Economic and commercial mission of La Francophonie in Central and Eastern Europe
Jurnalul Bucureștiului. On line Newspaper publishing almost everything to be well informed.
That’s our main and only purpose!
Jurnalul Bucureștiului aims to be an online newspaper for information and debate of citizens’ problems and events.
The principles that will be at the basis of this publication are:
–Democracy cannot exist without opposition
–Elected representatives are our representatives and not our masters
–Criticism fosters progress
–Free speech-an important factor in correcting the deviations of power.
„Caracterul unei școli bune este ca elevul să învețe în ea mai mult decât i se predă, mai mult decât știe însuși profesorul.” (Mihai Eminescu)
În spiritul acestui citat, Școala Gimnazială Orizont din București își propune să modeleze personalitatea elevilor săi și să îi inspire prin proiectul POEM-I, un proiect cultural internațional de promovare a figurii eminesciene și a valorilor culturale românesti.
Proiectul a debutat în anul 2023 și a avut mai multe etape, printre care publicarea unui volum de articole și poezii ale profesorilor și elevilor dedicate lui Eminescu–intitulată „Cartea Proiectului”, participarea la Simpozionul Săptămâna Internațională de Cultură Românească, 2023 din Hamilton, Ontario, Canada și un spectacol de muzică, poezie, teatru și balet dedicat zilei lui Mihai Eminescu, la Palatul Național al Copiilor din București, în ianuarie 2024.
La invitația Părintelui Dumitru Ichim și a Președintelui Asociatiei Culturale Române din Hamiton–ing. Dumitru Răchitan, delegația școlii Orizont formată din prof. Constantin Hărăbor, prof. dr. Daniela Ioniță și prof. Andreea Cososchi a participat și anul acesta la Simpozionul Internațional de la Câmpul Românesc.
Cu această ocazie, delegația școlii alături de poeta Claudia Voiculescu din București a avut onoarea de a aduce părintelui Dumitru Ichim Ordinul „Sfântul Ioan Gură de Aur” acordat de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru activitatea misionară și realizările culturale, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani.
Delegația Școlii Orizont a avut de asemenea o serie de daruri pentru organizatorii Săptămânii Culturale. Între acestea s-au numărat un volum de artă pe tema poeziilor eminesciene intitulat „Orizont Plastic Eminescian”. Albumul a adus laolaltă numeroase desene și picturi ale copiilor români din numeroase țări: România, Republica Moldova, Anglia, Australia, Japonia, Noua Zeelandă, Polonia și Turcia, precum și ale profesoarei de desen Sabina Luminița Cozma de la școala noastră.
Volumul a fost dedicat cu multă dragoste și deosebit respect Părintelui Dumitru Ichim, cu ocazia apropiatei aniversări a împlinirii a 80 de ani de la Dumnezeu. Mulțumim și pe această cale tuturor celor care au contribuit la organizarea si desfășurarea acestui Proiect de suflet, la editarea și publicarea Abumului.
O parte dintre aceste lucrări au fost prezentate în original printr-o expoziție în sala de Conferințe de la Câmpul Românesc. A fost de asemenea și un moment de promovare a excursiei la Ipotești a elevilor școlii Orizont, intitulată „Acasă la Bădița Mihai”, excursie la care a participat și actorul Sergiu Cioiu– membru activ în echipa de proiect.
Membrii delegației au susținut și comunicări științifice, astfel prof. Constantin Hărăbor a vorbit despre „Șirul lui Fibonnaci/Diviziunea de aur-cheia creației divine”, prof. dr. Daniela Ioniță a vorbit despre „Constantin Noica în documentele Securității” și cartea sa „Delațiunea ca practică socială și discursivă în România comunistă” publicată în 2023 la Editura Universității din București, la origine o teză de doctorat.
Prof. Andreea Cososchi a vorbit despre „Mihai Eminescu și Shakespeare”. De asemenea, prof. Hărăbor Constantin a prezentat volumul „Colocviile Mihai Eminescu” coordonat de scriitorul si poetul Puiu Răducan, Editura „Mircea cel Bătrân”- Olănesti, volum ce va fi lansat la începutul lunii septembrie 2024, la Chișinău, în cadrul Congresului Mondial al Eminescologilor, organizat și coordonat de către Academicianul Mihai Cimpoi.
Săptămâna culturală s-a desfășurat în forță prin numeroase comunicări științifice susținute de scriitori, poeți, intelectuali și oameni de cultură români stabiliți în Canada: dr. Rodica Gîrleanu Costea, Marian Costache, Alexandru Cetățeanu, Grațiela Rîpeanu, Protosinghel Maxim Iuliu Morariu, Pr. Dragoș Andrei Giulea, Milena Lițoiu Munteanu, în Marea Britanie– Theia Presada, SUA-Dana Opriță, dar și din România-poeta Claudia Voiculescu, scriitorul Sorin Olariu, prof. Dana Andreea Neagoe Focșa, precum și alte personaltăți venite aici special pentru a participa la acest eveniment.
Un moment deosebit a fost prezentarea facută de Pr. dr. Dumitru Ichim a personalității distinsului poet, profesor și cărturar Academician prof. univ. dr. Nicholas Andronesco. Domnia sa predă actualmente la University of Bridgeport, Connecticut, USA. În lumea academică s-a impus pe plan internațional printr-o prodigioasa activitate stiintifică, descoperiri patentate in SUA, etc. A conferențiat în America și Europa, a fost onorat cu premii de prestigiu, ultimul fiind prezentarea pe prima pagină a revistei Insight, ediția a 5-a, 2024 de către Marquis Who’s Who, și publicarea in extenso a biografiei sale în paginile 14-15.
În cadrul evenimentului au fost realizate și două excursii-la cascada Niagara și la comunitatea fermierilor Amish/menoniți din Saint Jacob, dar cea mai importantă și legată de tema Simpozionului a fost vizita la biserica Sfântul Ioan Botezătorul din Kitchener, Ontario, biserică foarte frumoasă, ridicată prin străduința Părintelui Dumitru Ichim.
Săptămâna Internațională de Cultură s-a încheiat printr-un program artistic susținut de Cenaclul „Nica Petre” al ziarului Observatorul din Toronto coordonat de Directorul și Redactorul șef al acestuia Puiu Dumitru Popescu, și de grupul artistic Muzidava din Waterloo, Ontario sub conducerea D-lui profesor Ion Damian.
La finalul săptămânii culturale organizatorii au acordat diplome de excelență tuturor participanților. De asemenea, delegația Școlii Orizont a înmânat diplome în semn de mulțumire tuturor celor care au contribuit la Proiectul Orizont Eminescu Mihai– Internațional-POEM-I, făcând posibile activitățile noastre culturale, în special părintelui Dumitru Ichim, d-lui Dumitru Răchitan și doamnei Rodica Gîrleanu Costea, gazda delegației atât anul trecut, cât și în acest an (Prof. Constantin Hărăbor, Prof. dr. Daniela Ioniță, Prof. Andreea Cososchi)
Corespondență de la profesorul Constantin Hărăbor din Canada
Articole asociate
Săptămâna Internaţională a Culturii Române de la Câmpul Românesc, Hamilton, Canada – Ediţia a 55-a
- Orizonturi Eminesciene în Canada 2024 – corespondență specială din Toronto
- Destine Literare – Literary Destines Aug. 2024
- Câmpul Românesc
Festivalul Nepalez din orașul Mississauga (Ontario. Canada)
Împreună cu scriitorul și poetul Alexandru Cetățeanu și poeta Claudia Voiculescu am adus un omagiu lui Mihai Eminescu la Montreal în Piata România.
Muzeul de Artă din Montreal. Mulțumim din suflet celor doi prieteni care ne-au facilitat vizita: Alexandru Cetățeanu și Marian Costache. După cum se vede, m-am întâlnit și cu…Șirul lui Fibonacci, via Nautilus!
