„Condițiile de la Auschwitz, dacă vă închipuiți. Asta era aici. Îi vedeam la gard, cerșeau de mâncare, în pielea goală. În pielea goală erau ținuți la gard și pe frig”, povesteau trecătorii din orașul Voluntari, tutelat de Florentin Pandele. „Veneau la gard în pielea goală. De vreo doi ani. Cred că erau bătuţi (…). De câte ori treceam pe acolo, săracii bătrâni veneau la poartă şi cerşeau: Vreau şi eu un ban, dă-mi şi mie doi lei. Nu ai şi tu un corn?”. Feciorul extenuat la o transnațională își aducea tatăl la Godei, gherțoiul Gabrielei Firea. (Ea zice că nu-l cunoaște).
Bătrânul rămânea fără pensie, fără apartament, dar gherțoiul nu se mulțumea doar cu asta: primea și 6.000 Ron de la stat pentru „îngrijirea” aceluiași bătrân. În schimb, bătrânul primea niște răngi în cap, participa la filmări cu homosexuali, care se vindeau bine, iar dacă îi era foame, avea voie să-și roadă papucii din piele sau să înghită bunghi pentru că și fecalele erau puține. Potrivit investigației, o organizație înființată de persoane apropiate Gabrielei Firea, primea 30.000€ pe lună de la Primăria Sectorului 3, condusă de Robert Negoiță, pentru a îngriji persoane încadrate cu grad de handicap într-un azil din Pipera, Voluntari, dar, de fapt, serviciile medicale nu erau oferite. Este vorba despre Centrul „Armonia” al Asociației Sfântul Gabriel cel Viteaz, deținut de Ligia Enache și Ștefan Godei, apropiați ai Gabrielei Firea și soțului ei, Florentin Pandele, edilul orașului Voluntari, conform jurnaliștilor de investigație. După descinderile DIICOT, Centrul de Resurse Juridice (CRJ) cere Guvernului României să adopte de urgență un Plan național de prevenire a tratamentelor rele, inumane și degradante, conform solicitării oficialilor de la Strasbourg.
Mai are rost să spunem că ministrul Budăi știa că nu știa? Că ministreasa Gabriela Firea „nu are responsabilități în acest domeniu”? Dar în care domeniu are? Cum de s-a grăbit ea să meargă la frontieră la Vadu Siret imediat ce s-a declanșat războiul ca să vadă cu ochii ei dacă ucrainencele purtătoare de embrioni plătiți de mafia din România pot intra liber și rapid în țara noastră, tocmai pentru că purtau asemenea embrioni scumpi lor? Dacă spui răspicat că este vinovată fie și din ignoranță, se răstește la toată lumea că vrea cineva să-i compromită șansele politice. Sigur că ministrul Catalin Predoiu de la Interne știe mai multe despre acest subtext, dar aici e vorba de altceva. Nu cumva umblă careva tot cu sârma pe undeva prin zonele umede?…
„Am fost toți cutremurați de realitatea din cele trei azile din Ilfov, scrie indignat Nicușor Dan, cu gândul la campania elctorală. Un atac la demnitatea umană. Evident, toți cei vinovați trebuie pedepsiți. Mult mai important, cred eu, este ca noi toți să conștientizăm, în urma acestei tragedii, imaginea de ansamblu. În România, în multe domenii, statul nu există, legea nu există, instituțiile nu există, instituțiile de control nu există. În multe domenii se mimează statul de drept, una este realitatea și alta este realitatea din hârtiile cu care toată lumea se acoperă. O banalizare a ilegalității. O complicitate cu ilegalitatea pe care o vedem la politicieni care legalizează ilegalitatea, la părți din presă care ignoră voit ilegalitatea, dar și la oamenii simpli care-l aprobă pe cel care a furat dar a și făcut. Dacă în mentalul colectiv, concluzia va fi că un cretin fură de la bătrâni și din banii furați petrecea cu femei și lăutari, nu facem decât să așteptăm cu toții tragedia următoare. Sper însă ca această tragedie să declanșeze în conștiința fiecăruia dintre noi și în societate în ansamblu o trezire din banalizarea ilegalității.”
Scrie bine Nicușor Dan, dar ce face la el în orașul cu șapte rânduri de primari, cu șapte rânduri de viceprimari, cu șapte rânduri de polițiști locali? Este inutil să mai întrebăm de ce mai plătim această mafie care foșgăie în jurul oricărui primar. Am oroare să mai aud aceeași inepție la orice mocofan plătit din bani publici: „Trebuie să luăm măsuri pentru ca aceste orori să nu se mai repete.” De peste 30 de ani, se repetă aceste orori, începând cu orfelinatele lui Ceaușescu. Mafia s-a specializat, este mai grobiană. Știam că lucrătorii fură mâncarea bătrânilor ținuți în clădiri pestilențiale din reportajele lui Iftimie Nesfântu. Pușcăriile, acolo unde trăiesc marii infractori și criminali, arată mult mai bine, decât spitalele și azilurile unde se chinuie oameni nevinovați. Asta este imaginea reală a celeilalte Românii, cea ascunsă sub preșul oligofrenilor care pretind că ne conduc viața. Nu-ți place azilul lui Godei? Nu-i nimic, pregătește-te, Sfântul Gabriel cel Viteaz veghează, îți vine rândul… Forma corectă este „aziluri”, nu „azile”, cum scrie primarul general Nicușor Dan sau Primarul Florentin Pandele.
