Acasă Informatii Protectia Consumatorilor Ziua Mondială (Internațională) a Alimentației. Aplicația gratuită InfoCons pentru a fi informat

Ziua Mondială (Internațională) a Alimentației. Aplicația gratuită InfoCons pentru a fi informat

289
0

InfoCons logo

An de an, pe 16 Octombrie celebrăm Ziua Mondială a Alimentației, iar  Aplicația gratuită InfoCons îi ajută pe consumatori să afle instant care sunt alertele rapide pentru produsele alimentare și non-alimentare. Alertele rapide pentru produsele alimentare  și pentru produsele non-alimentare de la nivelul Uniunii Europene, actualizate pe măsură ce apar, sunt afișate pe aplicația InfoCons în română și engleză, menționându-se țările vizate. Pentru fiecare alertă de siguranță alimentară este menționat gradul de risc:  scăzut, nedeterminat și până la serios. În acest context, consumatorii sunt avertizați în timp util și pot lua atitudine! Astfel, produsele ce fac obiectul alertelor de siguranță alimentară și non-alimentara pot fi evitate de către consumatori și astfel, multe probleme pot fi eliminate din timp!

„Cu ocazia Zilei Mondiale a Alimentației să nu uitam că orice produs sau substanță într-o anumită cantitate este aliment, în altă cantitate este medicament, dar în altă cantitate poate fi otravă. Așa că, haideți să fim mai responsabili cu ceea ce cumpărăm ca să mâncăm și să fim de două ori mai responsabili când cumpăram pentru copiii, părinții sau bunicii noștri. Și nu uitați toate ingredientele sunt în ordine descrescătoare, ceea ce înseamnă că primul ingredient este în cantitatea cea mai mare, iar ultimul în cantitatea cea mai mică.”Sorin MierleaPreședinte InfoCons

Încă de la înființare și până în prezent, InfoCons realizează studii și teste comparative pe diferite produse și servicii existente pe piață și puse la dispoziția consumatorilor. Menite a le oferi consumatorilor toate informațiile de care aceștia au nevoie pentru a achiziționa produse în cunoștință de cauză, studiile și testele comparative realizate de InfoCons pot fi privite de către consumatori drept un adjuvant în realizarea alegerilor. Prin intermediul studiilor și testelor comparative realizate de InfoCons, sunt puse la dispoziția consumatorilor  informații despre numericul și tipul de aditivi,  cantitatea de zahăr, cantitatea de sare, calorii, acizi grași, fibre, proteine, arome identificată, procentajul ingredientului principal  etc.

Iată doar câteva dintre studiile și testele comparative realizate de-a lungul timpului de către  InfoCons (Asociație de Protecția Consumatorilor înființată în anul 2003 pentru a veni în întâmpinarea nevoilor în protecția consumatorului din România, care până în prezent a desfășurat și desfășoară o activitate neîntreruptă, bucurându-se de recunoaștere națională și internațională, fiind membră în diferite organizații, comisii consultative ale autorităților, grupuri de lucru, partenera în programe naționale și internaționale):

Obiectivele InfoCons

De a proteja drepturile și interesele legitime ale consumatorilor; de a conștientiza consumatorii asupra drepturilor pe care le au, de a dezvoltă programe și proiecte pentru protecția consumatorilor. Scopurile specifice ale programelor sunt de a proteja consumatorii împotriva riscului de a achiziționa și folosi produse de calitate îndoielnică, de a informa consumatorii  despre produsele care le-ar putea pune în pericol sănătatea, de a încuraja consumatorii să aibă dreptul de a alege, de a încuraja competiția loială, de a rezolva sesizările consumatorilor.

Ziua Mondială a Alimentației este prilejul prin care 150 de țări din întreaga lume se alătură pentru a crește gradul de conștientizare asupra aspectelor precum: alimentație sănătoasă, siguranță, schimbări climatice, creșterea prețurilor pentru alimente și inegalitate. În acest context, tema propusă pentru Ziua Mondială a Alimentației din 2022 este „Nimeni nu este lăsat în urmă”, temă ce înglobează evenimentele petrecute în ultima perioadă care au afectat securitatea/siguranța globală a alimentelor. Conform Organizației pentru Alimentație și Agricultură, în 2021 peste 193 de milioane de persoane au întâmpinat probleme din cauza produselor alimentare nesigure, având nevoie de asistență pentru a supraviețui, în timp ce peste  o jumătate de milion de persoane au suferit din cauza înfometării sau chiar au decedat. Având în vedere informațiile oferite de Organizația pentru Alimentație și Agricultură3,1 miliarde de persoane (echivalentul a 40% din populația lumii) nu își permit menținerea unei diete sănătoase. Totodată, creșterea dramatică a prețurilor pentru grâu, orz, semințe de rapiță, ulei de floarea soarelui, dar și pentru fertilizatori pun în dificultate țările aflate deja într-o situație vulnerabilă de criză.

Nota redacției