Acasă Turism Ammouliani, superba „gr-eco” insulă verde

Ammouliani, superba „gr-eco” insulă verde

Întâmplarea a făcut ca acum câţiva ani, la Târgul de Turism al României să-i cunoaştem pe bunii şi ospitalierii noştri prieteni din Ammouliani care, pe lângă ocupaţia lor tradiţională, pescuitul, trecuseră temeinic şi la valorificarea imensului potenţial turistic al insulei. Fără falsă modestie, am contribuit şi noi  la aceste eforturi impresionante, făcându-i cunoscuţi pe piaţa turistică din România. De altfel, statisticile probează fără echivoc creşterea constantă, an de an, a numărului de turişti, în general, şi al celor români, în special.

De ce apreciem că atrăgătoarea  insulă Ammouliania luat faţa” mult mai cunoscutei Thasos, aflată cam la aceeaşi distanţă faţă de ţara noastră sau a mai îndepărtatelor Corfu, Lefkada, Creta şi nu numai? La această întrebare am răspunde scurt: pentru farmecul ei unic, pentru „sufletul” ei pe care îl simţi la fiecare pas. Iar sufletul insulei înseamnă în primul rând aceşti prieteni ai noştri, localnicii, ammoulianezii, micuţa comunitate de numai 500 de persoane rezidente permanent pe insulă. Venind repetat în Ammouliani ne-am simţit ca în pitoreștile noastre sate de demult, în care oamenii se salutau chiar dacă nu se cunoşteau, sate din care tinerii nu plecaseră încă spre toate zările în căutarea unui trai mai bun.

Marea majoritate a locuitorilor din Ammouliani nu numai că au rămas pe locul care le-a fost dat acum 100 de ani, după „Dezastrul din Asia Mică (Μικρασιατική καταστροφή)” şi schimbul de populaţii din timpul şi de la sfârşitul  războiului greco-turc (1919-1922), acea aridă (pe atunci) bucată de pământ, transformată acum în paradisul de la poalele Sfântului Munte Athos, dar şi-au învăţat şi descendenţii să urmeze acelaşi drum. Când am venit prima oară în insulă, copiii abia păşeau pragul adolescenţei.

Anul trecut i-am găsit deja studenţi eminenţi pe la diverse facultăţi de prestigiu. Veniseră în vacanţă, ca de obicei, să-şi ajute părintii în afacerile lor. Nimic neobişnuit până acum. Marea surpriză a venit atunci când i-am întrebat de planurile lor de viitor. Toţi, fără excepţie, ne-au spus că se vor întoarce în insula lor, în Ammouliani, ca să preia afacerile părinţilor. E de mirare? Nu, dacă te gândeşti că bunicii lor au părăsit afaceri bănoase din America sau Europa şi s-au întors în Ammouliani atunci când şi-au dat seama că descendenţii lor, copiii lor, pot să-şi piardă identitatea naţională!

Ne place Ammouliani pentru că în fiecare an se întâmplă ceva deosebit pe frumoasa insulă din golful Athos. Despre toate acestea am scris destul de des pentru că în ultimii ani am fost la curent cu aproape toate evenimentele de acolo, şi n-au fost puţine. Am participat laserbări religioase, de la slujbele ţinute în biserica Sfântul Nicolae, până la aducerea pe insulă a unei copii a vechii icoane a comunităţii, Sfânta Maria Stilarini, oferită în dar de călugării mânăstirii Cutlumuș (Κουτλουμουσίου), la manifestări gastronomice, Festivalul Kouzina, sau la cele care ţin de activitatea de zi cu zi a obștei cum este Festivalul Sardelelor, care se întâmplă pe la mijlocul lui septembrie. Actualii locuitori nu uită de meseria moştenită de la strămoşi, pescuitul, şi atunci, după exotice demonstraţii practice întind o masă mare în portul turistic, unde fiecare om prezent pe insulă, localnic sau turist, este invitat să participe. N-am lipsit nici de la serbările organizate la împlinirea a 100 de ani de la  schimbul (nevoit) de populaţii. Și nu numai atât.

Cum s-a ajuns ca micuţă bucată de pământ să devină o destinaţie tot mai căutată de turiştii din întreaga lume? În primul rând pentru frumuseţile-i naturale, pentru multitudinea de plaje cu nisip fin, unele catalogate „Blue flag”, și intrare lină în apă, pentru croazierele organizate, dar şi pentru autenticitatea, ospitalitatea caldă, gastronomia cu ingrediente proaspete şi reţete simple pe bază de peşte şi fructe de mare, care nu puteau lipsi din Ammouliani, un cunoscut sat de pescari.

Domnul Nikitas Martygakis, preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Ammouliani, declara recent, într-un interviu acordat prestigioasei reviste Greek Hotelier magazine (pag.44-46): „Am ajuns aici prin multă muncă şi urmărirea cu tenacitate a rezolvării unor obiective vitale pentru dezvoltarea insulei. În primul rând am lucrat la consolidarea mărcii, a brandului Ammouliani. Am găzduit cea de a 51-a Adunare Generală a Grupului Camerei pentru Dezvoltarea Insulelor GrecieiAfaceri sustenabile în turism (EOAEN) din regiunea noastră, prilej cu care am primit vizita ministrului transporturilor maritime, domnul Giannis Plakiotakis, dar şi a secretarului general, domnul Manoli Koutoulakis. Atunci a fost anunţată aprobarea finanţării cu 2Mil€ a proiectului Portul Turistic Ammouliani şi promisiunea de a ne alătura programului de granturi Insulele gr-eco, ceea ce va duce la transformarea insulei noastre în destinaţie verde”. Nikitas Martigakis subliniază că importanta şi vizibila dezvoltare a „destinaţiei Ammouliani” de până acum se datorează exclusiv iniţiativei private şi pentru a se continua pe această linie ar trebui ca insula să devină urgent independentă şi să-şi întărească autoguvernarea.

Cu plăcere aflăm din interviu că România se situează în fruntea ţărilor în ceea ce priveşte numărul de înnoptări pe insulă, fiind urmată de Bulgaria și Serbia de pe piaţa balcanică sau de Germania, Italia, Anglia și Franţa de pe piaţa vest-europeană. Că s-a auzit în întreaga lume despre Ammouliani stă mărturie apariţia turiştilor din Statele Unite sau China. Ca o ultimă menţiune, nu putem să nu observăm reapariţia turiştilor din Ucraina şi Rusia care în ultimii ani nu prea au mai fost văzuţi.

Revenind la iniţiativa privată, la fel de mult contează şi modul perfecţionist evident al gazdelor noastre, care se vede mai peste tot. Un exemplu, dintre multe altele, vizează noutăţile puse la dispoziţia vizitatorilor în fiecare sezon. Concret, în suita noastră de reportaje consacrate superbei insule, de această dată vom adăsta asupra superbului complex „Sunrise Villas Ammouliani”, o nouă unitate turistică inaugurată în 2023, una de lux, care oferă celor interesaţi condiţii de top într-o locaţie de vis din zona Trygona, compusă din patru vile cu o vedere magnifică asupra golfului Sigitikos și a insulei Ammouliani, dispunând de toate dotările necesare pentru petrecerea în linişte a vacanţelor, destinaţie ideală pentru familiile şi cuplurile care preferă intimitatea într-o atmosferă de armonie, pace şi calm. Și dacă de la hotelul Sunrise în aproape fiecare dimineaţă poţi vedea un superb răsărit de soare, de pe terasa vilelor Sunrise te vei delecta cu un apus cu nimic mai prejos decât răsăritul.

Ar mai fi multe de spus, dar le lăsăm pentru articolele viitoare. Când vă planificaţi ieşirea pe insulă, v-am sugera să luaţi în calcul şi perioadele de la sfârşitul lunii mai şi începutul lunii iunie sau septembrie. Atunci soarele nu arde atât de tare, apa mării este tocmai bună pentru baie, zona nu e foarte aglomerată, iar la multele taverne găsiţi întotdeauna o masă liberă. Așa vă puteţi bucura în tihnă de unicitatea locului, de un sejur inegalabil.

Emil Stanciu consultant al Jurnalului Bucureștiului (Ziarist, UZPR–filiala București, editor coordonator, Editura „Noi Media Print”, Manager PR al Fundaţiei Culturale Art Promointerfaţă culturală între România şi Occident prin organizarea de evenimente de elită) și Mihai Vasile-Sângealb, publicist și fotograf (senior editor al Jurnalului Bucureștiului, membru al al AJTR)

Articole asociate

Ammouliani – Edenul de lângă Athos. În memoria prietenei noastre Lucia Pîrvu, care era îndrăgostită de acest colț de paradis (Corespondență de la Mihai Vasile – Sângealb, membru al AJTR – Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România)

Târgul de turism al României de la Romexpo din București, ediția de primăvară – 2023. Partea a II-a. Insula Ammouliani (de la corespondentul nostru permanent Mihai Vasile – Sângealb, membru al AJTR, trimis special la eveniment)

Nota redacției

„Grandes écoles scientifiques – un modèle à réinventer” (Pierre Veltz, professeur émérite à l’Ecole des Ponts ParisTech – École nationale des ponts et chaussées)

„Între locomotivă şi IA (Inteligența Artificială)”. Editorial – Revista de Cultură „Curtea de la Argeș” (Corespondență de la Acad. Gheorghe Păun – Redactor șef)

Enseignant dans les CPGE (Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles) & les Grandes Ecoles. Les concours externe et interne de l’agrégation. Les professeur agrégés de l’enseignement supérieur. Enseignant – Chercheur. Concours de l’agrégation de Mathématiques externe – 2023 (Les sujets)

Omagiu Lect. dr. Doina Guriță (poetă, scriitoare și traducătoare), corespondentă permanentă (și membră a Staff) a Jurnalului Bucureștiului, premiată cu „Mention d’Honneur au Grand Prix du Jury – 2023” de către SPAF (Societatea Poeților și Artiștilor din Franța) pentru poezia „Lui Nichita…”. Invitație la cel de-al 64-lea Congres Internațional a SPAF de la Annecy (Franța) – 2023

Omagiu artistului Plastic Nicu Dumitrescu (corespondent al Jurnalului Bucurestiului) în Revista „Cenaclul Păltiniș”

Pamflete. „Decorații scuipate” (Norman Manea) și „Haznaua” (Adrian Păunescu). Fragnente din cartea „Istoria literaturii neînregimente” a lui Dr. Grid Modorcea (scriitor și cineast, „cel mai important” și cel mai prolific autor în viață) cu dedicație prietenului meu, marelui pamfletar și gazetar Pompiliu Comșa (Prof. univ. asoc. la Univ. Apollonia din Iași, directorul ziarelor Timpul și Realitatea–parteneri media aiJurnalului Bucureștiului & directorul executiv al Trustului de Presă Pompidu), membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului

Profesorul Doru Pop de la UBBC (Universitatea Babeș – Bolyai) din Cluj – Napoca: „Despre miturile supremației lingvistice mioritice – „dor” și „doină”

Ce ne desparte și ce ne unește (Corespondență de la poetul și traducătorul trilingv brașovean Dr. Dr. Christian W. Schenk, membru al USR, membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities, corespondentul permanent al Jurnalului Bucureștiului din Boppard – Renania-Palatinat, Germania)

Gabriel Grama revine pe pământ românesc. Corespondență de la Mihai Vasile – Sângealb (publicist și fotograf, senior editor al Jurnalului Bucureștiului, membru al AJTR – Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România)

Drama de pe Bulevardul La Défense de la Nanterre (Métropole du Grand Paris). Moartea adolescentului franco – algerian Nahel (Naël) Merzouk – o crimă (asasinat) cu caracter rasial (conform organizațiilor musulmane și ale drepturilor omului) sau legitimă apărare din parte polițistului – motociclist Florian Menesplier (conform sindicatelor de poliție și organizațiilor de extremă dreaptă)? Consecințele evenimentului dramatic. În căutarea adevărului istoric.

„USR (Uniunea Scriitorilor din România) se autosuspendă”, „Călăuza” și „Singurătatea valorii” (fragnente din cartea „Istoria literaturii neînregimente” a lui Dr. Grid Modorcea, scriitor și cineast, „cel mai important” și cel mai prolific autor în viață) cu dedicatție poetului, eseistului și traducătorului trilingv Dr. Christian W. Schenk (corespondent permanent al Jurnalului Bucureștiului)

„Masoneria trebuie să slujească România” (Corespondență de la Dr. Grid Modorcea, scriitor și cineast, cel mai prolific autor român în viață)

Cours Prépa (CPGE – MPSI – 6). Subiecte de fizică specială pregătitoare pentru concursurile de admitere în sistemul (ultra)elitist al școlilor superioare franceze de înalte studii inginerești (Grandes écoles d’ingénieurs). Electrostatică – Electricitate („Levitație prin interacțiune electrostatică”, „Reglarea automată a temperaturii, utilizarea unei termistanțe”, „Filtru cu structură Rauch”)

Cours Prépa (CPGE – MPSI – 10). Subiecte de matematici generale (superioare & speciale) pregătitoare pentru concursurile de admitere în sistemul (ultra)elitist al școlilor superioare franceze de înalte studii inginerești (Grandes écoles d’ingénieurs). Grupuri simetrice (enunțuri & soluții)

În exclusivitate pentru Jurnalul Bucureștiului. Dialog cu eruditul promotor (franco – român) al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană „Soleil de l’Est” (Partea 4 și integral – părțile 1, 2 & 3). „Fenomenul Hărman” implementat prin tabere de vară de către colecționarul brașovean Nicolae – Ioan Vrâncean

Rinocerul: „Batalionul de elită din Istoria literaturii neînregimentate a celui mai prolific scriitor român ‒ Grid Modorcea” (corespondent permanent și membru al Staff-ului Jurnalului Bucureștiului)

„Excesele românismului” și „Seriozitatea lui Eminescu” (fragmente din cartea „Istoria literaturii neînregimente” a lui Dr. Grid Modorcea, scriitor și cineast, „cel mai important” și cel mai prolific autor în viață) cu dedicație Simonei Lazăr – Țigău (poet, prozator, eseist, jurnalist și eminescolog, bibliotecarul casei de cultură „Carmen Sylva” din Sinaia, corespondentul Jurnalului Bucureștiului)

Interviul realizat pe tema asasinării profesorului Ioan Petru Culianu, în cadrul emisiunii „Dezbaterea de luni” (RadioPunctLondra), de către jurnalistul Geo Scripcariu (realizator) cu jurnalistul Petre M. Iancu

Muzeul muntelui de la poalele masivului Parâng – un muzeu la înălţime (Corespondență de la Mihai Vasile – Sângealb, publicist, senior editor al Jurnalului Bucureștiului, membru al AJTR – Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România)

Sociologia matematică și rolul ei în structurile de date ale noii ordini mondiale. „Mecanica socială” a Acad. prof. Spiru Haret – precursor al (psiho)sociologiei matematice (dedicat Generalului Bartolomeu – Constantin Săvoiu, Mare Maestru al Marii Loji Naționale Române 1880)

Cu nostalgie, Sri Lanka – fosta insulă Ceylon, „Insula surâsului și a pietrei lunii”

„Ma thèse en 180 secondes” (Teza mea de doctorat în 180 de secunde) cu profesorul Mohamed Ketata, directorul Biroului pentru Europa Centrală și Orientală al AUF (Agenția Universitară a Francofoniei) și Conferința Alianței Franceze de la Pitești

Accesul în sistemul (ultra)elitist francez, napoleonian, de Înalte Studii „Grandes Ecoles” (științifico – inginerești, economico – comerciale, medico – farmaceutice, social – politice, literar – artistice, judiciare, militare, etc.) – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învățământul superior francez de sute de ani! (Corespondență de la prof. univ. dr. Thomas CSINTA – Paris)

Concours „Pérpa HEC” (Economique et Commerciale). Fusion des épreuves mathématiques HEC (École des hautes études commerciales de Paris – HEC European business school) et ESSEC (École Supérieure des Sciences Economiques et Commerciales – ESSEC Business School). Enoncés. Les Sujets „Zéro” 2023 (Maths Approfondies & Maths Appliquées)

Concours „Prépa Ecricome” (Les Grandes Ecoles de Commerce et Management – EM Sstasbourg,  KEDGE Business School, Montpellier Business School, NEOMA Business School, Rennes School of Business). Les Sujets „Zéro” 2023 (Maths Approfondies)

„Les grands concours des Grandes Ecoles d’Ingénieurs 2023”. Mines – Ponts (Maths – Sujets de concours). Marile concursuri de admitere ale școlilor superioare franceze de înalte studii inginerești franceze „Mines – Ponts” 2023 (Subiecte de concurs)