Lucrări intelligence
„Puterea de la Puterea informațiilor la Puterea în Intelligence” (Tiberiu Tănase-coordonator, autori Ovidiu Boureanu și Petru Ștețcu, Editura Concordia, Arad, 2024)
Recenzie. Noua carte apărută la editura Concordia reprezintă un amplu proiect documentar și documentat asupa unui subiect prezent în viață, în societate și istoria umanității și anume „Puterea” privită din mai multe puncte de vedere. Aceasta se bazează pe o amplă documentare și bibliografie privind puterea–pornind de la termenul, concept semnificații și domenii în care este prezentă dar și modalitați de raportate privind importanța acesteia în diverse domenii și situații. Pe parcursul celor XV capitole autorii de prezintă multe și intresante noutăți privind termenul și conceptul de putere pornind de la Introducere (p. 13), la definiții–care încep cu clasica întrebare „Ce este puterea?” cu raspuns pornind de la Dex la conceptul puterii, fețele puterii, dar și la puterea ca decizie sau puterea ca preluare a controlului.
Sunt prezentate și fețele puterii, care sunt sunt autoritatea și legitimitatea. Foarte interesanta lucrare debutează cu un prim capitol unde în Secțiunea a 3-a avem informații documentate despre „Putere” versus „Autoritate”, „Ce este puterea?”„Care este autoritatea?” Dar și diferența dintre putere și autoritate. De menționat tot aici în Secțiunea a 4-a se fac referirila la Dominație versus Autoritate iar în Secțiunea a 5-a unde sunt prezentate Puterea, politica și statul. Sunt importante raspunsurile la întrebarile cum ar fi Ce este puterea politica?.De mare interes este și Secțiunea a 9-a, al aceluiaș prim capitol care tratează Analiza Puterii și se referă la Analiza SWOT (slăbiciuni, oportunități și amenințări). Urmează un important capitol și anume cel referitor la Puterea Mondială ce conține referiri puterea mondială și scopul acesteia, Guvernul Mondial,Organizarea Piramidei Puterii la p.81.
Întalnim și alte capitole foarte importante cum este cel referitoar la „Puterea informației” (p. 129), și în mod deosebit la conceptul de informație, dar și considerații despre puterea informației, precum și despre puterea informației într-o societate liberă. Importante sunt referințele la „Puterea militară” (p. 255) în ceea ce privește evoluţia marilor puteri. Astfel, Secțiunea a 2-a tratează un aspect absolut de interes pentru puerea statelor și anume despre țările cu cele mai mari armate din lume și despre cele mai mari puteri militare din lume. Important este și capitolul ce prezintă „Puterea Economică” (p. 279) cu referiri la „Puterea pieței” legate de noțiunile „Ce este puterea de piață?” Înțelegerea puterii pieței cu exemplu de putere de piață și structurile de putere ale piețelor până la prezentarea conceptele de putere și emergență.
De subiniat capitolele ce urmează despre „Puterea politică” (p. 307) pornind de la definiția puterii politice. Ce este politica și cum funcționează? Conceptul de putere politică puterea alienată și conținut și trăsături ale puterii politice și Autoritatea și Legimitatea politică. Cel de–al X–lea Capitol se referă la „Puterea Mass-Media” pornind de la definirea presei, evoluția presei în decursul timpului., funcțiile presei. Presa, a patra putere în stat, „Comunicarea politică”, și când puterea ascultă de presă, dar și despre libertatea presei. Acest capitolul este urmat de alte capitole de mare interes și anume „Puterea organizației” și foarte important „Puterea intelligence”-ului. Aici se fac referiri la „Ce este Intelligence?” Dar și la Puterea în intuiție și decizie în activitatea de intelligence.
