Acasă Expoziții-târguri cu caracter național și internațional Târgul de turism al României de la Romexpo din București, ediția de...

Târgul de turism al României de la Romexpo din București, ediția de primăvară – 2023. Insula Ammouliani (II)

Motto: Do it now!

Motto-ul l-am desprins într-o scurtă convorbire pe care am avut-o cu domnul Georgios Stafylakis, directorul biroului din România al Organizaţiei Elene de Turism (EOT). Este vorba despre „înscrierile timpurii”, sau „early booking”, concept care pe timpul pandemiei a cam dispărut…Astfel, domnul Stafylakis îi îndemna pe turiştii români să-şi rezerve vacanţele din timp, în acest caz economiile fiind substanţiale faţă de rezervările „last minute”. Și nu numai economiile. „Una este când ai de unde alege și alta când iei din ce rămâne”, ne-a spus domnia sa. Însă, aflându-mă la standul exoticei insule, am înţeles și mai bine aceste cuvinte: „cumpăraţi acum o vacanţă în Ammouliani și nu veți regreta”! Apropo, hotelul Sunrise se oferă o reducere de 10% pentru rezervările făcute până la 30 martie. Mai e ceva timp! Sunt mulți ani, cred că vreo 15, de când reprezentanţii insulei Ammouliani participă consecvent la Târgul de Turism al României. Prima dată i-am întâlnit la ediţia din 2015. Dacă până atunci eram de părere că viaţa omului este prea scurtă și zonele turistice din Grecia sunt prea multe ca să mergi de două ori în acelaşi loc, de când am văzut insula nu a trecut vreun an fără să revin. În februarie 2023, standul cochet al insulei (amenajat de Claudiu Vatau, autorul site-ului Ammouliani), a avut mai mulţi viitori turişti ca niciodată! Faptul că au fost vizitați chiar de E.S. Sofia Grammata, ambasadorul Republicii Elene în țara noastră, împreună cu domnul Georgios Stafylakis, directorul EOT România spune multe despre interesul pe care autorităţile greceşti îl au pentru turism.

Și la actuala ediţie a TTR am petrecut cele patru zile împreună cu prietenii din Ammouliani și am realizat că majoritatea celor care s-au oprit mai mult și au cerut informaţii detaliate gândesc la fel cum gândeam eu în…2010. Atunci, într-o plimbare prin Grecia, am stat vreo şapte zile într-un complex turistic, undeva între Ouranopoli şi Tripiti. Aveam în fiecare zi în faţa ochilor insula, vedeam feribotul făcând curse regulate, dar n-am simţit nevoia să fac și o plimbare până în acolo. „Ce-ţi poate oferi o insulă atât de mică?”, mă întrebam pe atunci.

Ammouliani – Edenul de lângă Athos. În memoria prietenei noastre Lucia Pîrvu, care era îndrăgostită de acest colț de paradis (Corespondență de la Mihai Vasile – Sângealb, membru al AJTR – Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România)

În continuare voi încerca, folosindu-mi experienţa din ultimii opt ani, să vă spun de ce merită să nu ocoleşti această extraordinară și inedită insulă. Da, știu: Thasos, Corfu, Lefkada, Zakinthos, Creta și nu numai, au o istorie, sunt frumoase, interesante, plăcute, dar sunt și foarte cunoscute. Și totuși, nu merită oare ca în această mare de frumuseţi greceşti să descoperi și o altă oază mai altfel, oarecum diferită? Să revin. Aşadar, de ce ar trebui să alegeţi insula Ammouliani pentru o vacanţă de minimum 7 zile?
● Pentru că este relativ aproape: de la Bucureşti la Tripiti sunt 730 km prin vama Makaza și 750 prin Kulata. Atât mi-a arătat kilometrajul maşinii. Google Maps arată 709 km, respectiv 743 km. Doar insula Thasos este ceva mai aproape, dar de frumuseţile acesteia cred că v-aţi bucurat de foarte multe ori! De la Tripiti, un feribot te duce în 15 minute pe insulă. Este un parcurs de doar două mile marine, care te costă foarte puţin, în comparaţie cu prețurile practicate spre alte insule grecești.

  • Cazare. Sunt multe hoteluri și pensiuni (studio-uri) deosebit de primitoare. Dintre toate, pentru mine cel mai frumos, cel căruia îi pot spune „acasă” este hotelul Sunrise. Deschiderea spre mare, indiferent pe care aripă ai locui, faptul că piramida Sf. Munte Athos te veghează zi și noapte, grădina mereu îngrijită, în care te poți plimba, admira flori care erau odată și pe la noi, dar acum au cam dispărut, parfumul acestora… Tot acolo, în grădină, poți savura micul dejun oferit cu generozitate de gazde, poți bea o cafea, o bere sau poți mânca o delicioasă înghețată grecească… Și, mai presus de toate, te vei simți legat de sufletul oamenilor, prietenia cu care ești întâmpinat, faptul că ești considerat un membru al familiei lor. Pe insulă sunt și alte locuri de cazare deosebite, dintre care vreau să amintesc de câteva pe care le-am văzut și le-am apreciat: hotelul Thalassa, hotelul Ammouliani, pensiunea Eleni, casa de oaspeţi Helianthus, hotelul Ismini, pensiunea Philippos și, cu inaugurare în acest an, vilele Sunrise. Toate posibilităţile de cazare și multe alte informații utile găsiți pe site-ul Visit Ammouliani.
  • Masa. Ammouliani este o insulă foarte mică: aproximativ 4,5 km², populată de 5-600 de locuitori permanenţi. Este o mare familie, care se adună laolaltă la toate evenimentele, care nu sunt puține. Dar, când vine vorba despre afaceri, fiecare are treaba lui, fiecare trebuie să câştige. De aceea, cei care au hoteluri și pensiuni au inclus în preț doar micul dejun. Nu am găsit „all inclusive” în Ammouliani. Mesele de prânz și de seară se iau la taverne și restaurante sau la barurile de pe plajă. Până la urmă, așa este cel mai bine, gastronomia locală este parte a trăirilor pe care trebuie să le încerce turistul! Citeam odată o carte care te sfătuia cum să călătoreşti. Autorul spunea acolo, referindu-se la una dintre excursiile sale: „Ajunsesem într-o zonă foarte frumoasă. Însetat fiind, și neavând prea mulţi bani, mi-am luat o bere de la supermarket. Am băut-o stând pe o bordură. Mult mai târziu mi-am dat seama că economisisem 2 €, dar pierdusem o întreagă experienţă!”. Preparatele pe care le găseşti în meniu se bazează, în principal, pe fructe de mare şi peşti. Aceştia din urmă, prinşi în noaptea care abia se încheiase, îi vezi în galantar, îi alegi, îți sunt cântăriţi de faţă cu tine, apoi sunt preparaţi de adevăraţi maeştri bucătari. Bineînţeles, poţi fi servit şi cu preparate din carne, antricotul de porc, cu adevărat delicios, îți va aduce aminte de friptura pe care ți-o preparau bunicii! Taverne, restaurante și baruri pe plajă găseşti la tot pasul. Dintre acestea, voi aminti doar câteva, rămânând ca dumneavoastră să le descoperiți pe celelalte. Locurile unde am trăit experiențe de neuitat au fost Metoxi, pe plaja Alikes, Megali Ammos, în sudul insulei, Tzanis (prima tavernă de pe insulă, deschisă încă din 1927), Glaros, Klimataria, Annemotrata, – în oraș. Baruri pe plajă: Savana și Big Fish, pe plaja Alikes, Megali Ammos, mai noul Banana și câte altele…
  • Plajele. Sunt 24 la număr, după spusele lui Nikitas Martigakis, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din insula Ammouliani, sunt toate cu nisip fin și apă cristalină, unele amenajate cu umbrele și şezlonguri, altele sălbatice, luate în stăpânire doar de păsările mării. La unele ajungi pe jos sau cu mașina (există o linie de microbuze care face turul plajelor), la altele doar cu o barcă închiriată, pe care ești propriul căpitan! Cele mai frumoase: Alikes, catalogată „Blue flag” și în 2022, Karagatsia, Megali Ammos… Nu trebuie ratate nici plajele din insula Drenia.
    Croaziere. Turiștii care-și petrec ceva zile în insula Ammouliani pot face croaziere aproape de coasta vestică a brațului Athos sau spre zona numită Blue Lagoon, cu o oprire pentru plajă, baie și un dejun pe mai noua și primitoarea plajă Banana. În plus, o plimbare deosebită este cea pe care o puteţi face atât în jurul insulei, cât și spre Drenia sau chiar Ouranopolis, închiriind o mică barcă motorizată, de 4-6 persoane, pe care o poți conduce singur și care te costă, pentru o zi întreagă, în jur de 100-120 € (inclusiv carburantul).
    Câteva cuvinte despre istoria locuirii insulei. Până în primul sfert de veac al secolului trecut, vreme de aproape 1.000 de ani, insula a fost metoc al mânăstirii athoniene Vatopedu, asta însemnând că multe din cele necesare hranei călugărilor, care nu se puteau obține în Sfântul Munte Athos, erau crescute pe insula Ammouliani. În 1925, insula a fost încredinţată refugiaților greci veniți din arhipelagul marmarean al Propontidelor, respectiv din insulele Galleme, Passalimani sau Skoupia, ca urmare a acordului de schimb de populaţii stabilit prin Tratatul de la Lausanne, după încheierea războiului greco-turc (1919-1922). În anul trecut, toată ţara și-a amintit acele clipe cumplite trăite de greci și a marcat centenarul schimbului de populaţii. În anul 2025 va veni timpul locuitorilor din Ammouliani să cinstească, aşa cum se cuvine, un secol de locuire pe Ammouliani. Dar, mai multe amănunte în articole viitoare. Ca să închei rotund, mă întorc la experienţa TTR din februarie trecut. În stand, stând la masa pe care se găseau câteva preparate greceşti și deosebitul vin „turistic” Ammouliani, Kaiti Tsakni discuta cu o doamnă. Păreau că sunt bune prietene, că se cunosc de o viață. Din curiozitate, am întrebat de câte ori a vizitat insula. „O singură dată”, mi-a răspuns! Atunci am realizat că un slogan care s-ar potrivi excelent ar putea fi: „Ammouliani, dragoste la prima vedere”!

Galerie foto

Mihai Vasile-Sângealb (Inginer–alpinist și publicist, membru al al AJTR)

Târgul de turism al României de la Romexpo din București, ediția de primăvară – 2023. Partea I (de la corespondentul nostru permanent Mihai Vasile – Sângealb, membru al AJTR, trimis special la eveniment)

Notă. Alte articole ale corespondentului nostru permanent ing.-alpinist, publicist și fotograf Mihai Vasile în Jurnalul Bucureștiului

Nota redacției