Ziua de 8 martie reprezintă data la care se sărbătorește Ziua Internașională a Femeii, pretutindeni. Cu această ocazie (ni) se oferă flori și cadouri, se menționează importanța rolului soțiilor și a mamelor în societate. Multe pagini de literatură s-au dedicat dezlegării tainelor disimulate ale sufletului feminin, nenumărabile citate poartă observațiile empatiei sau, dimpotrivă, ale cinismului cu privire la imposibilitatea rezolvării misterului. Credința potrivit căreia o femeie este o enigmă, a împânzit gândirea bărbaților, motiv pentru care ei nici nu încearcă și nu se străduiesc să deslușească secretul personalității consoartelor lor. Aș vrea să le dau un sfat printr-un citat semnat de Sigmund Freud (1856-1939): „femeia trebuie iubită nu înțeleasă…”
Astăzi. pe 8 martie, se sărbătorește ziua femeii. Ea a devenit o tradiție frumoasă având obârșia în demonstrațiile de la începutul secolului trecut, când doamnele își revendicau drepturile. În 1910 la Copenhaga s-a convenit asupra unei zile care să aparțină femeilor – în principiu. După primul război mondial a apărut și consensul: 8 martie, iar o rezoluție a Adunării Generale a ONU recunoaște în mod oficial, în anul 1977 această dată ca fiind Ziua Internașională a Femeilor. De atunci, în mod constant, în fiecare an se sărbătorește, aproape în toate țările de pe mapamond, ziua care ne este dăruită nouă, femeilor. Am comentat evenimentul cu una din prietenele mele în speranța unei înțelegeri în ceea ce privește importanța zilei, dar ea n-a fost de acord cu mine: „gândește-te–mi-a spus–din cele 365 de zile noi avem o singură zi de sărbătoare. Toate celelalte sunt ale bărbaților !”
Sofia Gelman–Kiss (Dr. în Muzicologie, membru fondator al „Fundației SAGA pentru Cultură, însărcinată cu acțiuni în domeniul muzicii”, Israel–Netania)
Alte articole ale autoarei Sofia Gelman–Kiss în Jurnalul Bucureştiului
Nota redacției
Ziua femeilor a fost sărbătorită pentru prima dată la 28 ianuarie 1909 în New York, în amintirea unei greve a unui sindicat al femeilor, grevă care avusese loc în 1908. În ciuda a ceea ce s-a pretins mai târziu, pe data de 8 martie nu a avut loc de fapt nici o grevă. În august 1910, cu ocazia Internaționalei Socialiste (creată în anul 1951 la Conferința de la Frankfurt pe Main între 30 iunie-3 iulie) reunită la Copenhaga, activista socialistă germană Luise Zietz împreună cu colega ei Clara Zetkin propun sărbătorirea zilei internaționale a femeii, fără a specifica însă o dată anume. Ziua internațională a femeii a fost sărbătorită pentru prima dată anul următor, pe 19 martie 1911. Începând cu anul 1913, femeile din Rusia au sărbătorit ziua femeii în ultima duminică din februarie. În anul 1917, ultima duminică din februarie conform calendarului pe stil vechi a coincis cu ziua de 8 martie pe stil nou. Femeile din Sankt Petersburg au declanșat o grevă cerând încheierea Primului Razboi Mondial, sfârșitul raționalizării alimentelor și abolirea dinastiei țariste. După Revoluția din Octombrie, comuniștii Alexandra Kollontai si Vladimir Ilici Lenin au declarat 8 martie ca sărbătoare oficială în Uniunea Sovietică, iar abia la 8 mai 1965 aceasta a devenit zi nelucrătoare. Următoarea etapă în instituirea unei zile dedicate femeii l-a constituit proclamarea, în 1977, de către ONU, a Anului Internațional al Femeilor și declararea perioadei 1976–1985 ca Deceniul ONU pentru condiția femeii.
8 Martie e Ziua Femeii sau Ziua Mamei? Care e de fapt adevărul
Parteneriat Jurnalul Bucureştiului
[…] Oameni suntem. Reflecții personale sub fomă de „tablete” de 8 Martie-Ziua Internațională a f… […]
[…] Oameni suntem. Reflecții personale sub fomă de „tablete” de 8 Martie-Ziua Internațională a f… […]