Acasă Social Refugee Art Market (19 – 20 iunie 2021). Ziua Mondială a Refugiatului

Refugee Art Market (19 – 20 iunie 2021). Ziua Mondială a Refugiatului

Nota redacției. ZMR (Ziua Mondială a Refugiatului)

Ziua Mondială a Refugiatului (ZMR) este o zi internațională desemnată de Organizația Națiunilor Unite pentru a onora toți refugiații de pe glob. În fiecare an, pe 20 iunie, celebrează puterea și curajul milioanelor de oameni care au fost nevoiți să fugă din țara lor pentru a scăpa de conflict sau persecuție.  ZMR este o ocazie pentru crește gradul de empatie și înțelegere față de refugiați și situația acestora, dar și pentru a recunoaște rezistența de care dau dovadă în reconstruirea vieții. ZMR atrage atentia asupra drepturilor, nevoilor și visurilor refugiaților, contribuind la mobilizarea voinței și resurselor politice, astfel încât refugiații să și prospere, nu doar să supraviețuiască. Deși este important să protejăm și să îmbunătățim viața refugiaților în fiecare zi, zilele internaționale, cum ar fi ZMR, ajută la concentrarea atenției globale asupra situației persoanelor care fug de conflict sau persecuție. Multe activități desfășurate de ZMR creează oportunități pentru sprijinirea refugiaților. În fiecare an, ZMR este marcată de o mulțime de evenimente, în multe țări de pe glob, în ​​sprijinul refugiaților. Aceste activități sunt create de sau implică refugiați, autorități guvenamentale, comunități gazdă, companii, celebrități, oameni de știință și publicul larg.

Dorim să vă invităm la Ziua Mondială a Refugiatului (ZMR) pe care o vom sărbători în cadrul festivalului OmFest, ajuns la cea de-a 4-a ediție. După mai bine de un an în care interacțiunile sociale au fost reduse doar la mediul online, a venit momentul să ne reîntâlnim. 

Într-o locație care ne-a găzduit și în trecut, Mercato Comunale, vom organiza pe parcursul celor două zile, 19-20 iunie 2021, un târg cu produse artistice făcute de refugiați & migranți. Meșteșugari din toate colțurile lumii vor expune produsele lor, alături de lucrări realizate de copiii refugiați & migranți cu care am lucrat la ActivRandom în ultimii ani. Invităm bucureștenii să-și îmbogățească colecțiile, garderobele și locul pe care îl consideră acasă cu produse specifice unor culturi de peste mari și țări.

Din programul OmFest

Concert cu Aida și Noi (sâmbătă, ora 20)

I-am avut invitați și la prima ediție și au fost Mai funky decât Prince, mai experimentali decât Zappa, mai liberi decât Liberace”Aida și Noi este un proiect internațional creat la București, o fuziune a tuturor stilurilor într-o experiență foarte bucureșteană. Aida Šošić – voce și prezență, The Great Iliescu-dans și eleganță, Don Luis Angel Palomino Tuero-forță și durere, Dan Samoilă Winnettou Papadopoulos-bass, Ati de Chile Orlando Panaitescu Alegria-sport și mafia- împreună într-un show eclectic cu Glam Disco, Psychedelia, Gypsy, Funk, Drum’n’bass, Balkan, Urban Folk, Rockabilly, Tango – și alea-alea-alea.

După un an în care ne-a lipsit interacțiunea cu prieteni dragi dar și cu oameni pe care nu-i cunoșteam însă ne uneau aceleași gusturi și preferințe artistice, un concert cu o trupa precum Aida și Noi e perfect pentru a ne reveni la starea normală dinainte de pandemie.

Spectacol de dans cu Jazz Roots Bucharest (duminică, ora 19)

Și cum altfel am putea continua întoarcerea la normalitate decât prin dans, o experiență care dă măsura farmecului orașului în care au ajuns și au ales să trăiască cei mai mulți dintre refugiații & migranții din România. O companie de dans înființată acum câțiva ani, Jazz Roots Bucharest îmbină swing, jazz, lindyhop, charleston și tap în numeroase spectacole, coregrafii pentru evenimente private dar și în locații alternative: pe stradă, în parc-locurile de unde vine inspirația acestor stiluri.

Workshop-uri (sămbătă & duminică, ora 13)

Continuăm seria începută în urmă cu doi ani cu Refugee ArtStart, un program dedicat inițierii în arta plastică a copiilor refugiați & migranți.

  1. Hârtie marmorată cu Ilina Schileru – o tehnică veche de pregătire a hartiei de forzatz, care azi se poate folosi pentru decorațiuni handmade
  2. Workshop de mix muzical cu David Hughes

Intrarea este liberă la toate evenimentele, cu condiția prezentării la intrare una din următoarele: dovada vaccinării (mai mult de 10 zile de la rapel sau de la vaccinarea cu serul Johnson-într-o singură doză), un test negativ sau un certificat medical care atestă prezenţa anticorpilor postinfectare în ultimele trei luni. 

Organizator: ActivRandom
Partener principal: UNHCR România
Parteneri: British Council România, Mercato Comunale
Notă. A se vedea și articolele autorului

 

Migrația internațională (intercontinentală) și consecințele ei dramatice (Corespondență de la Paris)

Masacrul la frontierele Uniunii Europene, „abatoarele” umane și „drumul oaselor” pe teritoriul ei. Victimele filierelor tentaculare de (i)migrație clandestină prin enclavele spaniole din Maroc (Ceuta și Melilla), respectiv, prin axa centrală hispano – italiană Canare – Lampedusa.

Nota redacției

Lansare de carte la BCU București. Cultură generală contemporană prin intermediul faptului divers. Carte de investigaţii jurnalistice din actualitatea internaţională dedicată Generalului Bartolomeu–Constantin Săvoiu, Suveran Mare Comandor–Mare Maestru al Marii Loji Naționale Române fondată în 1880