Acasă Evenimente culturale Ziua Mondială a Limbii Arabe sărbătorită la MNIR (Muzeul Național de Istorie...

Ziua Mondială a Limbii Arabe sărbătorită la MNIR (Muzeul Național de Istorie a României) partenerul cultural – educațional al Jurnalului Bucureștiului

Thomas Csinta (Protocolul Păcii și înțelegerii cu popoarelele Lumii Arabe - Emiratele Arabe Unite 2012)

Ziua limbii arabe (اليوم العالمي للغة العربية) este sărbătorită, la ONU, în fiecare an pe data de 18 decembrie. Astfel, cu prilejul celebrării Zilei Mondiale a Limbii Arabe, Consiliul Ambasadorilor Arabi la București și Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), organizează miercuri, 14 decembrie 2022, la sediul muzeului, două conferințe științifice urmate de vernisajul unei expoziții inedite despre limba și cultura arabă, astfel:

Conferințele vor avea loc la sala Mihai Viteazul, corp Stavropoleos (et. II), iar accesul se va face prin intrarea B din str. Poștei (vis-à-vis de Biserica Stavropoleos). Vernisajul va avea loc în Holul Central al muzeului, accesul făcându-se prin intrarea principală din Calea Victoriei nr. 12. Expoziția „Caligrafie arabă în colecții din România” prezintă, într-un mod original, prin intermediul bunurilor de patrimoniu, contexte istorice diverse din care limba arabă își revendică legitimitatea, într-un spațiu vast, multicultural.

Proiectul expozițional este organizat în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național al Literaturii Române, Complexul Național Muzeal Curtea Domnească din Târgoviște, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Simion Gavrilă” din Tulcea, Biblioteca Sfântului Sinod și Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române, și cuprinde piese din colecțiile instituțiilor partenere și din colecțiile private ale domnilor Ionel Cândea, Emilian Radu, George Trohani, precum: manuscrise din sec. XVII–XIX ale Coranului, tipărituri destinate creștinilor arabi din Orientul Apropiat comandate  de domnitori ai Țărilor Române, tipărituri ale literaturii creștine realizate în Occident în sec. XVII-XVIII, obiecte din metal (arme și vase) cu inscripții în limba arabă, obiecte din lemn, ceramică, textile, monede, sigilii, ordine și decorații, obiecte de cult, obiecte de artă. Expoziția este deschisă la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), până la data de 8 ianuarie 2023 și poate fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 09h00–17h00 (ultimul acces la 16.15).

Nota redacției. Inițiativa de a dedica o zi a anului fiecăreia dintre cele șase limbi oficiale ale Organizației Națiunilor UniteAraba, chineza, engleza, franceza, spaniola și rusa-aparține Departamentul pentru informații publice al Secretariatului ONU, care a pus-o în practică începând cu anul 2010. Data de 18 decembrie a fost aleasă pentru limba arabă deoarece este ziua când, în 1973, Adunarea Generală a ONU a adoptat araba ca limbă oficială a sa, iar această limbă este cea mai mare subramură, ca număr de vorbitori, aflată în uz, din cadrul familiei de limbi semitice. Clasificată ca semitică centrală, aceasta este înrudită îndeaproape cu akkadiana, ebraica, aramaica, siriaca, cananeana, feniciana, limbile etiopiene (gheeză, tigrină, tigri, amhară) etc. În momentul de față, araba este limba oficială în Algeria, Arabia Saudită, Bahrain, Comore (alături de alte limbi), Djibuti, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Iordania, Irak, Kuweit, Liban, Libia, Maroc, Mauritania, Oman, Palestina, Qatar, Siria, Somalia (alături de somaleză), Sudan, Tunisia, Yemen. Pe lângă araba literară, oficială, peste tot, în comunitățile arabe, sunt folosite, în viața de zi cu zi, felurite dialecte arabe. În afara țărilor menționate, araba este folosită ca limbă de cult peste tot unde a însoțit islamul: în Asia Centrală, China de Vest, Turcia, Iranul, Afganistanul, India, Pakistanul, Bangladesh, Indonezia, Malaezia, FilipineAfrica Centrală și Orientală, în unele părți din Europa (cu precădere, Peninsula Balcanică) etc. În afara acestor zone care au o lungă și bogată tradiție islamică, practic, în momentul de față, datorită emigrărilor, există comunități islamice (mai mult sau mai puțin stabile) peste tot în lume. Având în vedere răspândirea și importanța sa în lume, din 1974, araba a fost adoptată ca una dintre limbile de lucru ale Organizației Națiunilor Unite., iar în fiecare an, pe data de 18 decembrie, este sărbătorită Ziua limbii arabe.

Articol asociat

„Holocaustul” (Shoah) islamist în „lumea ocidentală” a (sub)continentului Eurasian (Eurasiatic). Islamizarea Europei între utopie și realitate. Multiculturalismul, viitorul omenirii, o consecință inevitabilă, dar pozitivă, a mondializării. [L’holocauste islamiste dans le monde occidental et l’islamisation de l’Europe entre l’utopie (la fiction) et la réalité. Le multiculturalisme, l’avenir de l’humanité, une conséquence inévitable mais positive de la mondialisation].

Notă. Alte articole despre MNIR în Jurnalul Bucureștiului

Nota redacției