Trebuie menționat că importanţa activităţii intelligence pentru orice stat-naţiune este în mod direct legată de ameninţările şi vulnerabilităţile la nivel local, regional şi global, de rolul aspectelor politico-militare şi economice pe scena internaţională, precum şi de atitudinile liderilor faţă de structurile de intelligence şi securitate naţională. Unele din cele mai importante aspecte şi tendinţe care vor caracteriza şi influenţa mediul şi organismele de intelligence ale statelor-naţiune în secolul XXI ar putea fi „Forța cunoaşterii”, prioritară, dar și esentială și se va baza pe informații. În prezent cunoaşterea are valoare, iar intelligence adică informația strategică este putere. Cunoaştere fără intelligence nu poate exista, la fel cum un intelligence calitativ nu poate să se manifeste fără cunoaştere. Deoarece cunoaşterea este astăzi cel mai important şi util element al competitivităţii la nivel global şi devine cea mai importantă resursă a unei naţiuni, am putea afirma că se naşte o nouă componentă, anume „intelligence-ul cunoaşterii”, care devine astfel elementul complementar al domeniului intelligence-ului și esențial puterii. Deci, putem afirma că „Puterea” se mută acum dinspre state-naţiune, spre state-piaţă şi mai nou spre state-reţea. Adică dinspre state spre grupuri unite în reţele, dinspre legile fizicii şi puterea fizică spre legile cibernetice şi puterea creierului („brain power”), iar paradigma „cine are informaţia deţine puterea”
Mihai Eminescu, Ion Oprea, Grid Modorcea, Adrian Păunescu, Neculai Constantin Munteanu, Adrian Cioroianu, Octav Pancu-Iași, George Călinescu, Vasile Sava, Cicerone Poghirc, Aurelian Titu Dumitrescu, Mircea Florin Șandru, Lucian Blaga, Constantin Pădureanu, Dumitru Tinu, Cezar Ivănescu, Fabian Anton, George Topîrceanu, Petru Codrea, Radu Gyr, Dan Culcer, Ion Anton, Dumitru Stăniloae, Mihai Cosma, Claudiu Săftoiu, Iosif Constantin Drăgan, George Băjenaru, Cleopatra Lorințiu, Ion Heliade-Rădulescu, Andrei Partoș, Ion Cristoiu, Mircea Badea, Grațian Cormoș, Aristide Buhoiu, Ioana Sava, Brândușa Prelipceanu, Nicole Valéry-Grossu, Gabriel Liiceanu, Ion Agârbiceanu, Eliza Macadan, Florian Bichir, Emil Șimăndan, Bogdan Suceavă, Adriana Săftoiu, Ioan Chirilă, Gabriela Vrânceanu-Firea, Paul Lampert, Octavian Paler, Alexandru Vianu, Dumitru Toma, Eugen Barbu, Eric Winterhalder, Cristian Mungiu, Vintilă Horia, Dan Pavel, Mircea Dinescu, Cristian Tudor Popescu, George Pruteanu, Emil Hurezeanu, Ivo Muncian, Radu Jörgensen, Lazăr Lădariu, Eugen Ovidiu Chirovici, Adrian Hoajă, Doina Drăguț, George Muntean, Barbu Catargiu, Adrian Mîrșanu, Victor Frunză, Lorena Lupu, Alexandru Candiano-Popescu, Marius Mircu, Dănuț Ungureanu, Vasile Copilu-Cheatră, Rodica Culcer, Andrei Gorzo, Zaharia Stancu, Eugen Cojocaru, Răsvan Popescu, Ion Anghel Mânăstire, Pamfil Șeicaru, Tudorel Oancea, Dorin Ștef, Paula Seling, Sabin Gherman, Marian Coman, Brîndușa Armanca, Valeriu Turcan, Teșu Solomovici, Sorin Roșca Stănescu, Tudor Octavian, Vasilica Ghiță Ene, Gabriela Adameșteanu, Radu Negrescu-Suțu, Cornel Nistorescu, Petre Got, Dumitru D. Șoitu, Geo Bogza, Dan Diaconescu, Stelian Popescu, Nicolae Carandino, Valer Chioreanu, Ioan Massoff, Corneliu Stoica, Adelin Petrișor, Ion Călugăru, Andrei Alexandru, Ludovic Roman, Radu Paraschivescu, Vasile Urechea-Alexandrescu, Elis Râpeanu, Cezar Petrescu, Ion Monoran, Thomas Csinta, Marian Odangiu, Paul Barbăneagră,…
[…] „Orizonturi Eminesciene” în Canada – Săptămâna internațională de cultură „Câmpul… […]
[…] „Orizonturi Eminesciene” în Canada – Săptămâna internațională de cultură „Câmpul… […]