Acasă Eveniment cultural-lansare de carte „Serile acasă ale Ambasadei”. Prezentarea volumului „Amprente italiene” de Rodica Fleșariu –...

„Serile acasă ale Ambasadei”. Prezentarea volumului „Amprente italiene” de Rodica Fleșariu – Marinescu, în dialog cu Lect. dr. Nicoleta Neșu.

Joi, 14 decembrie 2023, începând cu ora 19h00, la sediul Ambasadei României din Via Nicolò Tartaglia 40, va avea loc ultima ediție din acest an a „Serilor Acasă ale Ambasadei”, având-o ca invitată pe Rodica Fleșariu-Marinescu, autoarea volumului „Amprente italiene”, în dialog cu Lect. dr. Nicoleta Neșu. Participarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile și se realizează cu confirmarea prezenței (nume și prenume) la adresa de e-mail: roma.events@mae.ro.

 Amprente italene” este o carte de iubire pentru pământul Italiei și al Romei, iubire pe care, de la prima întâlnire, din 1991, nu am încetat să o mărturisesc. Cele 47 de eseuri (24 despre Roma și 23, altele decât Roma) sunt gesturi de dragoste pentru locurile pe care am avut șansa să le văd și să le revăd, și la care, ca niciunde în altă parte, tânjeam să revin îndată ce ne despărțeam. E o carte construită cu ajutorul miilor de fotografii și mai ales cu ajutorul jurnalului, păstrat cu sfințenie și consecvență, zi de zi, de-a lungul întregului meu periplul italian. Mai presus de toate a fost însă Roma, căci la ea am revenit în repetate rânduri cu fidelitate nădăjduitoare. Niciodată nu mi-au fost de ajuns zilele petrecute cu ea. Și au fost nenumărate. Cu cât stăteam mai mult, cu atât îmi doream să mai rămân. De aceea Romei îi revine nu doar partea cea mai consistentă a Amprentelor, dar și cea mai edificatoare cu privire la intensitatea trăirilor mele și la atașamentul meu profund pentru aceste locuri. Nu în ultimul rând, „Amprente italiene” este o carte de mulțumire față de toți cei care mi-au stat alături în acest lung șir de ani, și care, înțelegându-mi dorul și iubirea arzătoare, au făcut posibile călătoriile mele (îmi place să le spun perpetue) pe pământ italic. (Rodica Fleșariu-Marinescu)

Rodica Fleșariu-Marinescu s-a născut la Brașov în 1957. Ingineră în orașul natal într-o primă etapă a vieții, se stabilește la București în 1999, când își va schimba și parcursul profesiei. Din acest an și până în 2018 va lucra la Muzeul Țăranului Român ca redactor și curator de expoziții. În 2004 face un master în cultură italiană la Universitatea din București și beneficiază de 3  burse de cercetare în artă la Roma (în 2004, 2007 și 2009). Preocuparea pentru Italia, dar în special pentru Roma va deveni o permanență, dedicându-le articole și pagini de carte („Roma–între jurnal și fotografie”, Ed. Paideia 2004, „Roma inedită”, Ed. Martor 2016), precum și numeroase expoziții de fotografie, organizate în țară, la Institutul Italian de Cultură din București și la Muzeul Țăranului Român, precum și în Italia, la Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția și la Accademia di Romania din Roma.

Nicoleta Neșu este doctor în filologie și lector universitar la Departamentul de Limbă română și lingvistică generală din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și lector de Limbă, cultură și civilizație românească la Universitatea La Sapienza din Roma. De mai mulți ani predă limba română ca limbă străină la Accademia di Romania in Roma prin Institutul Cultural Român din București.

Proiectul „Serile Acasă ale Ambasadei” reprezintă un format de evenimente dedicat comunității de români din Italia și prietenilor României, care urmărește, pe de-o parte, să aducă mai aproape de cetățeni personalități române consacrate și, pe de altă parte, să constituie o platformă de promovare a scriitorilor și artiștilor români din Italia și România.

Articol asociat

„Serile Acasă ale Ambasadei”. O nouă ediție dedicată scriitoarei italiene de origine română Cristina Stănescu la Ambasada României în Republica Italia din Roma (în parteneriat cu Accademia di Romania in Roma și editura SEM din Milano)

Nota redacției

Conferința națională a detectivilor din România. Forum de consultări și dezbateri privind necesitatea modificării Legii 329/2003 privind activitatea detectivilor privați (particulari). Gala „Sfântul Nicolae” 2023 (Ediția a 17-a)

In memoriam Acad. Prof. Paul Popescu – Neveanu. Psiho(socilogia) matematică – aplicații la studiul comportamentului infracțional criminal (Mathematical psycho(sociology) – applications to the study of criminal behavior/Psycho(sociologie) mathématique – applications à l’étude du comportement criminel)

Uniți în onoare și recunoștință în amintirea eroilor de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, la sediul OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Ecosoc – Națiunile Unite)

„Ortopedia Pediatrică este Știință, Artă și Predicție” (Corespondență de la Dr. Gheorghe Burnei, Professor of pediatric orthopedics, Macta Clinic – Constanța)

Francezul „supradotat” (gifted, tânăr cu abilități intelectuale înalte, tânăr intelectualmente precoce, tânăr capabil de performanță). Învățământul alternativ elitist (de excelență) în Franța

Enseignant dans les CPGE (Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles) & les Grandes Ecoles. Les concours externe et interne de l’agrégation. Les professeur agrégés de l’enseignement supérieur. Enseignant – Chercheur. Concours de l’agrégation de Mathématiques externe – 2023 (Les sujets)

„Grandes écoles scientifiques – un modèle à réinventer” (Pierre Veltz, professeur émérite à l’Ecole des Ponts ParisTech – École nationale des ponts et chaussées)

„Scriitorul” multirecidivst Rédoine Faïd („Le Roi de Belle”) specializat în jafuri armate și evadări – Spectaculoasa sa evadare din CPSF (Centrul Penitenciar de la Réau) cu un elicopter Alouette. Procesul și Verdictul. Corespondență de la Curtea cu Jurați a TJP (Tribunalul Judiciar Paris)

Zilele academice ieșene. Sesiunea știinţifică anuală a institutului de cercetări „Acad. Ioan Hăulică” al Universității „Apollonia” din Iaşi [(Lucrarea „Rolul parametrilor comunicării prin social – media în promovarea sistemului (ultra)elitist francez napoleonian de înalte studii PGE – Prépa–Grandes Ecoles) – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învăţământul universitar francez LMD – Licență, Masterat, Doctorat – de sute de ani”)]

Centrul Gifted Education: Conferința „Alternative în Educație” sau „Învățământ neînregimentat”. Mai sunt copiii fericiți să învețe?

Traducerea (Corespondență de la Dr. Dr. Christian W. Schenk – poet și traducător trilingv brașovean, membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities, corespondent permanent și membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului din Boppard – Renania-Palatinat, Germania). Traducerea textelor cu caracter juridic (Thomas Csinta, criminal investigation journalist, research professor in MM – mathematical modeling & in MASS – Applied Mathematics in Social Sciences)

Sesiunea științifică a Academiei Germano – Române din Baden – Baden (Deutsch – Rumänische Akademie Baden-Baden e.V. – Rumänisches Institut – Rumänische Bibliothek Freiburg e.V., Landul Baden – Würtenberg, Germania) la Casa de Cultură „Friedrich Schiller” din București

Le vernissage de l’exposition „Icônes et poteries de Roumanie” (Corespondență de la eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, promotorul înfrățirii orașelor Brașov – ZMBv și Tours-Métropole Val de Loire)

Le 10 octobre – „Journée européenne & mondiale contre la peine de mort” avec Amnesty International, ECPM (Ensemble Contre la Peine de Mort) et le Journal de Bucarest („Le petit Parisien”)

Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 2)

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 1)

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra