Economic and commercial mission of La Francophonie in Central and Eastern Europe
Jurnalul Bucureștiului. On line Newspaper publishing almost everything to be well informed. That’s our main and only purpose!Jurnalul Bucureștiului aims to be an online newspaper for information and debate of citizens’ problems and events. The principles that will be at the basis of this publication are: a) Democracy cannot exist without opposition, b) Elected representatives are our representatives and not our masters, c) Criticism fosters progress, d) Free speech-an important factor in correcting the deviations of power.
Centrul digital Wallachia eHub (WeH), reprezentat de conf. univ. dr. Costin Lianu, coordonatorul centrului și președinte al Inter-Bio, și prof. univ. dr. Irina Gabriela Rădulescu, decan la Universitatea Petrol-Gaze Ploiești și director general Danube Engineering Hub, au efectuat o vizită la Tirana, cu sprijinul Ambasadei României în Albania. Vizita a fost facilitată de dl. Cristian Cutaș, Ministru Consilier și șeful Biroului de Promovare Comercială și Economică din cadrul Ambasadei României în Albania. Vizita, desfășurată în perioada 16-20 august, a inclus o serie de întâlniri menite să consolideze parteneriatele academice și tehnologice între România și Albania. Aceste întâlniri sunt deosebit de importante pentru dezvoltarea colaborărilor bilaterale în domenii strategice, care vor contribui la creșterea competitivității și inovării în ambele țări.
Astfel, vineri, 16 august, în cadrul extinderii rețelei de colaboratori și parteneriate între Albania și România, Ambasada României în Albania, reprezentată de dl. Cristian Cutaș, Ministrul Consilier și șeful Biroului de Promovare Comercială și Economică, a facilitat o întâlnire la Universitatea Mediteraneană din Albania. La această întâlnire au participat conf. univ. dr. Costin Lianu, prorector la Universitatea „Spiru Haret” și președintele Wallachia eHub din București, România, și prof. univ. dr. Irina Rădulescu, decan la Universitatea Petrol-Gaze Ploiești și director general Danube Engineering Hub, România. Aceștia au fost primiți de acad. prof. dr. Anastas Angjeli, fondator și președinte al Universității Mediteraneană din Albania, prof. dr. Greta Angjeli, prorector al universității, dl. Ilir Hebovija, administrator, dr. Olgerta Idrizi, prodecan al Facultății de Informatică și dr. Ferjolt Ozuni, profesor la universitate și coordonator al proiectului Tricolor Albania care a inițiat această întâlnire împreuna cu dl. Cutaș.
În cadrul întâlnirii s-a discutat despre colaborarea între universitățile reprezentate de participanți și despre stabilirea bazelor pentru crearea unui Digital & Innovation Hub, susținut de instituțiile reprezentate de partea română. Expertiza și experiența conf. univ. dr. Lianu și prof. univ. dr. Irina Rădulescu în domeniul Centrelor Digitale și al Dezvoltării Tehnologice, precum și în sectoarele lor de specializare, au fost evidențiate ca fiind esențiale pentru succesul acestui parteneriat. Participanții au subliniat că beneficiarii acestui parteneriat vor fi studenții, cadrele universitare, dar și partenerii și colaboratorii din sectorul privat din Albania și România, din diverse industrii și sectoare economice. Reprezentanții din România și-au reafirmat disponibilitatea de a sprijini și de a colabora la proiecte academice, științifice și tehnologice.
- Pe 19 august a avut loc o întâlnire la incubatorul de afaceri și de digitalizare TUMO, cu directorul general Shqipe Berisha. În cadrul întâlnirii, s-au prezentat proiectele Wallachia eHub, finanțate prin programe precum DEP (The Digital Europe Programme), COSME (Europe’s programme for small and medium-sized enterprises) și Orizont Europa. S-au explorat posibilitățile de participare ale centrului TUMO la activitățile din aceste proiecte (webinarii, transfer de cunoștințe etc.) și s-a discutat despre dezvoltarea unor proiecte comune. De asemenea, reprezentanții centrului TUMO au fost invitați să participe la Summit-ul Wallachia eHub, InnopRo 2024, care va avea loc la Ploiești.
