„Amprente italene” este o carte de iubire pentru pământul Italiei și al Romei, iubire pe care, de la prima întâlnire, din 1991, nu am încetat să o mărturisesc. Cele 47 de eseuri (24 despre Roma și 23, altele decât Roma) sunt gesturi de dragoste pentru locurile pe care am avut șansa să le văd și să le revăd, și la care, ca niciunde în altă parte, tânjeam să revin îndată ce ne despărțeam. E o carte construită cu ajutorul miilor de fotografii și mai ales cu ajutorul jurnalului, păstrat cu sfințenie și consecvență, zi de zi, de-a lungul întregului meu periplul italian. Mai presus de toate a fost însă Roma, căci la ea am revenit în repetate rânduri cu fidelitate nădăjduitoare. Niciodată nu mi-au fost de ajuns zilele petrecute cu ea. Și au fost nenumărate. Cu cât stăteam mai mult, cu atât îmi doream să mai rămân. De aceea Romei îi revine nu doar partea cea mai consistentă a Amprentelor, dar și cea mai edificatoare cu privire la intensitatea trăirilor mele și la atașamentul meu profund pentru aceste locuri. Nu în ultimul rând, „Amprente italiene”este o carte de mulțumire față de toți cei care mi-au stat alături în acest lung șir de ani, și care, înțelegându-mi dorul și iubirea arzătoare, au făcut posibile călătoriile mele (îmi place să le spun perpetue) pe pământ italic.(Rodica Fleșariu-Marinescu)
Rodica Fleșariu-Marinescu s-a născut la Brașov în 1957. Ingineră în orașul natal într-o primă etapă a vieții, se stabilește la București în 1999, când își va schimba și parcursul profesiei. Din acest an și până în 2018 va lucra la Muzeul Țăranului Românca redactor și curator de expoziții. În 2004 face un master în cultură italiană la Universitatea din București și beneficiază de 3 burse de cercetare în artă la Roma (în 2004, 2007 și 2009). Preocuparea pentru Italia, dar în special pentru Roma va deveni o permanență, dedicându-le articole și pagini de carte („Roma–între jurnal și fotografie”, Ed. Paideia 2004, „Roma inedită”, Ed. Martor 2016), precum și numeroase expoziții de fotografie, organizate în țară, la Institutul Italian de Cultură din București și la Muzeul Țăranului Român, precum și în Italia, la Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția și la Accademia di Romania din Roma.
Proiectul „Serile Acasă ale Ambasadei”reprezintă un format de evenimente dedicat comunității de români din Italia și prietenilor României, care urmărește, pe de-o parte, să aducă mai aproape de cetățeni personalități române consacrate și, pe de altă parte, să constituie o platformă de promovare a scriitorilor și artiștilor români din Italia și România.