Acasă Supliment Cultural Pe urmele Reginei Elisabeta, scriitoarea Carmen Sylva. File de istorie sinăiană (Corespondență...

Pe urmele Reginei Elisabeta, scriitoarea Carmen Sylva. File de istorie sinăiană (Corespondență de la PhD Candidate Simona – Nicoeta Lazăr – poet, prozator, editor și jurnalist, membru al UZPR și al AJTR – Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România, membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului)

În anul 1890, regina României a călătorit în Țara Galilor și a locuit, timp de 5 săptămâni, în orășelul Llandudno, despre care avea să afirme că este „frumos, paradis, pace”. Locuitorii au preluat aceste cuvinte, le-au tradus în galeză-hardd, hafan, hedd-și le-au transformat în… motto-ul orașului, pe care-l păstrează până-n ziua de azi. Din 1965, aceste cuvinte se află și pe stema orașului. Mai mult, au dat unei străzi numele ei de scriitoare: Carmen Sylva. Un parc se numește „Sylva” și mai multe denumiri de hoteluri și restaurante sunt inspirate de ea: hotelul „The Carmen”, de exemplu. În 1890, regina a locuit la Adelphi Hotel, azi Marine Hotel, și a făcut o ședință foto în atelierul unui vestit fotograf, Thomas Edge, pe Gloddaeth Street.

Cum a ajuns Regina Elisabeta la LLandudno? Se pare că, fiind în convalescență, și-a dorit un loc de odihnă și contemplație și l-a rugat pe prințul Ghica, ambasadorul nostru la Londra, să îi recomande așa ceva. După ce s-a consultat cu Prințul de Walles, Ghica i-a sugerat Llandudno, iar principele englez i-a pus la dispoziție propriul vagon, îmbrăcat în catifea și mătase, pentru a călători până acolo. După numai câteva zile, Carmen Sylva a fost primită în Gorsedd of Bards, asociația galeză a poeților, scriitorilor, muzicienilor și a altor artiști care au adus o contribuție deosebită națiunii, limbii și culturii galeze. Intrarea sa în această asociație a fost susținută de cel mai important poet velș al momentului, Thomas Tudno Jones. De asemenea, Elisabeta făcea frecvent plimbări cu barca, în golf, iar William Lloyd Jones a cerut permisiunea de a-și numi barca după ea, „Carmen Sylva”, și toată viața a fost numit „barcagiul regal”.

LLandudno este una dintre cele mai importante stațiuni galeze de la malul mării și, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, era vizitată constant de personalități din mai toate țările Europei. Interesant este că locuitorii de azi din Llandudno celebrează anual vizita Reginei Elisabeta a României în localitatea lor, prilej cu care unele doamne se îmbracă în costume tradiționale românești sau inspirate de acestea, așa cum a făcut și, în 2010 (la celebrarea a 120 de ani de la sejurul Elisabetei aici), Charlotte Peters Rock.

Villa Carmen Sylva din Varese (Italia), construită în anul 1900, după proiectul arhitectului Oskar Maugsch. Acesta s-a născut la Iași, într-o familie germană, în anul 1857. Studiază arhitectura la Dresda și se întoarce în orașul natal, pentru a lucra la înfrumusețarea urbei în care a venit pe lume (va fi apoi arhitectul Căilor Ferate Române). Aici îl cunoaște, în ultima decadă a secolului al XIX-lea, pe arhitectul și antreprenorul milanez Giuseppe Trolli, cel care, împreună cu un alt milanez, Carlo Scolari, a făcut parte din echipa arhitectului elvețian Louis Blanc, desemnat de Carol I să realizeze proiectul Palatului Universității din Iași (inspirat, zice-se, de Sorbonna). Proiectul celor trei a luat medalia de aur, la Expoziţia de Arhitectură de la Paris, iar construcția Palatului s-a făcut între 1893-1897.

Revenind la Maugsch și Trolli-nu e clar de ce italianul l-a preferat pe ieșeanul nostru pentru proiectarea vilei sale din Varese. Cert e că această vilă, numită după regina României, Carmen Sylva, e inspirată de arhitectura ansamblului regal de la Peleș, Sinaia. Este posibil ca Trolli să o fi cunoscut pe Carmen Sylva (regina Elisabeta), dar nu am găsit informații în acest sens. Villa Carmen Sylva este situată în zona înaltă a orașului Varese, pe Colle Miogni inferiore, într-un frumos cartier de vile datând din Belle Epoque, la 10 minute distanță de centrul localității. Are o grădină de circa 8600 mp. În grădină există un punct de observație asupra întregului oraș, cu o superbă perspectivă.

Pentru contribuția sa la evoluția arhitecturii, în Italia, Giuseppe Trolli a primit titlul de „cavaler”. Una dintre lucrările cele mai cunoscute ale lui Oskar Maugsch este așa-numitul Palat Maugsch-Palatul Societății Generale de Asigurări, azi știut drept Palatul BCR-din Piața Univesității. A mai proiectat: Casa directoarei Școlii Centrale de Fete (str. Polonă (1894), Banca de Scont (str. Lipscani colț cu str. Eugeniu Carada-1903), Banca de Credit Român (str. Stavropoleos, 1911), Casa Olănescu (Bdul Dacia, actualul sediu al Institutului Francez, 1910) ș.a.

Vila Carmen Sylva din Varese a fost considerată „un monument de arhitectură” încă din primii săi ani. Iată cum este descris imobilul în volumul: „Ville e Castelli d’Italia: Lombardia e Laghi”, Edizzione della „Tecnografica”: Milano, 1907, 674 p. (pp. 55-56) Vila Carmen Sylva, proprietatea domnului Giuseppe Trolli, antreprenor de lucrări publice, și construită de acesta în anul 1900, este situată pe dealul Miogni, la nord de Varese, la zece minute de centrul orașului; are acces la bulevardul Rotonda al Sacro Monte și este înconjurată de alte câteva vile cu grădini, risipite pe panta dinspre oraș. Grădina se întinde pe o suprafață de aproximativ 8600 m2, în pantă spre Varese, cu livadă, pomi fructiferi și alei umbroase. Proiectul a fost realizat de arhitectul Oskar Maugsch de la Căile Ferate Române și este în stil francez. Din grădina și din pridvorul vilei, la amiază, are o amplă vedere spre Varese, spre dealurile din jur și, mai departe, spre câmpia milaneză. Din turn, care se înalță la aproximativ 27 de metri, se poate admira o panoramă amplă, care se întinde până la Sacro Monte, Lacul Maggiore, Monte Rosa, San Salvatore și Generoso. Acoperișul, de asemenea în stilul fațadelor, este realizat din tablă de plumb, iar decorațiile sunt din zinc. În general, ferestrele sunt mari, camerele spațioase și proiectate în funcție de necesități și utilizare. În interior există o scară masivă din marmură de Verona și o scară de serviciu. Pereții interiori sunt realizați cu tencuială în stil francez și pictați în tempera. Tavanele cu rame de stuc sunt decorate în diferite stiluri; picturile artistice, de o certă valoare, au fost executate de frații Bizzozero, pictori din Varese. Vila este dotată cu lumină electrică și apă potabilă pentru deservirea casei și a grădinii, cu diverse fântâni risipite în jur; încălzirea se face prin radiator. O sursă de lumină electrică cu 300 de lumânări, în vârful turnului, luminează întregul acoperiș, grădina și căile de acces. La intrarea principală dinspre vest se află două căsuțe, una pentru portar, iar cealaltă pentru grajdul rustic și magazie.” Dacă vizitați Italia să ajungeți și la Milano sau în apropiere, adăugați Varese la destinații! Via Padre Samuele Marzorati 16, Varese, Provincia Varese, Lombardia, Italia.