- Pe 20 august, delegația a fost primită de conducerea Agenției de Cercetare și Inovare a Albaniei, reprezentată de dna Mirela Muca, Director General. În cadrul acestei întâlniri, au fost prezentate proiectele Wallachia eHub, iar participanții au discutat posibilitățile de implicare a agenției în aceste proiecte, precum și dezvoltarea unor proiecte comune. Un punct important de plecare în această cooperare este rețeaua Enerprise Europe Network (EEN), din care Agenția face parte, alături de membrii consorțiului Wallachia eHub.
Tot pe 20 august, delegația a fost primită de conducerea Primăriei Tirana, reprezentată de directorul general Genci Kojdheli. În cadrul acestei întâlniri, s-au prezentat proiectele noastre, finanțate din diverse fonduri europene și naționale. Am constatat interesul primăriei de a dezvolta proiecte în domeniul transformării digitale, dar și al agro-turismului. De asemenea, conducerea primăriei a fost invitată să participe la Summit-ul InnopRo 2024 Wallachia eHub, care va avea loc la Ploiești în perioada 31 octombrie – 1 noiembrie, pentru a se familiariza cu proiecte în domeniul digitalizării autorităților locale și pentru a vizita unități administrativ-teritoriale parte din comunitatea Wallachia eHub.
„Suntem recunoscători Ambasadei României din Tirana, domnului Cristian Cutaș și membrilor asociației Tricolor, formată din foști studenți albanezi în România, pentru deschiderea oferită. Întâlnirile au fost constructive, iar interesul instituțiilor albaneze pentru colaborarea în proiecte europene este evident Vom continua să colaborăm pe multiple planuri, atât în domeniul academic, cât și în cel al centrelor de inovare, fie în sectorul digital, fie în alte domenii tehnologice, precum agro-ecologia sau turismul,” a declarat Conf. dr. Costin Lianu (președinte ACEX-Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export, președintele Asociaței Inter-Bio, director general USH Pro Business și Coordonator național Strategia Națională de Export 2004-2015, coordonator științific al Programului de cooperare elvețiano-român de promovare a exportului la nivel de IMM-uri, coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect, respectiv, al proiectelor Cyrus și WeH)
Universitatea Spiru Haret și Inter-Bio desfășoară în prezent mai multe proiecte cu finanțare europeană în programele Horizon Europe, Digital European Program și COSME (Europe’s programme for small and medium-sized enterprises) dedicate fermierilor și procesatorilor în regim ecologic și agro-ecologic (OrganicTarget4Eu, Agroecology-Transect,WeH si Prosme-EEN) fiind printre cele mai dedicate centre academice și de cercetare din țară în acest domeniu. În plus, Universitatea Spiru Haret sprijină concomitent mișcarea One Health, o singura sănătate, fiind membră activă a asociației cu același nume precum și al clusterului AngioNET dedicat zonei medicale.
Contact: Conf. dr. Costin Lianu Coordonator Proiect, Universitatea Spiru Haret din București, Email: weh@spiruharet.ro Web site: Wallachia ehub (WeH), Prof. dr. Irina Rădulescu, Decan Facultatea de Științe Economice, Universitatea Petrol și Gaze din Ploiești, Email: iradulescu@upg-ploiesti.ro
Notă. Alte articole ale Conf. dr. Costin Lianu în Jurnalul Bucureștiului
Promovarea online a instituțiilor, jurnalelor și articolelor academice
Lucrări intelligence
„Puterea de la Puterea informațiilor la Puterea în Intelligence”(Tiberiu Tănase-coordonator, autori Ovidiu Boureanu și Petru Ștețcu, Editura Concordia, Arad, 2024)
Recenzie. Noua carte apărută la editura Concordia reprezintă un amplu proiect documentar și documentat asupa unui subiect prezent în viață, în societate și istoria umanității și anume „Puterea” privită din mai multe puncte de vedere. Aceasta se bazează pe o amplă documentare și bibliografie privind puterea–pornind de la termenul, concept semnificații și domenii în care este prezentă dar și modalitați de raportate privind importanța acesteia în diverse domenii și situații. Pe parcursul celor XV capitole autorii de prezintă multe și intresante noutăți privind termenul și conceptul de putere pornind de la Introducere (p. 13), la definiții–care încep cu clasica întrebare „Ce este puterea?” cu raspuns pornind de la Dex la conceptul puterii, fețele puterii, dar și la puterea ca decizie sau puterea ca preluare a controlului.
