Acasă Eveniment cultural-lansare de carte „Serile Acasă ale Ambasadei”. O nouă ediție dedicată scriitoarei italiene de origine...

„Serile Acasă ale Ambasadei”. O nouă ediție dedicată scriitoarei italiene de origine română Cristina Stănescu la Ambasada României în Republica Italia din Roma (în parteneriat cu Accademia di Romania in Roma și editura SEM din Milano)

„Târgu’ Ieșilor” – prin intermediul Universității Apollonia – din nou Capitala Culturală a Cercetării Internaționale. Corespondență de la Pompiliu Comșa (Prof. univ. asoc. Univ. Apollonia, directorul ziarului Realitatea – partener media al Jurnalului Bucureștiului & directorul executiv al Trustului de Presă Pompidu – Iași), membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului

Joi, 9 februarie 2023, ora 18h00, la Ambasada României în Republica Italiană (Via Nicolò Tartaglia 40), reprezentanța diplomatică a României în Peninsulă, în parteneriat cu Accademia di Romania in Roma și editura SEM din Milano, propune publicului o nouă ediție a proiectului Serile Acasă ale Ambasadei, ediție ce o va avea ca invitată pe scriitoarea de origine română Cristina Stănescu. Cu această ocazie scriitoarea, alături de jurnalista Miruna Căjvăneanu, va prezenta publicului ultimul său roman „Linia vieții” publicat de editura SEM–Società Editrice Milanese din Milano, în luna mai a anului trecut.

Participarea la noua ediție a proiectului „Serile Acasă ale Ambasadei” este liberă în limita locurilor disponibile și se face cu confirmarea prezenței la adresa de e-mail: roma.events@mae.ro. Evenimentul este promovat de Radio România Actualități, Radio România Internațional, Agerpres, RoZoom Press, Orizonturi Culturale Italo-Române, Giornale Diplomatico, Più Culture, Romeing, B in Rome, Abitare a Roma, Italia a Piedi și Roma a Piedi.

Romanul „Linia vieții” este o istorie de familie plasată în România anului 1920, cu care Cristina Stănescu spune povestea unei femei curajoase care se intersectează cu o detaliată reconstrucție istorică. Un roman al pasiunilor pe fundalul unui secol de schimbări profunde și bulversante.  Pentru a scrie povestea, autoarea a plecat de la origini, de la povestea bunicii sale din Moldova și de la cutia de fotografii pe care femeia i-a lăsat-o. Nina, protagonista romanului, primește în ziua când împlinește șaisprezece ani o profeție, care anunță o viață lungă și dificilă. Istoria îi va da dreptate văzătorului, iar povestea Ninei se va întâlni cu aceea a unei națiuni sfâșiate de guvernul lui Hitler și apoi de ocupația rusă.

Cristina Stănescu s-a născut la Milano și este licențiată în filosofie. Este jurnalistă, scriitoare și bloger, iar începând cu anul 1995, în cadrul grupului de televiziune Mediaset, se ocupă de afaceri externe, actualitate și modă. Este editorialist și expert în istoria Familiei Regale a Marii Britanii, iar în 2019, la editura SEM din Milano a publicat primul său volum intitulatQuando le foglie ridono”.

„Cernusco si conferma territorio fertile per scrittori e scrittrici. È di questi giorni, infatti, l’uscita di “Quando le foglie ridono”, nuovo romanzo della giornalista, autrice, conduttrice e blogger cernuschese Cristina Stanescu. Questa è la trama. A Milano una casa esplode per una fuga di gas. Durante i funerali un cronista incontra Milena e la intervista, convinto che sia l’amica di una vittima, in realtà ascoltando la sua storia. Una tragi-commedia degli equivoci ambientata in una Milano mutevole come i suoi abitanti.”

Notă. Cristina Stănescu este o cunoscută jurnalistă italiană la Mediaset. De origine română, s-a născut la Milano, tatăl ei fiind român. Licențiată în Filosofie, este scriitoare și blogger. Lucrează în trustul de presă  Mediaset din 1995, unde se ocupă, printre altele, de afaceri externe și teme de actualitate. Este editorialist și expert al casei regale engleze. A publicat, în 2022, romanul „Linia vieții” (La linea della vita, Ed. SEM), un roman a cărui acțiune se petrece în România, pe parcursul a 40 de ani 1920/1960 circa. Protagonista romanului este Nina, un personaj inspirat de bunica româncă a autoarei, Sylvia. Romanul, minuțios documentat din punct de vedere istoric, a fost primit cu entuziasm de critica literară. „Un stil fluid, strălucitor proaspăt”, scrie ANSA, în timp, pentru La Repubblica, „Cristina Stănescu reușește să îmbine cu pricepere bucurii și dureri, pasiuni și dezamăgiri”. Autoarea de origine română a mărturisit că și-a descoperit recent rădăcinile românești, după ce tatăl ei, tânăr imigrant în Italia la jumătatea secolului trecut, a încercat să ia distanță de originea sa, pentru a se integra cât mai bine în societatea milaneză de atunci, aflată în plină expansiune. Legătura cu partea română a familiei, Cristina Stănescu a menținut-o prin bunica ei și, după moartea ei, prin amintirea și obiectele lăsate în urmă, moștenire.

Miruna Căjvăneanu s-a născut la Botoșani și locuiește la Roma din anul 1999. Jurnalistă și expert în comunicare, ea a studiat Științe Politice la Universitatea din București și la Universitatea La Sapienza din Roma, cu specializarea în relații internaționale și o teză despre corupția în Imperiul Otoman. Este fondatoarea RoZoom Press–o platformă independentă de informare în limba română.

Proiectul Serile Acasă ale Ambasadei” reprezintă un format de evenimente dedicat comunității de români din Italia și prietenilor României, care urmărește, pe de-o parte, să aducă mai aproape de cetățeni personalități române consacrate, și pe de altă parte să constituie o platformă de promovare a scriitorilor și artiștilor români din Italia. Organizatori: Ambasada României în Republica Italiană. Parteneri media: Radio România Actualități, Radio România Internațional, Agerpres, revista Orizonturi Culturale Italo-Române, Giornale Diplomatico, Più Culture, B in Rome, Romeing, Abitare a Roma, Roma a Piedi, Italia a Piedi

EXCLUSIV. Jurnalistă italiană cu tată român, autoarea unui roman despre rădăcinile ei românești: „Aș vrea ca fiii mei să-și cunoască originea”

Articole asociate

„Datini și obiceiuri de Crăciun și anul nou”. Un proiect prezentat în mediul Online de Ambasada României în Republica Italiană în parteneriat cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București

Evenimentul cultural „Zilele filmului românesc” la „Casa del Cinema” din Roma (organizat de Ambasada României în Republica Italiană în colaborare cu Asociația Dacin Sara din București, Centrul Național al Cinematografiei din București, Accademia di Romania in Roma și ProEvent – Roma)

Nota redacției