precum și la admiterea a peste 1.000 de tineri români cu abilități intelectuale înalte (absolvenți de liceu și studenți) în școlile superioare franceze de înalte studii – Les Grandes Ecoles (un sistem educațional elitist și unic în lume), în special, în cele științifico–inginerești și economico–comerciale, dintre care, astăzi, majoritatea ca absolvenți, contribuie în calitate de cadre superioare sau de conducere la prosperitatea spirituală și materială a națiunii franceze în cadrul unor prestigioase instituții de învatamânt superior și de cercetare, mari companii private sau de stat, civile si militare, multinaționale, specializate în tehnologia de vârf, respectiv, în cadrul administrației locale și centrale de stat.