Știați că: acidul ascorbic este de fapt o forma sintetică de vitamina C!
Dacă aflati acest lucru pentru prima dată, acesta poate fi o realizare destul de socanta dat fiind faptul ca aproape toate suplimentele de vitamina C utilizate pe piață folosesc doar acid ascorbic – sintetic.
Chiar mai tulburator poate fi faptul ca acidul ascorbic este frecvent comercializat ca vitamina C naturală. Forme cu adevărat naturale de vitamina C dar si termenul de acid ascorbic – sintetic – par a fi folosite alternativ de bravii nostri producatori aflati acum la umbra Codexului protector. Inca nu voi da nume, dar voi reveni cu o lista la sfarsitul miniseriei dedicate painii otravite!
În ciuda “credintei” populare, cele doua nu sunt din punct de vedere structural identice. Asta desi unii “specialisti” de duzina sau “usor co-interesati” material, dar si producatori in special locali si absolut “dezinteresati” (materialiceste vorbind) inca mai incearca sa ne bage pe gat aceasta gogorita mareata si sfruntata. Si asta incepand din chiar momentul adoptarii Codexului alimentar in Romania, moment de care, acestia din urma, in special cei mai “obedienti” si mai “saritori” dintre ei, asta ca sa nu spun altfel, desi ar merita-o pe deplin, au … marsat si adoptat toate balariile cuprinse de nu mai sti ce mananci si nici ce contine ce-ai mancat.
Acesti producatori, dar mai ales cei mici si foarte locali fiind atrasi precum fluturii de noapte de lumina unui bec cu incandescenta, clasic, fiind ei “puternic co-interesati” de “facilitatile” oferite “absolut intamplator” tocmai primelor 100 de firme care se conformeaza, au sarit cu capul inainte dandu-si cu stangu’n dreptu in navala lor voiniceasca spre … cascaval!
Acid ascorbic nu creste în copaci sau in plante. Nu poate fi cultivat la o fermă. Este produs într-un laborator și este o formulă chimica asemanatoare celei naturale a vitaminei C. O analogie artificiala redusa menita sa vă ajute să înțelegeți acest lucru este urmatoarea: în cazul în care veți compara vitamina C cu un ou, acidul ascorbic ar fi doar coaja de ou cu absolut nimic în interior.
Food & Drug Administration (FDA) a permis ca acidul ascorbic sa poata fi identificat cu vitamina C. De aceea, băuturi, produse alimentare si suplimente care sunt fimbogatite in acid ascorbic pot afirma in reclame ca au in compozitie această vitamină. Un punct de vedere absolut “tehnic” desi acestea nu conțin de fapt in nici un caz vitamina C, dar din moment ce, conform FDA, autoritatea le da voie il afirma si ei cu … publicitate.
Cum se produce acidul ascorbic?
Ei bine, totul începe cu siropul de porumb (OMG de obicei), sirop care este clar că nu e altceva decât zahăr rafinat de porumb, in forma pura. Apoi sunt urmați acești pași chimici specifici:
Pașii de la 1 la 9 (obtinere hidrolizat de amidon): amidon de porumb este defalcat în zahăr simplu (D-glucoză) prin acțiunea căldurii și a enzimelor microbiene (posibil OMG-uri si ele ca doar e voie).
Etapa 10 (Hidrogenare): D-glucoza este convertită în D-sorbitol.
Etapa 11 (Fermentare): D-Sorbitol este convertit în L-sorboză.
Etapa 12 (Acetonare): Da ce-i drept, folosesc fix acetonă! L-sorboza este combinata cu un acid și asta se realizeaza la temperaturi scăzute.
Etapa 13 (Oxidare): Produsul este apoi oxidat cu un catalizator, se acidulează, se spala și se usuca formându-se acidul L-gluconic.
Etapa 14 (Hidroliză): Acidul L-gluconic este tratat cu acid clorhidric (alimentar!!!) formând acidul ascorbic brut.
Etapa 15 (Recristalizarea): acidul ascorbic brut este filtrat, purificat și măcinat într-o pulbere cristalină fină.
Se obtine deci o pulbere cristalina de acid L – ascorbic (majoritar) in care mai exista insa si forma D (minoritar insa)! Acest produs finit nu este vitamina C, dar din punct de vedere “tehnic” poate fi acum denumit așa. Este aceasta denumire extrem de înșelătoare pentru consumatorii neavizati? Da! Ii lipsește astfel cca 80% din ceea ce face ca acest aditiv alimentar sa poata fi denumit Vitamina C!
De ce este acidul ascorbic utilizat în loc de vitamina C naturala?
Vitamina C este un nutrient natural gasit in nenumarate fructe si legume. Cu toate acestea, problema este că atunci când este încălzita, vitamina se descompune și devine practic inactivă – complet. Deci, dacă vă încălziti mâncarea, ea dispare. Aceasta reprezintă într-adevăr o problemă atunci când vine vorba de lichide, cum ar fi de exemplu sucul de portocale. Pasteurizarea (adica fierberea in scopul de a ucide bacteriile) este necesara pentru aproape fiecare băutură vânduta astăzi în lume, chiar si in Romania.
Acid ascorbic a fost inventat ca o versiune sintetica menita a înlocui forma naturala care este distrusa de căldură cu cea sintetica, pura. Deci, atunci când beti un pahar de suc de portocale dimineața, din dorinta de a consuma o cantitate de vitamina C naturala luati o teapa … “tehnica”. Sunteti mai degrabă, un consumator de acid ascorbic sintetic care a fost adăugat tocmai pentru a înlocui originalul anterior inactivat termic.
Laureatul Premiului Nobel Dr.Albert Szent-Györgyi
Dr. Albert, cel care a descoperit vitamina C, spune că “acidului ascorbic pur și simplu nu i se poate conferi activitatea de vitamina.” Din păcate, aproape fiecare supliment vândut astăzi conține doar aceste reproduceri fracționate sintetice și nu întreaga forna naturala, sanatoasa, alimentele fiind imbibate cu forma nenaturala, sintetica de Vitamina C. Din fericire, Vitamina C este inca disponibila ca o alternativă sănătoasă in multe fructe si legume.
Cum zapacesti consumatorii!
Aproape toate sucurile de fructe și produsele sunt îmbogătite cu acid ascorbic, chiar in mai multe versiuni care culmea apar in magazine drept “hrană sănătoasă – organica/bio”. Se pare că, dacă un produs este etichetat “cu continut ridicat în vitamina C”, consumatorii cumpara ceva mai multe unitati din acel produs comparativ cu cele cu continut absolut “normal”.
O mulțime de oameni sunt astfel păcăliți de aceste semantica înșelătoare și există tot mai multe dovezi ca cei care consuma doze mari de acid ascorbic zilnic ar trebui să aibă un motiv in plus să isi faca griji.
Trei studii sugereaza sa acordati o atenție sporita dozelor mari de acid ascorbic
Ediția de iarna 2009 a Wise Traditions (Tradiții înțelepte) citează 3 studii care dau pauză despre doze mari de vitamina C.
Primul studiu (emisiunea Science Issues din 15 Iunie 2001) a aratat ca “vitamina C sintetica poate contribui decisiv la formarea de genotoxine care pot conduce la aparitia cancerului”. Prietenii mei din Galati se vor bucura in mod sigur sa afle de existenta acestui studiu! Ca si unii producatori locali! Deci titlul “Asa arata painea otravita” este pe deplin justificat.
Un al doilea studiu prezentat la American Heart Association a aratat o legatura intre consumul de 500 mg de vitamina C sintetica pe zi și o tendință mai mare spre îngroșarea arterelor (Los Angeles Times, 3 Martie 2000). Tinand cont ca bolile de inima in Romania ne situeaza pe primele locuri in ceea ce priveste mortalitatea, ar trebui sa ne gandim de doua ori cand cumparam un produs aditivat cu vitamina C sintetica!
Chiar mai recent studiu afirma ca, sportivii care au luat 1000 mg de vitamina C, sintetica, pe zi au demonstrat o capacitate redusă de anduranta de la interferența cu enzimele antioxidante (American Journal of Clinical Nutrition, Ianuarie 2008).
Aceste informații ar trebui să convinga sa ia o pauză pe oricine care lua în mod activ astfel de suplimente sintetice de vitamina C, cum ar fi acele pachete care sunt disponibile peste tot, de la farmacii și magazine alimentare de sănătate, pana la … benzinarii! Si sa se uite de doua ori, cu atentie sporita la eticheta sa vada daca produsul (in speta painea!) are in compozitie acid ascorbic – sintetic, etichetat pentru … ca fiind vitamina C – naturala!
Suplimentele si produsele cu adaos de “Vitamina C” cum sunt toate acestea nu sunt pentru stimularea imunității și deci nu sunt deloc bune pentru nimeni! Vitaminele sintetice, cum ar fi acidul ascorbic actioneaza mai mult ca drogurile in organism, mai degraba decat ca nutrientii din alimentele integrale, cu toti cofactorii disponibili prezenti. Luând orice vitamina sintetica, aceasta poate provoca dezechilibre profunde, majore in organism si ar trebui pe deplin evitat consumul acesteia. Iar bravii nostri producatori ne ajuta adaugand-o in mai toate produsele posibile … conform Codexului Alimentar!
O altă tendință îngrijorătoare și devenita oarecum extrem de populara este recomandarea unor “profesionisti” in ale sanatatii prin terapii alternative de a face un “o cura de vitamina C” in timpul bolii. Aceasta terapie (dacă se poate denumi așa) solicită utilizarea unor doze mari (imense) de acid ascorbic, si asta până la debutul … diareei. Această abordare a industriei de wellness nu are practic nici un sens pana acum, cu atat mai mult cu cat apar din ce in ce mai multe studii care indică pericolul reprezentat de ingerarea de doze mari de vitamina C sintetica in organism.
Pentru a vă da o idee despre ce să cautati într-un produs sau supliment de vitamina C, observați că nu trebuie sa existe in el absolut nici o mentiune legata fie de acidul ascorbic izolat fie de alti ascorbați prezenti și mai ales nu trebuie sa contina alte substante toxice suplimentare, fără aditivi alimentari, adica E-uri, fie ele conservanti, indulcitori sau coloranti.