An de an, pe 16 Octombrie celebrăm Ziua Mondială a Alimentației, iar Aplicația gratuită InfoCons îi ajută pe consumatori să afle instant care sunt alertele rapide pentru produsele alimentare și non-alimentare. Alertele rapide pentru produsele alimentare și pentru produsele non-alimentare de la nivelul Uniunii Europene, actualizate pe măsură ce apar, sunt afișate pe aplicația InfoCons în română și engleză, menționându-se țările vizate. Pentru fiecare alertă de siguranță alimentară este menționat gradul de risc: scăzut, nedeterminat și până la serios. În acest context, consumatorii sunt avertizați în timp util și pot lua atitudine! Astfel, produsele ce fac obiectul alertelor de siguranță alimentară și non-alimentara pot fi evitate de către consumatori și astfel, multe probleme pot fi eliminate din timp!
„Cu ocazia Zilei Mondiale a Alimentației să nu uitam că orice produs sau substanță într-o anumită cantitate este aliment, în altă cantitate este medicament, dar în altă cantitate poate fi otravă. Așa că, haideți să fim mai responsabili cu ceea ce cumpărăm ca să mâncăm și să fim de două ori mai responsabili când cumpăram pentru copiii, părinții sau bunicii noștri. Și nu uitați toate ingredientele sunt în ordine descrescătoare, ceea ce înseamnă că primul ingredient este în cantitatea cea mai mare, iar ultimul în cantitatea cea mai mică.” –Sorin Mierlea– Președinte InfoCons
Încă de la înființare și până în prezent, InfoCons realizează studii și teste comparative pe diferite produse și servicii existente pe piață și puse la dispoziția consumatorilor. Menite a le oferi consumatorilor toate informațiile de care aceștia au nevoie pentru a achiziționa produse în cunoștință de cauză, studiile și testele comparative realizate de InfoCons pot fi privite de către consumatori drept un adjuvant în realizarea alegerilor. Prin intermediul studiilor și testelor comparative realizate de InfoCons, sunt puse la dispoziția consumatorilor informații despre numericul și tipul de aditivi, cantitatea de zahăr, cantitatea de sare, calorii, acizi grași, fibre, proteine, arome identificată, procentajul ingredientului principal etc.
Iată doar câteva dintre studiile și testele comparative realizate de-a lungul timpului de către InfoCons (Asociație de Protecția Consumatorilor înființată în anul 2003 pentru a veni în întâmpinarea nevoilor în protecția consumatorului din România, care până în prezent a desfășurat și desfășoară o activitate neîntreruptă, bucurându-se de recunoaștere națională și internațională, fiind membră în diferite organizații, comisii consultative ale autorităților, grupuri de lucru, partenera în programe naționale și internaționale):
- „Pate de porc–ce contine?–doar 15% ficat de porc în compoziție și slănină pentru 77,5% din produse”
- „Atenție la bomboanele oferite cadou!–Alertă InfoCons”
- Sucuri: Cu sau din ceai?! Cu sau fără fructe?! Dar cu E-uri și zahăr!”
- „Crenvurști de pui–Ce s-a schimbat în ultimii 13 ani?”
- „Scanează și produsele de post cu Aplicația InfoCons! Află ce mănânci! Gustare de Post cu până la 50 de E-uri și 5,58 grame de sare/ 100 grame de produs (5 grame de sare fiind cantitatea zilnică recomandată de OMS)!”
- „Pastile de supt cu până la 6 E-uri!”
- „Câte E-uri găsim în bacon?”
- „7 iunie–Ziua Mondială a Siguranţei Alimentare Atentie la sanatate in special in perioada pandemiei! Produse cu mai multa sare si mai multi aditivi! Citeste eticheta! Alege in cunostinta de cauza!”
- „1 Iunie cu o9atitudine! Atentie! Pachetul pe care il punem copilului pentru scoala poate contine peste 29 E-uri si 7 grame de sare!”
- „Muștar–Știi ce mănânci?”
- „Consumam alimente cu 420% mai multa sare decat cea recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii! Alertă asupra sănătății populatiei! Ia atitudine! Alege in cunostinta de cauza!”
- Pateul de post, „bogat” în E-uri–39.13 % dintre produse au minim 10 E-uri
- Vopsea de oua cu mai multi aditivi (58 % mai multi aditivi in anul 2021 comparativ cu 2015) Studiu comparative 2015-2021
- Crenvurști cu mai multe E-uri și mai multă sare! Studiu comparativ crenvurști 2009-2017
- Studiu comparativ asupra produselor de tip cabanos – Diferențe foarte mari privind cantitatea de nitriți
- Parizer de pasăre cu până la 10 E-uri și peste 50% din doza zilnică de sare recomandată
- Brânză topită cu până la 9 E-uri și peste 50% din doza zilnică de sare
- Margarină din grăsime vegetală cu până la 6 E-uri
- Produse tip mezel cu pana la 50 de g grasimi din care 20 g acizi grasi saturati per 100 g de produs
- Untul, sărac în proteine – studiu asupra valorilor nutriționale înscrise pe etichetă
- Știi ce consumi? Parizer de porc cu până la 12 E-uri
- Știi ce consumi? Înghețată cu până la 11 E-uri și 30% zahăr!
- Băuturi energizante cu mai mulți aditivi–Studiu comparativ 2015–2018
- Șuncă Praga cu până la 10 E-uri și peste 50% din doza zilnică recomandată de sare
- Pâinea neagră – Peste 20% din produse au peste 6 E-uri și conțin cantități maxime de zahăr de până la 5,4g/100g
- Paste făinoase cu până la 5g de sare pe 100g de produs
Obiectivele InfoCons
De a proteja drepturile și interesele legitime ale consumatorilor; de a conștientiza consumatorii asupra drepturilor pe care le au, de a dezvoltă programe și proiecte pentru protecția consumatorilor. Scopurile specifice ale programelor sunt de a proteja consumatorii împotriva riscului de a achiziționa și folosi produse de calitate îndoielnică, de a informa consumatorii despre produsele care le-ar putea pune în pericol sănătatea, de a încuraja consumatorii să aibă dreptul de a alege, de a încuraja competiția loială, de a rezolva sesizările consumatorilor.
Ziua Mondială a Alimentației este prilejul prin care 150 de țări din întreaga lume se alătură pentru a crește gradul de conștientizare asupra aspectelor precum: alimentație sănătoasă, siguranță, schimbări climatice, creșterea prețurilor pentru alimente și inegalitate. În acest context, tema propusă pentru Ziua Mondială a Alimentației din 2022 este „Nimeni nu este lăsat în urmă”, temă ce înglobează evenimentele petrecute în ultima perioadă care au afectat securitatea/siguranța globală a alimentelor. Conform Organizației pentru Alimentație și Agricultură, în 2021 peste 193 de milioane de persoane au întâmpinat probleme din cauza produselor alimentare nesigure, având nevoie de asistență pentru a supraviețui, în timp ce peste o jumătate de milion de persoane au suferit din cauza înfometării sau chiar au decedat. Având în vedere informațiile oferite de Organizația pentru Alimentație și Agricultură, 3,1 miliarde de persoane (echivalentul a 40% din populația lumii) nu își permit menținerea unei diete sănătoase. Totodată, creșterea dramatică a prețurilor pentru grâu, orz, semințe de rapiță, ulei de floarea soarelui, dar și pentru fertilizatori pun în dificultate țările aflate deja într-o situație vulnerabilă de criză.
Nota redacției
Parteneriat Jurnalul Bucureştiului