Acasă Apărarea Drepturilor Cetățenilor (Omului) „Viața Chimiei nu este Chimia vieții”, astăzi mai mult ca oricând, din...

„Viața Chimiei nu este Chimia vieții”, astăzi mai mult ca oricând, din contră!

Poți oare să neglizezi în ziua de astăzi, complet, chimia?! Este această o posibilă eroare? Și dacă da care sunt consecințele? Iată câteva din aspectele pe care le voi dezvolta în acest articol intitulat sugestiv:Viața Chimiei nu este Chimia vieții”. Adesea însă una foarte gravă și extrem de costisitoare. Costă…viața! Asta și pentru că, Viața Chimiei nu este Chimia vieții”, dar chiar deloc. Azi chimia „lupta”, din păcate, din și cu toate forțele tocmai împotriva vieții. În special a vieții sănătoase, așa cum era ea odinioară definită.

Mulți conaționali trăiesc încă cu ideea conform căreia ceea ce nu știu, sigur nu îi poate afecta. Alții trăiesc cu ideea că, tot ce este pe piață, este verificat, și eventual rasverificat și în mod cert că nu le poate face rău. Dacă ar fi așa, am trăi într-o societate ideală. Alăturarea de termeni ar fi însă anacronică! Deci prezumtia obținută astfel este, cum altfel decât, falsă. Mai ales că: „Viața Chimiei nu este Chimia vieții! Și, prin urmare, aici greșesc cei mai mulți dintre noi. Fundamentală greșală. Iar eu am de gând să dovedesc acum, o dată pentru totdeauna, asta dacă mai este cazul, acest paradox esențial pentru supraviețuire: „Viața Chimiei nu este Chimia vieții”.

Industria, fie ea alimentară, fie ea cosmetică, fie ea a detergenților și șampoanelor, a săpunului, adică industria chimică într-un cuvânt, are foarte multe vieți pe conștiința. Și nu doar prin accidente gen Bhopal, India din păcate, în care viețile oamenilor au fost luate în mod direct. Nu, cele mai multe din crime sunt pe tăcute, aparent indirecte, neimplicand cauza principala și asta se defășoară la scară planetară.

Principala cauză

Trecând ca gâsca prin apă, școala, și liceu și evitând mai tot timpul, și asta cu o artă teatrală perfectă, deși improvizată, să aprofundeze cât de cât subiectul Chimie, acești indivizi încă mai cred că se pot descurcă în viață de azi și fără respectivă materie. Și aici sunt sigur că, mulți indivizi vor încerca să îmi demonstreze, evident contrariul afirmațiilor mele, prezentându-se ca mari artiști, afaceriști, etc, care chiar nu au nevoie de…chimie. Poate că, la o prima vedere, aș putea fi de acord cu ei. Dar, dacă s-ar uită, cât de cât, la analizele lor medicale, ar realiza că, ceva, acolo, undeva, e putred de rău, dar nu în Danemarca, ci chiar în corpul lor.

Unde sunt pericolele?

Bine ascunse, atenție, nu la vedere, consecințe ale mediului bine poluat chimic, ale mâncării excesiv procesate chimic, ale apei „potabile” excesiv de împănate cu reziduuri chimice, șamd. Ceea ce altă dată era sursă de viață azi a devenit exact contrariul. Viața Chimiei nu este Chimia vieții, nu-i așa? Iată că, această ar putea fi o surpriză, pentru unii, destul de mulți, dar nu și pentru alții, mai puțini că număr, nu-i așa? De ce oare? E atât de simplu! Titlul îți spune clar de ce…

Pentru că, deși toți au la dispoziție tot ce le trebuie că să mănânce sănătos, unii dintre ei, cam 95% adică, au ales să consume fie junk food, fie mâncare semi-preparată și deci puternic industrializată–chimizată la maximum, adică exact ceea ce alții, cei 5%, mai bine infomati, au ajuns să evite cu obstinație.  Și asta tocmai le-a scurtat viață celor dintâi, majoritari. De ce? Pentru că au neglijat Chimia și principiile ei. Așa că, Viața Chimiei nu este Chimia vieții. Succesul și sănătatea se pare că nu se împacă mai deloc zilele astea. Mai ales când, la mijloc, apare și Domnia Sa Zeița Ignoranță. Pentru că, a nu ști deloc Chimie, este azi o ignoranța crasă…„Arta lor”, aceea de a evita, mai tot timpul, și în mai toate ocaziile, chimia, precum și „munca” depusă în direcția opusă, adică în perfecționarea tehnicii lor de eschivare–capătă acum o interpretare care se dovedește acum a fi cu adevărat fatală. Pentru că efectele substanțelor chimice îngurgitate sunt devastatoare.

Chimia este o materie vie, că și viață dar aplicațiile ei pot fi generatoare de suferință și durere, de cele mai multe ori! Chimia substanțelor naturale este tot viață dar sinteză lor aduce în amestec și multe substanțe nedorite, nenatrale, extrem de otrăvitoare. Chimia că știință trăiește din amandoua dar omul poate fi afectat de o prea mare chimizare a vieții lui, nu-i așa? Dar de ce se întâmplă asta doar la aceste ore „simpatice” de chimie, fie ea anorganică, organică, generală sau fizică? De ce nu, la tot ceea ce înseamnă chimie, biologie, etc., viață adică? Pentru că, vrem, nu vrem, chimia ne înconjoară, ne atacă dacă vreți din tot și din toate.

Și totuși, „viața Chimiei nu este Chimia vieții”? Pentru că sistemul educativ în România, în marea lui majoritate deja pute, de la o poștă, a groaznică „făcătură” și „lehamite” de meserie, a plagiat, a impostură, a ingerință politică mai mult decât distructivă, a …tot ce e mai rău în societatea românească, hrănind astfel, cu iluzii deșarte, mulțimea și umpland de aura personaje mai mult decât dubioase, promovate fie politic, fie nepotistic, în și pe funcții înalte, atât înainte de marea brambureala din decembrie cât și mult după. Cu o diferența însă, înainte erau angajate și persoane bine pregătite, să rezolve treaba, lucru care azi nu se mai întâmplă! Și rezultatele sistemului actual se văd extrem de limpede, chiar cu ochiul liber.

Un distins de altfel personaj, al cărui nume chiar refuz să-l numesc aici, propunea, nici mai mult, nici mai puțîn decât, reducerea costurilor cu predarea și învățarea chimiei prin înlocuirea părții practice cu o realitate „virtuală” compusă din… filmulețe, videoclipuri adică, multimedia la cel mai înalt nivel posibil, clipuri filmate în full HD și utilizate apoi peste tot în școlile și aulele universităților de profil din România. Dar chimia nu e o facultate de mass-media, ea este o facultate practică, unde trebuie să „simți”, să pui mâna, să capeți dexteritate, etc. Câștigul implementării unui astfel de sistem „multimedia” ar fi evident, mai ales pentru cei implicați în realizarea acestor manuale multimedia imens dar, rezultatele în practică, ar fi cu adevărat dezastruoase. Ar transforma facultatea de chimie într-o facultate de un inutilism aparte! Și se pare că… unele sunt deja la acest nivel, dovadă fiind „nivelul” extrem de ridicat al „cercetărilor științifice”, nivel de care azi rad și curcile. Așadar nici aici, „viața Chimiei nu este Chimia vieții”…

Ce putem însă spune de cei care, prin tertipuri și eschive, au scăpat efectiv și definitiv de materia numită Chimie? O duc ei mai bine decât cei care s-au străduit să înțeleagă cât de cât materia? Mulțumindu-se doar să treacă, la limita, acești indivizi s-au autocondamnat la chin și suferință într-o lume ce a devenit parcă mai puternic poluată, chimizată și industrializată că niciodată. Pentru că azi poluarea alimentelor ucide. Aditivarea secera milioane de vieți omenești, de la prunci la adolescenți, situație în care se va accentua îmbătrânirea populației. Dar ce mai contează acest aspect minor când nu înțelegi cauzele și scară fenomenului.

Mâncarea, urmând și ea trendul tehnologic, a devenit mai puțîn spre deloc naturală, de la nano-particule la diverse substanțe sintetice care-și fac apariția chiar în clasicele produse alimentare, asta pe lângă polimerii comestibili gen margarină, totul provenind din prelucrare și sinteză chimică organică. Ca și cum, dacă se poate rău, să încercăm acum să fie și mai rău, să vedem ce o să iasă din asta. Oare un simplu pahar cu apă, apă cândva bună de băut este astăzi mai periculoasă că niciodată. Și asta deoarece „viața Chimiei nu este Chimia vieții”. Cel puțîn astăzi. Ești ceea ce mănânci și dacă mănânci produsele industriei chimice în loc de produse naturale nu te poți aștepta să fi sănătos, nu-i așa? Ceea ce înseamnă că principiul enunțat anterior „viața Chimiei nu este Chimia vieții” este aproape universal valabil din păcate! Spun aproape pentru că, rătăciți printre noi mai sunt încă persoane care știu adevăratul sens al dictonului anterior enunțat.

Omul (și mă refer aici la cel care are cât de cât o minte în pas și la curent cu trendul acesta tehnologic) știe măcar că un anumit tip de  ambalaj e toxic pentru produsul conținut în timp ce, vecinul lui, aflat la doar 2 metri distanță de el, îi da copilului sau să bea diverse lichide alimentare din exact același tip de ambalaj. Ce ziceți de asta? E bine? E rău? E de actualitate? E în trend și e cool sau nu e? Acesta este un prim exemplu de cât de rău este să continui să ignori chimia care te înconjoară. În final, în timp ce al doilea își va duce copilul la oncologie înainte de vreme, primul îi va ajută și pe ceilalți, pe cei din jurul sau adică, să evite pe deplin dezastrul și capcană introdusă cu nonșalanță de producătorul veros care utilizează materiale ieftine și periculoase. Nu-i așa că „viața Chimiei nu este Chimia vieții”

Una e să eviți materii aparent neesențiale gen economie sau astronomie în școală și alta este să eviți ceva ce îți poate salva viața în jungla vieții de azi. Și mă refer aici la chimie, biologie, anatomie, etc. Așa că, problemele din viață vi le creați întrucâtva, singuri, luându-va uneori și după anturaj, care anturaj însă dispare brusc cum încep să apară norii cenușii în viață dumneavoastră. Prietenii la nevoie se cunosc. Că așa e viața asta. La bine vin toți, la rău pleacă toți…Chimia deci joacă un rol extrem de important, vital chiar în ziua de azi, ea regăsindu-se direct sau indirect în aproape toate produsele care va înconjoară, produse de care va folosiți sau pe care le utilizați curent în viață de zi cu zi, pornind de la cele alimentare, trecând prin cele cosmetice, detergenți și opindu-se la mășînă, trenul sau avionul pe care le conduceți sau utilizați la deplasare. Toate acestea înglobează materia numită chimie.

Industria chimică…alimentară

Industria alimentară și cea a produselor cosmetice folosește la rândul ei o gama imensă de substanțe, mai mult sau mai puțin toxice și care va pot oricând crea neplăceri majore, neplăceri care va pot face viață un iad, într-un interval de timp neverosimil de scurt, la fel de scurt că și viață unui pacient de cancer la plămâni. Produsele alimentare puternic industrializate sunt și puternic chimizate, industria chimică prosperă, este vie, în timp ce viață supusă atacului zilnic al produselor chimice este în pericol. Și așa ajungem iar la principiul „viața Chimiei nu este Chimia vieții”. În ultima vreme a crescut numărul consumatorilor de produse ce sunt declarate că fiind Bio. Dar, de la simplă declarație, la siguranța că sunt ceea ce ni se cere să plătim e o cale atât de lungă. Un produs bio nu are un ambalaj super atractiv pentru că nu are nevoie. Un produs Bio nu are o compoziție lungă cât o zi de post, pentru că nu are nevoie că să fie cu adevărat bio.

Iată doar câteva semne care ar trebui să va țînă atenția trează Și intuiția v-ar spune apoi că sigur acolo ceva e putred! Și uneori chiar este. Pentru că „viața Chimiei nu este Chimia vieții”, cum era odată, cândva, demult! Aparent suntem ceva mai atenți la ceea ce mâncăm, dar, doar în cazul în care produsele sunt etichetate corespunzător. Dar, atenție, trăim în România și aici nici țăranul așa cum îl știm din literatură nu mai este oaie, e doar un lup în blană de oaie. Și e foarte avid de câștig, la fel că și restul societății în care trăiește. S-a adaptat perfect și știe și cum să profite de pe urmă ignoranței orășeanului.

Dăm azi o mare atenție mirosurilor și vrem să mirosim precum floarea din grădina dar băgăm în noi doar gunoaie ale industriei alimentare. Credeți că transpirația mai poate mirosi la fel de frumos ca atunci când se mânca doar bio? Ei bine, răspunsul la această întrebare este unul extrem de clar și de simplu: Nu. Așa că, acum, recurgem, precum înalta societate franceză a sec XVII, la parfumuri. Ei, francezii de la palat, începând cu regele chiar, nu se spălau așa cum ar trebui ci o dată sau de două ori pe an și în restul timpului utilizau fel de fel de parfumuri, anume făcute, că să-și mascheze cât de cât…putoarea transpirației acumulate în timp. Noi mâncăm azi toate aiurelile și folosim acum exact același tertip de atunci–cosmeticele-că să acoperim răul făcut de mâncare și de regimul de viață adoptat. Mare greșală. Uriașă aș spune! Principiul enunțat că titlu „viața Chimiei nu este Chimia vieții”…funcționează, mai ales în ziua de azi, fără nici o greșală sau eroare.

Trebuie să fim atenți și la cazul în care utilizăm produsele cosmetice? Da, pentru că și ele sunt la fel, dacă nu chiar mai toxice decât mâncarea pe care o consumăm. Avantajele civilizației veți spune și nu sunteți departe de adevăr. Suntem practic mortificați de vii, înveliți la interior și exterior de o gama imensă de reziduuri ale industriei chimice, ne spălăm într-o apă pe care, deși o plătim drept potabilă, este total neingurgitabila și culmea, vrem să ne fie și bine! Sigur așa ceva nu se poate! Iar urmările le vedem mai devreme sau mai târziu! Produsele, și mă refer aici la cele declarate de industria cosmetică că fiind organice, sau, dacă vreți Bio, sunt și ele în ziua de azi o mare păcăleală. Imensă chiar! Încă o dată se demonstrază ipoteza enunțată mai înainte „viața Chimiei nu este Chimia vieții”

Produsele rezultate din industria cosmetică și declarate Bio nu au cum să dureze mai mult de 3 luni sau uneori, asta cu mici rabaturi de la termenul de organic (conservanți adică adăugați la greu), maxim 6 luni, și asta doar în condiții stricte de igienă și păstrare a acestora la temperaturi joase și foarte joase (frigider sau congelator). Dar câți știu aceste tertipuri și câți dintre ei le aplică? Bună întrebarea, nu-i așa? Produsele așa-zis profesionale din gama glamour dar și cele pe care le gășiți din abundență la raft în super-extra-mega-market-uri sau chiar în unele farmacii sub diverse sigle și branduri, conțin exact acei conservanți incriminați că și celelalte rude ale lor, mai ieftine, gen parabeni (de cele mai multe ori) care au proprietăți ce le conferă capacitatea de a păstra integral calitatea produsului cosmetic pe o perioada de timp suficient de îndelungată, mergând până la 2 ani chiar. Vi se pare mult. Dacă da, atunci sigur nu e Bio.

Exemple

Parabenii sunt compuși chimici naturali (o clasă de conservanți larg utilizați în produsele cosmetice și farmaceutice, para-hidroxibenzoați sau esteri ai acidului para-hidroxibenzoic, utilizați în multe formulări, atât ca atare cât și sub formă de săruri, pentru proprietățile lor bactericide și antifungice) care se regăsesc în șampoane, creme emoliente, geluri de ras, forme farmaceutice cu administrare topică sau parenterală, paste de dinți și alte cosmetice, utilizați și ca aditivi alimentari. Dar cei  care se adaugă în produsele cosmetice, sunt de regulă ieftini, sintetici, adică, obținuți prin procese industriale. Ei se găsesc într-adevar în stare naturală în unele plante dar nu în cantitățile dorite și necesare industriei de profil. Aici vorbim de mii de tone. Că amuzament comparați producția de portocale cu cantitatea de suc de portocale vândută! Așa e și cu produsele bio …

În afinele de munte regăsim de exemplu metil parabenul, substanță cu rol antimicrobian puternic. Parabenii naturali sunt metabolizați de organismul uman și nu produc nici un fel de dereglări hormonale sau funcționale. Să continuăm cu alte exemple în favoarea ipotezei noastre, conform căreia „viața Chimiei nu este Chimia viețîi”.

Parabenii sintetici însă, adică cei folosiți de întreagă industrie cosmetică și farmaceutică, pe lângă proprietățile antibacteriene și antifungice îmbunătățite, mențin și „calitatea” produsului cosmetic o perioada lungă de timp impresionantă. Parabenii sintetici nu sunt metabolizați de organismul uman, fiind însă absorbiți în organism, acolo unde produc adevărate furtuni funcționale. În ultimii 30 de ani au existat chiar foarte multe discuții extrem de controversate, științifice și ne-științifice, dar, din păcate, au câștigat cele mai puțin științifice și mai bine „sponsorizate” și mediatizate de industrie și mass media aservită.

Așa cum în industria alimentară există deja baze de date cu aditivii utilizați în industrie și cu efectele lor, așa și în industria cosmetică, a detergenților, a maselor plastice, etc, au început de câțiva zeci de ani să apară baze la zi, mai bine sau mai puțin bine întreținute, dar consultabile și accesibile tuturor. Gratuit. Important este să știi deci ce să cauți. Exemple de baze de date din industria cosmetică cea plină de produse organice de sinteză în care evident că viață chimiei nu este chimia viețîi ci tocmai opusul ei:

Observație

Mare atenție însă, dacă un compus este listat într-o parte ca fiind „benefic” într-o baza și în altă baza că fiind „toxic”, ar fi bine să nu procedați ca în liceu și să abandonați rapid căutarea, mulțumiți fiind de rezultatul de egalitate. Aici nu e un derby de fotbal sau rugby. Aici sigur veți găși date suplimentare care să va infirme sau confirme temerile și informațiile găsite, pentru că și în spatele acestor oameni care scriu stau uneori interese, este tot o strategie de „marketing”, aceeași uneori, și un interes financiar ascuns care în majoritatea cazurilor primează. Odată o sursă descoperită ca fiind viciată, ea poate fi eliminată din ulterioare căutări, nu-i așa? Alege să știi. Informează-te din cât mai multe surse. E și dreptul tău dar, mai ales, este interesul tău major! Pentru că, nu-i așa, „viața Chimiei nu este Chimia vieții”…Trebuie deci să fiți atenți la tot și la toate schimbările și detaliile și de asemenea să fiți cu informația la zi pentru tot ceea ce intenționați să cumpărați pentru că utilizarea acestora să decurgă în siguranță, acolo la dumneavoastră acasă, mai ales dacă intenționați să le aveți în casă pentru o perioada mai îndelungată de timp și asta mai ales dacă pe produs scrie ceva gen 100% natural.

Sfaturi practice

Analizați de fiecare dată și cu mare atenție ingredientele din conținut. În special numărul lor! Dacă el crește de la lot la lot e ceva în neregulă cu produsul respectiv, producătorii se „aliniază” la tehnologie adică! Și asta nu e bine pentru dumneavoastră. Deloc. Citește atât față cât și verso-ul etichetelor, adică absolut tot ceea ce este precizat de producător pe ambalajului produsului. Uneori aici este cheia.  Incearcati apoi să nu utilizați foarte multe produse cosmetice pentru o perioada îndelungată, zi de zi adică, iar atunci când le achiziționați este bine să încercați să va orientați către cele mai sigure produse existente pe piață. Consultați și mediul on-line pentru că sigur are câte ceva despre. Citiți eticheta de fiecare dată când faceți achiziția și urmăriți cu atenție eventualele derapaje. S-ar putea să fie importante pentru sănătatea dumneavoastră! Rezultă deci un singur lucru, exact cel pe care mi-am propus să-l demonstrez,că „viața Chimiei nu este Chimia vieții”…

Nota redacției