Acasă Filme artistice „Omul fără linia vieții” – Un nou film realizat în Republica Moldova...

„Omul fără linia vieții” – Un nou film realizat în Republica Moldova în cinematografele românești

Ionel Sporea

„Omul fără linia vieții”ecranizarea poveștii lui Ionel Sporea, românul care a inventat lansatorul automat de mingi de tenis de masă, are în distribuție actori precum Armand Calotă și Maia Morgenstern

Filmul „Omul fără linia vieții”, în regia Adrianei Vasilcov (o producție de House on Mars Entertainment, Maru Sea Production și Dedline Cinema) va apărea pe marile ecrane din România și Republica Moldova începând cu 30 noiembrie 2023. Lungmetrajul relatează istoria lui Ionel Sporea, românul care a inventat lansatorul automat de mingi de tenis de masă, iar din distribuție fac parte actori precum Armand Calotă, Maia Morgenstern, Eugenia Șerban, Rareș Andrici și Carmen Tănase. Noua producție cinematografică are la bază romanul „Dincolo de iubire și ură”, biografia lui Ionel Sporea.

În film, tânărul Ionel Sporea devine o vedetă în lumea sportului, doar că ajunge după gratii fiind învinuit de trădare de patrie, cu o sentință dură: 12 ani de închisoare la Jilava. E eliberat abia după moartea lui Nicolae Ceaușescu și decide să emigreze în Canada. Astfel, invenția care urma să-l facă bogat și celebru l-a lipsit de identitate și succes. „Viața mea a fost un film și de asta am avut curajul să scriu romanul și apoi să fac scenariul filmului, pentru că într-adevăr a fost o viață incredibilă. Povestea se leagă de la faptul că, în 1985, eu am devenit primul inventator din lume al robotului de antrenament la tenis de masă. Atunci, însă, în România era regimul comunist și totul aparținea statului”, a afirmat Ionel Sporea.

Filmul a fost regizat de basarabeanca Adriana Vasilcov, după scenariul adaptat de ea împreună cu Laura Grigore. Filmările, care s-au desfășurat în Republica Moldova, au început în iulie 2022 și s-au încheiat în februarie 2023. La realizarea producției au participat peste 80 de actori cu replici și aproximativ 200 de actori de masă. „După doi ani de muncă cot la cot, am început filmările. Voiam să mă asigur că am pe hârtie ceea ce simt și ce pot reda. Acum înțeleg de ce a trebuit să lupt. Acum văd și simt. Și așa cum eu am găsit ceea ce-mi place și am ales ceea ce-mi place… Așa și publicul meu, mă va găsi și mă va alege”, a menționat regizoarea Adriana Vasilcov.

Rolul lui Ionel Sporea este jucat în film de actorii Armand Calotă și Rareș Andrici. „Este o poveste extraordinară, noi toți care am citit acest scenariu am fost vrăjiți parcă de el. Am împlinit 60 de ani pe platoul de filmare. Trebuia să merg la Roma, dar nu-mi pare rău deloc că eram în Republica Moldova”, a declarat actorul Armand Calotă. „Omul fără linia vieții” este o peliculă despre iubire și lipsa ei, traume îngropate adânc, frici… și chiar moarte, de care protagonistul reușește să scape ca prin minune. Ionel Sporea nu are linia vieții în palmă? Înseamnă oare asta că nu trebuia să se nască? Sunt doar câteva dintre întrebările la care eroul principal încearcă să găsească răspunsuri.

„Am jucat teatru în Republica Moldova, dar nu m-am filmat niciodată. Am acceptat pentru că am citit scenariul și mi s-a părut foarte ciudat și foarte interesant”, a spus actrița Carmen Tănase. „Am fost invitată să mă filmez în această producție de domnul Sporea, cel care este protagonistul poveștii reale. M-am simțit foarte bine în Moldova și le-am spus celor din echipa de filmare că dacă mâine mă vor chema într-un alt proiect, vin neapărat”, a menționat actrița Eugenia Șerban. Trailerul producției cinematografice a fost lansat recent și a adunat deja sute de mii de vizualizări pe paginile de socializare. Pentru a afla mai multe detalii despre film, urmăriți pagina oficială a proiectului. „Omul fără linia vieții”.

Nota redacției

Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 1)

Drama de pe Bulevardul La Défense de la Nanterre (Métropole du Grand Paris). Moartea adolescentului franco – algerian Nahel (Naël) Merzouk – o crimă (asasinat) cu caracter rasial (conform organizațiilor musulmane și ale drepturilor omului) sau legitimă apărare din parte polițistului – motociclist Florian Menesplier (conform sindicatelor de poliție și organizațiilor de extremă dreaptă)? Consecințele evenimentului dramatic. În căutarea adevărului istoric.

Accesul în sistemul (ultra)elitist francez napoleonian de Înalte Studii „Grandes Ecoles” (științifico – inginerești, economico – comerciale, medico – farmaceutice, social – politice, literar – artistice, judiciare, militare, etc.) – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învățământul superior francez de sute de ani! (Corespondență de la prof. univ. dr. Thomas CSINTA – Paris)

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra