Acasă Expoziții-Târguri agroalimentare și zootehnice Ziaristul, fotograful și scriitorul Viorel Patrichi: „Paris SIA (Salon International de l’Agriculture/Salonul...

Ziaristul, fotograful și scriitorul Viorel Patrichi: „Paris SIA (Salon International de l’Agriculture/Salonul Internațional al Agriculturii) – International Agricultural Show (2024) a tras obloanele sub asediu”

Logo du salon de l'Agriculture 2024

Așa s-a încheiat duminică Salonul Internațional de Agricultură de la Paris, care s-a desfășurat generos în perioada 24 februarie-3 martie 2024, o ediție cu totul specială fiindcă târgul de la Porțile Palatului Versailles a împlinit 60 de ani. O primă evaluare cantitativă a fost făcută duminică seara: cea de-a 60-a ediție a primit aproximativ 603.652 de vizitatori. Organizatorii erau deja „foarte mulțumiți de numărul de vizitatori”. Un eveniment marcat de mânia fermierilor francezi, care, după ce au împroșcat cu vidanjele chiar și Arcul de Triumf, s-au îndreptat spre politicienii clipei de la Paris. Programul vizitei lui Emmanuel Macron a fost dat peste cap. Sindicatul agricol majoritar FNSEA (Fédération Nationale des Syndicats d’Exploitants Agricoles) dăduse tonul cu o zi înainte de deschidere, pe 23 februarie, organizând un marș care se încheie cu o priveghere în fața intrării în Parc des Expositions din Paris. Premierul Gabriel Attal a pus paie pe foc cu discursul lui de tip „Bonjour, popor!”, rostit în fața fermierilor. Standurile au fost golite de vizitatori.

Nota redacției. Înființată în 1946, Federația Națională a Sindicatelor Exploatanților Agricoli (cu deviza „Bărbații și femeile, producția și teritoriile sunt pilonii unionismului/sindicalismului nostru”), primul sindicat agricol francez, reunește întreaga producție din toate regiunile. Cu 31 de asociații specializate (cereale, lapte, carne, fructe și legume etc.) și peste 212.000 de membri (în 20.000 de sindicate locale, 12 federații regionale,  95 de federații departamentale) aceasta este angajată în lupta pentru a sprijini fermierii francezi în proiectele lor și pentru a găsi soluții la dificultățile acestora, indiferent de dimensiunea exploatării lor, de modul lor de producție sau canalele de marketing (scurtcircuite, catering, export etc.). Organizația promovează inovația în viața de zi cu zi, pentru dezvoltarea durabilă a Ferme en France pentru a răspunde tuturor piețelor și tuturor consumatorilor și energizează viața locală, dialogează cu cetățenii și poartă vocea fermierilor în organismele europene și internaționale.

La solicitarea fermă a FNSEA, Emmanuel Macron s-a angajat să recunoască agricultura drept un domeniu „de interes general major al națiunii franceze”. Așteptat cu înfrigurare la spectacol, guvernul a înmulțit promisiunile: planuri pentru ameliorare și grâu dur, 40 Mil€ în plus pentru agricultura ecologică, 100 Mil€ în plus pentru sectorul fructelor și legumelor. Au fost publicate și decrete privind denumirea cărnurilor sau a profesiilor aflate în penurie. Parada politicienilor a fost constantă, pe fondul campaniei pentru alegerile europene. Miniștrii Christophe Béchu (Tranziția ecologică) și Marc Fesneau (Agricultură) au fost ținta tirurilor de ouă. Președintele Republicii s-a plasat din start în opoziție cu extrema dreaptă, denunțând o legătură între Coordination Rurale și RN.

