Acasă Distincții cu caracter religios Remember. Vine Crăciunul (pe rit vechi), prilej de bucurie pentru toți cei...

Remember. Vine Crăciunul (pe rit vechi), prilej de bucurie pentru toți cei care sărbătoresc Nașterea Domnului

Remember 2017. Sărbătoare fără Covid-19!

Catedrala Ortodoxă Sârbă Timișoara, din Piață Unirii, și celelalte două biserici sârbe, din Mehala și Zona Traian, vor organiza un program de obiceiuri tradiționale și colinde de Crăciun (Stil vechi) cu ocazia Ajunului Crăciunului, după rit vechi. De asemenea, va fi aprins și tradiționalul pom de stejar „Badnjak”. Acțiunea va avea loc, pe 6 ianuarie, de la ora 17, în Piață Unirii. În continuare, conform tradiției, colindătorii vor uple cu colinde prin Timișoara.

Observație. Referindu-se la calendar, expresia stil vechi se referă la calendarul iulian, predominant în întreaga Europa în Evul mediu. Calendarul pe stil vechi a rămas în uz în unele țări până în secolul al XX-lea și mai este folosit încă de mai multe biserici naționale ortodoxe. Denumirea stil vechi este dată prin opoziție față de stilul nou care corespunde calendarului gregorian. Referindu-se la calendar, expresia stil nou se referă la calendarul gregorian, predominant în acest moment în lume. Denumirea stil nou este dată prin opoziție față de stilul vechi care corespunde calendarului iulian. România a adoptat oficial stilul nou, Calendarul Gregorian, pe baza Decretului publicat în Monitorul Oficial nr. 274 din 6 martie 1919, pag 6 114- 6 115, astfel că 1 aprilie, a devenit 14 aprilie 1919. De atunci încoace, calendarul nou merge înainte, pe când cel vechi rămâne în urmă cu 3 zile la fiecare 400 de ani. De aici apare diferența de 13 zile la care s-a ajuns între cele două calendare. Pentru conversia datelor de naștere de la stil vechi la stil nou (pentru persoanele născute înainte de 1919) trebuie sa se adauge 13 zile în secolul 20 și 12 zile în secolul XIX.

Aici vor fi prezente formațiile culturale sârbești din Timișoara. La eveniment va participa consulul general al Serbiei și Muntenegrului la Timișoara, reprezentanții Uniunii Sârbilor, precum și preoții sârbi. Aprinderea tradiționalului „Badnjak” sârbesc va marca Nașterea Domnului. În prima zi de Crăciun, 7 ianaurie, corul Catedralei Ortodoxe Sârbe va susține tradiționalul concert de Crăciun. În aceeași zi, în mai multe localități din județul Timiș, dar și din tot Banatul, vor avea loc concerte și spectacole de Crăciun.

Încă o tradiție respectată. Crăciunul sârbesc, sărbătorit de comunitatea din Becicherecu Mic!

Comunitatea sârbă din Becicherecu Mic va sărbători, după tradiția seculară, sfânta sărbătoare a Nașterii Mântuitorului Isus Hristos. Crăciunul înseamna un prilej de bucurie nu doar pentru credincioșii ortodocși de rit vechi, ci și pentru întreaga comunitate, am putea spune, biserica umplându-se de mulțimea celor ce vor veni să asiste la slujba ce vestește nașterea Pruncului Sfânt.

... sa cvarcima pogacele pogacele cu jumari retete sarbesti | Comments : 9

Seară de ajun va debuta cu serviciul religios oficiat de parohul sârb, preot Milan Miocovici, și va continuă cu un program de colinde tradiționale românești și sârbești, interpretate de copiii reprezentând comunitatea sârbă din Becicherecu Mic. Foarte atent la colindele celor mici va fi și … Moș Crăciun, care, apoi, din sacul său, va împărți cadouri tuturor copiilor din comunitate, că toți să se bucure de venirea Domnului.

For this special occasion, our host baked her family´s Christmas Pie ...Podeaua bisericii va fi acoperită cu paie, o altă tradiție păstrată de secole, astfel încât credincioșii să fie mai aproape de ieslea Betleemului, unde se naște Mântuitorul.
Partea a două a serii se va desfășura în curtea Bisericii Ortodoxe Sârbe, acolo unde, după tradiție, se va dat foc „banjak”-ului. Apoi, în jurul focului, cu un pahar de vin fiert sau țuică, sârbii, ucrainienii și românii din Becicherecu Mic iși vor ura Sărbători fericite…

Curând vine Anul Nou!

... arat la sfarsit , sa raspundem unei teme generoase: Retete de Craciun

Credința în Hristos poate depăși orice barieră

Localitate multietnică, Becicherecu Mic este un exemplu al bunei conviețuiri între oameni. Aici, sârbii, germanii și alte naționalități își petrec sărbătorile alături de români. Sunt momente care unesc comunitatea și pe care oamenii le păstrează și le transmit mai departe, așa cum le-au fost lăsate moștenire de înaintașîi lor. Nici măcar perioada comunistă nu a putut influența credința oamenilor. Sârbii de aici și-au respectat sărbătorile întotdeauna, chiar dacă opreliștile din cei 45 de ani de întuneric au fost multe.
Sava Milin s-a născut în Becicherecu Mic, la fel că și părințîi, bunicii și străbunicii săi. Își aduce aminte de perioada copilăriei, pe care o leagă, printre altele, de sfânta sărbătoare a Crăciunului. „La noi, în Becicherecu Mic, în ajunul Crăciunului, copiii pornesc la colindat din casă în casă. Pentru a recrea ieslea Betleemului, se pun paie sub fața de masă. Pe masă stă colacul, așezat pe trei mere, care simbolizează belșugul. Se mai pun, de asemenea, nuci, iar dintre bunătățile specifice nu lipsește baclavaua. Bineînțeles, fiecare familie primește colindătorii, în seară de ajun, pe care îi servește cu bucate, dar, pentru că trăim vremuri moderne, li se dau și bani.Arderea badnjak-ului are mai multe semnificații. În primul rând, lumina focului ne vestește Nașterea Domnului. Apoi, vorbim de arderea a tot ce a fost rău în anul care stă să se încheie. De altfel, de Anul Nou, sârbii țîn geamurile locuinței deschise, pentru că tot ce a fost rău să se îndepărteze”, povestește Sava Milin.

Patrijarh Irinej, hram Svetog Save, badnji dan, paljenje Badnjaka

În perioada comunistă, își aduce aminte interlocutorul nostru, a fost mai greu pentru comunitatea sârbă din Becicherecu Mic să-și păstreze tradițiile. Sava Milin era în clasa I în anul 1951 și spune că oamenii țineau, totuși, Crăciunul, însă mai feriți de ochii autorităților. Sârbii din Becicherecu Mic sărbătoreau Nașterea Domnului în sânul familiei. Cu toate acestea, Sava Milin, copil pe atunci, spune că era una dintre cele mai așteptate și frumoase sărbători.Tušti dan uoči badnjaka - Narodni.NET

Blestemul comunismului a căzut peste comunitatea sârbă din Becicherecu Mic în anul 1956. Atunci, foarte mulți dintre cei 250 de etnici sârbi au fost deportați în Bărăgan. Apoi, după ce au scăpat de domiciliul forțat, mulți dintre ei s-au îndepărtat de sat, alegând să muncească și să trăiască în special în Timișoara. În Becicherecu Mic au rămas, că principali piloni ai comunitățîi sârbe, familiile Nađ și Nenadov, care au ținut oamenii uniți.
Acum, sârbii din Becicherecu Mic se pot bucură din nou, fără nici o restriște, de sărbătorile lor tradiționale.
Păstrează, cei mai în vârstă dintre ei, amintirile Crăciunului așa cum sunt: mai triste, în perioada neagră a comunismului, mai vesele acum. Important este că, la Becicherecu Mic, sârbii continuă să le transmită copiilor și nepoților lor obiceiurile din străbuni, îi învață colinde și, mai presus de orice, îi învață să trăiască în pace alături de ceilalți locuitori ai comunei.

Să sperăm că și restul sârbilor ce trăiesc în diverse comunități răspândite prin întreagă țară își vor putea sărbători tradițional și în liniște Crăciunul și Anul Nou!

Pics Photos - Craciun Fericit Bunatatea Lumina Domnului Nostru Iisus ...

Божић срећан за све!

Bubliografie

„Octombrii” roşii separate printr-un interval spaţio – temporal secular (1917 – 2017)!

Notă. Îmbunătățirea textului cu completări și hyperlinkuri apartine redacției.