Sunt prezentate și fețele puterii, care sunt sunt autoritatea și legitimitatea. Foarte interesanta lucrare debutează cu un prim capitol unde în Secțiunea a 3-a avem informații documentate despre „Putere” versus „Autoritate”, „Ce este puterea?”„Care este autoritatea?” Dar și diferența dintre putere și autoritate. De menționat tot aici în Secțiunea a 4-a se fac referirila la Dominație versus Autoritate iar în Secțiunea a 5-a unde sunt prezentate Puterea, politica și statul. Sunt importante raspunsurile la întrebarile cum ar fi Ce este puterea politica?.De mare interes este și Secțiunea a 9-a, al aceluiaș prim capitol care tratează Analiza Puterii și se referă la Analiza SWOT (slăbiciuni, oportunități și amenințări). Urmează un important capitol și anume cel referitor la Puterea Mondială ce conține referiri puterea mondială și scopul acesteia, Guvernul Mondial,Organizarea Piramidei Puterii la p.81.
Întalnim și alte capitole foarte importante cum este cel referitoar la „Puterea informației” (p. 129), și în mod deosebit la conceptul de informație, dar și considerații despre puterea informației, precum și despre puterea informației într-o societate liberă. Importante sunt referințele la „Puterea militară” (p. 255) în ceea ce privește evoluţia marilor puteri. Astfel, Secțiunea a 2-a tratează un aspect absolut de interes pentru puerea statelor și anume despre țările cu cele mai mari armate din lume și despre cele mai mari puteri militare din lume. Important este și capitolul ce prezintă „Puterea Economică” (p. 279) cu referiri la „Puterea pieței” legate de noțiunile „Ce este puterea de piață?” Înțelegerea puterii pieței cu exemplu de putere de piață și structurile de putere ale piețelor până la prezentarea conceptele de putere și emergență.
De subiniat capitolele ce urmează despre „Puterea politică” (p. 307) pornind de la definiția puterii politice. Ce este politica și cum funcționează? Conceptul de putere politică puterea alienată și conținut și trăsături ale puterii politice și Autoritatea și Legimitatea politică. Cel de–al X–lea Capitol se referă la „Puterea Mass-Media” pornind de la definirea presei, evoluția presei în decursul timpului., funcțiile presei. Presa, a patra putere în stat, „Comunicarea politică”, și când puterea ascultă de presă, dar și despre libertatea presei. Acest capitolul este urmat de alte capitole de mare interes și anume „Puterea organizației” și foarte important „Puterea intelligence”-ului. Aici se fac referiri la „Ce este Intelligence?” Dar și la Puterea în intuiție și decizie în activitatea de intelligence.
Trebuie menționat că importanţa activităţii intelligence pentru orice stat-naţiune este în mod direct legată de ameninţările şi vulnerabilităţile la nivel local, regional şi global, de rolul aspectelor politico-militare şi economice pe scena internaţională, precum şi de atitudinile liderilor faţă de structurile de intelligence şi securitate naţională. Unele din cele mai importante aspecte şi tendinţe care vor caracteriza şi influenţa mediul şi organismele de intelligence ale statelor-naţiune în secolul XXI ar putea fi „Forța cunoaşterii”, prioritară, dar și esentială și se va baza pe informații. În prezent cunoaşterea are valoare, iar intelligence adică informația strategică este putere. Cunoaştere fără intelligence nu poate exista, la fel cum un intelligence calitativ nu poate să se manifeste fără cunoaştere. Deoarece cunoaşterea este astăzi cel mai important şi util element al competitivităţii la nivel global şi devine cea mai importantă resursă a unei naţiuni, am putea afirma că se naşte o nouă componentă, anume „intelligence-ul cunoaşterii”, care devine astfel elementul complementar al domeniului intelligence-ului și esențial puterii. Deci, putem afirma că „Puterea” se mută acum dinspre state-naţiune, spre state-piaţă şi mai nou spre state-reţea. Adică dinspre state spre grupuri unite în reţele, dinspre legile fizicii şi puterea fizică spre legile cibernetice şi puterea creierului („brain power”), iar paradigma „cine are informaţia deţine puterea”
Mihai Eminescu, Ion Oprea, Grid Modorcea, Adrian Păunescu, Neculai Constantin Munteanu, Adrian Cioroianu, Octav Pancu-Iași, George Călinescu, Vasile Sava, Cicerone Poghirc, Aurelian Titu Dumitrescu, Mircea Florin Șandru, Lucian Blaga, Constantin Pădureanu, Dumitru Tinu, Cezar Ivănescu, Fabian Anton, George Topîrceanu, Petru Codrea, Radu Gyr, Dan Culcer, Ion Anton, Dumitru Stăniloae, Mihai Cosma, Claudiu Săftoiu, Iosif Constantin Drăgan, George Băjenaru, Cleopatra Lorințiu, Ion Heliade-Rădulescu, Andrei Partoș, Ion Cristoiu, Mircea Badea, Grațian Cormoș, Aristide Buhoiu, Ioana Sava, Brândușa Prelipceanu, Nicole Valéry-Grossu, Gabriel Liiceanu, Ion Agârbiceanu, Eliza Macadan, Florian Bichir, Emil Șimăndan, Bogdan Suceavă, Adriana Săftoiu, Ioan Chirilă, Gabriela Vrânceanu-Firea, Paul Lampert, Octavian Paler, Alexandru Vianu, Dumitru Toma, Eugen Barbu, Eric Winterhalder, Cristian Mungiu, Vintilă Horia, Dan Pavel, Mircea Dinescu, Cristian Tudor Popescu, George Pruteanu, Emil Hurezeanu, Ivo Muncian, Radu Jörgensen, Lazăr Lădariu, Eugen Ovidiu Chirovici, Adrian Hoajă, Doina Drăguț, George Muntean, Barbu Catargiu, Adrian Mîrșanu, Victor Frunză, Lorena Lupu, Alexandru Candiano-Popescu, Marius Mircu, Dănuț Ungureanu, Vasile Copilu-Cheatră, Rodica Culcer, Andrei Gorzo, Zaharia Stancu, Eugen Cojocaru, Răsvan Popescu, Ion Anghel Mânăstire, Pamfil Șeicaru, Tudorel Oancea, Dorin Ștef, Paula Seling, Sabin Gherman, Marian Coman, Brîndușa Armanca, Valeriu Turcan, Teșu Solomovici, Sorin Roșca Stănescu, Tudor Octavian, Vasilica Ghiță Ene, Gabriela Adameșteanu, Radu Negrescu-Suțu, Cornel Nistorescu, Petre Got, Dumitru D. Șoitu, Geo Bogza, Dan Diaconescu, Stelian Popescu, Nicolae Carandino, Valer Chioreanu, Ioan Massoff, Corneliu Stoica, Adelin Petrișor, Ion Călugăru, Andrei Alexandru, Ludovic Roman, Radu Paraschivescu, Vasile Urechea-Alexandrescu, Elis Râpeanu, Cezar Petrescu, Ion Monoran, Thomas Csinta, Marian Odangiu, Paul Barbăneagră,…