Salon de l'agriculture 2024 - image00058

Programul acestui târg a fost însă complex și instructiv pentru toate vârstele, cu multe concursuri de frumusețe pentru diverse rase de animale, iar Ferma Educativă a prezentat pentru copii Viața animalelor de fermă, rase de iepuri, școala caprelor (spectacol cu animalele), Predarea în școlile veterinare, Profesii în domeniul îngrijirii animalelor, Bunăstarea animalelor, Câinii ciobănești care dansează etc. Dacă vom cunoaște grija statului francez pentru agricultură, pentru satul tradițional, pare stranie din perspectiva românilor această revoltă a fermierilor francezi. Ce-ar face ei în locul nostru dacă satele lor s-ar pustii?… Oare ce ar face fermierii francezi dacă politicienii lor ar fi străini de lumea rurală? Nu îndrăznesc să dau un răspuns…

Salonul revine la Paris, Porte de Versailles, în perioada 24 februarie-3 martie 2024, pentru o ediție cu totul specială, deoarece anul acesta își sărbătorește cea de-a 60-a aniversare pe tema „Solul și pământul: viața în mâinile noastre“. Timp de 10 zile, de la sfârșitul lunii februarie până la începutul lunii martie, vizitatorii curioși, de toate vârstele, au fost invitați să întâlnească fermieri și profesioniști din acest sector, să descopere diversele activități și servicii oferite de lumea agricolă și să admire concursurile de vinuri și produse de origine animală…

Galerie foto

Bibliografie

Vache dans son box au salon international de l'agriculture

Notă. Articole asociate ale autorului din Jurnalul Bucureștiului

Ziaristul Viorel Patrichi: „Mândria fermierului francez” la marele târg de zootehnie de la Clermont Ferrand (Franța)

Ziaristul și scriitorul Viorel Patrichi: „AgriPlanta RomAgroTec – marele târg agricol din Valahia”

Ziaristul, fotograful și scriitorul Viorel Patrichi: „Dezastrul din agricultură este opera oamenilor politici”

Ziaristul, fotograful și scriitorul Viorel Patrichi: „Modelul francez pentru agricultura României”

Ziaristul și scriitorul Viorel Patrichi: „Fermierii au răbufnit. Comisia Europeană a refuzat să discute cu ei…”

Ziaristul Viorel Patrichi: „(Târgul) Indagra (de la București, cel mai important eveniment agricol din România) a intrat rău la apă”

Articole asociate

Congresul Internațional al Universității Apollonia din Iași Ediția XXXIV – „Pregătim viitorul promovând excelența”. Corespondență de la Pompiliu Comșa (Prof. univ. asoc. Univ. Apollonia, directorul ziarelor Realitatea & Timpul – parteneri media ai Jurnalului Bucureștiului & directorul executiv al Trustului de Presă Pompidu – Iași), membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului

Prietenul nostru de suflet, Mihai Căldăraru – „omul mic cu suflet mare”, premiat de Ministrul Familiei Natalia Intotero, la Gala Națională a Binelui – 2024, iar prof. dr. Adrian Streinu – Cercel, susținător al Galei, distins cu titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universității Apollonia din Iași și implicit, cu cel de „Cetățean de Onoare” al Târgu’ Ieșilor

Colocviile TeleMoldova Plus (+) cu o dublă lansare de carte și o piesă de teatru

Nota redacției

Le Casse du siècle – „Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre OAS (Organizația Armată Secretă), SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” în „războiul cazinourilor” a „anilor de plumb” de pe Coasta de Azur, într-un „triunghi al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și (re)stabilirea adevărului istoric (Partea 3 – Comentariul Autorului)

Subiect de teză de doctorat (Sujet de thèse). „Le Casse du siècle – En quête de vérité”. „Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre OAS (Organizație Armată Secretă), SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” în „războiul cazinourilor” a „anilor de plumb” de pe Coasta de Azur, într-un „triunghi al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și (re)stabilirea adevărului istoric

Incursiune prin labirintul psihicului uman – „De la viață la moarte și înapoi” (Partea 2) de la corespondentul nostru permanent Dr. Anna–Nora Rotaru–Papadimitriou (Grecia–Atena), membră a Staff al Jurnalului Bucureștiului

