Într-un context global extrem de complicat, marcat de recrudescența unor fenomene cu evoluție imprevizibilă și impact transversal, evenimente care au pus în dificultate societate modernă și capacitatea ei de reziliență, infecțiile asociate asistenței medicale reprezintă o importantă problemă de sănătate publică, cu implicații profunde nu doar pe plan epidemiologic, cât și clinic, afectând prognosticul pacienților, și economic, ridicând costurile de spitalizare și logistice. Ca urmare, activitatea de supraveghere și control a infecțiilor asociate asistenței medicale s-a dovedit că are un impact major, multilateral, transformând-o dintr-un domeniu de expertiză, într-unul subsumat obligațiilor profesionale ale personalului medico‑sanitar și auxiliar.
Astfel, începând cu anul 2021, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila (SUUMC) alături de alte cinci spitale din România, sub coordonarea Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” a început să se deruleze, pentru o perioadă de 5 ani, proiectului „Reverse” (pREVention and management tools for rEducing antibiotic Resistance in high prevalence Settings).
Proiectul urmărește reducerea infecțiilor asociate asistenței medicale cauzate de bacterii Gram-negative multirezistente (un grup de bacterii care nu rețin colorația violetului de gențiană în urma metodei de colorație Gram, caracterizate prin prezența unui perete celular subțire compus din peptidoglican, acoperit de o membrană citoplasmatică spre interiorul celulei bacteriene și de o membrană externă) prin aplicarea unui program complex de intervenții eficiente, în etape, bazat pe dovezi științifice, pentru a îmbunătăți capacitatea de testare microbiologică, prevenirea și controlul infecțiilor în spitale și utilizarea judicioasă a antimicrobienelor. În acest sens, un alt obiectiv al proiectului urmărește facilitarea schimbului de expertiză prin crearea platformelor de dialog între specialiști și asigurarea fluxului de informații și bune practici în domeniu.
Astfel, în zilele de 28-29 martie 2023, în cadrul proiectului Reverse a fost organizat un workshop, cu participare online, cu tema „Prevenirea și controlul infecțiilor în spitale”, eveniment care s-a adresat personalului medical, medici și asistenți medicali cu atribuții și competențe în activitatea de supraveghere și control a infecțiilor asociate asistenței medicale din SUUMC și din alte 5 unități medicale dedicate pacienților cu boli acute din Grecia Italia și Spania.
Trebuie precizat faptul că Reverse, coordonat de Universitatea din Zurich (Elveția) este susținut de un consorțiu puternic din lumea academică, organizații de sănătate și guvernamentale, incluzând 12 parteneri din Grecia, Israel, Italia, Olanda, România, Spania, Elveția și Marea Britanie.
Emergența rezistenței la antibiotice a devenit o problemă serioasă la nivel global, în plină expansiune, datele până în anul 2050 nefiind deloc optimiste, unii autori estimând un număr de 10 milioane de decese/an. Dezvoltarea și implementarea unor strategii eficiente de prevenție și control reprezintă elemente cruciale în combaterea acesteia. Dezvoltarea bacteriilor rezistente este un fenomen natural care este exacerbat și accelerat de utilizarea inadecvată a antibioticelor în domeniile sănătății umane și animale.
Antibioticele acționează pentru a elimina cele mai sensibile bacterii. Cu toate acestea, unele bacterii sunt capabile să supraviețuiască și să se adapteze prin dobândirea „genelor de rezistență”, fie prin mutația genelor existente, fie prin dobândirea de gene noi. Utilizarea nejustificată a antibioticelor, cum se intâmplă de exemplu în infecțiile virale (răceală, dureri în gât și alte infecții respiratorii etc.), când utilizarea antibioticelor este inutilă și chiar dăunătoare, deoarece favorizeaza rezistență bacteriană, crescând numărul de tulpini bacteriene rezistente.
Astăzi, tratamentul pentru un număr tot mai mare de infecții, cum ar fi pneumonia, tuberculoză, septicemia și gonoreea, a devenit dificil și uneori imposibil, deoarece antibioticele își pierd eficacitatea. Vedem, de asemenea, reapariția anumitor boli (tuberculoză, de exemplu) din cauza rezistenței la antibiotice. Noi antibiotice sunt în curs de dezvoltare, dar niciunul dintre ele nu este considerat eficient împotriva celor mai rezistente bacterii. Va dura cinci până la zece ani înainte că acești noi compuși să devină disponibili.