La „Colocviul aniversar al Facultății de Litere (Universitatea din Bucureșt)-160 de ani de la fondare”, PhD candidate Simona Nicoleta Tigau a prezentat astăzi comunicarea “Autografe și alte însemnări olografe din Biblioteca orașului Sinaia.”
După alegerile locale din iulie 1937 (prim-ministru al României era liberalul Constantin I.C. Brătianu). Sediul primăriei era tot cel de acum. Universul – Anul al 54-lea, Nr. 206, Joi 29 Iulie 1937, p. 5.
Vara anului 1912. Abia ce fusese inaugurat Cazinoul din Sinaia, că au apărut și scandalurile în jurul lui. De data asta, protagoniști sunt Ioan (Iancu) Lahovary, tatăl prințesei Martha Bibescu, pe atunci ministru interimar la Interne și „consilier al Tronului”, și un oarecare domn Lănțescu, proprietarul tripoului (cazinoului) din Lacul Sărat (pe atunci o stațiune în vogă), care dorea să aibă aceleași privilegii cu „consorțiul” Bonnot-Garnier-Marcay, care gestiona activitatea cazinoului sinăian (ridicat, altminteri, în 1911-1912, pe banii Societății „Sinaia”, pendinte de Eforia Spitalelor Civile). Sursa: Viitorul, 12 iulie 1912 (Anul 6, nr. 1589). Nota 1: „Viitorul” era ziar al opoziției. Nota 2: Cazinoul fusese inaugurat pe 8 iulie 1912.
Recunoaște cineva această vilă de pe strada Furnica? La tragerea la sorți de la finele anului 1910, la tombola ziarului „Universul” pentru abonații săi, a fost câștigată de I. Marcovici, din București, fabricant de cerneală pentru tăbăcărie, care locuia cu familia lui (numeroasă!) în Calea Călărași nr. 222. Timp de vreo 10-12 ani, „Universul” a organizat periodic astfel de tombole și, cam la jumătate dintre ele, premiul cel mare a fost o vilă la Sinaia, care era construită în regim de urgență de antreprenorul de origine italiană A. Garlatti Venturini (amic cu Caragiale). În timpul construcției, așteptând tragerea la sorți, mulți abonați veneau anume la Sinaia cu familia, cu trenul, pentru a vedea stadiul lucrărilor și a visa la ziua în care, după tragerea la sorți, ar fi devenit proprietarii ei. Din câte știu, cel puțin 2 vile s-au ridicat pe str. I. Brătianu, azi M. Kogălniceanu (Vila Theodora și vila Maria – poate reușim să le identificăm și pe acestea, au fost câștigate, în 1911, de C. Paulescu, rentier în Capitală, și de M.A. Zaharia, comerciant de coloniale în Galați) și alte 7 vile s-au construit pe strada Viitorului (atunci).
Universitatea din București, fondată în 1864 (în Familia, nr. 45, 10 noiembrie 1891). „Nucleul” universității bucureștene a fost Şcoala Superioară de Litere, fondată cu un an înainte, în 1863, actuala Facultate de Litere din cadrul Universității din București, care serbează luna aceasta 160 de ani de existență.
Din nou, despre vilele Universul, din Sinaia. Aceasta a fost pusă în joc în anul 1903. Poate cineva recunoaște imobilul din imagine. Sursa: Universul, Anul 21, nr. 2 din 2 ianuarie 1903, p. 7.
Cu  Simona-Nicoleta Lazăr PhD Candidate (poet, prozator, editor și jurnalist, membru al UZPR și al AJTR–Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România, corespondent permanent al Jurnalului Bucureștiului,  la Biblioteca Centrului Cultural „Carmen Sylva” din Sinaia

Simona-Nicoleta Lazăr PhD Candidate (poet, prozator, editor și jurnalist, membru al UZPR și al AJTR–Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România, corespondent permanent al Jurnalului Bucureștiului

Articole asociate

In memoriam Regina Maria a României. Prima femeie la Meteora (Corespondență de la Simona – Nicoleta Lazăr, poet, prozator, editor și jurnalist, membru al UZPR și al AJTR – Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România)

Poezie dedicată Mănăstirii Sinaia în 1866 și cărți recente intrate la Biblioteca „Carmen Sylva” din Sinaia. Elevi silitori din Sinaia de altă dată (Corespondență de la PhD Candidate Simona – Nicoleta Lazăr – poet, prozator, editor și jurnalist, membru al UZPR și al AJTR – Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România)

 

Turneul internațional „Carmen Sylva – 180” (Corespondență de la PhD Candidate Simona – Nicoleta Lazăr – poet, prozator, editor și jurnalist, membru al UZPR și al AJTR – Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România)

Documentar francez excepțional despre regina Maria la București

O cină la Palatul de la Elysée. Monarhii României şi preşedinţii Franţei (Corespondență de la Simona – Nicoleta Lazăr, poet, prozator, editor și jurnalist, membru al UZPR și al AJTR – Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România)

Nota redacției

Francezul „supradotat” (gifted, tânăr cu abilități intelectuale înalte, tânăr intelectualmente precoce, tânăr capabil de performanță). Învățământul alternativ elitist (de excelență) în Franța

Enseignant dans les CPGE (Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles) & les Grandes Ecoles. Les concours externe et interne de l’agrégation. Les professeur agrégés de l’enseignement supérieur. Enseignant – Chercheur. Concours de l’agrégation de Mathématiques externe – 2023 (Les sujets)

„Grandes écoles scientifiques – un modèle à réinventer” (Pierre Veltz, professeur émérite à l’Ecole des Ponts ParisTech – École nationale des ponts et chaussées)

„Scriitorul” multirecidivst Rédoine Faïd („Le Roi de Belle”) specializat în jafuri armate și evadări – Spectaculoasa sa evadare din CPSF (Centrul Penitenciar de la Réau) cu un elicopter Alouette. Procesul și Verdictul. Corespondență de la Curtea cu Jurați a TJP (Tribunalul Judiciar Paris)

Zilele academice ieșene. Sesiunea știinţifică anuală a institutului de cercetări „Acad. Ioan Hăulică” al Universității „Apollonia” din Iaşi [(Lucrarea „Rolul parametrilor comunicării prin social – media în promovarea sistemului (ultra)elitist francez napoleonian de înalte studii PGE – Prépa–Grandes Ecoles) – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învăţământul universitar francez LMD – Licență, Masterat, Doctorat – de sute de ani”)]

Centrul Gifted Education: Conferința „Alternative în Educație” sau „Învățământ neînregimentat”. Mai sunt copiii fericiți să învețe?

Traducerea (Corespondență de la Dr. Dr. Christian W. Schenk – poet și traducător trilingv brașovean, membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities, corespondent permanent și membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului din Boppard – Renania-Palatinat, Germania). Traducerea textelor cu caracter juridic (Thomas Csinta, criminal investigation journalist, research professor in MM – mathematical modeling & in MASS – Applied Mathematics in Social Sciences)

Sesiunea științifică a Academiei Germano – Române din Baden – Baden (Deutsch – Rumänische Akademie Baden-Baden e.V. – Rumänisches Institut – Rumänische Bibliothek Freiburg e.V., Landul Baden – Würtenberg, Germania) la Casa de Cultură „Friedrich Schiller” din București

Le vernissage de l’exposition „Icônes et poteries de Roumanie” (Corespondență de la eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, promotorul înfrățirii orașelor Brașov – ZMBv și Tours-Métropole Val de Loire)

Le 10 octobre – „Journée européenne & mondiale contre la peine de mort” avec Amnesty International, ECPM (Ensemble Contre la Peine de Mort) et le Journal de Bucarest („Le petit Parisien”)

Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 2)

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 1)

Accesul în sistemul (ultra)elitist francez, napoleonian, de Înalte Studii „Grandes Ecoles” (științifico – inginerești, economico – comerciale, medico – farmaceutice, social – politice, literar – artistice, judiciare, militare, etc.) – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învățământul superior francez de sute de ani! (Corespondență de la prof. univ. dr. Thomas CSINTA – Paris)

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra