Orez de mai multe feluri, paste, sosuri de zeci de feluri, condimente care fac bine în mâncare dar și în caz de răceli, gripe și stări proaste.
Alge nutritive și neperisabile, dulciuri din fasole Azuki, dar și fasole Mung, unt ghee, Kimchi, ceaiuri, lapte condensat, bere artizanală, cafea din țări exotice, si multe alte minunății din India, Indonezia, Vietnam, Pakistan, Coreea sau alte țări sunt tot atâtea alegeri inspirate de produse pe care trebuie să le ai în casă. Mai ales că toate păstrează gustul și exotismul țărilor de unde vin. Și calitătile- sănătoase, nutritive, numai bune în caz de criză sau în vremuri normale.
Înafară de bucuria gusturilor și arta combinării lor, mai e ceva- economia de timp.
Așa am ajuns să-mi gătesc cel mai bun, apetisant și sănătos orez din viața mea. Orezul n-a fost niciodată printre felurile mele preferate. Asta până am trecut pragul magazinului Asia’n Bucate din Piata Matache și apoi și al celui din Moșilor 205.
Din multiplele combinații posibile, mă opresc acum la un orez de care m-am îndragostit definitiv datorită ingredientelor cu specific asiatic precum laptele de cocos, pudra de curry si orezul basmatic.
Orezul poate fi alb dar și un minunat orez thailandez amestecat Asia n Bucate.
Laptele de cocos, dacă este unul bun, este pur si simplu divin atunci cand e adaugat în mâncărurile cu orez. Creează un sos perfect iar textura orezului se schimbă complet. Nici nu e nevoie de altă grăsime- ulei sau altceva. Singura grasime o primește de la laptele de cocos și e mai mult decat suficientă.
Prefer laptele de cocos de la Asia’n Bucate pentru că e ceea ce trebuie. E echilibrat ca textură și gust, are grăsimea necesară, nu e completat cu ulei de floarea soarelui, așa cum se întâmplă, din păcate, la majoritatea laptelui de cocos pe care l-am văzut la noi.
- 1 cană de orez basmatic Asia’n Bucate
- 1½ cană apă
- ½ cană lapte de cocos
- 1 linguriță de…bună dispoziție
- 1 linguriță pudră de curry sau pastă de curry
- ½ linguriță coriandru macinat
- 2 ardei grași rosii sau ardei capia, taiati in felii subtiri si lungi (opțional)
- 1 morcov mediu, dat pe răzătoarea mică
- 3-4 fire de ceapă verde, tăiate mărunt
- ⅓ linguriță de pudră de ardei iute sau Cayenne Pepper
- sare de mare, după gust
- După vreo 10 minute adaugați restul ingredientelor.
- Lăsați-l pe foc aprox. 15 minute, sau până când orezul a absorbit tot lichidul și este moale. Amestecați ocazional.
- Serviți orezul cu ceapa verde proaspată pe deasupra.
Ca variante se pot adăuga și alte condimente sau frunze verzi pe deasupra…important e orezul cu acea textură moale cu gustul condimemtat de la curry și Cayenne Pepper.
Dacă e să folosim, totuși un ulei- la salate, în special- recomand, un ulei adevrat de măsline, extravirgin, tot de la Asia’n Bucate. La litru, la 500 ml sau la 5 litri, uleiul acesta e o încântare. Înafară de savoarea unui ulei adevărat, nefalsificat (cum sunt multe uleiuri de măsline în super și hipermarketuri) am găsit un ulei cu medalii, premiat la concursuri internaționale.
Personalul magazinului vă poate povesti mai multe despre cum l-au ales pentru a aduce în România un ulei adevărat, pe care te poți baza când vrei să ai grijă de sănătate (e recomandat în dietele celor cu boli grave) dar și de încântare gastronomică.
În altă ordine de idei, de ce să te îngrămădești prin supermarketuri, când găsești la Asia’n Bucate din Piața Matache sau din Calea Moșilor sau online atâtea bunătăți, idei și oameni faini dispuși să-ți explice ce și cum să combini ca să-ți iasă o masă pe cinste, la prețuri bune, în astfel de timpuri?