„Din viața investigatorilor privați (Privat investigator – Pi/∏/π) – mituri și realități”. Interviu cu D-na Maria Bumbaru președinta ADNR (Asociația Naționlă a Detectivilor din România). Partea 1 (Generalități)

„Din viața investigatorilor privați (Privat investigator – Pi/∏/π)– mituri și realități”. Interviu cu D-na Maria Bumbaru președinta ADNR (Asociația Naționlă a Detectivilor din România). Partea 2 (Activitatea și „costul” real al unui ∏)

In memoriam profesoara de canto Adela – Ioana Burlui. Elogiu profesorului de medicină dentară și „omului de litere” Vasile Burlui, președintele Fundației „Sfânta Apollonia” din Iași și „patronul” congreselor internaționale ale Universității Apollonia „Pregătim viitorul–promovăm excelența”

Henri Poincaré, printre contemporanii săi și dincolo de ei. Incursiuni în geo-receptologia și geofilosofia științei (Corespondență de la prof. dr. Narcis Zărnescu, scriitor, critic și istoric literar, redactor șef al Revistei „Academica” al Academiei Române, secretar știinfic al Academiei Oamenilor de Știință din România, secția  Secția X–Filosofie, Teologie și Psihologie, membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului, Cavaler al Ordinului „Palmes Académiques” din Franța)

Profesorul Doru Pop de la UBBC (Universitatea Babeș – Bolyai) din Cluj – Napoca: „Fascismul, un herpes care mereu se reîntoarce”

Cum „traducem” cultura. Marea antologie a liricii românești/ Die Geschichte der rumänischen Lyrik (de la începuturi și până astăzi) a poetului și traducătorului trilingv brașovean Dr. Christian W. Schenk (membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities), corespondent permanent al Jurnalului Bucureștiului (din Boppard – Renania-Palatinat, Germania)

Uniți în onoare și recunoștință în amintirea eroilor de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, la sediul OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Ecosoc – Națiunile Unite)

„Ortopedia Pediatrică este Știință, Artă și Predicție” (Corespondență de la Dr. Gheorghe Burnei, Professor of pediatric orthopedics, Macta Clinic – Constanța)

„Grandes écoles scientifiques – un modèle à réinventer” (Pierre Veltz, professeur émérite à l’Ecole des Ponts ParisTech – École nationale des ponts et chaussées)

„Scriitorul” multirecidivst Rédoine Faïd („Le Roi de Belle”) specializat în jafuri armate și evadări – Spectaculoasa sa evadare din CPSF (Centrul Penitenciar de la Réau) cu un elicopter Alouette. Procesul și Verdictul. Corespondență de la Curtea cu Jurați a TJP (Tribunalul Judiciar Paris)

Traducerea (Corespondență de la Dr. Dr. Christian W. Schenk – poet și traducător trilingv brașovean, membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities, corespondent permanent și membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului din Boppard – Renania-Palatinat, Germania). Traducerea textelor cu caracter juridic (Thomas Csinta, criminal investigation journalist, research professor in MM – mathematical modeling & in MASS – Applied Mathematics in Social Sciences)

Le vernissage de l’exposition „Icônes et poteries de Roumanie” (Corespondență de la eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, promotorul înfrățirii orașelor Brașov – ZMBv și Tours-Métropole Val de Loire)

Le 10 octobre – „Journée européenne & mondiale contre la peine de mort” avec Amnesty International, ECPM (Ensemble Contre la Peine de Mort) et le Journal de Bucarest („Le petit Parisien”)

Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024

https://www.jurnalul-bucurestiului.ro/jaful-secolului-de-la-banca-societe-generale-din-nisa-o-conexiune-dintre-sac-serviciul-de-actiune-civica-gaulle-ist-si-celebra-organizatie-criminala-french-connexion/

Le Casse du siècle – „Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre OAS (Organizația Armată Secretă), SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” în „războiul cazinourilor” a „anilor de plumb”de pe Coasta de Azur, într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și (re)stabilirea adevărului istoric (Partea 1 – Preambul)

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra