Acasă Decese (personalități) Ziaristul, scriitorul și fotograful Viorel Patrichi: „Ilie Șerbănescu a plecat și ne-a...

Ziaristul, scriitorul și fotograful Viorel Patrichi: „Ilie Șerbănescu a plecat și ne-a lăsat colonie…”

Jurnalul Bucureștiului. On line Newspaper publishing almost everything to be well informed.
That’s our main and only purpose!
Jurnalul Bucureștiului aims to be an online newspaper for information and debate of citizens’ problems and events.
The principles that will be at the basis of this publication are: 
–  Democracy cannot exist without opposition
– Elected representatives are our representatives and not our masters
– Criticism fosters progress
– Free speech-an important factor in correcting the deviations of power.

Desăvârșit ca atitudine, fervent apărător al drepturilor României, manierat peste limite firești, Ilie Șerbănescu s-a stins la 81 de ani pe data de 8 aprilie. Se născuse pe 20 iulie 1942, în București. A absolvit Academia de Studii Economice din București. A devenit doctor în economie, încă din 1976, cu lucrarea „Corporațiile transnaționale”, care avea să rămână unicul reper bibliografic pe această temă până în 1989. Tema avea să-l marcheze toată viața și aș putea afirma că nimeni nu a înțeles mai bine acest fenomen din perspectivă românească.

S-a format la revista Lumea, unde lucrau jurnaliști de elită. De fapt, aceasta fusese creația lui George Ivașcu și a lui Ion Cârjă, un redactor șef de excepție. După 1990, Ilie Șerbănescu și-a căutat locul în presa noastră superficială și mi-e greu să spun că l-a găsit, deși era un talent autentic și penetrant, sub acel aer de blândețe. George Pădure, care nu se pricepea nici la mobile, nici la frizerițe sau ciupercărese, l-a angajat ca director la Tineretul Liber (urmașul ziarului Scînteia tineretului) cu speranța că va salva ziarul. Nu-i zicea pe nume gazetarului, îi spunea „Bre nea Ilie”, ca o concesie din vârful buzelor bleumarin, dar nu a fost mulțumit și l-a adus pe Ion Cristoiu care s-a remarcat prin articole grele despre raporturile „musai” conflictuale dintre părinți și copii, „musai” grobiene dintre ofițeri și soldați, „musai” dușmănoase dintre patroni și angajați, dintre elevi și profesori sau învățători, dar și prin vestita contribuție gazetărească „O poziție pe zi” de pe prima pagină. Și Jack Spintecătorul a îngropat ziarul. Definitiv! Era al doilea cotidian, cu 1 milion de exemplare pe zi, după „România Liberă”, cu 1,2 milioane. S-a dus…

Apoi, Ilie Șerbănescu a fost director la „Ziarul Financiar” și i-a dat strălucire profesională acestei publicații. A fost realizatorul emisiunii „Rătăciţi în tranziţie”, la ProTV. A realizat studii peste care nu se poate trece ușor despre această perioadă: „Corporaţiile transnaţionale” (1978), „Terra-portret în alb-negru” (1980), „Reforma economică în România: jumătăţile de măsură dublează costurile sociale” (1994), „Manifestul partidului imobilist” (1996), „România sub tirania cifrelor mici” (2002-Columbia University), „România-o colonie la marginea Europei”  (2016), „Colonialismul actual şi colonia sa, România” (Ed. Mica Valahie, 2018).

Ilie Șerbănescu a murit strigând că „suntem colonie”. A alimentat propaganda toxică Rusia–Ciutacu–RTV

Analiza economică lucidă și critică din scrierile lui Ilie Șerbănescu l-a convins pe Victor Ciorbea să-l desemneze ministru al Reformei, într-o perioadă în care premierul însuși nu știa cu ce se mânca reforma. Ilie a fost singurul ministru fără cabinet. Stătea la o masă pe coridor și gândea reformarea României. Locul lui nu era lângă o secătură ca Victor Ciorbea și a demisionat la scurt timp. Dacă voiai să afli de la Ilie care este viitorul României, puteai să te duci și să te spânzuri liniștit. Rațiunea cea mai rece te țintuia să accepți că nu este ieșire…

