Acasă Medicină Poate fi folosit sângele pentru a prezice bolile legate de vârstă?

Poate fi folosit sângele pentru a prezice bolile legate de vârstă?

Poate fi folosit sângele pentru a prezice bolile legate de vârstă? Cercetătorii Universitatii din Toronto afirmă că da (UoT). Cât de mult ne poate spune o simplă probă de sânge despre starea de sănătate a unei persoane? Poate oferi indicii dacă o persoană va dezvolta boli cardiovasculare sau leucemie? Poate prezice cât de severă va fi boala cardiacă a unei persoane?

John Edgar Dick (n.154 Scientist at the Princess Margaret Cancer Centre, University Health Network and Professor in the Department of Molecular Genetics at the University of Toronto (University Health NetworkUHN) din Canada, crede că poate – și, împreună cu o echipă multidisciplinară, vine cu o metodă de monitorizare a sângelui pentru markerii bolii. El spune că simplitatea abordării face din acest proiect unul cu risc scăzut, dar impact potențial ridicat.„Sângele este ușor accesibil. Luarea unei probe de sânge nu este invazivă, cum ar fi o biopsie, de exemplu, spune John Edgar Dick. „Impactul potențial general al cercetării noastre ar fi să avem o modalitate de a pre-examina pacienții folosind un instrument de detectare pe care l-am dezvoltat pentru a-i identifica pe cei cu risc de dezvoltare a bolilor cardiovasculare și a altor boli inflamatorii ale îmbătrânirii.”

Laboratorul lui Dick a arătat că celulele stem sanguine, pe măsura ce oamenii avansează în vârstă, dobândesc mutații care proliferează și încep să formeze o proporție mare din totalul celulelor sanguine-un proces numit „hematopoieză clonală legată de vârstă” sau ARCH. Dick și alți cercetători au descoperit dovezi că unele dintre aceste celule mutante contribuie la inflamație, ceea ce la rândul său duce la boli ale îmbătrânirii. În timp ce echipa lui Dick se concentrează în prezent asupra bolilor cardiovasculare, el spune că proiectul s-ar putea aplica oricărei boli degenerative de îmbătrânire.

Echipa multidisciplinară de cercetători are ca obiectiv dezvoltarea biomarkerilor genetici ARCH care pot prezice riscul bolilor cardiovasculare. Pentru a face acest lucru, echipa studiază probe de sânge ale unor populatii mari. Folosesc tehnici precum secvențierea unei singure celule-o metodă de studiu a celulelor la nivel individual-pentru a determina modul în care o celulă stem din sânge cu ARCH contribuie la progresia bolilor cardiovasculare. Unii dintre cercetătorii care lucrează la acest proiect–au  fost, de asemenea, implicați într-un parteneriat internațional, condus de Dick, cu Universitatea din Cambridge și Universitatea din York. Colaborarea strategică urmărește să accelereze înțelegerea globală a modului în care celulele stem hematopoietice umane normale sunt reglementate și cum se dezvoltă leucemia.

Echipa lui Dick este în prezent în proces de analiză a probelor de sânge prelevate din studii de cohortă cu populație mare. ADN-ul extras din aceste probe de sânge este rulat pe o platformă de detectare ARCH care identifică conexiunile dintre prezența ARCH și markerii bolilor cardiovasculare. Dick  este renumit la nivel mondial pentru cercetările sale asupra celulelor stem normale și leucemice, pe care le-a studiat timp de 30 de ani. Proiectul echipei sale se bazează pe descoperirea sa importantă că celulele stem normale din sânge pot căpăta mutații și pot începe să prolifereze cu ani înainte de diagnosticarea leucemiei. Descoperirea aceasta a fost catalizatorul identificării ARCH.

