Un copil beneficiază, grație „minunatelor” produse alimentare înalt procesate de marile corporațîi de doar 23kg zahăr/an, încă din primul an de viață, iar la un adult cantitatea trece de 50kg zahăr/an. Este bine sau nu, aceasta-i întrebarea? Iar răspunsul sigur îi va nemulțumi profund pe cei aflați în spatele cortinei, cei care, la sfârșitul fiecărui an își măsoară beneficiile în milioane de dolari, realizați tot pe an din ruinarea sănătățîi altora.
Cine profită de această „măreață realizare” a industriei alimentare? Un lucru e absolut sigur–nu noi, consumatorii, cumpărătorii obedienți și prost informați. De această realizare extraordinară „beneficiază” în primul rând industia farmaceutică, care se insinuează, la fel de perfid precum șarpele care, între noi fie vorba și-a schimbat de mult culoarea, din verde în roșu, încă de la cele mai mici vârste în viață noastră, că și cum nu ar fi suficient răul făcut.
Cine mai beneficiază? Păi cum cine? Finanțele, administrația, societatea în ansamblul ei. Cum veți exclama? Simplu! Puțini mai ajung să apuce pensia, pensie pentru care au muncit o viață, și care rămâne, ca de obicei, în grijă celui mai prost administrator al tuturor timpurilor. Va las plăcerea să-l descoperiți singuri. Astfel lanțul alimentar ne înrobește și ne distruge sănătatea încă din fragedă pruncie. Iar industria farmaceutică e și ea acolo, gata să ne umple de produsele la fel de toxice, că doar așa se realizează beneficiile uriașe de care beneficiază acest colos transnațional.
De ce nu se iau măsuri drastice împotriva celor vinovați? Pentru că, în spatele politicienilor de mucava se află adevărațîi păpușari, cei care manipulează legile și rapoartele după bunul plac. Anchetele independente ale asociațiilor de protecția cumpărătorilor sunt practic anihilate de lobby-ul celor ce-și umplu buzunarele din ruinarea sănătățîi tuturor.
Pentru a combate obezitatea și cariile dentare, Organizația Mondială a Sănătățîi (OMS) a recomandat scăderea „drastică” a consumului de zaharuri, inclusiv a celor din băuturile carbogazoase sau din sosuri precum ketchup-ul, din alimentația copiilor și adulților. OMS consideră că aceste zaharuri ar trebui să reprezinte doar 10% din aportul energetic, indiferent de vârsta consumatorului! Acest procent ar fi practic echivalentul a 50 de grame de zahăr (12 lingurițe) pe zi. OMS amintește că, o mare parte din zaharurile consumate în prezent, sunt practic „ascunse” în alimente banale care nu sunt considerate că fiind dulciuri.
O lingură de ketchup înseamnă 4 grame de zahăr, iar o doză de băutură gazoasă îndulcită poate conține până la 40 de grame (10 lingurițe). Sănătatea oamenilor ar avea de câștigat în cazul în care consumul de zaharuri „ascunse” ar fi sub nivelul de 5%, adaugă Organizația Mondială a Sănătății, recomandând o mai bună etichetare a alimentelor, care să arate conținutul de zaharuri. Dar asta arsemna beneficii mai mici pentru alte industrii și nu e bine. În plus, ar fi de dorit să existe mai puține „campanii publicitare adresate copiilor la produse alimentare sau băuturi nealcoolice cu conținut ridicat de zaharuri ascunse”. Aici televiziunile româneșți doar cu numele se întrec care mai de care să încalce cât mai flagrant această solicitare. Iar rezultatele se văd efectiv.
Organizația Mondială a Sănătățîi recomandă totodată tuturor țărilor membre (în număr de 193!) „să înceapă un dialog cu industriile agro-alimentare pentru că acestea să reducă zaharurile ascunse din compoziția produselor lor”. Și? Dialogul acesta putem spune că, în România s-a terminat încă înainte de a începe. Doar a trecut un an de la elaborarea acestor recomandări și nici un produs nu are redusă cantitatea de zaharuri. Ba, din contra! Iar de lege și legislație, nici vorba. Nu a fost timp. Au însă timp pentru legile cu „dedicație”. Cât? Cât cuprinde!
Au apărut în acest interval de timp însă zeci dacă nu chiar sute de rapoarte, articole, anchete, elaborate de societatea civilă, de specialișți, de medici, de…toți cei implicați și innteresati cu adevărat de acest aspect. Și? Ați văzut vreo lege în acest sens dată de parlamentarii noștrii? Măcar vreun proiect, cât de mic, de lege, ceva acolo? O hotărâre de guvern, o ordonanță, ceva? Precis o să zică iar unii că îi denigrez dar chiar nu e cazul. Această neimplicare de-a dreptul criminală a făcut că pe lângă celelalte aspecte mai mult decât deplorabile din societatea noastră să prindă contur încă unul, de-a dreptul hidos: obezitatea. Mâncăm mult sau puțin, după caz, dar extrem de prost. Și cei ce ar trebui să facă cu adevărat ceva…tac. O tăcere criminală!
Și ce dacă? S-au strâns zeci de petiții, pe tema asta sau pe teme colaterale și nimic. Șansa noastră, unică, ar fi că de la Bruxelles să vină o lege în acest sens și că această lege să ne fie practic impusă și nouă, că membri cu drepturi și obligații ai UE! Păi dacă așa merg lucrurile ce nevoie am mai avea de aceșți parlamentari preocupați doar de umplerea propriului buzunar? Sau trebuie să perpetuăm cumva specia asta la nesfârșit … Asta că tot vin alegerile nu peste mult timp. Multe alimente considerate sănătoase și chiar dietetice se pot dovedi adevărate pericole din cauza conținutului mare de zahăr. Bulionul, ketchup-ul sau cerealele atât de iubite de copii, conservele de legume și chiar iaurturile degresate pot crește instantaneu glicemia. Medicii din întreaga lume atrag atenția marilor producători alimentari să taie din cantitatea de carbohidrați, având în vedere că, la nivel mondial, consumul de zahăr a atins un nivel îngrijorător, exagerat.