„România poate să joace afaceri de nișă, dar a jucat prost, fără să aibă idee ce trebuie să facă”, spunea economistul în 2023, într-un interviu pentru generația tânără de la „Ziarul Financiar”. „Traian Băsescu a acceptat compasul doamnei Merckel–deficit zero, dar România nu avea infrastructura construită. Și toți banii împrumutați erau americani. Am plătit scump detot cu dobânzi imense și nu am învățat nimic. Vine Iohannis și bulucește  PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență), ceea ce Germania nu a vrut să facă niciodată: să folosească creditul propriu ca să se împrumute pentru alții. (…) PIB-ul nu este al României, este o economie străină. Pe teritoriul României există două economii: economia străină, care merge bine pentru că a luat toate resursele, activele și pârghiile strategice. Ea este dominantă și deține 60%. A cui este creșterea economică din PIB, despre care vorbește mereu Institutul Național de Statistică? Astea-s lucruri obiective, nu-s povești…Economia nu mai este a României. Nu mai aveți un nebun care să vă vorbească despre colonie…Dacia nu mai este o mașină românească, este a francezilor. Ce e românesc pe piață? Firmele românești din județul Argeș sunt la fel de subdezvoltate ca firmele din Teleorman. Noi nu mai avem bănci proprii. Băncile contribuie la dezvoltarea economiei noastre doar cu 8%. Este o bășcălie! Economia străină din România nu contribuie la dezvoltarea infrastructurii noastre. Țara mai are doar 40% din PIB și cu banii de-acolo nu poate să susțină sănătatea, armata, școala, poliția, serviciile speciale… Există PIB-ul economiei străine din România și PIB-ul economiei românești, care este 40%. Datoria externă a României (140 Md$US) este în proporție de 60% a străinilor, a multinaționalelor non-bancare din țara noastră, nu a românilor. Așa a fost regula jocului. Noi am ostilizat Rusia degeaba. Nu vin rușii peste noi. Să ia ce? Au luat occidentalii tot… Basarabia n-are legătură cu ce a fost în ultimii 25 de ani…Decuplarea dintre decizie și responsabilitate este lucrul cel mai grav… Nu avem o lege pe o temă, există două-trei, ca să nu fie aplicată…Nu mai văd nicio ieșire… Înainte, vedeam ieșiri…”

G4Media a dat cu mămăliga în geam chiar în ziua în care a murit jurnalistul: „În ultimii ani, Ilie Șerbănescu s-a remarcat printr-un discurs conspiraționist în care a acuzat constant capitalul străin că ar exploata România și a vorbit despre România ca despre o presupusă „colonie”, în ciuda faptului că apartenența României la UE și NATO a dus la o dezvoltare economică fără precedent. De altfel, discursul lui Ilie Șerbănescu a fost folosit de partide și candidați de extremă pentru a-și fundamenta pozițiile anti-europene și anti-NATO”. Atât au înțeles și ei…

Eu cred însă că tot el a avut dreptate, iar nu politrucii de tip nou. Sigur că nu a găsit nicio ieșire, dar cine a găsit? Majoritatea bucureștenilor nici nu bănuiesc că există asasini economici, nu știu măcar că plătesc străinilor până și pentru apa de ploaie. Chiar și în lunile de secetă! Așa că Ilie, care purta nume de prooroc revoltat, poate acum să-l trezească pe Dumnezeu din moțăială când îi va povesti că România nu mai are nicio ieșire. Până când o echipă de lupi tineri ne va învăța cum trebuie să profităm de interdependențele generate de globalism pentru propria supraviețuire ca națiune. Eu am convingerea că va veni acea zi…

Nota redacției

Subiect de teză de doctorat (Sujet de thèse). „Le Casse du siècle – En quête de vérité”. „Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre OAS (Organizație Armată Secretă), SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” în „războiul cazinourilor” a „anilor de plumb” de pe Coasta de Azur, într-un „triunghi al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și (re)stabilirea adevărului istoric

Le dossier criminel Matthieu Moulinas. Étude de la criminalité sexuelle juvénile (par le biais des MASS – Mathématiques Appliques). Dosarul criminal Matthieu Moulinas (criminal sexual minor recidivist, condamnat la închisoare pe viață). Subiect de teză de doctorat – Studiul criminalității sexuale juvenile cu ajutorul MASS (Matematici Aplicate în Științe Sociale – Sistemele complexe, Fornale și Fractali – prof. univ. dr. Thomas CSINTA, jurnalist de investigații criminale, atașat de presă al OADO – Națiunile Unite, detașat permanent la Curțile cu Jurați ale Tribunalelor Judiciare franceze)

Mesajul politic al G-ralului de armată, profesor universitar Mircea Chelaru (deputat AUR al județului Argeș) câtre națiunea Română

Prietenul nostru de suflet, Mihai Căldăraru (Director Executiv Adjunct Protecție Socială a DGAS România – AEDOPS România) – „omul mic cu suflet mare”, premiat de Ministrul Familiei Natalia Intotero, la Gala Națională a Binelui – 2024, iar prof. dr. Adrian Streinu – Cercel, susținător al Galei, distins cu titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universității Apollonia din Iași și implicit, cu cel de „Cetățean de Onoare” al Târgu’ Ieșilor

Colocviile TeleMoldova Plus (+) cu o dublă lansare de carte și o piesă de teatru

„Art Basel Miami” – Săptămâna Artei în Miami (Corespondență de la artista vizuală Paula Craioveanu – „regina amazoanelor plasticii românești” din Miami – Florida, SUA)

Profesorul Doru Pop de la UBBC (Universitatea Babeș – Bolyai) din Cluj – Napoca: Blaga și „gândirea evreiască”

„Arta, pentru a fi cunoscută trebuie să circule”. Eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, din nou în România

Incursiune prin labirintul psihicului uman – „De la viață la moarte și înapoi” (Partea 2) de la corespondentul nostru permanent Dr. Anna–Nora Rotaru–Papadimitriou (Grecia–Atena), membră a Staff al Jurnalului Bucureștiului

„Din viața investigatorilor privați (Privat investigator – Pi/∏/π) – mituri și realități”. Interviu cu D-na Maria Bumbaru președinta ADNR (Asociația Naționlă a Detectivilor din România). Partea 1 (Generalități)

„Din viața investigatorilor privați (Privat investigator – Pi/∏/π)– mituri și realități”. Interviu cu D-na Maria Bumbaru președinta ADNR (Asociația Naționlă a Detectivilor din România). Partea 2 (Activitatea și „costul” real al unui ∏)

In memoriam profesoara de canto Adela – Ioana Burlui. Elogiu profesorului de medicină dentară și „omului de litere” Vasile Burlui, președintele Fundației „Sfânta Apollonia” din Iași și „patronul” congreselor internaționale ale Universității Apollonia „Pregătim viitorul–promovăm excelența”

Henri Poincaré, printre contemporanii săi și dincolo de ei. Incursiuni în geo-receptologia și geofilosofia științei (Corespondență de la prof. dr. Narcis Zărnescu, scriitor, critic și istoric literar, redactor șef al Revistei „Academica” al Academiei Române, secretar știinfic al Academiei Oamenilor de Știință din România, secția  Secția X–Filosofie, Teologie și Psihologie, membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului, Cavaler al Ordinului „Palmes Académiques” din Franța)

Profesorul Doru Pop de la UBBC (Universitatea Babeș – Bolyai) din Cluj – Napoca: „Fascismul, un herpes care mereu se reîntoarce”

Cum „traducem” cultura. Marea antologie a liricii românești (Die Geschichte der rumänischen Lyrik) de la începuturi și până astăzi, a poetului și traducătorului trilingv brașovean Dr. Christian W. Schenk (membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities), corespondent permanent al Jurnalului Bucureștiului (din Boppard – Renania-Palatinat, Germania)

Uniți în onoare și recunoștință în amintirea eroilor de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, la sediul OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Ecosoc – Națiunile Unite)

„Ortopedia Pediatrică este Știință, Artă și Predicție” (Corespondență de la Dr. Gheorghe Burnei, Professor of pediatric orthopedics, Macta Clinic – Constanța)

„Grandes écoles scientifiques – un modèle à réinventer” (Pierre Veltz, professeur émérite à l’Ecole des Ponts ParisTech – École nationale des ponts et chaussées)

„Scriitorul” multirecidivst Rédoine Faïd („Le Roi de Belle”) specializat în jafuri armate și evadări – Spectaculoasa sa evadare din CPSF (Centrul Penitenciar de la Réau) cu un elicopter Alouette. Procesul și Verdictul. Corespondență de la Curtea cu Jurați a TJP (Tribunalul Judiciar Paris)

Traducerea (Corespondență de la Dr. Dr. Christian W. Schenk – poet și traducător trilingv brașovean, membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities, corespondent permanent și membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului din Boppard – Renania-Palatinat, Germania). Traducerea textelor cu caracter juridic (Thomas Csinta, criminal investigation journalist, research professor in MM – mathematical modeling & in MASS – Applied Mathematics in Social Sciences)

Le vernissage de l’exposition „Icônes et poteries de Roumanie” (Corespondență de la eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, promotorul înfrățirii orașelor Brașov – ZMBv și Tours-Métropole Val de Loire)

Le 10 octobre – „Journée européenne & mondiale contre la peine de mort” avec Amnesty International, ECPM (Ensemble Contre la Peine de Mort) et le Journal de Bucarest („Le petit Parisien”)

Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra