Paleologii (originari din Macedonia) au fost cândva o mare familie nobiliară bizantină (care se trăgea din Comneni și Angelizi) ai cărei reprezentanți au ajuns chiar pe tronul lui Constantin cel Mare, cel mai probabil aduși în Bizanț în urma uneltirilor lui Carol Quintul, care i-a urcat pe corăbii tocmai de lângă Roma, unde se pare că au trăit fericiți la Viterbo. Mulți se pretind descendenți ai conducătorilor de seamă ai Orientului, din această spiță aristocratică a fost zămislit chiar și Ivan IV zis și „cel Groaznic”.
Poate și pentru că Paleologii au fost mereu în fruntea elitelor Europei de Est, fundația din România de azi care se cheamă Casa Paleologu (e a Paleogului ăl tânăr, nu e ăl bătrân care a recunoscut că a fost racolat de Securitate) organizează acum cursuri de retorică și de „leadership”. Înțeleg că ilustrațiile la lecțiile de retorică pot fi din studiile clasice, dar „leadership” din Homer se poate doar dacă e vorba de Homer Simpson, pentru că bătrânul rapsod orb nu auzise de „lidărșipul” ăsta englezesc.
Pentru mine leadership (pronunțat lidărșip cum zic) este un cuvânt atroce, dar care nu pare să îl deranjeze pe conu Paleologu. Așa că nepoțelul vechilor Paleologi îi va învăța acum pe plătitorii onorariului de 700 Ron (TVA inclus) tot ce a moștenit mai bun din moși strămoși, inclusiv acest cuvânt preluat aiurea din engleză. El a pătruns în bagajul de cuvinte uzuale laolaltă cu un alt barbarism, adică „lidăr” (leader). Azi în Romanika orice neica nimeni se crede lidăr. Însă ambii termeni provin din engleza veche, pe care o sporovăiau anglo-saxonii înainte de sosirea normanzilor, unde verbul „loedan” însemna „a călători”, de unde și a conduce pe cineva pe un drum. Din aceleași străfunduri au scos și olandezii „leider”, care înseamnă a ghida, dar și germanii, pentru care „Leiter” (care a dat sinistrul Gauleiter nazist) descrie orice șef, orice conducător.
Dar noi, aici pe plaiurile unde au adăstat strămoșii nepoțelului de Paleologi, nu vorbim o limbă germanică și nici una anglo-saxonă. Lidăr sună groaznic, fie și numai pentru că avem un termen compus pe același calapod și anume conducător, din latinescul con + ducere (care însemna tot a ghida, a îndruma). Așadar, pentru toți urmașii celor care au stat prin Fanar și nu au auzit de expresia „abilități de conducere”, sau cei care nu știu despre faptul că responsabilitatea este expresia calităților conducătorului, nu lidărșipul, sugestia este să ne întoarcem puțin și la limba română. Eu știu că grecii au iventat democrația, filosofia, scobitul în nas și băile de șezut, dar lidărșipul e doar capacitatea de a conduce, de a ghida, poate chiar și de a îndruma sau de a sfătui pe cineva. Cel care se află în această poziție este comandant, conducător, ghid sau sfătuitor.
Chiar și în engleză termenul de „lidărșip”, în sensul descrierii calității sau a caracteristicilor specifice unui conducător, a intrat târziu. Abilitățile de conducere sau organizatorice ale englezilor s-au văzut de altfel în acțiunile marelui lidăr cu păr vâlvoi, Boris Johnson, cel care și-a „lidăruit” concetățenii direct către Brexit. Conașul Paleolog îi va învăța pe plătitorii de onorarii despre lidăreală (din verbul a lidărui), pentru că inițial în saxonă lithan însemna a fi primul, a fi în frunte, a ghida. Numai că to lead are și o dimensiune negativă, după cum se vede din expresia to „lead by the nose”, ce înseamnă chiar a duce pe cineva de nas. Nu cred că e cazul lui Toader al nostru, care îi va duce pe ascultătorii către culmile abilităților de lidărship.
Dar micul Paleolog nu este singurul, sunt zeci de firme care promit astfel de cursuri de „leadership”, avizat chiar de Ministerul Educației precum și cel al Muncii. Una dintre paginile „online” care te îndeamnă să faci cursuri la finalul cărora poți primi chiar un certificat de „leadership”, se laudă că după acest „training” veți putea „să vă creați și să îndepliniți cele mai bune performanțe”. Cum poți să-ți creezi „performanțe”, doar lidării adevărați știu. Ei sunt hrăniți doar cu vorbe românește, precum feedback, coaching sau mentoring.
Ca și „coachingul” și „trainingul”, „lidershipul” face parte din arsenalul „menigerilor”, iar un lidăr care a parcurs aceste lecții va ști cum să facă „networking”, va avea „năuhau” și, dacă va învăța bine va ajunge în fruntea tuturor ca „team leader”. „Tâmp-lidărul” se ocupă cu „burnout-ul” angajaților (despre care aflu că „îndepărtează performanța”), dar rezolvă și turnover-ul. După aceste aventuri prin universul lidărșipului îmi vine să-mi iau lumea în cap și să umblu prin munți silhui, doar doar voi scăpa de romgleză.
Articole asociate
Notă. Articolele profesorului Doru Pop în Jurnalul Bucureştiului
Nota redacției
Parteneriat Jurnalul Bucureştiului