Acasă Știri interne și externe (Israel) Oameni suntem – „Tableta de iunie”. Corespondență de la SGK (Dr. Sofia...

Oameni suntem – „Tableta de iunie”. Corespondență de la SGK (Dr. Sofia Gelman–Kiss, muzicolog, membru fondator al „Fundației SAGA pentru Cultură, însărcinată cu acțiuni în domeniul muzicii”, Israel–Netania, corespondentă permanentă a Jurnalului Bucureștiului)

Jurnalul Bucureștiului. On line Newspaper publishing almost everything to be well informed. That’s our main and only purpose! Jurnalul Bucureștiului aims to be an online newspaper for information and debate of citizens’ problems and events. The principles that will be at the basis of this publication are: 
–  Democracy cannot exist without opposition
– Elected representatives are our representatives and not our masters
– Criticism fosters progress
– Free speech-an important factor in correcting the deviations of power.

Luna mai a fost bogată în evenimente: precum în fiecare an, în funcție de calendarul ebraic, zilele de comemorare a Holocaustului, a soldaților căzuți la datorie și a victimelor acțiunilor teroriste, preced sărbătoarea Independenței. Statul modern Israel și-a proclamat Independența la 14 mai 1948 dată care în cadrul calendarului ebraic, de cele mai multe ori cade în luna aprilie. Anul 2024, la aniversarea a 76 de ani de existență a Statului, în mod cu totul fortuit (sau nu?) a căzut pe luna mai, la data de 14 a lunii…Să fie oare un semn bun pentru un nou început? Să fie o posibilitate de reeditare a speranței în clădirea unei vieți echilibrate pentru toată populația țării? Întrebarea este retorică întrucât la ora actuală direcția în care se desfășoară lucrurile, nu este nicidecum pozitivă.

La ora la care redactez aceste rânduri, problema rezolvării readucerii celor 129  de ostateci–dintre care cine știe câți mai sunt în viață (!)se îndepărtează pe zi ce trece. Războiul continuă și își culege victimele, știrile încep cu imagini de doliu în care tineri soldați își înscriu în marmora rece numele pentru eternitate. Se pare că rațiunea este înlocuită de interese meschine. Propunerea președintelui Biden potrivit căreia sistarea războiului ar facilita eliberarea ostatecilor iar în continuare ar asigura Israelului o coaliție viabilă spre a ocroti țara de atacurile Iranului, alături de o posibilă normalizare a relațiilor cu Arabia Saudită nu a reușit să-și găsească ecoul scontat decât în rândul  populației țării, fără să  fie acceptată de guvernul nostru. Prelungirea războiului fără noimă nu conduce nicăieri fără perspectiva unei elucidări a stării de după terminarea ostilităților!  În ultimul timp s-a creat un cerc vicios în care trupele israeliene părăsesc unele zone din Fâșia Gaza, iar organizația teroristă Hamas se instalează imediat, motiv pentru care soldații noștri revin la locurile care fuseseră considerate rezolvate.

Populația civilă din Gaza–mai nou din Rafah–este evacuată pentru a nu deveni victima războiului dar, soluția nu este nici de departe nici măcar rezonabilă. Alături de luptele din Fâșia Gaza, Israelul se confruntă cu atacurile permanente al formațiunii Hisbollah din Liban. Frontierele țării în sud și în nord au devenit teritorii lipsite de locuitorii așezămintelor întrucât pericolul atacurilor necontenite din partea dușmanilor a creat imposibilitatea traiului în aceste zone. Războiul – acest cuvânt odios inventat de către oameni spre a-și ucide semenii – a însoțit în permanență etapele istoriei;  în nici un caz în luptele între diferitele formațiuni nu există învingători numai învinși, numărul victimelor de ambele părți nu îngăduie folosirea noțiunii de victorie…

Nota redacției. Având în vedere situația de securitate din Orientul Mijlociu, care a generat și o criză umanitară în Fâșia Gaza, statul român a întreprins măsuri de monitorizare continue, pentru a oferi sprijin populației civile afectate. Astfel, premierul României, Marcel Ciolacu, la propunerea Departamentului pentru Situații de Urgență, a convocat în sistem hibrid, Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Prin hotărârea nou adoptată se acordă asistență internațională, cu titlu gratuit, pentru populația civilă afectată din Fâșia Gaza, ce constă în produse alimentare și articole de cazarmament, puse la dispoziție de Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale. Transportul produselor se va realiza cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale, pe cale aeriană, prin asistența umanitară europeană respectiv,  a organizațiilor internaționale implicate. Hotărârea CNSU poate fi consultată atașat.

Din păcate, războiul continuă, în fiecare zi numărul soldaților căzuți crește, problema arzătoare a ostaticilor pare de nerezolvat, pe de altă parte, locuitorii Fâșiei Gaza își numără și ei morții. Situația dezastruoasă în care ne aflăm reclamă imediată rezolvare !!!  Nu cred că nu există vreo soluție  viabilă! Dacă s-ar face apel la forurile internaționale și la țările din jurul nostru sub oblăduirea Statelor Unite s-ar putea obține o coaliție care să facă față cerințelor administrative ale Fâșiei Gaza spre a eluda participarea teroriștilor Hamas la viața de zi cu zi a populației civile. Dar, nimeni nu vorbește despre o asemenea posibilitate…După trista zi a Independenței care nu ne-a adus vestea cea bună scontată odată cu data de 14 mai, nu ne rămâne altceva decât  să  avem încredere în vorbele lui David Ben Gurion care spunea : „cel care în Israel nu crede în minuni nu este un om realist…”

Sofia Gelman–Kiss (Dr. în Muzicologie, membru fondator al „Fundației SAGA pentru Cultură, însărcinată cu acțiuni în domeniul muzicii”, Israel–Netania)

Notă. Articolele autoarei SGK în Jurnalul Bucureștiului

Statul Israel – 76 de ani de independență
Articol asociat

Comunicat al OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Națiunile Unite). Ziua de 20 Mai – o zi dureroasă din istorie. De la Auschwitz la Piața Tiananmen din Beijing și la soliciarea arestării liderului Hamas – Yahya Sinwar și al prim-ministrului israelian – Benjamin Netanyahu, acuzați de crime de război și crime împotriva umanității de către Curtea Penală Internațională (Tribunalul Penal Internațional) de la Haga

Nota redacției

Remember. „Asociații” mei Michel Ardouin („Porte–Avions ”) și Charlie Bauer (revoluționarul „Robin Hood”) – asociații lui Jacques Mesrine („inamicul public n°1 al societății civile”), autori de pagini remarcabile în istoria criminală franceză contemporană. Mon „associé” Michel Ardouin („Porte–Avions ”) l’associé de Jacques Mesrine (L’ennemi public n°1) et Charlie Bauer (révolutionnaire d’extrême gauche) auteurs des pages remarquables dans l’histoire de la grande criminalité française contemporaine

Intelligence-ul românesc de la tradiție la modernitate (Romanian intelligence from tradition to modernity)

Simpozionul internațional „Lucian Blaga” – Ediția a II-a – Satul românesc izvor de spritualitate și inspirație. „Conceptul marelui anonim și dialogul cu transcendentul. Pledoarie pentru o disciplină centrată pe opera lui Lucian Blaga” (Lucrarea prof. dr. Narcis Zărnescu, membru al Academiei Germano-Române și al Academiei Oamenilor de Știință din România, membru în Staff al Jurnalului Bucureștiului, membru titular al CRIFST – Comitetul Român pentru Istoria si Filosofia Stiintei si Tehnicii al Academiei Române, distins cu „l’Ordre des Palmes académiques”)

Prezentarea (recenzia) cărții „Analiza geopolitică și securitară a Orientului Mijlociu. Studiu științific.” – autor Alba Iulia Catrinel Popescu (prof. dr. Narcis Zărnescu, critic și istoric literar, membru în Staff al Jurnalului Bucureștiului, redactor șef al Revistei „Academica” și redactor șef adj. al revistelor „Cunoașterea științifică”, „Intelligence Info”, „Studii și Comunicări” și „Noesis” ale CRIFST al Academiei Române, membru al Academiei Germano – Române și al Academiei Oamenilor de Știință din Româmia, Cavaler al Ordinului „Palmes Académiques” din Franța)

„Etică și Intelligence” – lucrare prezentată la Sesiunea Anuală a Academiei Germano – Române din Baden – Baden (Germania) de către corespondentul nostru permanent prof. dr. Narcis-Stelian Zărnescu (redactorul șef al Revistei Academiei Române „Academica”, secretar științific al Secției X – Filosofie, Teologie și Psihologie a AOȘR – Academia Oamenilor de Știință din România), membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului

Conferința CRIFST (Comitetul Român pentru Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii) a Academiei Române. „Impactul AI, din perspectiva binomului foucaultian episteme – techne” (Prof. dr. Narcis Zărnescu, membru în Staff al Jurnalului Bucureștiului, membru titular al CRIFST, redactor șef al revistei „Academica”, redactor șef Adjunct al revistei de Sudii și comunicări și al revistei Noesis al CRIFST, secretar științific al Secției X– Filosofie, Teologie și Psihologie a AOȘR–Academia Oamenilor de Știință din România, distins cu „l’Ordre des Palmes académiques”)

„Viitorul cărții și al suporturilor de carte” la CRIFST (Comitetul Român de Istoria şi Filosofia Ştiinţei şi Tehnicii) – DIS (Divizia de Istoria Științei) de Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de autori

Scurtă incursiune în Istoria detectivismului (Partea 2). Corespondență de la Maria Bumbaru președinta ANDR (Asociația Națională a Detectivilor din România)

Scurtă incursiune în Istoria detectivismului (Partea 1). Corespondență de la Maria Bumbaru președinta ANDR (Asociația Națională a Detectivilor din România)

„Din viața investigatorilor privați (Privat investigator – Pi/∏/π)– mituri și realități”. Interviu cu D-na Maria Bumbaru președinta ADNR (Asociația Naționlă a Detectivilor din România). Partea 2 (Activitatea și „costul” real al unui ∏)

Jurnaliști români: Mihai Eminescu, Ion Oprea, Grid Modorcea, Adrian Păunescu, Neculai Constantin Munteanu, Adrian Cioroianu, Octav Pancu-Iași, George Călinescu, Vasile Sava, Cicerone Poghirc, Aurelian Titu Dumitrescu, Mircea Florin Șandru, Lucian Blaga, Constantin Pădureanu, Dumitru Tinu, Cezar Ivănescu, Fabian Anton, George Topîrceanu, Petru Codrea, Radu Gyr, Dan Culcer, Ion Anton, Dumitru Stăniloae, Mihai Cosma, Claudiu Săftoiu, Iosif Constantin Drăgan, George Băjenaru, Cleopatra Lorințiu, Ion Heliade-Rădulescu, Andrei Partoș, Ion Cristoiu, Mircea Badea, Grațian Cormoș, Aristide Buhoiu, Ioana Sava, Brândușa Prelipceanu, Nicole Valéry-Grossu, Gabriel Liiceanu, Ion Agârbiceanu, Eliza Macadan, Florian Bichir, Emil Șimăndan, Bogdan Suceavă, Adriana Săftoiu, Ioan Chirilă, Gabriela Vrânceanu-Firea, Paul Lampert, Octavian Paler, Alexandru Vianu, Dumitru Toma, Eugen Barbu, Eric Winterhalder, Cristian Mungiu, Vintilă Horia, Dan Pavel, Mircea Dinescu, Cristian Tudor Popescu, George Pruteanu, Emil Hurezeanu, Ivo Muncian, Radu Jörgensen, Lazăr Lădariu, Eugen Ovidiu Chirovici, Adrian Hoajă, Doina Drăguț, George Muntean, Barbu Catargiu, Adrian Mîrșanu, Victor Frunză, Lorena Lupu, Alexandru Candiano-Popescu, Marius Mircu, Dănuț Ungureanu, Vasile Copilu-Cheatră, Rodica Culcer, Andrei Gorzo, Zaharia Stancu, Eugen Cojocaru, Răsvan Popescu, Ion Anghel Mânăstire, Pamfil Șeicaru, Tudorel Oancea, Dorin Ștef, Paula Seling, Sabin Gherman, Marian Coman, Brîndușa Armanca, Valeriu Turcan, Teșu Solomovici, Sorin Roșca Stănescu, Tudor Octavian, Vasilica Ghiță Ene, Gabriela Adameșteanu, Radu Negrescu-Suțu, Cornel Nistorescu, Petre Got, Dumitru D. Șoitu, Geo Bogza, Dan Diaconescu, Stelian Popescu, Nicolae Carandino, Valer Chioreanu, Ioan Massoff, Corneliu Stoica, Adelin Petrișor, Ion Călugăru, Andrei Alexandru, Ludovic Roman, Radu Paraschivescu, Vasile Urechea-Alexandrescu, Elis Râpeanu, Cezar Petrescu, Ion Monoran, Thomas Csinta, Marian Odangiu, Paul Barbăneagră, Ne…