Cade ca ghilotina sentința dată de judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție în nesfârșitul proces din dosarul lui Gheorghe Ursu: „Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, de părţile civile Ursu Andrei Horia, Ursu Ştefan Olga şi Ursu Sorana şi de părţile responsabile civilmente Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Afacerilor Interne împotriva sentinţei penale nr. 196/F din 17 octombrie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, Secţia I Penală, în dosarul nr. 2500/2/2017 (1030/2017). Obligă pe fiecare dintre apelantele părţi civile şi pe apelanta parte responsabilă civilmente Ministerul Afacerilor Interne la plata sumei de 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea apelurilor declarate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti şi de Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice rămân în sarcina statului. Definitivă”, se arată în minuta instanţei.
„Zeci de mărturii şi documente demonstrează că Gheorghe Ursu a fost torturat în detenţie, în mod sistematic, până la moarte, de către anchetatorul său, Pîrvulescu Marin, secondat de Hodiş Vasile, ambii ofiţeri în direcţia a VI-a a DSS. Prin faptul că se afla în detenţie, la discreţia unui întreg aparat represiv, victima a fost desigur «căzută sub puterea adversarului» politic. Motivul este de asemenea cunoscut: printre alte „grave manifestări duşmănoase», Gheorghe Ursu a trimis scrisori la Europa Liberă în care l-a acuzat pe Nicolae Ceauşescu de crima legată de lăsarea blocurilor avariate de cutremurul din 1977 în nelucrare. Conform mărturiilor, violenţa torturilor aplicate de ofiţeri creştea întrucât „ing. Ursu”, care «s-a legat de tăticu», nu s-a dezis de acele scrisori şi de acuzaţia împotriva şefului statului; pentru că a refuzat să colaboreze, «nu a declarat ceea ce îi interesa pe anchetatori”, „a fost o nucă tare””, a afirmat Andrei Ursu, fiul lui Gheorghe Ursu.
Dacă îi întrebi pe inamovibili, judecătorii vor susține că acest proces „s-a judecat cu celeritate”. Este cea mai stupidă expresie pe care o folosesc judecătorii noștri, știind că adevărul este absolut pe dos. Prin 1994, am văzut pe TVR un interviu cumplit, cel mai teribil interviu pe care l-am văzut vreodată. Marian Clită, criminal de drept comun, povestește cu lux de amănunte cum l-a umilit, l-a torturat și l-a omorât pe Gheorghe Ursu, la presiunea „organelor” de miliție și de securitate. Cum era băiat fin, Clită citea… „Cel mai iubit dintre pământeni”, carte pe care i-o dăduse un securist. De unde să știe Marin Preda ce efecte va avea cartea lui?…
Pentru că Ursu „îi lua lumina”, Clită l-a lovit cu pantoful în pântece până l-a omorât. Fie și numai acest film cu un monstru ar fi fost suficient pentru orice judecător ca să nu dea vreodată o sentință demnă de justiția din anii 1950. Nu am găsit pe nicăieri acel film. Fiecare televiziune ar trebui să dea acel interviu măcar o dată pe an ca să ne aducă aminte de crima cea mai abjectă și cea mai inutilă a regimului Ceaușescu. Fie și numai pentru această crimă, asasinarea lui Ceaușescu nu mi se mai pare nedreaptă. Este instructiv cum motivează judecătorii de la Înalta această sentință demnă de urmașii tovarășilor „Ana, Luca și cu Dej, bagă spaima în burghej”: „Gheorghe Ursu nu a fost un opozant al regimului communist.” Avea rude în Elveția, în Israel, în Argentina, în Sua… În anul 1985, Gheorghe Ursu era inginer în cadrul Institutului de Cercetări şi Proiectare pentru Sistematizare Locuinţe şi Gospodărire Comunală Bucureşti şi, anterior acestui an, el călătorit de nenumărate ori în Occident, spune instanța. De asemenea, în anul 1983, fiica lui a plecat definitiv din România şi s-a stabilit în Statele Unite ale Americii, iar la sfârşitul anului 1984, Gheorghe Ursu a obţinut viză ca să călătorească în SUA pentru a se întâlni cu fiica sa.
„Or, este de notorietate faptul că, în regimul comunist, orice deplasare în afara ţării, în scop turistic, era un adevărat privilegiu de care nu se puteau bucura decât anumite persoane şi sub un control strict din partea organelor de securitate. Pentru a se acorda permisiunea de a călători în afara lagărului comunist, organele de Securitate efectuau investigaţii speciale cu privire la persoana solicitantă, vizând riscul de a rămâne în străinătate. Victimei i s-a acordat această permisiune, chiar în condiţiile în care avea rude şi cunoştinţe în Elveţia, Argentina, Australia, Israel, R.F. Germania, Anglia, astfel cum rezultă din materialele existente la dosarul cauzei, nefiind identificate aspecte deosebite în comportamentul şi conduita acesteia. La întoarcerea în ţară, victima redacta câte o notă despre călătoria efectuată, persoanele cu care s-a întâlnit, discuţiile purtate etc. Aşadar, până la momentul identificării jurnalului nu au rezultat suspiciuni care să determine neacordarea de către organele de Securitate a permisiunii de a pleca în scop turistic în străinătate, deşi se cunoştea că nu era tocmai un simpatizant al conducerii de stat şi partid”, susțin judecătorii.
„În acest context, Înalta Curte reţine că victima nu a fost un opozant al regimului comunist şi nu s-a aflat în relaţii de adversitate cu organele de Securitate ale statului, atât timp cât opiniile sale şi dezacordul faţă de politica şi conducerea de stat nu au fost făcute publice, nu a ajuns la cunoştinţa publicului larg pe vreo altă cale şi nu au produs vreo consecinţă în realitatea exterioară (nu au fost de natură a propaga idei şi concepţii ostile ori de a instiga la acţiuni împotriva orânduirii socialiste). Astfel, victima nu şi-a manifestat public dezacordul faţă de politica şi conducerea de stat şi partid, astfel încât să devină o persoană periculoasă pentru securitatea statului, din cauza posibilităţii de influenţare a opiniei publice şi de instigare a populaţiei împotriva conducerii de stat şi partid. Opiniile şi nemulţumirile sale au fost exprimate fie în jurnalul său intim, dar nu a fost făcut public, fie prin materialele transmise la postul de radio Europa Liberă, dar nu a fost menţionat numele său, fie prin păreri exprimate la locul de muncă, dar care nu au fost în măsură să atragă atenţia organelor de Securitate, fiind arestat şi deţinut pentru infracţiuni de drept comun (infracţiunea de operaţiuni interzise cu mijloace de plată străine)”, consideră judecătorii.
Procurorii militari au stabilit că Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş au exercitat acţiuni represive şi sistematice (filaj, urmărire informativă, percheziţii, audieri sistematice, acte de violenţă fizică şi psihică) asupra lui Gheorghe Ursu, acţiuni care „au avut ca urmare producerea de suferinţe fizice sau psihice grave şi au fost de natură să îi aducă o atingere gravă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, în principal a dreptului la viaţă”. Fiul disidentului, Andrei Ursu, susţine că Mihai Pîrvulescu a fost cel care l-a anchetat mai întâi în stare de libertate pe Gheorghe Ursu. Pentru că acesta din urmă a refuzat să îşi denunţe prietenii, printre care cunoscuţii scriitori Nina Cassian, Geo Bogza, Radu Cosaşu, Securitatea a hotărât „continuarea cercetărilor sub stare de arest”, „urmând ca în cercetări să se clarifice şi natura relaţiilor” cu aceştia.
Pentru a încerca să evite un caz de persecuţie politică ce ar fi fost neprielnic pe plan internaţional regimului Ceauşescu, Securitatea i-a înscenat lui Gheorghe Ursu un caz de drept comun pentru posesia a 17 dolari, pentru care l-a arestat pe 21 septembrie 1985.A fost închis într-o celulă cu doi deţinuţi de drept comun, Marian Clită şi Gheorghe Radu, care au primit ordin de la securişti să exercite acte de violenţă asupra lui. Inginerul Gheorghe Ursu a murit în urma bătăilor primite de la Marin Pîrvulescu şi de la alţi ofiţeri de securitate, dar şi în urma agresiunilor din partea unor deţinuţi de drept comun. Până acum, trei persoane au fost condamnate în acest caz: col. (r) Tudor Stănică, pe atunci şeful Miliţiei din Capitală, col. (r) Mihai Creangă, adjunctul său, şi Marin Clită, colegul de celulă al disidentului.
Tudor Stănică nu a făcut nicio zi de închisoare invocând motive medicale, Mihai Creangă a scăpat după zece ani, iar deţinutul de drept comun Marin Clită a ieşit din puşcărie după nouă ani pentru bună purtare. În prezent, Clită este din nou în penitenciar, unde execută o condamnare de 14 ani primită în Danemarca, fiind acuzat că a omorât o stewardesă într-o cameră de hotel din Copenhaga. Cu vreo 40 de lovituri de cuțit…Eu nu aș condamna-o pe doamna judecător Nițu pentru sentința ei bolșevică, dar aș obliga-o să vadă în fiecare seară, înainte de culcare, filmul cu Marian Clită, care dă toate amănuntele crimei. În rest, să fie liberă și să se bucure de pensia ei specială, iar noi ceilalți să plătim penntru plăcinta care va veni de la CEDO pentru statul român…
Notă. Alte articole ale ziaristului și scriitorului Viorel Patrichi în Jurnalul Bucureștiului
A se vedea și alte articole ale autorului
Cu nostalgie, Sri Lanka – fosta insulă Ceylon, „Insula surâsului și a pietrei lunii”
„Les grands concours de maths – Grandes Ecoles 2023” (Mines – Ponts – Les Sujets)
[…] Ziaristul, fotograful și scriitorul Viorel Patrichi: „Justiția din România s-a compromis defini… […]
[…] Ziaristul, fotograful și scriitorul Viorel Patrichi: „Justiția din România s-a compromis defini… […]
[…] Ziaristul, fotograful și scriitorul Viorel Patrichi: „Justiția din România s-a compromis defini… […]
[…] Ziaristul, fotograful și scriitorul Viorel Patrichi: „Justiția din România s-a compromis defini… […]
[…] Ziaristul, fotograful și scriitorul Viorel Patrichi: „Justiția din România s-a compromis defini… […]
[…] Ziaristul, fotograful și scriitorul Viorel Patrichi: „Justiția din România s-a compromis defini… […]
[…] Ziaristul, fotograful și scriitorul Viorel Patrichi: „Justiția din România s-a compromis defini… […]
[…] Ziaristul, fotograful și scriitorul Viorel Patrichi: „Justiția din România s-a compromis defini… […]
[…] Ziaristul, fotograful și scriitorul Viorel Patrichi: „Justiția din România s-a compromis defini… […]
[…] Ziaristul, fotograful și scriitorul Viorel Patrichi: „Justiția din România s-a compromis defini… […]
[…] Ziaristul, fotograful și scriitorul Viorel Patrichi: „Justiția din România s-a compromis defini… […]
[…] Ziaristul, fotograful și scriitorul Viorel Patrichi: „Justiția din România s-a compromis defini… […]
[…] Ziaristul, fotograful și scriitorul Viorel Patrichi: „Justiția din România s-a compromis defini… […]
[…] Ziaristul, fotograful și scriitorul Viorel Patrichi: „Justiția din România s-a compromis defini… […]
[…] Ziaristul, fotograful și scriitorul Viorel Patrichi: „Justiția din România s-a compromis defini… […]
[…] Ziaristul, fotograful și scriitorul Viorel Patrichi: „Justiția din România s-a compromis defini… […]
[…] Ziaristul, fotograful și scriitorul Viorel Patrichi: „Justiția din România s-a compromis defini… […]
[…] Ziaristul, fotograful și scriitorul Viorel Patrichi: „Justiția din România s-a compromis defini… […]
[…] Ziaristul, fotograful și scriitorul Viorel Patrichi: „Justiția din România s-a compromis defini… […]
[…] Ziaristul, fotograful și scriitorul Viorel Patrichi: „Justiția din România s-a compromis defini… […]
[…] Ziaristul, fotograful și scriitorul Viorel Patrichi: „Justiția din România s-a compromis defini… […]
[…] Ziaristul, fotograful și scriitorul Viorel Patrichi: „Justiția din România s-a compromis defini… […]
[…] Ziaristul, fotograful și scriitorul Viorel Patrichi: „Justiția din România s-a compromis defini… […]
[…] Ziaristul, fotograful și scriitorul Viorel Patrichi: „Justiția din România s-a compromis defini… […]
[…] Ziaristul, fotograful și scriitorul Viorel Patrichi: „Justiția din România s-a compromis defini… […]