Acasă Apărarea Drepturilor Cetățenilor (Omului) Reforma urgentă a sistemului medical: îmbunătățirea siguranței pacienților în lumina tragediei de...

Reforma urgentă a sistemului medical: îmbunătățirea siguranței pacienților în lumina tragediei de la Spitalul de Urgență „Sf. Pantelimon” din Bucururești (Corespondență de la Lord Amiral prof. dr. av. Florentin Scalețchi, președinte – fondator al OADO – Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Națiunile Unite, partener al Jurnalului Bucurestiului)

Jurnalul Bucureștiului. On line Newspaper publishing almost everything to be well informed.
That’s our main and only purpose!
Jurnalul Bucureștiului aims to be an online newspaper for information and debate of citizens’ problems and events.
The principles that will be at the basis of this publication are: 
–  Democracy cannot exist without opposition
– Elected representatives are our representatives and not our masters
– Criticism fosters progress
– Free speech-an important factor in correcting the deviations of power.

Scandalul recent izbucnit în jurul Spitalului de Urgență „Sf. Pantelimon” din Capitală a ridicat serioase semne de întrebare și a stârnit îngrijorări adânci în rândul publicului. Conform dezvăluirilor făcute de o asistentă de la secția ATI a spitalului, în perioada 4-7 aprilie, nu mai puțin de 17 persoane internate au decedat din cauza presupusei neadministrări corespunzătoare a noradrenalinei (o catecolamină, care joacă multiple roluri ca hormon adrenergic și neurotransmițător a sistemului nervos simpatic, fiind mediatorul terminațiilor nervoase vegetative postganglionare simpatice prezente la nivelul tuturor efectorilor vegetativi periferici (mușchi netezi, glande). Aceste acuzații grave au declanșat o serie de investigații și controale din partea autorităților sistemului de sănătate publică și judiciare, însă consecințele tragice ale acestor evenimente nu pot fi neglijate.

Acuzațiile de la Spitalul Sfântul Pantelimon, posibil să fi pornit de la o răfuială internă: „La ATI în fiecare an e scandal, se mănâncă între ei”

Faptul că astfel de situații pot avea loc într-un spital de urgență ridică mari semne de întrebare privind calitatea și siguranța asistenței medicale oferite suferinzilor. Într-o instituție clinică, suferinzii ar trebui să primească îngrijirea și tratamentul adecvate, iar pierderea unui număr atât de mare de vieți ridică întrebări legate de eficacitatea sistemului nostru medical și de capacitatea personalului angajat de a face față situațiilor critice.

17 pacienți de la Terapie Intensivă au decedat în perioada 4-7 aprilie, la spitalul Sf Pantelimon din București.Este fundamental ca autoritățile să investigheze cu atenție aceste acuzații și să aducă în fața justiției orice neglijență sau abuz care ar fi putut contribui la aceste tragedii. Numărul mare de decese într-un interval de timp atât de scurt trebuie să fie abordat cu cea mai mare seriozitate și transparență, iar responsabilii trebuie să răspundă în fața legii pentru orice greșeli sau deficiențe care au dus la atâta suferință. În plus, este crucial ca autoritățile să asigure că astfel de evenimente tragice nu se vor mai repeta în viitor, ceea ce implică implementarea unor măsuri stricte de control și supraveghere în instituțiile de sănătate publică, precum și asigurarea unei pregătiri adecvate și a unei verificări riguroase a personalului. Este necesar ca pacienții să aibă încredere în sistemul nostru de sănătate și să știe că vor beneficia de tratamentul potrivit și necesar la nevoie.

Dreptul la sănătate este unul dintre drepturile fundamentale ale omului, iar fiecare individ are dreptul de a primi îngrijire medicală de calitate și siguranță. Este responsabilitatea autorităților și a comunității medicale să asigure respectarea acestui drept și să lucreze împreună pentru a îmbunătăți sistemul clinic și pentru a preveni astfel de nenorociri. Întâmplările zguduitoare recente de la Spitalul „Sf. Pantelimon” ne amintesc că trebuie să rămânem vigilenți și să acționăm pentru a asigura că toți bolnavii primesc îngrijirea paliativă de care au nevoie și pe care o merită. Este deosebit să subliniem că astfel de nenorociri ar trebui să fie un impuls pentru schimbare și progres, nu să fie ignorate sau minimalizate. Astfel de evenimente trebuie abordate cu o maximă seriozitate și luate măsuri drastice împotriva celor responsabili. Aceasta nu se limitează doar la identificarea și sancționarea vinovaților pentru neglijență sau abuz, ci implică și reforme structurale și operaționale menite să îmbunătățească calitatea și siguranța asistenței medicale. Printre aceste măsuri, se pot include revizuirea și îmbunătățirea protocoalelor de tratament și administrare a medicamentelor, intensificarea formării și pregătirii personalului și sporirea transparenței și responsabilității în cadrul instituțiilor de sănătate. Este necesară o evaluare amănunțită a practicilor și procedurilor existente pentru identificarea și remedierea oricăror deficiențe sau vulnerabilități care ar putea pune în pericol siguranța și sănătatea persoanelor spitalizate.

Considerăm că trebuie încurajată și promovată o cultură a siguranței și a responsabilității în cadrul sistemului de sănătate publică, în care angajații să se simtă confortabil să raporteze incidente sau probleme și să participe activ la eforturile de îmbunătățire a calității asistenței medicale. Acest lucru poate fi realizat prin crearea unui mediu de lucru sigur și suportiv, în care medicii și asistenții să fie încurajați să își exprime preocupările și să contribuie la dezvoltarea și implementarea de soluții eficiente. De asemenea, este esențial să se ofere sprijin și asistență adecvată familiilor și rudelor celor decedați, inclusiv acces la informații și îngrijire emoțională și psihologică. Este important ca aceste persoane să se simtă ascultate, susținute și respectate în timpul procesului de investigație și să li se ofere răspunsuri clare și transparente cu privire la circumstanțele și cauzele deceselor celor dragi.

În final, este necesară o abordare cuprinzătoare și coordonată pentru a asigura că astfel de evenimente funeste nu se vor mai avea loc în viitor. Aceasta include angajamentul și colaborarea tuturor părților interesate, inclusiv autoritățile guvernamentale, instituțiile sistemului de sănătate publică, personalul de specialitate, pacienții și familiile acestora, precum și organizațiile non-guvernamentale și societatea civilă. Numai prin eforturi comune și determinate putem asigura că fiecare individ primește servicii medicale de calitate și siguranță la care are dreptul și pe care o merită.

Corespondenţă de la Lordul Sir Florentin Scaleţchi, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului–Naţiunile Unite

Redactat de Cătălin Asavinei Președinte–fondator al OADDR (Organizația pentru Apărarea Deținuților din Diaspora Română) partener al Jurnalul Bucureștiului în anchete (investigații criminale) în colaborare cu Thomas Csinta- redactor șef

Notă. Articolele Lordului Sir Florentin Scaletchi în Jurnalul Bucureştiului Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO)

Articole asociate

Nota redacției

„Viitorul cărții și al suporturilor de carte” la CRIFST (Comitetul Român de Istoria şi Filosofia Ştiinţei şi Tehnicii) – DIS (Divizia de Istoria Științei) de Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de autori

Cronologie Biblică, în sinteză, pe înțelesul tuturor. Partea 1 (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economist, filosof și scriitor)

Istoria o scriu temerarii, nu epigonii – Corespondența mea privată cu compatriotul meu (francez), fostul funcționar de Poliție și membru IPA (International Police Association – France), Loïc Thétio („Românul de pe Coasta Atlanticului”, „Omul pe care ni l-a trimis Dumnezeul”) – angajați profund în ajutoarele umanitare și în slujba adevărului istoric (de 33 de ani)

Supradotarea – o condiție psihologică specială. Evaluare la Leonardo School – Centrul Gifted Education din București (partener cultural – educațional al Jurnalului Bucureștiului și al CUFR – Centre of French Graduate and Postgraduate advice – education – research & developement, Paris–Bucharest)

Scurtă incursiune în Istoria detectivismului (Partea 1). Corespondență de la Maria Bumbaru președinta ANDR (Asociația Națională a Detectivilor din România)

Subiect de teză de doctorat (Sujet de thèse). „Le Casse du siècle – En quête de vérité”. „Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre OAS (Organizație Armată Secretă), SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” în „războiul cazinourilor” a „anilor de plumb” de pe Coasta de Azur, într-un „triunghi al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și (re)stabilirea adevărului istoric

Le dossier criminel Matthieu Moulinas. Étude de la criminalité sexuelle juvénile (par le biais des MASS – Mathématiques Appliques). Dosarul criminal Matthieu Moulinas (criminal sexual minor recidivist, condamnat la închisoare pe viață). Subiect de teză de doctorat – Studiul criminalității sexuale juvenile cu ajutorul MASS (Matematici Aplicate în Științe Sociale – Sistemele complexe, Fornale și Fractali – prof. univ. dr. Thomas CSINTA, jurnalist de investigații criminale, atașat de presă al OADO – Națiunile Unite, detașat permanent la Curțile cu Jurați ale Tribunalelor Judiciare franceze)

Mesajul politic al G-ralului de armată, profesor universitar Mircea Chelaru (deputat AUR al județului Argeș) câtre națiunea Română

Prietenul nostru de suflet, Mihai Căldăraru (Director Executiv Adjunct Protecție Socială a DGAS România – AEDOPS România) – „omul mic cu suflet mare”, premiat de Ministrul Familiei Natalia Intotero, la Gala Națională a Binelui – 2024, iar prof. dr. Adrian Streinu – Cercel, susținător al Galei, distins cu titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universității Apollonia din Iași și implicit, cu cel de „Cetățean de Onoare” al Târgu’ Ieșilor

Colocviile TeleMoldova Plus (+) cu o dublă lansare de carte și o piesă de teatru

„Art Basel Miami” – Săptămâna Artei în Miami (Corespondență de la artista vizuală Paula Craioveanu – „regina amazoanelor plasticii românești” din Miami – Florida, SUA)

Profesorul Doru Pop de la UBBC (Universitatea Babeș – Bolyai) din Cluj – Napoca: Blaga și „gândirea evreiască”

„Arta, pentru a fi cunoscută trebuie să circule”. Eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, din nou în România

Incursiune prin labirintul psihicului uman – „De la viață la moarte și înapoi” (Partea 2) de la corespondentul nostru permanent Dr. Anna–Nora Rotaru–Papadimitriou (Grecia–Atena), membră a Staff al Jurnalului Bucureștiului

„Din viața investigatorilor privați (Privat investigator – Pi/∏/π) – mituri și realități”. Interviu cu D-na Maria Bumbaru președinta ADNR (Asociația Naționlă a Detectivilor din România). Partea 1 (Generalități)

„Din viața investigatorilor privați (Privat investigator – Pi/∏/π)– mituri și realități”. Interviu cu D-na Maria Bumbaru președinta ADNR (Asociația Naționlă a Detectivilor din România). Partea 2 (Activitatea și „costul” real al unui ∏)

In memoriam profesoara de canto Adela – Ioana Burlui. Elogiu profesorului de medicină dentară și „omului de litere” Vasile Burlui, președintele Fundației „Sfânta Apollonia” din Iași și „patronul” congreselor internaționale ale Universității Apollonia „Pregătim viitorul–promovăm excelența”

Henri Poincaré, printre contemporanii săi și dincolo de ei. Incursiuni în geo-receptologia și geofilosofia științei (Corespondență de la prof. dr. Narcis Zărnescu, scriitor, critic și istoric literar, redactor șef al Revistei „Academica” al Academiei Române, secretar știinfic al Academiei Oamenilor de Știință din România, secția  Secția X–Filosofie, Teologie și Psihologie, membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului, Cavaler al Ordinului „Palmes Académiques” din Franța)

Profesorul Doru Pop de la UBBC (Universitatea Babeș – Bolyai) din Cluj – Napoca: „Fascismul, un herpes care mereu se reîntoarce”

Cum „traducem” cultura. Marea antologie a liricii românești (Die Geschichte der rumänischen Lyrik) de la începuturi și până astăzi, a poetului și traducătorului trilingv brașovean Dr. Christian W. Schenk (membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities), corespondent permanent al Jurnalului Bucureștiului (din Boppard – Renania-Palatinat, Germania)

Uniți în onoare și recunoștință în amintirea eroilor de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, la sediul OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Ecosoc – Națiunile Unite)

„Ortopedia Pediatrică este Știință, Artă și Predicție” (Corespondență de la Dr. Gheorghe Burnei, Professor of pediatric orthopedics, Macta Clinic – Constanța)

„Grandes écoles scientifiques – un modèle à réinventer” (Pierre Veltz, professeur émérite à l’Ecole des Ponts ParisTech – École nationale des ponts et chaussées)

„Scriitorul” multirecidivst Rédoine Faïd („Le Roi de Belle”) specializat în jafuri armate și evadări – Spectaculoasa sa evadare din CPSF (Centrul Penitenciar de la Réau) cu un elicopter Alouette. Procesul și Verdictul. Corespondență de la Curtea cu Jurați a TJP (Tribunalul Judiciar Paris)

Traducerea (Corespondență de la Dr. Dr. Christian W. Schenk – poet și traducător trilingv brașovean, membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities, corespondent permanent și membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului din Boppard – Renania-Palatinat, Germania). Traducerea textelor cu caracter juridic (Thomas Csinta, criminal investigation journalist, research professor in MM – mathematical modeling & in MASS – Applied Mathematics in Social Sciences)

Le vernissage de l’exposition „Icônes et poteries de Roumanie” (Corespondență de la eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, promotorul înfrățirii orașelor Brașov – ZMBv și Tours-Métropole Val de Loire)

Le 10 octobre – „Journée européenne & mondiale contre la peine de mort” avec Amnesty International, ECPM (Ensemble Contre la Peine de Mort) et le Journal de Bucarest („Le petit Parisien”)

Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra