Iată eticheta celor 2 varietăți de Skittles prezente la rafturi:
- Skittles crazy sours. Ingrediente: zahăr, sirop de glucoză, grăsime de palmier, acid tartric, acid citric, acid malic; amidon modificat. dextrina, maltodextrina, arome, regulator de aciditate citrat trisodic, ceară de carnauba, coloranții E120, E100, E171, E132, E160a, E133.
- Skittles fruits. Zahăr, sirop de glucoză, concentrat de suc de fructe (0,6%) (coacăze negre, lămâie, portocală, căpșuni, lămâi), grăsime vegetală, acidifiant acid citric E330, dextrina, maltodextrina, arome, amidon modificat (unul dintre E1404/E1410/E1412/E1413/E1414/E1420/E1422/E1440/E1442/E1450), coloranți (E100–curcumina, E120–carmin, E132–indigotina, E133–albastru brilliant FCF, E160e–beta-apo-carotenal, E171–dioxid de titan), corector de aciditate citrat de sodiu E331, agent de glazurare ceară de carnauba E903, ulei vegetal, emulsificator E475 es te rii poliglicerici ai acizilor grași. Informații nu tritionale: conținut energetic 1694 kj/403 kcal, proteine 0 g, carbohidrați 90,5 g, grăsimi 4,2 g.
Observație. Absolut toate variantele de bomboane Skittles conțin 3 (trei) coloranți azoici (compuși azoiciaromatici, care poartă grupa funcțională Ar-N=N-Ar, utilizați pe larg pentru colorarea materialelor textile, a pieilor și a unor alimente), evident nenaturali și extrem de toxici, care induc…sindromul de hiperactivitate și deficiență de concentrare (ADHD). Metoda generală de obținere implică o reacție de cuplare azoică, aceasta fiind o reacție de substituție electrofilă a unui cation de aril-diazoniu la un alt compus, care este partenerul de cuplare. Se utilizează ca parteneri de cuplare alți compuși aromatici cu grupe electro-donoare.
Culorile vii ale bomboanelor Skittles sunt obținute prin utilizarea de coloranți chimici de sinteză, care au la baza formulei colorate azotul. Organismul uman are cel mai mult de suferit, mai ales în cazul copiilor, care, după ingerarea acestor adevărate bombe chimice vor deveni ceva mai agitați și mai puțîn concentrați la ceea ce se întâmplă în jurul lor. Atenție deci părinți la acest aspect aparent minor indus de niște banale dropsuri colorate!
Bomboanele Skittles sunt produse complet dezechilibrate din punct de vedere nutritional, având exces de glucide cu index glicemic ridicat și cu absorbție rapidă. Atenție deci! Suprasolicită ficatul și pancreasul. Glucidele provin din cel puțin 6 (șase) surse independente: zahăr, sirop de glucoză, dextrina, maltodextrina și amidon modificat. Pancreasul este cel care are cel mai mult de suferit din această cauza, funcția pancreatica va fi practic epuizată după ingerarea unei cutiuțe de dropsuri, asta pentru că se va produce o cantitate extrem de mare de insulină, într-un timp extrem de scurt. Ca să facă față … distracției!
Pe lângă cantitatea mare de zaharuri rafinate, produsul analizat conține și coloranți chimici de sinteză care au o serie de efecte adverse mai mult sau mai puțîn cunoscute. Carminul, E120, colorant roșu, poate provoca alergii, rinite, astm, erupții cutanate, fiind incriminat și în apariția sindromului de hiperactivitate și deficiență de concentrare (ADHD). Indigotina duce la apariția stărilor de vomă și greață, poate provoca tumori cerebrale și hipertensiune.
E133, albastru brilliant FCF, are că efect tot sindromul ADHD, bronhoconstrictia și destrucțîi la nivel cromozomial (ADN și ARN!). E100 și E171 nu au efecte adverse asupra organismului, iar E160 încă nu a fost suficient studiat, consumul lui nu este recomandat până când nu se obțîn niște rezultate concludente. Adică până la proba contrarie! Dar cum eminențele cenușii din spatele Codexului alimentar controlează cam tot ce mișcă, astfel de studii vor apărea altădată.
În urmă analizei informațiilor furnizate de producător, pe eticheta ce însoțește produsul ambalat în cutiuțe de carton frumos colorate, putem spune cu certitudine că bomboanele Skittles nu sunt absolut deloc recomandate în primul rând copiilor, apoi femeilor însărcinate și care alăptează, supraponderalilor, obezilor, diabeticilor, suferinzilor de boli cardiovasculare, hepatice și renale, alergicilor și astmaticilor, celor cu probleme dermatologice, suferinzilor de cancer și boli neurodegenerative, celor cu sindrom ADHD deja prezent, persoanelor cu probleme la nivelul tractulului intestinal. Adică nu sunt recomandate consumului uman. Deloc. Așa că reclam cu gustă curcubeul poate fi lejer înlocuită cu gustă … moartea. La pachețel frumos colorat! Că doar vine de departe și trebuie să fie bun.
Dr. ing. bioch. Mihai Rissdörfer, Consultanța CBAB Biotehnol, Expert ANPC, Senior Editor J-B