Primarul orașului Voluntari, Florentin Pandele, a declarat, vineri, pe 14 aprilie 2023, pentru Digi24, că instituția pe care o conduce nu avea informații despre azilele de bătrâni în care erau nereguli grave și că nu are atribuții de control în acest caz. El astfel cere Guvernului să schimbe legislația în vigoare și „să se dea atribuții și UAT-urilor, primăriilor, ca să răspundă, eventual să-și dea și ei un aviz și să facă controale periodice în aceste cămine private”.
Azilul de bătrâni – cea mai profitabilă industrie din România!
Am ajuns departe, dragilor. Departe rău. Institutul Național de Statistică arată că avem patru industrii mari și late, care înregistrează cea mai ridicată rată a profitului. Pe locul I, cu coroniță, este industria azilurilor de bătrâni, cu o rată a profitului de peste 50%. Pe locul al II-lea se află industria IT, dar la distanță mare: 30%. Pe locul al III-lea se situează construcțiile imobiliare, iar pe locul al IV-lea este agricultura. Ce șanse are o țară cu asemenea structură a ratei profitului? Rata profitului este un indicator prin care se măsoară mărimea profitului, raportat la cifra de afaceri sau costul total al firmei. Gabriela Firea a demisionat de prea multă onoare sau a fost destituită de onoare sau cu tot cu onoare. Nu știu cum e mai potrivit pentru țoapele din politica românilor. Să zicem pe scurt că a fost de onoare…„Am avut astăzi o discuție la Guvern cu doamna ministru Gabriela Firea pe tema „azilelor groazei”. Îmi este foarte clar că doamna Gabriela Firea în calitate de ministru nu are nicio legătură directă cu acest caz. Cu toate acestea, a fost o presiune uriașă în ultimele zile la adresa domniei sale, din cauza unor colaboratori ai doamnei ministru pentru care s-a probat deja implicarea”, a transmis Marcel Ciolacu.
„Aștept acum ca și alții să-și asume responsabilitatea”. „Plătesc pentru vina de a fi avut încredere în oameni”, a scris ea pe Facebook, la puțin timp după discuția cu premierul și președintele PSD, Marcel Ciolacu. Ea a precizat că renunță și la șefia PSD București. Cumanul Ciungu a scăpat fără efort de o sulă în coastă, ca să folosim o expresie politică dragă lui Ion Iliescu, făurarul democrației și capitalismului de cumetrie din țara noastră, lăudat fie numele său! Demisia Gabrielei Firea este a doua în ultimele două zile, la nivel guvernamental, după ce Marius Budăi a făcut același lucru din postura de ministru al Muncii. Tot de onoare…
Îi respectați pe „seniorii” patriei? Luați modelul Ungariei!
Chiar dacă îi disprețuim și îi urâm noi – și avem de ce!, chiar dacă acum ei o duc mai prost ca noi, ungurii ne depășesc cu o lungime de cal în multe privințe. În 1997, am fost în Ungaria pentru un reportaj pe banii mei. Nu mi-a cerut nimeni, nu m-a trimis nimeni. Voiam să știu ce se întâmplă azi cu etnicii români din satele de „valahi” din nord-estul Ungariei. Și am văzut sate cu 95% români, în care mai știa românește doar o babă frumoasă de 90 de ani, în care polițistul era ungur, popa era ungur, învățătorul era ungur, directorul școlii era ungur, patronul chioșcului de covrigi era ungur… Așa arată „autoguvernarea din Ungaria”!
Dar altceva m-a impresionat. Școala cu clasele I-X era în aceeași clădire cu grădinița. La ora 12 fix, toți copiii primeau masa la școală. La ora 13 fix, am văzut mai mulți adolescenți ieșind cu bicicletele din curtea școlii. Fiecare avea un coș fixat pe ghidon, în care se aflau două sufertașe cu capac pentru felul întâi și pentru felul al doilea. Mergeau la toți bătrânii nevoiași. Și nu era nici sărbătoare, nici campanie electorală. Așa trebuie să aveți grijă de bătrânii voștri, domnilor primari! Iar nu să veniți la televizor și să vi se umple gura când rostiți cu ochii beliți și umezi „seniorii noștri!”, iar pe din dos să încurajați niște gherțoi să facă bani pe durerea și pe necazurile lor. Pe de altă parte, acolo unde este cazul, urmașii bătrânilor poartă o răspundere enormă față de bătrânii lor. Cât vor mai trăi – un an, doi? E așa de greu să-i spălăm, să-i hrănim ca să nu fie umiliți de străini? Sigur, pe unii nu-i lasă nevestele sau bărbații prea încuiați să priceapă bătrânețea și obligația morală. „N-am uitat eu ce mi-a făcut mă-ta, ce mi-a zis tat-tu…” Cariera voastră chiar are așa de mult de suferit? Ei ne-au născut, ne-au crescut, ne-au hrănit, ne-au spălat ani la rând… Și abia acum par obosiți… „lumânări în cuib de cuc”...Iar noi ce am făcut?…
Notă. Alte articole ale ziaristului și scriitorului Viorel Patrichi în Jurnalul Bucureștiului
A se vedea și alte articole ale autorului
Nota redacției
Cu nostalgie, Sri Lanka – fosta insulă Ceylon, „Insula surâsului și a pietrei lunii”
„Les grands concours de maths – Grandes Ecoles 2023” (Mines – Ponts – Les Sujets)
Parteneriat Jurnalul Bucureştiului
[…] Ziaristul, fotograful și scriitorul Viorel Patrichi: „Azilele” (în loc de „aziluri”, forma… […]
[…] Ziaristul, fotograful și scriitorul Viorel Patrichi: „Azilele” (în loc de „aziluri”, forma… […]