Am colectat probe de la pacienți de câțiva ani. Avem peste 13.000 de probe de pacienți” a declarat Dick. Studiul ar avea un impact asupra modului în care oamenii sunt tratați pentru boli cardiace. (…). „S-ar putea schimba modul în care vom gândi potențial – și vom trata pacienții mai devreme în progresia bolii lor. Ii putem monitoriza într-o stare timpurie și putem face predicții mai precise. Putem să ne întoarcem câțiva pași când vedem oameni în clinică și să spunem: „Trebuie să fim foarte precauți cu tine.” (UoT)

Sursa AGMP 

Corespondență de la Emil Stanciu (Ziarist, vicepreședinte al UZPR, filiala București, Manager PR al Fundaţiei Culturale Art Promointerfaţă culturală între România şi occident prin organizarea de evenimente de elită), Director coordonator din partea UZPR (România, București)

Notă

Asociația de Genetică și Medicină Personalizată (AGMP), având ca fondatori pe Raluca Ileana Prodan (președinte-fondator, licențiată în Drept, cu o experiență relevantă în industria medicală și farmaceutică, precum și în politicile publice), Mariela Militaru (membru-fondator, doctor în Științe Medicale, șef de lucrări la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca) și  Andreea Catană (membru-fondator, medic primar în genetică medicală, doctor în medicină și șef de lucrări la Disciplina de Genetică Medicală a Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca) a fost lansată în anul 2019, de un grup de specialiști români în genetică, având scopul de a îmbunătăți cadrul de cercetare și promovare a geneticii umane și de a stimula aplicarea în practică a descoperirilor din domeniu pentru diagnosticul și tratamentul de precizie al pacienților și ameliorarea sănătății publice, ca răspuns la necesitatea unei înțelegeri mai profunde a progreselor actuale din genetică și medicina personalizată pentru profesioniștii din medicină, pacienți și autorități.

Prin colaborarea, parteneriatele și comunicarea cu grupurile interesate, AGMP desfășoară programe, proiecte, studii, cursuri, evenimente profesionale care să asigure accesul și să disemineze informația științifică, de calitate, atât specialiștilor cât pacienților și altor părți relevante. Prin publicațiile proprii sau de referință și prin canale mass-media naționale, pan-europene, dorim să contribuim la promovarea și dezvoltarea acestui domeniu de avangardă în medicină în beneficiul creșterii calității actului de îngrijire medicală.

Asociația va menține și promova cele mai înalte standarde legale, de reglementare, sociale și etice. Componența diversă a membrilor Asociației și partenerilor oferă o expertiză largă clinică, științifică și didactică pentru mediul academic, profesioniști din domeniul sănătății și industrie, asociațiile de pacienți. Prin campanii, proiecte, conferințe, grupuri de lucru, de advocacy și un grup de reglementare pentru afaceri dorim să aducem pe agenda publică soluțiile oferite de domeniul geneticii și medicinei personalizate pentru sănătatea globală și individuală. Ne propunem să analizăm și să venim cu propuneri de inițiative legislative care să influențeze politicile de sănătate publică privind medicina personalizată și genetică, deoarece aceste domenii trebuie să se afle între prioritățile programelor naționale de sănătate. În acest scop, asociația va asigura expertiza profesională  și continuitatea unui dialog constructiv cu autoritățile și societățile profesionale naționale și internaționale. De asemenea, asociația se va implica în  campanii de educație și acțiuni de sprijin umanitar pentru pacienții vulnerabili, aflați în situații de risc ce necesită investigații genetice și tratamente personalizate pentru a supraviețui.

Asociația își propune să stabilească parteneriate cu toate organismele și organizațiile relevante naționale și internaționale pentru un plan integrat de acțiuni, dezvoltarea de programe bilaterale și activități științifice de interes în scopul atingerii obiectivelor comune de sănătate publică la nivel național și pan-european. Vrem, ca pe termen lung, să fim o voce cu autoritate în domeniu și un membru marcant al societății științifice pentru a ridica prestigiul și importanța geneticii și medicinei personalizate în arsenalul de soluții pentru îmbunătățirea sănătății globale.

A se vedea și articolele conexe

Actualități în diagnosticul și tratamentul cancerului mamar

Dieta ne poate ajuta în prevenția declinului cognitiv?

CRISPR injectat în sânge tratează bolile genetice

Nota redacției