Pe parcursul secolului al XX-lea, îmbunătățirile condițiilor de igienă, crearea de vaccinuri și programe de vaccinare pe scară largă și dezvoltarea antibioticelor au avut un impact uriaș asupra speranței de viață și a calității vieții la nivel mondial. Antibioticele sunt una dintre descoperirile majore ale medicinei moderne. Existența antibioticelor a făcut posibile multe dintre „miracolele noastre medicale” actuale: transplanturi de organe, tratamente pentru cancer, terapii care modifică în mod benefic sistemul imunitar (pentru boli precum artrită reumatoidă, psoriazis sau boală Crohn, de exemplu) și proceduri chirurgicale complicate. Fără antibiotice, complicațiile acestor intervenții medicale datorate infecțiilor ar fi prea frecvente, dăunătoare și, eventual, letale.
Consecințele rezistenței la antibiotice
- Eșecul tratamentului care duce la probleme cronice
- Creșterea morbidității (dizabilități, rezultate slabe) și a mortalității
- Efecte adverse ale tratamentelor alternative (potențial mai puțîn eficiente, posibil mai toxice)
- Recidivă infecției după tratament
- Răspândirea crescută a bacteriilor rezistente la antibiotice și a infecțiilor asociate acestora, dobândite în comunitate și unități de asistență medicală
- Utilizarea crescută a antibioticelor
- Lipsa disponibilității antibioticelor eficiente din punct de vedere clinic
- Internări mai lungi și mai complicate în spital
- Costuri excesive de asistență medicală
- Scăderea productivității sociale
Impactul economic al rezistenței la antibiotice
Impactul rezistenței la antibiotice asupra vieților, sistemelor de sănătate și economiilor este considerabil și va continuă să crească. Au fost publicate unele estimări ale efectelor economice, iar constatările sunt îngrijorătoare. De exemplu, costul anual pentru sistemul de sănătate din SUA a fost estimat la 21-34 Md$US precum și mai mult de 8 milioane de zile suplimentare în spital. Costurile medicale sunt doar o parte a ecuației economice: reducerea ocupării forței de muncă și veniturilor și creșterea cheltuielilor naționale cu asistență medicală trebuie, de asemenea, luate în considerare la evaluarea impactului financiar. UE estimează că rezistență la antibiotice cauzează 600 de milioane de zile de productivitate pierdută în fiecare an, în timp ce în Thailanda unii cercetători estimează că această duce la pierderi de productivitate pe an de 2 Md$US. Raportul O’Neill estimează că până în 2050, rezistență la antibiotice poate duce la pierderea indusă a PIB mondial de 100 de miliarde de dolari americani.
Potrivit Băncii Mondiale, fără limitarea rezistenței la antibiotice, costurile anuale ar putea deveni la fel de masive că și cele ale crizei financiare globale care a început în 2008. Mai mult, obiectivele de dezvoltare durabilă pentru 2030–cum ar fi încetarea sărăciei, încetarea foametei, asigurarea unei vieți sănătoase, reducerea inegalităților și revitalizarea parteneriatelor globale–este probabil să rămână nerealizate.
Bibliografie
- Combating antimicrobial Resistance: Policy Recommendations to save Lives. Clinical infectious Diseases 2011;52:397-428.
- Prakongsai et al. Prevention and Control of antimicrobial Resistance in Thailand. Prezentare la evenimentul paralel cu privire la rezistenta la antibiotice, a 65-a adunare Mondiala a sanatatii, 2012
- Tackling drug-resistant infections globally: final report and recommendations.the Review on antimicrobial Resistance chaired by Jim O’Neill. Mai 2016.
- Banca Mondiala. 2016. „Drug-Resistant infections: a threat to Our Economic Future (Discussion Draft).” Washington, DC.
Articole asociate
Notă. Ale articole despre Spitalulului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC) în Jurnalul București
Nota redacției
Parteneriat Jurnalul Bucureştiului