Acasă Simpozion național și Internațional Tulcea – un centru important al agriculturii ecologice din România (Corespondență de...

Tulcea – un centru important al agriculturii ecologice din România (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX – coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect, respectiv, al proiectelor Cyrus și WeH)  

Consorțiul de clustere Inter-Bio a organizat, în colaborare cu Clusterul Bio Danubius Tulcea, la data de 13 octombrie 2023, la pensiunea „Peninsula” Murighiol județul Tulcea, conferința internaționalăBio Danubius Innovation Day” în contextul celebrării Zilei Naționale a Agriculturii Ecologice” în România. Agenda evenimentului a cuprins teme de interes deosebit pentru sectorul agroecologic. Deschiderea evenimentului a fost făcută de către domnul Viorel Morărescu, Director în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, cu tema: Planul de acțiune pentru agricultura ecologică în România” alături de o prezentare a evoluției acestui sector în România. În continuare, un deosebit interes a fost prezentareaDezvoltarea sistemului ecologic într-o fermă din Belgia, trecerea la agricultura ecologică plus”, susținută de domnul Philippe Mattez, reprezentant al centrului de inovare în domeniul agroecologiei din Valonia, Belgia. Expunerea unui model de bune practici din Belgia de către fermierul valon, managerul companiei Walexport SCRL Agrium, a fost extrem de utilă indicând cum se dezvoltă un sistem ecologic într-o fermă din Belgia și care sunt etapele trecerii la agricultura ecologică plus.

În contextul prezentării experienței belgiene a urmat o prezentare privind proiectele europene Agroecology-Transect și OrganicTargets4EU, precum și momentele semnificative și strategia de viitor ale clusterului Bio Danubius Tulcea. Acestea au fost aduse la cunoștință de domnul Conf. dr. Costin Lianu, facilitator cluster Bio Danubius. Având în vedere rolul clusterului Bio Danubius Tulcea în cele două proiecte, au fost prezentați posibili indicatori, modul în care aceștia pot fi monitorizați și măsurați, cerințele și aspectele instituționale ale unei scheme voluntare de agroecologie. De menționat că, invitația la eveniment a domnului Mattez s-a făcut în contextul cooperării internaționale între cele două centre de inovare, valon și român. Un moment deosebit l-a constituit intervenția domnului prof. dr. ing. Ion Toncea, Președintele „ARAD”, CSI INCDA Fundulea, privind identificarea laboratoarelor agroecologice vii (ALL-Organic) din Regiunea de Dezvoltare „Sud-Est”, România.

Au mai luat cuvântul domnul Bogdan Alexandrescu de la CEC Bank, care a prezentat diferite soluții de finanțare pentru fermieri și procesatori, doamna Laura Țicoiu, Policy Officer ELO care a prezentat perspectiva proprietarilor europeni de terenuri în cadrul programului „Farm to Fork”, domnul Fănel Iacobescu, președinte RENAR, care a expus mai multe puncte de vedere privind schemele de certificare și mecanismul de acreditare a deținătorilor de scheme și domnul Liviu Ciulei, reprezentant Agro Danubius Trading SRL care s-a focalizat pe conceptul de integrator în agricultura ecologică.

„La Tulcea a evoluat o importantă comunitate de practică pentru produsele ecologice care se dezvoltă în cadrul proiectului european OrganicTargets4EU, cu scopul de a obține rezultatele așteptate pentru dezvoltarea sectorului ecologic. Istoria acestui cluster este rodul a peste 8 ani de cooperare activă între fermieri, procesatori, comercianți, cercetători, consultanți, autorități, timp în care s-a format un „laborator viu” în domeniul produselor ecologice. În cadrul evenimentului, care are loc în contextul sărbătoririi Zilei Naționale a Agriculturii Ecologice, participanții au avut ocazia să discute despre bunele practici în domeniu, să analizeze factorii cheie în calea realizării schemelor voluntare de calitate pentru fermierii ecologici în domeniul cerealelor. Discuțiile s-au concentrat pe aspecte legate de dezvoltarea schemei voluntare, finanțarea activităților, dezvoltarea sistemului de cunoaștere și inovare și dezvoltarea piețelor pe care fermele ar dori să le sprijine în procesul lor de luare a deciziilor”, a declarat Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX–Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export, coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” (din cadrul Agroecology-Transect), coordonator WeHub.

Conf. dr. Costin Lianu (Președinte ACEX-Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export). Președinte Asociației Inter-Bio, director general USH Pro Business și Coordonator național Strategia Națională de Export 2004-2015. Coordonator științific al Programului de cooperare elvețiano-român de promovare a exportului la nivel de IMM-uri. Autor al lucrării „Managementul Strategiilor de export la nivel național, regional și sectorial”, Editura Economică, București, 2010. Co-autor al lucrării „Perspective şi provocări ale exporturilor româneşti în perioada 2010-2014, prin prisma relaţiilor comerciale bilaterale şi regionale ale Uniunii Europene”, Insitutul European Român, 2012. Titular de curs universitar „International Market Access Strategies & Branding” Unesco Chair, 2008-2021).  Coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect, respectiv, al proiectelor Cyrus și WeH.

Notă. Universitatea Spiru Haret și Inter-Bio desfășoară în prezent mai multe proiecte cu finanțare europeană în programele Horizon Europe, Digital European Program și COSME (Europe’s programme for small and medium-sized enterprises) dedicate fermierilor și procesatorilor în regim ecologic și agro-ecologic (OrganicTarget4Eu, Agroecology-Transect, WeH si Prosme-EEN) fiind printre cele mai dedicate centre academice și de cercetare din țară în acest domeniu. În plus, Universitatea Spiru Haret sprijină concomitent mișcarea One Health, o singura sănătate, fiind membră activă a asociației cu același nume precum și al clusterului AngioNET dedicat zonei medicale.

 Articole asociate

Practici agroecologice prin centrul de inovare „Bio Danubius”. Prima întâlnire anuală în cadrul proiectului Agroecology-Transect la Namur – Belgia (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX – coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect, respectiv, al proiectelor Cyrus și WeH)

Notă. Alte articole despre USH Pro Business în Jurnalul Bucureștiului

Nota redacției

Zilele academice ieșene. Sesiunea știinţifică anuală a institutului de cercetări „Acad. Ioan Hăulică” al Universității „Apollonia” din Iaşi [(Lucrarea „Rolul parametrilor comunicării prin social – media în promovarea sistemului (ultra)elitist francez napoleonian de înalte studii PGE – Prépa–Grandes Ecoles) – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învăţământul universitar francez LMD – Licență, Masterat, Doctorat – de sute de ani”)]

Centrul Gifted Education: Conferința „Alternative în Educație” sau „Învățământ neînregimentat”. Mai sunt copiii fericiți să învețe?

Le vernissage de l’exposition „Icônes et poteries de Roumanie” (Corespondență de la eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, promotorul înfrățirii orașelor Brașov – ZMBv și Tours-Métropole Val de Loire)

Le 10 octobre – „Journée européenne & mondiale contre la peine de mort” avec Amnesty International, ECPM (Ensemble Contre la Peine de Mort) et le Journal de Bucarest („Le petit Parisien”)

Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 2)

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 1)

Accesul în sistemul (ultra)elitist francez, napoleonian, de Înalte Studii „Grandes Ecoles” (științifico – inginerești, economico – comerciale, medico – farmaceutice, social – politice, literar – artistice, judiciare, militare, etc.) – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învățământul superior francez de sute de ani! (Corespondență de la prof. univ. dr. Thomas CSINTA – Paris)

https://patriaromana.com/2021/09/29/revista-internationala-de-cultura-cervantes-rezumat-al-interviului-interzis-al-profesorului-cercetator-thomas-csinta-acordat-jurnalistului-geo-scripcari/